شنبه 3 آذر 1403

ایران اسرائیل را در غزه به دردسر انداخت

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
ایران اسرائیل را در غزه به دردسر انداخت

به گزارش اقتصادنیوز، به ادعای ناظران پاسخ بی سابقه موشکی و پهپادی ایران به سمت سرزمین های اشغالی، سطح تنش ها را تغییر داد و زمینه را برای رویارویی احتمالی هموار کرد؛ با این حال اکثر تحلیلگران با استناد به مواضع ایران و تاکید تهران مبنی بر این که خواهان جنگ و تنش نیست می گویند که خاورمیانه با رویارویی تمام عیار فاصله دارد مگر آن که اسرائیل دست به اقدامی تحریک آمیز بزند.

ایران اعتبار اسرائیل را درهم شکست

نشریه بلومبرگ با انتشار یادداشتی مدعی شد در شرایط کنونی ایالات متحده با خاورمیانه ای روبرو است که معادلاتش تغییر کرده است. اگر تا چندی پیش توجه بر غزه و حملات تهاجمی اسرائیل به این نوار باریکه متمرکز بود، امروز ابعاد درگیری ها گسترده شده است. از همین رو مقام های نزدیک به بایدن می گویند، ایالات متحده دائما فعل و انفعال های اسرائیل را رصد می کند تا بتواند مانع از ماجراجویی پرهزینه این بازیگر شود. بلومبرگ به نقل از منابع آگاه آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود ادعا کرد در شرایط که واشنگتن تلاش دارد تا نتانیاهو را مهار کند، چهره های افراطی حاضر در کابینه راست گرای «بی بی» به چالشی جدی برای واشنگتن تبدیل شده اند؛ همان هایی که خواهان گسترش دامنه تنش هستند.

صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در چتم هاوس در گفت و گو با بلومبرگ ادعا کرد: پاسخ ایران به اسرائیل "بسیار کالیبره شده" بود تا خسارات را محدود کرده و مانع از گسترش دامنه درگیری ها شود. با این حال، به ادعای او، ما بیش از هر زمان دیگری به یک جنگ منطقه ای گسترده تر نزدیک شده ایم. در همین راستا گروهی از تحلیلگران نیز مدعی اند که ایران با رگبار موشک هایش نشان داد که آماده به چالش کشیدن ساختار نظامی اسرائیل است، کاری که هیچ بازیگردیگری جسارت و توان و قدرتش را نداشت.

بایدن افسار «بی بی» را کشید

بازارهای نفت روز دوشنبه پس پاسخ ایران به اسرائیل ابتدا ساکن بود، اما چشم انداز 100 دلاری به ازای هر بشکه نفت اکنون دوباره مطرح است، در حالی که اکونومیکس بلومبرگ پیش بینی می کند که رویارویی مستقیم احتمالی (ادعایی) بین اسرائیل و ایران می تواند اقتصاد جهان را درگیر رکود کند. هرچند ایران خواهان تنش نیست. اما اسرائیل برای دور شدن از تنش های داخلی و فراسرزمینی چنین خیال شومی را دارد. آن هم در شرایطی که ایالات متحده صراحتا به این بازیگر هشدار داده که سکوت کند. مایکل سینگ، یکی از مقامات سابق کاخ سفید که اکنون مدیر عامل موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن است، در گفت و گو با بلومبرگ مدعی شد «به یاد داشته باشید، دو حزب دموکرات و جمهوری خواه هیچ‌کدام خواهان جنگ جنگ تمام عیار نیستند، حال سوال این است آیا یک محاسبه اشتباه نمی تواند اتفاق بیفتد؟ قطعا نه.»

در این میان آنگونه که یکی از دیپلمات های منطقه به بلومبرگ گفته، ایران حتی در میانه پاسخ به اسرائیل خویشتن داری خود را حفظ کرده و حتی به همسایگانش اطلاع داده است که خواهان تشدید تنش نیست و صرفا می خواهد پاسخی درخور به اسرائیل بدهد. یکی دیگر از مقام های غربی مستقر در منطقه نیز با اشاره به پاسخ قدرتمندانه ایران به اسرائیل اعلام کرد که حمله ایران به سرزمین های اشغالی از دو منظر با اهمیت بود، هم پاسخی به اسرائیل قلمداد شد و هم قدرت و توان نظامی ایران به نمایش گذاشت. با این همه آنگونه که مارک کانسیان، تحلیلگر دفاعی در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی در واشنگتن ادعا کرد، همین گزاره شاید موجب شود تا اسرائیل برای احیای اعتبار از دست رفته اش دست به اقدامی ادعایی دست بزند. به ادعای گروهی از تحلیلگران، پاسخ ایران به اسرائیل می‌تواند استراتزی جنگ در سرزمین های اشغالی را تغییر داده و همچنین زمینه ساز پایان جنگ شود. به بیانی بهتر، اسرائیل ممکن است با آتش بس موافقت کرده و از غزه عقب نشینی کند.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
ایران اسرائیل را در غزه به دردسر انداخت 2