اکبر رحیمی مالک چای دبش کیست؟ + لیست دارایی و شرکت های وابسته به خانواده دبش
«گروه کشت و صنعت دبش» با برند تجاری «چای دبش» یک بیزینس خانوادگی و موروثی است که توسط یک خانواده ثروتمند اداره میشود. اکبر رحیمی درآبادی مالک شرکت چای دبش در عرض یک هفته به سرشناسترین فرد ایران تبدیل شد؛ چه آنکه فساد عظیم 3.37 میلیارد دلاری رقمی نیست که کسی بتواند به سادگی از آن بگذرد و خبرش را نادیده بگیرد؛ این رقم یعنی بزرگترین فساد رخ داده در تاریخ ایران. این رکوردشکنی در دولت...
اکبر رحیمی درآبادی مالک شرکت چای دبش در عرض یک هفته به سرشناسترین فرد ایران تبدیل شد؛ چه آنکه فساد عظیم 3.37 میلیارد دلاری رقمی نیست که کسی بتواند به سادگی از آن بگذرد و خبرش را نادیده بگیرد؛ این رقم یعنی بزرگترین فساد رخ داده در تاریخ ایران. این رکوردشکنی در دولت رئیسی و با نام اکبر رحیمی رخ داده است.
نام اکبر رحیمی دارآباد مدیرعامل چای دبش که با فساد اقتصادی 3 میلیارد دلاری همسنگ شده است، این روزها بارها شنیده میشود. کسی که تا اینجا بزرگترین فساد اقتصادی تاریخ ایران را با رقم 3.37 میلیارد دلار با همکاری وزارتخانههای کشاورزی، صمت، گمرک و بانک کشاورزی رقم زده است. در ادامه بیشتر درباره مرد شماره یک فساد 3.37 میلیارد دلاری و مدیرعامل و مالک چای دبش میخوانیم.
اکبر رحیمی مدیرعامل گروه کشت و صنعت دبش که اکنون در زندان به سر میبرد، متولد سال 1350 است. تولید چای شغل خانوادگی و موروثی آنها است و سه نسل در خانواده آنها تولید چای رواج داشته است. او تا مقطع کارشناسی ارشد در رشته مدیریت بازرگانی تحصیل کرده و از همان ابتدا در شغل بیزنس و تجارت فعالیت داشته است.
رحیمی سال 1376 ابتدا با دو سوله کار خود را آغاز کرد و شرکت چای دبش را تاسیس کرد. آن زمان پدرش محمدرحیم رحیمی مدیرعاملی چای دبش را بر عهده داشته است و او در بخش فروش فعالیت میکرده است. برخی منابع از وجود 10 هزار هکتار سالن تولید چای دبش خبر دادهاند. اکنون شرکت اکبر رحیمی با ظرفیت تولید بیش از 6 هزار تن چای در سال یکی از شرکتهای مهم در زمینه تولید چای محسوب میشود. شرکت او حالا با ثبت رکورد تاریخی در فساد 3.7 میلیارد دلاری به نقل محافل تبدیل شده است.
ماجرای بازداشت اکبر رحیمی چیست؟
مدیرعامل گروه کشت و صنعت دبش از اواخر ماه گذشته (آبان) پس از تعیین وثیقه 5000 میلیاردی از سوی بازپرس دادسرای ویژه جرائم اقتصادی تهران، بازداشت و روانه زندان شده است.
حجت الاسلام درویشیان رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیسجمهور دوشنبه 13 آذر درباره اقدامات و پیگیری های دولت در تخلف یک شرکت وارد کننده چای تصریح کرد: اواخر سال 1401 به دنبال برخی اطلاعات واصله از جمله نامه جمعی از فعالان صنعت چای به معاون اول رئیسجمهور، دستور پیگیری به ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی صادر و همزمان بازرسی ویژه رئیس جمهور و وزارت اطلاعات نیز پیگیری های لازم را به عمل آوردند.
وی با بیان اینکه کارت بازرگانی این شرکت حسب رسیدگی های سازمان تعزیرات تعلیق شده است، گفت: آن بخشی که بالغ بر 100 میلیارد ریال بوده در دادگاه انقلاب مطرح و در حال رسیدگی است و متهم نیز با قرار وثیقه بازداشت شده و اکنون در زندان به سر می برد و در یکی از شعب دادگاههای عمومی تهران، پرونده وی مطرح رسیدگی است.
رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس جمهور گفت: با ورود بهموقع دولت جلوی این کار گرفته شد و فرد متخلف ممنوعالخروج و دستگاه های نظارتی دولت اعم از وزارت اطلاعات، بازرسی ویژه و دبیرخانه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی این فساد را کشف و پیگیری امز را انجام دادند و پرونده از سوی وزارت اطلاعات به عنوان ضابط به مراجع قضایی ارجاع داده شد.
وی گفت: دادستان عمومی و انقلاب تهران نیز این موضوع را به جد دنبال کرد و در مقطعی مدیر شرکت را ممنوع الخروج کرد و اخیرا و هم وزارت اطلاعات به عنوان ضابط قضایی مسأله را پیگیری کرده اند و در حال حاضر فرد مورد نظر با قرار وثیقه در بازداشت قرار دارد و پرنده وی در دست رسیدگی است.
سازمان بازرسی کل کشور شنبه یازدهم آذر ماه 1402 اعلام کرد که «بر اساس وظایف ذاتی خود به موضوع واردات چای ورود کرد و عملکرد دستگاهها پیرامون واردات چای از سال 1398 تا پایان سال گذشته را مورد بررسی قرار داده است.
بررسیهای سازمان بازرسی حکایت از آن دارد که کل ارز دریافتی یک شرکت خاص از سال 1398 تا 1401 (در قالب واردات چای و ماشین آلات) معادل 3 میلیارد و 370 میلیون دلار بوده که از این مبلغ حدود یک میلیارد و 472 میلیون دلار از ارز نیمایی تامین شده برای ماشین آلات و مابقی آن برای واردات چای بوده است.
با بررسی عملکرد گروه مذکور در نقل و انتقال ارز و واردات چای، سوء جریانات عدیدهای شناسایی شد و در نهایت سازمان بازرسی برای آن گروه تجاری به دلیل عدم رفع تعهدات ارزی پرونده تشکیل داد.
پرونده دستگاههایی که به این شرکت ارز تخصیص داده بود نیز به دلیل احراز برخی تخلفات در حال ارسال به دادسرای عمومی و انقلاب تهران است. هم اکنون بخشی دیگر از این پرونده در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی در حال رسیدگی است.»
سخنگوی قوه قضاییه در بیانیهای که در پی فساد بزرگ چای دبش قرائت کرد، جملات عجیبی گفت که ابهامات بسیاری بر ماجرا افزود؛ از جمله زمانی که اعلام کرد ماجرا قبلا تحت رصد بوده است! مسعود ستایشی در بخشی از آن بیانیه گفته بود: «خاطر مردم مکدر شد اما ماجرا از قبل تحت رصد بود!»
سوال مهم این بود که «ماجرا تحت رصد بود» یعنی چه؟ اگر «تحت رصد» بود، چگونه اجازه داده شد این حجم عظیم سرمایه ملی بر باد برود. چرا جلوی آن گرفته نشد؟ چگونه تحت رصد بود و فساد رخ داد؟ اگر هم تحت رصد نبود، پس چه دلیلی دارد ادعا شود تحت رصد بوده است!؟
میزان ارز تخصیص یافته به چای دبش چقدر بوده است؟
آنچه بیش از همه در فسادهای مکرر در سالهای گذشته مطرح شده است همکاری و عدم نظارت نهادهای مسئول در زمان مقتضی است که حکایت از وجود ساختارهای تسهیل کننده فساد و رانت در دولتها به افراد سودجو دارد. اینبار نیز مجدداً بحث تخصیص ارز دولتی است که به عنوان ریشه فساد در سالهای اخیر شناخته میشود و همیشه رد پای بانک مرکزی را در این دست پروندهها باز میگذارد. کل ارز دریافتی یک شرکت خاص از سال 1398 تا 1401 (در قالب واردات چای و ماشینآلات) معادل 3 میلیارد و 370 میلیون دلار بوده که از این مبلغ حدود یک میلیارد و 472 میلیون دلار از ارز نیمایی تامین شده برای ماشینآلات و مابقی آن برای واردات چای بوده است.
ماجرای فساد دبش چیست؟
ماجرا از جایی شروع شد که شرکت کشت و صنعت دبش برای واردات چای درجه یک هندی ثبت سفارش کرد و بابت آن ارز نیمایی تحویل گرفت، اما عملا چای درجه دو کنیایی را وارد کشور کرد. چای وارد شده همان چایی بوده است که دبش به عنوان کشت فراسرزمینی انجام میداده است.
در واقع مجوز کشت فراسرزمینی برای صادرات بوده است، اما وارد کشور شده است. گفته میشود اختلاف قیمت این دو چای چیزی حدود 12 دلار بوده است و وقتی این اختلاف در عدد واردات چای هندی ضرب شود به رقم سرسامآوری میرسیم. این درحالی است که این چای صادراتی به قیمت تنها دو دلار وارد میشده و به قیمت نزدیک به 14 دلار فروخته میشد. ما به التفاوت این ارز نیمایی که دریافت میشده در بازار آزاد به فروش میرسیده است و اینجا همان سناریو تکراری ارز رانتی را مشاده میکنیم که چندین میلیارد به اقتصاد کشور تا همینجا ضرر زده است.
ضمناً علاوه بر مبلغ مورد اشاره (یک میلیارد و 400 میلیون دلار) مهلت مابقی ارزهای دریافتی این گروه نیز رو به پایان است و میزان ارز رفع تعهد نشده در حوزه واردات چای برای این شرکت تا عدد نزدیک به دو میلیارد دلار قابل افزایش است. البته ابعاد دیگری از این فساد تاریخی حتماً در آینده مشخص خواهد شد.
اکبر رحیمی در ابتدا در بخش فروش شرکت فعالیت میکرد و سپس به تدریج مسئولیتهای بیشتری را بر عهده گرفت.
در سال 1385، اکبر رحیمی به عنوان مدیرعامل شرکت چای دبش منصوب شد. وی در طول دوران مدیریت خود، این شرکت را به یکی از بزرگترین و موفقترین شرکتهای تولید و توزیع چای در ایران تبدیل کرده است.
شرکت چای دبش در حال حاضر با ظرفیت تولید بیش از 6 هزار تن چای در سال، یکی از بزرگترین کارخانههای چای سازی در قاره آسیا است. این شرکت علاوه بر تولید چای در ایران، در کشورهای آفریقایی نیز اقدام به کشت و فرآوری چای میکند.
شرکتهای مرتبط با اکبر رحیمی درآباد مالک چای دبش
شرکت سهامی خاص فرآورده های غذایی نیکو فراز
شرکت سهامی خاص افرند کلبه ایرانیان
شرکت سهامی خاص گروه صنعتی سرزمین سپید عرفان
شرکت سهامی خاص راشا سانا پرگاس آروند
شرکت دبش سبز گستر
شرکت آسان توان تولید
شرکت شهد زر نوش
شرکت طلوع تجارت ستاره
شرکت ظهور تک ستاره
شرکت پخش سراسری دبش نیکو گستر شرق
شرکت پخش سراسری دبش نیکو گستر غرب
شرکت پخش سراسری دبش نیکو گستر البرز
شرکت فرآوردههای غذایی و ساخت ماشین آلات صنعتی پزشکی نیکو فراز
شرکت پیشرو تجارت عرفان
مژگان عیدی اکبر رحیمی چای دبش
اکبر رحیمی داماد خانواده عیدی است و همسرش نیز در چندین شرکت سهام و نقش دارد.
«گروه کشت و صنعت دبش» با برند تجاری «چای دبش» یک بیزینس خانوادگی و موروثی است که توسط یک خانواده ثروتمند اداره میشود. مدیر عامل این کارخانه اکبر رحیمی درآباد عضو هیات مدیره عرفان رحیمی درآباد عضو و نایب رییس هیات مدیره مژگان عیدی است که همگی از یک خانواده هستند.
شرکتهای مرتبط با مژگان عیدی همسر اکبر رحیمی
شرکت آلوارس پرواز ایرانیان
شرکت سهامی خاص فرآورده های غذایی نیکو فراز
شرکت سهامی خاص افرند کلبه ایرانیان
شرکت سهامی خاص شهد زر نوش
شرکت سهامی خاص گروه صنعتی سرزمین سپید عرفان
شرکت سهامی خاص راشا سانا پرگاس آروند
شرکت آسان توان تولید
منبع: افکارنیوز - رویداد24: هم اکنون دیگران می خوانند-
اظهارات مرد شیطان صفت درباره آزار و اذیت زنان در خیابان + فیلم لحظه ربودن زنان جوان
-
قیمت جدید گوشیهای سامسونگ، شیائومی و آیفون / قیمت ارزانترین و گرانترین گوشیهای محبوب بازار
-
رنگ سال 2024 رسما معرفی شد + عکس
-
بازنشستگان بخوانند / تغییرات حقوق بازنشستگان در سال 1403 چقدر خواهد بود؟+ جزییات
-
راز عجیبترین پرونده جنایی / قتل با سَم مار
-
رفع دو ایراد طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت / موضع جدید دولت درباره نیروهای شرکتی اعلام شد
-
وزیر کار حقوق دریافتی اش را فاش کرد / وزیر کارگران و بازنشستگان چقدر حقوق می گیرد؟