ایجاد افزون بر 10 هزار فرصت شغلی در روستاهای آذربایجان شرقی
تبریز - ایرنا - ایجاد نزدیک به چهار هزار واحد تولیدی و افزون بر 10 هزار فرصت شغلی در روستاها در کنار کمک 857 میلیارد تومانی دولت تدبیر وامید به دهیاریهای آذربایجان شرقی تنها گوشهای از اقدامات انجام شده در هفت سال گذشته برای توسعه و عمران در روستاهای این استان به شمار می رود.
به گزارش ایرنا، در حالی که تا اوایل دهه 1390 مهاجرت از روستاهای آذربایجان شرقی، شیب صعودی تندی داشت، این روند در سال های اخیر به دلیل توسعه خدمات زیرساختی و افزایش امکانات در روستاها نه تنها کندتر شده، بلکه مناطق روستایی در شهرستان هایی مانند اهر و خداآفرین مهاجرت معکوس را تجربه کرده اند.
هر چند توسعه و عمران روستایی در آذربایجان شرقی مانند دیگر مناطق کشورمان در یک بازه زمانی 30 ساله اتفاق افتاده، اما نگاهی به آمار و ارقام منتشر شده مبنی بر کمک 857 میلیارد تومانی دولت به دهیاری های استان در دولت تدبیر و امید و ایجاد افزون بر 10 هزار فرصت شغلی در روستاهای این خطه نشان می دهد که سهم دولت های یازدهم و دوازدهم در توسعه روستایی آذربایجان شرقی به مراتب بیشتر است.
ایجاد نزدیک به چهار هزار واحد تولیدی خدماتی و برخورداری 83 درصد مردم آذربایجان شرقی از آب شرب بهداشتی و دیگر خدمات رفاهی از قبیل برق و گاز لوله کشی شده، نشان می دهد که دولت تدبیر و امید در سال های اخیر هر آنچه از دستش برآمده، برای توسعه و عمران روستایی در این خطه به عنوان تابعی از کل کشور، کوتاهی نکرده است.
هر چند استناد به این آمار و ارقام، نافی کمبودها و مشکلات در مناطق روستایی آذربایجان شرقی، به ویژه روستاهای دورافتاده و صعب العبور، نیست، اما از این واقعیت نیز نباید اغماض کرد که در چهار سال گذشته بیش از 2 هزار و 500 طرح در روستاهای آذربایجان شرقی به بهره برداری رسیده و تنها در مدت سپری شده از امسال 109 پروژه با اعتبار 32 میلیارد تومان آماده بهره برداری است.
بدیهی است که شتاب توسعه روستایی آذربایجان شرقی در سایه هم افزایی و همکاری نهادهای غیردولتی محقق شده، به گونه ای که تنها بسیج سازندگی اجرای یکهزار و 648 پروژه محرومیتزدایی با اعتباری افزون بر 175 میلیارد تومان در سطح روستاها و مناطق محروم استان را در سه سال آینده در برنامه دارد.
استاندار آذربایجان شرقی، تحقق توسعه متوازن بدون توجه کافی به توسعه روستایی را ناممکن می داندتوسعه روستایی از اهداف دولت تدبیر و امید است
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اهمیت روستا در فرآیند توسعه، گفت: توسعه روستایی همواره از اهداف مهم دولت تدبیر و امید بوده و به رغم تمام مشکلات و محدودیتها، دولت از هیچ تلاشی در این زمینه فروگذار نکرده است.
محمدرضا پورمحمدی با ابراز خرسندی از تدوین برنامههای کاربردی برای رفع مشکلات روستاهای استان توسط معاونت هماهنگی امور عمرانی و دفتر امور روستایی استانداری، اظهار داشت: گزارش عملکرد این حوزه، باعث دلگرمی مسئولان و دلسوزان واقعی استان و مایه سرخوردگی بدخواهان است. پورمحمدی افزود: با وحدت و همدلی موجود در استان، کارهای بسیار خوب و ارزشمندی در حال اجراست که باید با تمام توان و با رویکرد توسعه متوازن، ادامه داشته باشد. استاندار آذربایجان شرقی بر تدوین راهبرد خاص برای توسعه استان تاکید کرد و افزود: در این راهبرد، روستاها مبدأ و منشأ اصلی توسعه هستند و غفلت از ظرفیت آنها، تمام برنامهریزیهای کلان توسعه را تحت تأثیر قرار میدهد. وی با اشاره به تغییر الگوهای توسعه در کشور، بر استفاده از یافتههای جدید علمی در تدوین برنامههای توسعهای تأکید کرد و گفت: جامعه امروز ما نیازمند تدوین راهبرد کلان در توسعه روستایی است که رویکرد آن تلاش برای مهاجرت معکوس به روستاهاست. پورمحمدی با بیان اینکه استفاده از روشهای نادرست در تدوین الگوهای توسعه روستایی، مانع تحقق این امر خواهد شد، افزود: اکنون زمان فعالیتهای مولد اقتصادی در روستاهاست و توسعه همزمان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در روستاها باید مورد توجه دستگاههای مسئول، قرار گیرد. وی، ایجاد اشتغال در روستاها را یکی از برنامههای اصلی توسعه در استان دانست و ادامه داد: اشتغال پایدار روستایی، میتواند هدف مهاجرت معکوس به روستاها را تحقق بخشد و این یکی از مطالبات اصلی روستاییان است. پورمحمدی از اهتمام خیران استان در ایجاد اشتغال برای جوانان روستایی و تبدیل روستاها به مراکز کار و تلاش قدردانی کرد و گفت: خیران یاریگر دولت در ایجاد اشتغال برای جوانان به خصوص در مناطق محروم هستند. استاندار آذربایجان شرقی همچنین با تاکید بر مقاومسازی و بهسازی خانههای روستایی در استان، گفت: توجه به این موضوع باعث شد که در زلزله اخیر شهرستانهای میانه و سراب، شاهد کمترین میزان تلفات باشیم؛ وگرنه عمق حادثه بسیار وحشتناکتر از حد تصور بود. وی به مشکلات ناشی از شیوع کرونا در برخی از شهرستانهای استان نیز اشاره کرد و توجه جدی مردم به رعایت پروتکلهای بهداشتی و پرهیز از هرگونه سفر غیرضروری را خواستار شد.
معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی بر ضرورت توسعه روستایی با تاکید بر مزیت های نسبی هر روستا معتقد استتوجه به ظرفیتهای خاص روستاها در روند توسعه روستایی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی نیز در گفت و گو با ایرنا با تاکید بر ضرورت پرهیز از روشهای سنتی در توسعه روستایی، گفت: توجه به ظرفیتهای خاص هر روستا و ایجاد مشاغل مرتبط در اولویت ماست و در این راستا 65 روستا به عنوان پایلوت اجرای این برنامه در استان، انتخاب شده است. جواد رحمتی، هدف از اجرای این طرح را آموزش روستاییان و استفاده از روشهای مدرن در تامین معیشت و توسعه موضوعاتی همچون گردشگری برشمرد و افزود: معرفی تولیدات و محصولات خانگی روستایی و تلاش برای بازاریابی و فروش آنها از اهداف دیگر ما توسعه روستاهای استان است. وی با انتقاد از برگزاری جشنوارههای کلیشهای روستایی در برخی شهرستانها و روستاهای استان، گفت: استفاده از روشهای جدید در برگزاری جشنوارههای روستایی و انعقاد قرارداد با شرکتها برای فروش محصولات باید به صورت جدی مورد توجه متولیان امر قرار گیرد. معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان شرقی همچنین از اختصاص 100 هکتار از اراضی تفرجگاه عینالی برای اجرای برنامههای فرهنگی، اقتصادی و نمایشگاهی مرتبط با روستاهای استان خبر داد و افزود: تلاش میکنیم که گوشهای از زندگی روستایی را در این مرکز به نمایش گذاشته و هفتههای فرهنگی - اقتصادی شهرستانها با محوریت ارائه توانمندیهای روستایی برگزار کنیم.
روستای تاریخی کندوانکمک 857 میلیارد تومانی دولت تدبیر و امید به دهیاریهای آذربایجانشرقی
مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجانشرقی گفت: تاکنون بیش از یکهزار میلیارد تومان به دهیاریهای استان کمک شده که 857 میلیارد تومان آن در دولت تدبیر و امید به حساب این نهادهای مدیریتی روستایی واریز شده است.
تقی کرمی در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه 2 هزار و 500 طرح عمرانی توسط دهیاران در آذربایجان شرقی و در طول 4 سال گذشته اجرا شده است، گفت: 109طرح روستایی با 32 میلیارد تومان در هفته جاری به مناسبت هفته شهرداری ها و دهیاری ها افتتاح می شود.
کرمی با بیان اینکه 360 روستا در آذربایجان شرقی خالی از سکنه است، افزود: سه هزار و 77روستا در آذربایجان شرقی وجود دارد که 2هزار و 709 روستا دارای سکنه هستند و از این تعداد یکهزار و 938 روستا دارای دهیاری و یکهزار و 929 روستا دارای شورای اسلامی می باشند.
وی ادامه داد: حدود 41میلیارد تومان منابع به فرمانداری های آذربایجان شرقی به عنوان اعتبار دهیاری ها برای اجرای طرح های برق رسانی، راه سازی و تامین آب واریز شده است و 40 میلیارد تومان نیز خود مردم روستاها مشارکت کردند.
وی با اشاره اینکه حضور زنان در شوراهای اسلامی روستاها کمرنگ است، گفت: 6 هزار و 77 نفر عضو شورای اسلامی روستاها هستند و کار رصد و پیمایش را دارند که از این تعداد تنها 40 نفر از عضو شوراهای اسلامی روستاها زن هستند.
مدیر کل دفتر امور روستایی استانداری آذربایجانشرقی همچنین با اشاره به اینکه تاکنون 300 مجوز بوم گردی در استان صادر شده است، اظهار کرد: بیشترین طرح های بومگردی مربوط به شهرستان های کلیبر و اسکو وجود دارد که روستای شجاع در کلیبر و عنصرود در اسکو از جمله مهمترین آنها است.
کرمی اضافه کرد: در چهار تا پنج روستای آذربایجان شرقی نیز موزه ایجاد شده که موزه بشیر شهرستان هریس، موزه سنگ روستای شیراز شهرستان عجب شیر و موزه اکوتوریسم گلفرج و ادوات کشاورزی از جمله این موزه ها است.
وی همچنین با اشاره به وضعیت کرونا در روستاهای آذربایجان شرقی گفت: چهار تا پنج روستا در وضع قرمز کرونایی قرار دارند و چند روستا در وضعیت زرد هستند اما خوشبختانه بیشتر روستاهای استان وضعیت سفید دارند.
ایجاد سه هزار و 925 واحد تولیدی خدماتی در روستاهای آذربایجان شرقی
مدیر کل دفتر امور روستایی استانداری آذربایجانشرقی همچنین با اشاره به اینکه 22 روستا در آذربایجان شرقی بیکار ندارد، اعلام کرد: سه هزار و 925 واحد صنعتی، گردشگری، تولیدی و گلخانه ای روستایی در آذربایجان شرقی ایجاد شده است.
وی با اشاره به اختصاص 18هزار میلیارد تومان اعتبار در موضوع قانون اشتغال پایدار برای توسعه مناطق روستایی است، گفت: سهم آذربایجان شرقی از این اعتبار 463 میلیارد تومان است که 420 میلیارد تومان آن پرداخت شده است.
کرمی همچنین گفت: برای یکهزار و 280 روستا سند اشتغال تدوین می شود که 500 روستا شناسایی و سند آنها در حال مطالعه است.
وی یادآوری کرد: به دهیاری های آذربایجان شرقی 39 دستگاه آتش نشانی، 23 دستگاه ماشین حمل زباله، 43دستگاه خودروی سبک، 12 کمپرسی سنگین، 19 کمپرسی سبک، 123دستگاه بیلبکو و 29 تراکتور به عنوان کمک های بلاعوض تحویل داده شده است.
وی اضافه کرد: 104 دستگاه و تجهیزات عمرانی نیز با تسهیلات بانکی پست بانک و 33 میلیارد تومان اعتبار با نرخ هشت درصد در اختیار روستاها قرار گرفته است.
ایجاد 10 هزار و 372 فرصت شغلی در روستاهای آذربایجان شرقی
تبریز - ایرنا - مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی از پرداخت بیش از 222 میلیارد تومان تسهیلات برای ارتقای تولید و اشتغال پایدار در مناطق روستایی استان در سالهای 97 و 98 خبر داد و گفت: از محل این تسهیلات 10 هزار و 372 فرصت شغلی جدید در روستاهای استان ایجاد شده است.
تقی کرمی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد: از محل قانون اشتغال پایدار روستایی و عشایری و تفاهمنامه معاونت توسعه روستایی با بانکهای سینا و پارسیان نیز تاکنون بیش از 36 میلیارد تومان تسهیلات برای اجرای 3970 طرح پردخت شده است که نتیجه آن ایجاد 8500 فرصت شغلی در روستاهای استان بوده است. وی اظهار داشت: از محل تسهیلات تفاهمنامهای پستبانک برای خرید ماشینآلات و اجرای طرحهای درآمدزا در دهیاریها نیز استان آذربایجان شرقی با 104 طرح و جذب 33 میلیارد تومان تسهیلات رتبه نخست کشوری را به خود اختصاص داده است. کرمی از تهیه طرح مطالعاتی ارائه راهبرد عملی توسعه اشتغال در 65 روستای منتخب استان با رویکرد اقتصاد و معیشت و با مشارکت مردم برای نخستین بار در کشور خبر داد و گفت: از ابتدای دولت یازدهم تاکنون، بیش از 851 میلیارد تومان اعتبار برای دهیاریهای استان و 40 میلیارد تومان اعتبار برای روستاهای فاقد دهیاری در استان پرداخت شده است. وی همچنین از ایجاد بستر لازم برای توسعه خدمات گردشگری با استفاده ازاعتبارات ویژه سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور خبر داد و گفت: در این راستا 22 میلیارد ریال اعتبار برای توسعه زیرساختهای 24 روستای هدف گردشگری استان هزینه شده است.
آسفالت 140 کیلومتر از راههای روستایی آذربایجانشرقی در حال اجراست
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجانشرقی گفت: عملیات آسفالتریزی و روکش در 140 کیلومتر از راههای روستایی استان در حال اجراست.
اورجعلی علیزاده در گفت و گو با ایرنا افزود: این عملیات در قالب طرح ابرار (اقدام برای بهسازی و آسفالت راه های روستایی) در حال اجرا بوده و در این راستا باید 400 کیلومتر از راه های روستایی و فرعی استان احداث، تکمیل و آسفالت شود.
وی با بیان اینکه تاکنون 260 کیلومتر از راه های روستایی آسفالت و روکش شده است، اظهار داشت: در صورت اجرای این طرح طول راه های آسفالته روستایی استان به 5 هزار و 660 کیلومتر می رسد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجانشرقی گفت: با اجرای این طرح 93 درصد از جمعیت روستایی و 60 درصد از روستاهای استان از نعمت راه روستایی آسفالته برخوردار می شوند.
علیزاده، ادامه داد: طرح ابرار با همکاری ادارات کل راه و شهرسازی و راهداری و حمل و نقل جاده ای استان از سال 98 آغاز شده و در آن 126 پروژه با طول بیش از 654 کیلومتر ابلاغ شده بود که از این تعداد 33 پروژه با بیش از 144 کیلومتر به اتمام رسیده است.
وی یادآوری کرد: در اجرای این طرح 8 پروژه به طول 46.5 کیلومتر دارای 80 درصد پیشرفت فیزیکی بوده، 11 پروژه به طول 81 کیلومتر تا 40 درصد پیشرفت دارد و 49 پروژه به طول 263 کیلومتر به طور میانگین با 10 درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجراست.
علیزاده، افزود: در سال گذشته در مجموع در جاده های شریانی، فرعی و روستایی 257 کیلومتر با 400 هزار تن آسفالت ریزی انجام شده است.
برخورداری 83 درصد جمعیت روستایی آذربایجانشرقی از آب شرب بهداشتی
آمار منتشر شده از سوی معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان شرقی نشان می دهد که 83درصد جمعیت روستایی این استان از آب شرب بهداشتی برخوردارند.
بر اساس این آمار، 72درصد از 2 هزار و 709 روستای آذربایجان شرقی از آب بهداشتی لوله کشی استفاده می کنند.
تحلیل آمار یاد شده همچنین حاکی از آن است که 1.3 میلیون مترمربع آسفالت روستایی از سال 1396تا 1398 به اتمام رسیده و در یک سال گذشته یکهزار و 966 روستا از اینترنت و 73 روستا از اینترنت پرسرعت برخوردار شده اند.
بنا بر آمار، 69 درصد روستاهای آذربایجان شرقی زیر پوشش تلفن همراه قرار دارند و 2 هزار و 907 باب مدرسه روستایی در استان فعال است.
آمار منتشر شده از سوی استانداری آذربایجان شرقی همچنین بیانگر آن است که 864 روستای بدون دهداری و یکهزار و 938 دارایردهداری نیز در آذربایجان شرقی وجود دارد و 360 روستا خالی از سکنه است، اما در سال های اخیر به علت تامین نیازهای روستاییان مهاجرت معکوس به روستاها آغاز شده است.
بر اساس آمار، تاکنون 300 مجوز بوم گردی در روستاهای گردشگری آذربایجان شرقی نیز صادر شده است و دفتر امور روستایی استانداری آذربایجان شرقی، تسهیلات ارزان قیمت به روستاهای استان مساعدت کرده که می توان به تسهیلات سه میلیارد تومانی و 2میلیارد تومانی برای روستاهای کلیبر و اسکو اشاره کرد.
*س_برچسبها_س*