ایران رتبه اول تولید و صادرات گل محمدی و گلاب
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، حسین زینلی درباره آخرین وضعیت تولید گل محمدی و تولید گلاب و اسانس افزود: اراضی زیر کشت گل محمدی از 19 هزار هکتار در سال 1396 در پایان سال 1402 به بیش از 30 هزار هکتار افزایش یافته است.
مجری طرح ملی گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی اظهارداشت: در این مدت سطح زیر کشت 48 درصد افزایش را نشان میدهد و میزان تولید گل محمدی نیز با رشد بیش از 88 درصدی با استفاده از دانش نوین و پشتکار تولیدکنندگان، به رقم 68 هزار و 200 تن رسیده است.
زینلی، بر اشتغال زایی مناسب مزارع گل محمدی تاکید کرد و گفت: 150 نفر روز برای تولید یک هکتار گل محمدی و طول کل زنجیره 200 نفر روز کار می برد که در مجموع 6 میلیون و 200هزار نفر روز برای تولید 68 هزار و 200 تن گل محمدی به کار گرفته می شود.
وی با اشاره به اینکه در سال 1402 حدود 519 تن گل برگ و غنچه به کشورهای مختلف صادر شد، تصریح کرد: با این صادرات 2 میلیون و 600 هزار دلار درآمد ارزی نصیب کشور شد که نسبت به سال پیش از آن (1401) از نظر وزنی 51 درصد و از نظر ارزش 24 درصد افزایش داشته است.
زینلی افزود: در بخش گلاب هم در سال 1402 حدود یک میلیون و 852 تن صادرات داشتیم که نسبت به رقم یک میلیون و 63 تن سال 1401 در بخش گلاب 15.5 درصد افزایش صادرات وجود داشته است.
وی اظهارداشت: گردش مالی گل محمدی و رُزهای معطر در جهان، حدود 2.5 میلیارد دلار و اندازه این بازار در کشور ما حدود 250 میلیون دلار است که بیشتر آن در داخل کشور در قالب گلاب و غنچه و اسانس عطر و ترکیبات مواد آرایشی و بهداشتی استفاده میشود.
مجری طرح ملی گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: از این رقم حدود 4 درصد آن به ارزش 10 میلیون دلار صادر میشود و اگر تولید گل محمدی و گلاب در ایران انجام نمی شد با توجه به میزان مصرف سالانه میبایست حدود 240 میلیون دلار گل محمدی و گلاب واردات کشور می شد.
زینلی با اشاره به اینکه تنها 10 درصد بازار جهانی گل محمدی در دست ایران است افزود: این در حالیست که ایران از نظر سطح زیر کشت در جهان اول است اما به دلیل مصرف داخلی بالا، عمده تولیدات در داخل مصرف میشود.
وی با استقبال از نامگذاری 20 اردیبهشت روز «گل محمدی و گلاب» در تقویم رسمی کشور گفت: با برگزاری جشنوارههای ویژه در سراسر کشور ضمن ارزش نهادن به این محصول و فرهنگ سازی ارزش غذایی و دارویی، درآمد بیشتری نصیب کشاورزان شده و بازار بین المللی و ملی گسترش می یابد.
زینلی با اشاره به راه های تقویت تولید اسانس روغن گل محمدی در ایران اضافه کرد: اکنون در ایران 50 فرآورده از گل محمدی تولید می شود، در حالیکه این رقم در سطح جهانی بالغ بر 130 فرآورده است که در راستای توسعه صنعت فرآوری باید با شرکتهای بزرگ جهانی تولید کننده لوازم بهداشتی و آرایشی همکاری نزدیکتری داشته باشیم تا فرآورده های وارداتی هم در آینده در داخل تولید شود.
مجری طرح ملی گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی بر ضرورت کسب تجربه از کشورهای موفق در صنایع تبدیلی اسانس گل و تولید انواع فرآوردههای گل محمدی تاکید کرد.
وی، افزایش میزان عملکرد تولید گل محمدی در واحد سطح از طریق نوسازی، بازسازی، جوانسازی باغات و تغییر رقم را از برنامههای وزارت جهاد کشاورزی نام برد و افزود: این رقم اکنون بیش از 3 میلیون تن در هکتار است که دستیابی به تولید 4 تن گل محمدی در هکتار را هدفگذاری کردهایم.
وی یادآور شد: استانهای اصفهان، کرمان، کرمانشاه، فارس و آذربایجان شرقی تولیدکنندگان اصلی گل محمدی در کشور هستند، ضمن اینکه تولید این گل تقریبا در سراسر کشور انجام میشود.
زینلی، در همین حال تغییر راهبرد، هدف گذاریهای جدید، بررسی ظرفیتها، نیازها و الزامات را از اهداف دیگر دفتر گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی برشمرد و ادامه داد: فعالان این عرصه به سمت فرآوری گل تازه رفتهاند که تاکنون به 33 کشور دنیا غنچه گل محمدی صادر شده و فرهنگ استفاده از غنچه در چای و دمنوش گسترش چشمگیری داشته است.
مجری طرح ملی گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی گفت: سمت و سوی گلابگیری عمده به سمت تولید اسانس و فرآوردههای غذایی و دارویی و تولید غنچه سوق داده شده و با برنامهریزیهای انجام شده و با کمک بخش تحقیقات، پایلوت اسانس گل محمدی را برای دستیابی به استانداردهای بالای تولید طراحی کردهایم.
وی با اشاره به اینکه اکنون چین یکی از بازارهای هدف اصلی ما در صادرات غنچه گل محمدی و اسانس است، اظهارداشت: ما باید تمام نکات فنی را رعایت کنیم تا کشاورز که سرمایه خود را برای احداث مزارع به کار گرفته، متضرر نشود و بهرهوری افزایش یابد.
زینلی با بیان اینکه در دفتر گیاهان دارویی برای 15 محصول استان معین انتخاب شده، افزود: برای گل محمدی استان فارس، استان معین و استانهای آذربایجان شرقی، اصفهان و کرمان استانهای پشتیبان هستند.