ایران رتبه اول منطقه در تولید علوم پزشکی / تولید محصولات دانشبنیان نسبت به مقالات 10 برابر افزایش مییابد
یونس پناهی معاون تحقیقات وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس با اشاره به شعار امسال و برنامههای وزارت بهداشت برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان اظهار داشت: مقام معظم رهبری شعار امسال را «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» نامگذاری فرمودند که خوشبختانه آذر سال قبل نشستی با حضور وزیر بهداشت و تمم معاونتهای تحقیقات و فناوری دانشگاههای کل کشور برگزار شد و اوایل اسفند نیز نشستی با حضور تمام روسای دانشگاههای علوم پزشکی برگزار شد و هشت محور تحول در معاونت تحقیقات وزارت بهداشت مطرح شد.
وی ادامه داد: در این نشستها تأکید شد که معاونت تحقیقات باید به منزله دیدهبان نظام سلامت کشور باشد و موضوع دوم این که رویکرد پژوهش در نظام سلامت باید پژوهش پاسخگو و اثربخش باشد و در توزیع منابع تحقیقات باید رویکرد عدالت محور مدنظر قرارگیرد. در زمینه تربیت نیروی انسانی توانمند تلاش شود و در نهایت بر توسعه مرزهای دانش با توجه به حیطههای برون رشتهای و فناوریهای نوین تأکید شد. همچنین در این جلسات بر شبکهسازی تحقیقات تأکید شد به دلیل اینکه اکنون 800 مرکز تحقیقاتی در کشور وجود دارد که هرکدام به صورت جزیرهای درحال فعالیت بودند از همین سو تأکید ما بر این است که باید فعالیت این مراکز شبکهای شود. همچنین ما بر پژوهش و خلق ثروت دانشبنیان تأکید داریم.
*ایران دارای رتبه اول منطقه در حوزه تولید دانش
معاون تحقیقات وزارت بهداشت افزود: در سالهای اخیر مقام معظم رهبری بر تولید دانش و کسب مرجعیت علمی تأکید داشتند که بر این اساس توانستیم در حوزه تولید دانش در منطقه رتبه نخست را کسب کنیم و در جهان نیز جایگاه ایران در رتبه 15 قرار دارد. از نظر شاخصهای توسعه فناوری سلامت جایگاه ایران بر اساس شاخص نوآوری جهانی در سال 2014، 120 بود که در سال 2021 این جایگاه به رتبه 60 ارتقا یافته است. با توجه به مرجعیت علمی ایران در منطقه این رتبه قابل قبول نیست و تلاش میکنیم تحقیقات دانشگاهها به سمت نیازهای جامعه حرکت کند از همین رو باید به سمت دانشگاههای نسل سوم و چهارم حرکت کنیم.
پناهی گفت: در شاخص نوآوری جهانی، از لحاظ برون دادههای دانش و فناوری و برون داده خلاقیت وضعیت خوبی داریم اما در شاخصهای ساماندهی و پیچیدگی کسب و کار وضعیت خوبی نداشتیم. در شاخصهای نوآوری جهانی دو شاخص وجود دارد که از آنها به عنوان رکنهای ورودی و خروجی یاد میشود در رکنهای ورودی نوآورانه، ساختار نهادی، سرمایه انسانی، زیرساخت و کسب و کار بازار مهم است که این رکن بیانگر توانایی اقتصادی کشور است. منظور از رکنهای خروجی نیز منظور فناوری و خلاقیت است.
*فعالیت 1670 شرکت دانشبنیان در حوزه سلامت
وی افزود: در حال حاضر 1670 شرکت دانشبنیان در حوزه سلامت در کشور داریم و نزدیک به 13 پارک علم و فناوری سلامت در کشور وجود دارد و تعداد مراکز رشد فناور در حوزه سلامت 95 است و در حوزه سلامت 343 محصول فناور مجوز دارد که 335 مورد ثبت اختراع در علوم پزشکی شده است.
معاون تحقیقات وزارت بهداشت با بیان اینکه برنامه ما در حوزه فناوری سلامت این است که نسبت تولید محصول نسبت به تولید مقاله 10 برابر افزایش یابد و تولید دانش باید به تولید محصول و خدمت مبدل شود تا مشکلات مردم حل شود و خلق ثروت ایجاد شود. همچنین برنامهریزی کردیم که نسبت اختراعات به تولید دانش 30 برابر شود و باید درصد قابل توجهی از تولیدات علمی به سمت تولید تجهیزات و دارو برود.
*ثبت 335 اختراع در حوزه سلامت
وی عنوان کرد: ثبت اختراع در علوم پزشکی که اکنون 335 مورد است که این اختراعات باید به سمت تجاری سازی بروند و مورد استفاده قرار گیرند. در تولید دارو و تجهیزات موانعی وجود دارد که باید فرایندهای تولیدرا تسهیل کنیم. طبق قراردادی که با سازمان غذا و دارو بستیم مقرر شد تا تحقیقات حوزه فناوری بدون فوت وقت اخذ مجوز تولید دریافت کنند.
پناهی با بیان اینکه از مراکز تحقیقاتی حمایت مالی خوبی صورت میگیرد خاظرنشان کرد: باید توسعه فناوری سلامت در کشور متمرکز شود به دلیل اینکه نمیتوانیم به ازای یک شرکت دانشبنیان کوچک هزینه هنگفتی را صرف کنیم لذا با شبکه سازی میتوان هزینهها را با دقت بیشتری صرف کرد تا محصولات بهتری تولید شود.
وی با اشاره به اینکه خرید محصولات از شرکتهای دانشبنیان باید در اولویت قرارگیرد و معاونت بهداشت و درمان باید محصولات دارای مجوز را این شرکتها خریداری کنند تأکید کرد: شرکتهای دانشبنیان باید تعامل قوی با صنایع بزرگ کشور داشته باشند. شرکتهای دانشبنیان نمیتوانند بدون ارتباط با دانشگاه و صنعت موفق باشند. همچنین ما تلاش میکنیم تولید علم و دانش را به سمت تجاریسازی و تولید محصول ببریم.
*تولید 90 درصدی داروها در کشور
پناهی با بیان اینکه درصد قابل توجهی از داروها و تجهیزات پزشکی پر هزینه از خارج کشور وارد میشوند افزود: شاید تعداد این داروها و تجهیزات کم باشد اما ارزش اقتصادی بالایی دارند. امروز دانش در حوزه دارو به سمت داروهای بایولوژی و پزشکی بازساختی حرکت میکنند. بیش از 90 درصد داروهای شیمیایی در کشور تولید میشوند. اما تولید همان مقدار کم دارو و تجهیزات پزشکی نیازمند تحقیقات و حمایت است. در همین راستا نیازهای کشور را در برای تولید این داروها و تجهیزات از طریق دانشگاهها دریافت کردیم و به هر دانشگاه با توجه به زیرساخت خود ماموریت خاص را خواهیم داد که متناسب با نیازهای بومی و زیرساخت فعالیت کنند.
پناهی گفت: تولید واکسنهای کرونا نشان داد که اگر دانشگاهها وارد عرصه تولید دانش و محصول شوند موفق خواهند بود. درحال حاضر پلتفرمهای مختلف واکسن در کشور وجود دارد که اگر شرکتها بتوانند مجوزهای لازم را برای صادرات کسب کنند توانایی صادارت آنها وجود دارد. درحال حاضر داروهای ایرانی به کشورهای منطقه و اروپایی صادر میشود. همچنین وزارت بهداشت برنامههای خود برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان حوزه سلامت را اعلام خواهد کرد.
انتهای پیام /