اهمیت «یلدا» به تکریم بزرگترها و دورهمی خانوادههاست
علی دارابی گفت: شب یلدا اصولا یک جشن شبانه خانوادهمحور است و این موضوع برای ما ایرانیان که به حفظ میراثفرهنگی پایبند هستیم، اهمیت دارد.
علی دارابی قائممقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در نشست مشترک معاونت میراثفرهنگی و شورای فرهنگ عمومی با موضوع یلدای جهانی گفت: شورای فرهنگ عمومی کشور به قدمت شورای عالی انقلاب فرهنگی است و تشکیل این شورا در ستاد وزارت کشور و بعد در استانها و شهرستانها پاسخی بود به نیازهای مطرح شده.
او افزود: در این زمینه نیز نامگذاری شهرها، خیابانها، اماکن و نظارت بر ساخت و نصب مجسمهها و یادمانها و حفظ و احیای آن اهمیت دارد. همچنین حکمرانی موفق خواهد بود که بیشتر بتواند به سمت مشارکت جویی آحاد شهروندان رفته و بتواند با تولید شادی و رضایت اجتماعی، همبستگی اجتماعی را بیشتر کند.
دارابی در ادامه نیز بیان کرد: قلههای بزرگی در سنت ما ایرانیها وجود داشته که در کنار مراسمهای دینی و مذهبیمان مثل نوروز و یلدا جایگاه ویژهای دارند. امسال به همت همه دستاندرکاران میراثفرهنگی و همکارانمان در یوسنکو موفق شدیم چهار پرونده مهم را ثبتجهانی کنیم. آنهم در سالی که سهمیهای برای ثبت نداشتیم، چون سال گذشته ثبت پرونده خوشنویسی را داشتیم. ایران تاکنون 35 هزار اثر ثبت شده دارد که به آن افتخار میکنیم. ایران کشوری زیبا و شگفت انگیز است و عظمت تاریخی با قدمت 7 هزار سال دارد.
او با اشاره به آثار ثبتی اشاره کرد و گفت: ما تاکنون 26 اثر ملموس را ثبت کردیم، اگر چه در حوزه میراث فرهنگی موضوعی تحت عنوان رقابت وجود ندارد که رتبهای در دنیا به ما اعطا شود، اما از آنجایی که رابطه معناداری میان ثبت آثار جهانی با جذب توریست وجود دارد باید تلاش کنیم کارهای بیشتری انجام دهیم.
دارابی در ادامه عنوان کرد: در میان آثاری که در حوزه میراث ناملموس ثبت جهانی شدند 17 اثر ثبت کردیم و امسال با چهار اثر این تعداد به 21 اثر ثبت جهانی رسید که یک رتبه صعود جهانی داشتیم. همچنین نزدیک به 38 پرونده در نشست یونسکو بود که چهار پرونده برای ایران ثبت شد و توانستیم رتبه ششم را برای ایران در دنیا کسب کنیم.
قائممقام وزیر میراثفرهنگی افزود: جایگاه و اهمیت یلدا و ارتباط آن با طبیعت، روشنایی، آغاز فصل زمستان، شاهنامه، حافظ، تکریم بزرگ ترها و دورهمی خانوادهها برما پوشیده نیست. یلدا اصولا یک جشن شبانه خانواده محور است و این برای ما ایرانیان که به تکریم والدین و بزرگترها و همچنین حفظ میراث فرهنگی پای بندیم، اهمیت دارد.
به گفته دارابی در کشور نزدیک به 150 پایگاه میراث جهانی و ملی داریم و از 800 موزهای که در کشور وجود دارد، 300 موزه تحت مالکیت وزارت میراثفرهنگی است و مابقی بخشخصوصی است. این ظرفیت بزرگ برای این است که بتوانیم رخدادهای بزرگ و مردمی را برگزار کنیم. در ده روز اخیر تبلیغات محیطی به همت شهرداری تهران درباره بناهای شاخص ایران، باعث شده تا سواد میراثی مردم نسبت به آثار تاریخی و جاذبه تاریخی شان بالا رود و باید این مورد در استانها هم به راه بیفتد تا مردم در استان.ها نیز با جاذبههای ایران بیشتر آشنا شوند.
قائممقام وزیر میراث فرهنگی همچنین افزود: ما رسانههای پر قدرتی داریم که میتوانند با انعکاس رخدادهای موجود به همبستگی و حال خوب مردم جامعه کمک کنند.
دارابی درباره برگزاری جشنی برای پاسداشت نوروز نیز گفت: همانطور که میدانید سال گذشته تعداد بسیاری مردم در حافظیه شیراز سال خود را تحویل کردند. ما نیز بر همین اساس برنامه ریزی کردیم تا ان شاءالله برای نوروز سال آینده برنامه ویژهای تدارک ببینیم چراکه وظیفه داریم از این فرصتها برای پاسداشت میراث فرهنگی کشور بهره ببریم.
او افزود: ان شاء الله این نشست سرآغاز نشستهای مستمر و ادواری باشد. ارشاد و میراثفرهنگی همسایه دیوار به دیوار هستند و ان شاءالله بتوانیم با همکاری و همدلی با یکدیگر خدمتگزار خوبی برای مردم باشیم. یکی از نکاتی که یونسکو به کشورها یادآوری میکند این است که شما آثارتان را ثبت کنید، حفظ و نگهداری شان چه خواهد شد؟ از دوستان میخواهم از این به بعد برنامههای عملیاتی تدارک دیده تا بتوانیم در وزارت خانه و همچنین وزارت ارشاد و در همه شهرها و روستاها جشن باشکوهی به مناسبت ثبت جهانی یلدا برگزار کنیم. کنوانسیون میراث فرهنگی ناملموس مکانی برای رقابت و برتری بین کشورها نیست.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری