روند بازار ارز در روزهای اخیر با کاهش چشمگیری همراه شده است. بسیاری از فعالان بازار ارز تاکید دارند، در این شرایط، توجهات به سمت خبرهای مربوط به مذاکرات برجامی است، در حالی که در اواخر خردادماه دولت با اقدام بموقع، دست بانک مرکزی را برای مدیریت بازار ارز در شرایط هیجانی همانند این روزها باز گذاشت.
به گزارش
تابناک اقتصادی؛ شاخص ارزی در سه روز ابتدایی این هفته با عقب نشینی چشمگیری همراه بوده است؛ از یک سو بهای دلار در بازار توافقی که بیشترین حجم معاملات را با میانگین حجم 10 میلیون دلار در روز در بر دارد، با کاهش از کانال 30 به کانال 28 هزار تومانی همراه بوده و از سوی دیگر، قیمت دلار بازار آزاد و غیررسمی که در هفتههای گذشته به میانه کانال 32 هزار تومان نیز رسیده بود، حالا در 72 ساعت اخیر با افت چشمگیر روبه رو شده در معاملات امروز به کانال 29 هزار تومان کاهش یافت.
قیمت دلار و یورو چگونه بسته شد؟
بر اساس این گزارش، در پایان معاملات امروز (دوشنبه 24 مردادماه 1401) بازار توافقی ارز، قیمت هر اسکناس دلار آمریکا به رقم پایانی 28832 تومان رسید. این در حالی است که یورو دیگر ارز معامله شده در بازار توافقی نیز با کاهش قیمت نسبت به روز قبل، قیمت پایانی 30307 تومان را به ثبت رساند.
فعالان بازار ارز میگویند فشار فروش در بازار ارز تهران همچنان ادامه دارد، به گونهای که تخلیه داراییهای ارزی توسط بازیگران ارزی ادامه و محبوبیت ریال در فضای معاملات این بازار افزایش چشمگیری داشته است.
انتظارات مثبت فعالان ارزی نسبت به آینده قرارداد برجام در کنار اقدام هوشمندانه بانک مرکزی در خصوص اجازه خرید و فروش بدون محدودیت ارز صادرکنندگان و مردم در شبکه صرافیهای مجاز، همچنان
دو عامل مهم را در تعیین مسیر قیمت ارز ایفا میکنند. این در حالی است که با تقویت بازار متشکل ارزی و سیاست جدید ارزی در اواخر خردادماه و شکل گیری بازار توافقی ارز، خبری از دلالان و نوسان گیران ارزی در مقابل صرافیها نیست، زیرا با گسترش معاملات توافقی ارز در شبکه سراسری صرافیهای کشور، عملا نیاز ارزی متقاضیان در سطح مطلوبی پاسخ داده شده است؛ بنابراین در مجموع اقدامات مبثت دولت و بانک مرکزی، تلاطمات شدید نرخ های ارز به کمترین سطح رسیده است.
از سوی دیگر، همان طور که اشاره شد انتظارات مثبت در خصوص روند مذاکرات احیای برجام، یکی از عوامل مهمی است که باعث شده تا کاهش تقاضای هیجانی در مقابل صرافیها را شاهد باشیم. این در حالی است که امروز امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به بحث مذاکرات لغو تحریمها گفت: الان در مرحله شروع پایان توافقیم. وی ادامه داد: تصمیم کشور این است که چنانچه خطوط قرمز ما تعیین شود، ما برای رسیدن به توافق مشکلی نداریم. یکی از دلایل طولانی شدن این است که نمیخواهیم از خطوط قرمز بگذریم.
امیرعبداللهیان افزود: آمریکا فقط میخواهد مشکلات خودشان را در مذاکرات حل کنند. ما نمیخواهیم قراردادی را به نتیجه برسانیم و بعد بگوییم خطوط قرمز ما رعایت نشده است. باید اتفاقی در زندگی مردم رخ دهد. وی ادامه داد: اگر نظریات ما پذیرفته شود، آمادگی داریم که در نشست وزرای خارجه جمع بندی کرده و توافق را اعلام کنیم.
امیر عبداللهیان گفت: طرف آمریکایی باید انعطاف نشان دهد. به دلیل مشکلات داخلی که دارد نوبت آنهاست. طرف آمریکایی در مذاکرات وین، در حد نسبی در مورد دو موضوع شفاهی با پیشنهادهای ایران موافقت کرده که باید تبدیل به متن شود و در مورد یک موضوع هم باید انعطاف نشان دهد. روزهای آینده روزهای مهمی است.
وزیر امورخارجه کشورمان تصریح کرد: طرف آمریکایی شفاهی با دو موضوع ایران موافقت کرده است و ما نیز تا ساعت 12 امشب پیشنهادهای نهاییمان را مکتوب میفرستیم. ما بحث اقتصادی را معطل مذاکرات نکردیم، اما به طور مشخص در مورد سه موضوع در حال تبادل با آمریکاییها هستیم و تا چند روز آینده نظریات خود را ارائه میدهیم.
همچنین امروز ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری اظهار داشت: ما در مرحله پیشرفت قرار داریم، اما اینکه بگوییم
به توافق نزدیک هستیم و این دور از گفتوگوها میتواند به توافق منتهی شود، معطوف به انتظارات برحق ایران از طرف مقابل و مشخصا طرف آمریکایی است. معتقدیم حتما زمینه برای توافق وجود دارد، مشروط بر اینکه خطوط قرمز ایران رعایت و منافع اصلی کشور تضمین شود. در صورتی که چنین اتفاقی رخ دهد، حتما
زمینه برای امضای توافق در آینده بسیار نزدیک وجود دارد و امیدواریم در سایه واقع بینی که امیدواریم در طرف مقابل شکل بگیرد، به زودی شاهد این رخداد باشیم.
بر اساس این گزارش، با توجه به اخبار مثبت و امیدوارکننده از روند مذاکرات احیای برجام، پیش بینی فعالان بازار ارز از روزهای آینده این بازار، روند کاهشی و رو به ثبات است، در حالی که امروز به دنبال کاهش قیمت ارز به ویژه دلار آمریکا، شاهد ریزش قیمتها در بازار طلا و سکه نیز بودیم، تا جایی که قیمت هر سکه تمام بهار آزادی طرح جدید پس از ماه ها، به کانال 13 میلیون تومان کاهش یافت؛ هرچند در بازار طلا و سکه نیز به دلیل روند نزولی شاخص ارزی، خبری از تقاضای موثر نیست و بیشتر دارندگان طلا و سکه، قصد فروش دارند.
کامران سلطانی زاده، دبیر کل کانون صرافان کشور نیز در این باره با اشاره به روند کاهشی نرخ ارز در روزهای اخیر اظهار داشت: وضعیت بازار ارز طبق پیش بینی هقتههای گذشته و با توجه به خبرهای مثبت برجامی و سیاستهای اثرگذار بانک مرکزی، همچنان با کاهش نرخ انواع ارز همراه است. وی با تاکید بر پیشی گرفتن عرضه ارز بر تقاضا افزود: در این شرایط
مردم بیشتر فروشنده ارز هستند و این روند باعث کاهشی شدن نرخها شده است.
در مجموع، به عقیده بسیاری از تحلیلگران بازار ارز، روند کاهشی روزهای اخیر دلار شباهت قابل توجهی به روند قیمت این ارز در زمستان 1400 دارد. این افراد ضمن اشاره به کاهش 5 کانالی نرخ اسکناس آمریکایی در سه ماه پایانی سال گذشته بر این باورند که در صورت انتشار خبر قطعی احیای قرارداد هستهای برجام، قیمت دلار پتانسیل ریزشهای قابلی توجهی را دارد.