ایران چگونه در مبارزه با مواد مخدر به افغانستان کمک میکند؟
گروه آسیبهای اجتماعی خبرگزاری فارس؛ به رغم تحریمهای طاقت فرسای ایران در مجامع بینالمللی اما هیچ گاه از هدف اصلی خود یعنی مبارزه با مواد مخدر کوتاه نیامده و به گفته اسکندر مومنی دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران در کشف مواد مخدر، رتبه اول جهانی را دارد.
ستاد مبارزه با مواد مخدر که تحت نظر نهاد ریاست جمهوری است توانسته به عنوان یک نهاد ناظر در عرصه مبارزه با مواد مخدر فعال باشد. این ستاد در این سالها، موضوعات پیشگیری، درمان و کاهش آسیب را دنبال کرده و توانسته اقدامات مطلوبی را اجرا کند و اخیرا امیرعباس لطفی سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر در گفتوگو با رسانهها اذعان دارد که به رغم تحریمها اما کمکهای جزیی سازمان ملل میرسد.
در این گفتوگو به مسائلی چون پیشگیری از اعتیاد در میان خانوادهها، ظرفیت تشکلها و نهادهای عمومی در حوزه مبارزه با مواد مخدر، ظرفیت کمکهای بینالمللی به ایران و همکاری ایران و افغانستان در حوزه مبارزه با مواد مخدر پرداخته شده است. در ادامه این گفتوگو را میتوانید بخوانید:
دستگاههای وظیفهمند در حوزه مبارزه با مواد مخدر
فارس: ستاد مبارزه با مواد مخدر، پیشگیری از اعتیاد در میان خانوادهها و جامعه را چگونه دنبال کرده است؟
براساس اصل پیشگیری اولیه و آگاه سازی جامعه و براساس آنکه باید مداخلات مداخلات درستی را نزد اقشار مختلف جامعه به ویژه حوزه جوانان، نوجوانان و دانش آموزان داشته باشیم ستاد مبارزه با مواد مخدر با مشارکت و حضور دستگاه های عضو ستاد نمایشگاهی را در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در خیابان حجاب برگزار کرد. این نمایشگاه، با حضور جمعی از مقامات از جمله معاون پارلمانی رئیس جمهور، دبیرکل ستاد مبازه با مواد مخدر و حضور چندی از سفرای مقیم در تهران، نمایندگان دفاتر سازمان های بین المللی و دیلپمات های مقیم تهران افتتاح شد و پس از افتتاح این نمایشگاه مقامات حاضر در مراسم افتتاحیه بازدیدی از نمایشگاه داشتند. این یکی از آن اقدامات ستاد مبارزه با مواد مخدر در جهت پیشگیری از آسیب اعتیاد است.
با توجه به جایگاه ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان عالی ترین دستگاه که ریاست آن بر عهده رئیس جمهور است، ستاد متشکل از دستگاههای مختلفی است که هر کدام به نحوی در حوزه مواد مخدر ورود، مداخله و مشارکت دارند، دستگاههای مقابله ای مانند فراجا، وزارت اطلاعات، سازمان گمرک، دستگاه های امنیتی و انتظامی، دستگاههای حوزه پیشگیری، درمان بازپروری و مداخلات اجتماعی دستگاههای مانند آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی و وزارت امور خارجه هستند که عضو دائمی ستاد مبارزه با مواد مخدر به شمار میروند.
با توجه به جمعیت جوان ایران ما باید مداخلات را از سنین پایین شروع کنیم تا در زمینه گرایش به سمت مواد مخدر مداخله و آگاه سازی و جمعیت جوان نسبت به مضرات، پیامدها و عواقب ناخوشایند گرایش و سوءمصرف مواد مخدر آگاهی پیدا کنند.
ایران قطب مطالعات اعتیاد در منطقه میشود
فارس: ظرفیت تشکلها و نهادهای مردمی در ستاد مبارزه با مواد مخدر چگونه به کارگیری شده است؟
ما توانستهایم شبکه مویرگی تا لایههای زیرین اجتماعی در حوزههای دانشآموزی، روستایی و مساجد را در سطح استانها و شهرستانها گسترش دهیم، از طرفی دیگر در حوزههای بینالملل توانستهایم الگوهای موفقی را دنبال و از همکاری سازمان ملل در این حوزه برخوردار شویم. یکی از مراکز درمان کاهش آسیب در جمهوری اسلامی ایران که زیر نظر دانشگاه تهران است به عنوان مرکز منطقهای درمان اختلالات ناشی از سوءموصرف مواد مخدر و تحقیق و دانش پروری از سوی سازمان ملل انتخاب شده و مرکز ملی مطالعات اعتیاد هم قطب علمی و همکار سازمان ملل متحد است. ما از ظرفیت این مرکز برای ارتقاء دانش اعتیاد، مقابله با اعتیاد، پیشگیری، درمان و کاهش آسیب بهرهمند شده تا بتوانیم در منطقه دانشجویان و محققان کشورهای منطقه را آموزش دهیم.
ورود دستگاه و تجهیزات جدید برای مبارزه با مواد مخدر
فارس: جایگاه ایران را در حوزه مبارزه با مواد مخدر در منطقه و بین الملل چگونه میبینید؟ آیا کمک هایی از سازمان ملل برای مبارزه با مواد مخدر به ایران شده است؟
امروز خوشبختانه میتوانیم بگوییم ایران بهترین مدلها را توانسته ارائه کند، ایران نه تنها در حوزه مقابله با عرضه که موجب مداخلات و مبارزه مؤثر با اصل کانونهای قاچاق و شبکههای قاچاق شده است بلکه در بسیاری از حوزه ها پیشرو بوده و تلاش کرده تا در حوزه پیشگیری و درمان ایران از پیشرفتهترین و پیشروترین مدلها استفاده کند و در سطح منطقه آسیای غربی و خارومیانه، ایران اسلامی پیشروترین کشور محسوب میشود.
در اصل مداخلاتی در زمینه پیشگیری اولیه، درمان و کاهش آسیب ناشی از سو مصرف داشتهایم و میتوانیم بگوییم مدلهایی که ما اجرا کردهایم همطراز در سطح کشورهای اروپایی بوده و توانستهایم موفقیت آمیزترین مدلها و تجارب را اجرا کنیم.
در همین رابطه ما توانستهایم با همکاری سازمان ملل چندین کانون بحران در حوزه مرزهای شرقی و غربی را تجهیز کنیم و کانونها و مراکز خوبی را راهاندازی کنیم.
در چند حوزه با سازمان ملل همکاری و مبادلات داشتهایم، اولین حوزه مقابله با عرضه است که در این حوزه در همین یکسال اخیر توانستهایم چندین سامانه شناسایی و تشخیص مواد مخدر کشف شده را وارد کنیم، این سامانه به ما کمک میکند که نوع محمولههای مخدر بستهبندی شده و درصد خلوص آن مادههای مخدر را شناسایی کنیم. ما این دستگاه و سامانه را داریم اما 6 دستگاههای فوق پیشرفته از سازمان ملل گرفتهایم و وارد کردهایم.
این دستگاهها چندی پیش طی مراسمی و با حضور سفیر ژاپن به سردار کاکاوند رئیس پلیس مواد مخدر تحویل داده شد. ما با توجه به دانش فنی بومی خودمان هم توان تولید دستگاههای بومی و سامانه تشخیص و شناسایی مواد را داریم. به هر حال این بتوانیم بخشی از این مشارکت را نیز از جامعه بینالمللی و ظرفیتهای سازمان ملل و کشورها جذب کنیم این قابل تقدیر است.
ما از سازمان ملل توانستهایم در همین یکسال اخیر سه اسکنر پیشرفته بگیریم و قرار است یکی از آنها به زودی در فرودگاه امام خمینی (ره) مستقر و دستگاههای دیگر در نقاط مرزی مختلف و فرودگاههای کشور مستقر میشود. از طرفی هم یکی از کمکهای سازمان ملل برای ما ارسال چند قلاده سگ مواد یاب به ایران بود.
ایران چگونه دست افغانستان را در مبارزه با مواد مخدر میگیرد؟
فارس: همکاری ایران با کشورهای همسایه به ویژه افغانستان برای کاهش آسیب مخدرها چگونه است، آیا با حاکمیت جدید افغانستان ایران همکاری دارد؟
در حوزه کشورهای همسایه مدلهای ایران پیشرو است و در مقایسه با کشورهای همسایه در رتبههای بالاتری قرار دارد، به ویژه در حوزه مداخلات اجتماعی، آموزش و پرورش و حوزه بهداشت واقعاً قابل مقایسه با پیشرفتهترین کشورهاست.
درباره همکاری با کشور افغانستان باید بگویم که ما حتی پیش از به قدرت رسیدن حاکمیت جدید، دوره متعددی برای کارآموزان و متخصصان این کشور در حوزه درمان، مقابله، پلیس و کاهش آسیب برگزار کردهایم و تعاملات جدی هم داشتیم، در همین رابطه اعلام آمادگی کردهایم که میتوانیم نیروهای مقابلهای، پلیس و گمرک و نیروهای کادر درمان را آموزش دهیم. حقیقت آن است که وقایع و رخدادهای گذشته، بسیاری از زیرساختهای افغانستان را نابود کرده و تقریباً ساختار و چارچوبهای لازم را برای مقابله مؤثر و مداخله اجتماعی وجود ندارد.
مشکل اصل کشور افغانستان نداشتن زیرساختها، عدم توسعه و موضوع ناتوانی اقتصادی است، به واقع این کشور از فقر مضاعفی رنج میبرد که ما آمادگی داریم که با همکاری وزارتخانهها و دستگاههای ذی ربط برنامههای توسعهای را در این کشور ایجاد کنیم و آنها را در حوزه پیشبرد توسعه پایدار و تقویت زیرساختها کمک کنیم چرا که بدون توجه به تقویت زیرساختها و توسعه پایدار، اجرای برنامه توسعه پایدار و اجرای الگوهای بومی موفق آن کشور بالتبع شاید مقابله صرف چندان مؤثر نیست و ما را به نتیجه لازم نمیرساند.
پایان پیام /