چهارشنبه 3 بهمن 1403

بازیگران عرصه سیاست در کارزار انتخابات 1400

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بازیگران عرصه سیاست در کارزار انتخابات 1400

تهران - ایرنا - هنوز خبر رسمی و متقنی از اینکه چه فرد یا افرادی می‌خواهند در کارزار انتخاباتی 1400 نقش‌آفرینی کنند در دست نیست و شاید اگر شیوع ویروس کووید19 و مسائل و مصایب ناشی از آن، نبود، امروز فضای سیاسی نیز رونق بیشتری داشت و به تبع آن، گزینه‌های انتخاباتی بیشتری مطرح می‌شدند.

با توجه به شرایطی که امروز در عرصه سیاسی شاهد آن هستیم و مشکلاتی که از هر سو گریبانگیر کشور شده است، پیش‌بینی در خصوص روند انتخابات 1400 و گزینه‌هایی که در آن زمان مطرح می‌شوند کمی سخت است با این وجود به‌نظر می‌رسد، فعالیت‌های انتخاباتی هر 2 جناح در این راستا شروع شده است و گمانه‌زنی‌هایی در خصوص فعالیت ها وجود دارد. در این خصوص به منظور بازتاب دیدگاه‌ها و نظرات منعکس شده در رسانه‌های گروهی در این مجمل، مطالب مربوط به انتخابات ریاست جمهوری به صورت گزیده‌وار انتخاب و گردآوری شده است.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

فعالیت‌های انتخاباتی

روزنامه آرمان ملی در گفت و گو با سیدمحمود میرلوحی فعال سیاسی در مورد فعالیت‌های انتخاباتی زود هنگام برای انتخابات ریاست جمهوری در سال 1400می آورد: اگر به انتخابات‌های گذشته نگاهی بیندازیم با توجه به ساختار سیاسی و حزبی در کشور متوجه برخی علت‌ها می‌شویم. در کشورهای دیگر معمولا دو ائتلاف یا حزب نیرومند هستند که انتخابات‌ها توسط آنها پایه‌ریزی می‌شوند به‌عنوان مثال در آمریکا گاهی اوقات از دوسال قبل رای‌گیری‌های مقدماتی شروع می‌شود و کنوانسیون‌های استان به استان صورت می‌گیرد و به نوعی فضای رقابت و انتخابات در هیچ‌زمانی به‌طور کلی تعطیل نمی‌شود اما در ایران فضا به شکلی است که شاید چون احزاب حضور ندارند این طور تلقی می‌شود که اگر بخواهند به انتخابات مشغول شوند از امور دیگر باز می‌مانند در حالی که اصلا به این شکل نیست و باید بتوانیم این نقیصه را رفع کنیم و به‌نظر می‌رسد ادامه این وضع بیش از این تکرار مکررات است. برخی از افرادی که شروع به فعالیت‌های انتخاباتی چراغ خاموش می‌کنند حزبی هستند و حتی نمی‌دانند تایید صلاحیت می‌شوند یا خیر، تقویت جایگاه احزاب در انتخابات امری ضروری است. برخی فکر می‌کنند مبحث اصلاح قانون بی‌مورد است در صورتی که اگر این اصلاح صورت بگیرد جایگاه احزاب در کشور تثبیت می‌شود و آنها می‌توانند قوی‌تر قدم بردارند و در پی آن هم تاثیرگذاری بیشتری در عرصه سیاست خواهند داشت یا حداقل فعلا باید اصلاح قانون در این موضوع در دستور کار قرار بگیرد چراکه در شرایط امروز برای برگزاری انتخابات رقابتی و پرشور نیاز جامعه است و بخشی از اعتماد افکار عمومی را به سیستم بازمی‌گرداند.

احمدی نژاد و اصلاح طلبان در انتخابات 1400

روزنامه اعتماد در گفت و گو با محمدصادق جوادی‌حصار روزنامه‌نگار و تحلیلگر سیاسی اصلاح‌طلب نوشت: در حقیقت اگر در انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 کاندیداهای ریاست‌جمهوری موردنظر اصلاح‌طلبان امکان حضور داشته باشند یا اساسا امکان نقش‌آفرینی اصلاح‌طلبان به شکل موثر وجود داشته باشد، طبعتا باید کاندیدا هم معرفی کنند اما اگر این امکان فراهم نشود و نتوانند به صورت موثر کاندیدا معرفی کنند، به این معنا نیست که باید عرصه کنشگری سیاسی را رها کنند؛ بلکه باید با ارایه چشم‌اندازهای مطلوب کشور و در نظر گرفتن اهمیت حوزه‌هایی چون سیاست داخلی و سیاست خارجی و سیاست منطقه‌ای به گزینه مطلوب اشاره کرده و بگویند کاندیدای موردنظر و مناسب در شرایط کنونی باید چه مختصاتی داشته باشد. مردم هم میان گزینه‌های موجود انتخاب می‌کنند. حتی اگر نگاه حاکمیت تغییر کرده و به این سمت برود که احمدی‌نژاد می‌تواند کاندیدا شود اما احمدی‌نژاد نمی‌تواند کاندیدای جریان اصولگرا باشد. درمورد آقای احمدی‌نژاد در متن جامعه به خصوص میان اقشار آسیب‌پذیر ذهنیت به شدت منفی وجود ندارد. این قشر می‌گویند او هم مثل بقیه بود اما کارهای خوبی هم انجام داده‌است اما میان اقشار فرهنگی و سیاسی و دانش‌آموخته و طبقه متوسط و بالا از مقبولیتی برخوردار نیست و به نظر من، امکان رای‌آوری‌اش حتی اگر تایید صلاحیت شود، بسیار پایین است.

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی آورد: در روزهایی که لیستی از اسامی برای حضور در گود رقابت 1400 ردیف می شود، نام احمدی نژاد نیز وارد لیست شده است، برخی از احتمال کاندیداتوری او روایت می کنند و برخی دیگر براین اعتقادند که او با علم به ردصلاحیت شدن وارد میدان نمی شود اما دست یک کاندیدا را خواهد گرفت و به وزارت کشور خواهد برد. احمدی نژاد کاندیدای 1400 می شود، این را نه فقط در حد احتمال که برخی با قطعیت و جدیت مطرح می کنند و تحلیل شان از تحرکات این روزهای احمدی نژاد و زمزمه هایی که از گوشه و کنار به ذهن شان می رسد آن است که مرد رفته از پاستور اینبار هم کاندیدای ریاست جمهوری خواهد شد. احمدی نژاد نمی آید اما کاندیدا می فرستد، این دومین سناریویی است که این روزها مطرح می شود، او سال 96 هم با اینکه تصور می شد بعد از نهی رهبری از کاندیداتوری، دیگر وارد میدان نخواهد شد در اقدامی عجیب نه تنها خودش کاندیدا شد بلکه بقایی را هم همراه خود به وزارت کشور برد و هر دو کاندیدای ریاست جمهوری شدند. احمدی نژاد آنقدر هوش سیاسی دارد که بداند احتمال تایید صلاحیت شدنش از سوی شورای نگهبان یک احتمال غریب و دور است، با این وجود او برای زنده نگه داشتن خود در سیاست و رها شدن از کابوس مرگ سیاسی ناچار است خود را با جنجال و هیاهو در فضای سیاست نگه دارد.

اصلاح‌طلبان و اصولگرایان در انتخابات 1400

پایگاه خبری نامه نیوز در گفت و گو با عباس سلیمی نمین تحلیلگر مسائل سیاسی درباره جایگاه اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست جمهوری 1400 نوشت: پایگاه رأی اصلاح‌طلبان دچار تزلزل جدی شده است؛ البته ممکن است که در انتخابات سال آینده بخشی از سبد رأی آنها احیا شود و تا حدی تغییر در وضعیت آنها نسبت به انتخابات مجلس ایجاد شود اما این تغییر در حدی نخواهد بود که یأس مردم از اصلاح‌طلبان از بین برود. آنها در سال‌های اخیر دولت و بخش زیادی از مجلس را در اختیار داشتند و در تمام این سال‌ها نتوانستند کارنامه خوبی از خود ارائه دهند.

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم داریوش قنبری فعال سیاسی اصلاح‌طلب می نویسد: کمتر از یک سال دیگر پایان کار دولت حسن روحانی است و نوبت به انتخابات ریاست‌جمهوری می‌رسد اما چیزی که در شرایط امروز جالب توجه است تلاش و میل اصولگرایان برای پیروزی در انتخابات آتی است؛ در حالی که تا به امروز تلاش قابل‌توجهی از سوی اصلاح‌طلبان در خصوص انتخابات 1400 صورت نگرفته است و برنامه‌ای را هم اعلام نکرده‌اند. در خصوص اصلاح‌طلبان امروز شاهد سکوت این جریان فکری هستیم، علاوه براین در کشور ما ثابت شده است نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی از رفتار انتخاباتی مردم و جریان‌ها داشت و فقط در ماه‌های پایانی متغیرهای اصلی مشخص می‌شوند. انتظار می‌رود که اصلاحات به عنوان یک جریان سیاسی برای انتخابات 1400 کاندیدا داشته باشد و فکر می‌کنم این موضوع محقق خواهد شد و اصلاح‌طلبان حتما کاندیدا معرفی خواهند کرد. نحوه عملکرد اصلاح‌طلبان تا حدی به امکان حضور و مشارکت این جریان سیاسی در عرصه رقابت‌ها بستگی دارد.

پایگاه خبری نامه نیوز در گفت و گو با مصطفی هاشمی طبا می آورد: عملکرد مجلس یازدهم در سال نخست خیلی مهم است. مردم این موضوع را رصد می کنند بنابراین نتیجه انتخابات ریاست جمهوری 1400 بستگی به خروجی سال نخست مجلس دارد. معتقدم در مدت یک سال آینده خیلی تغییر و تحولات رخ خواهد داد. هیچ جناحی از پیش بازنده نیست. همه باید فوتبال را بازی کنند، یک مرتبه شاید یک تیم ضعیف برنده شد. کسی نمی تواند از حالا نتیجه انتخابات سال آینده را پیش بینی کند.

لاریجانی و مطهری در انتخابات 1400

خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با محمدصادق جوادی حصارعضو شورای مرکزی حزب اعتمادملی در خصوص مطرح شدن احتمال حمایت از افرادی مانند علی لاریجانی و یا علی مطهری در انتخابات ریاست جمهوری 1400 از سوی اصلاح‌طلبان، نوشت: من قبلا هم اعلام کردم که آقای لاریجانی اصلا چه زمانی اصلاح‌طلب بود که ما بخواهیم بگوییم از ایشان حمایت می‌کنیم. متاسفم که بگویم گاهی اوقات دوستان ما در عالم سیاست دچار یک‌سری خوش‌بینی‌ها و وادادگی‌هایی می‌شوند که به هیچ روی معنا ندارد، درخصوص آقای لاریجانی من فکر نمی‌کنم که در شرایط کنونی بتوانیم اردوگاه اصلاح‌طلبان را متقاعد کنیم که پشت سر فردی مانند ایشان بایستد.

رسانه‌های اصولگرا

نوبخت و انتخابات 1400

خبرگزاری تسنیم در گزارشی آورد: رئیس سازمان برنامه و بودجه در توئیتی نوشت: عده‌ای سفرهای استانی‌ام را مبنای گمانه‌زنی درباره حضورم در انتخابات1400 قرار داده‌اند. ضمن رد آن، یادآور می‌شوم در 7 سال گذشته مستمرا سفر استانی داشته‌ام. پس انگیزه انتخاباتی بی‌اساس است. محمدباقر نوبخت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در تویئتی به شرح زیر به برخی گمانه‌زنی ها درباره انگیزه انتخاباتی سفرهای اخیرش پاسخ داد: عده‌ای سفرهای استانی‌ام را مبنای گمانه‌زنی درباره حضورم در انتخابات1400 قرار داده‌اند. ضمن رد آن، یادآور می‌شوم در 7 سال گذشته مستمرا سفر استانی داشته‌ام. پس انگیزه انتخاباتی بی‌اساس است. انس و الفت با مردم که همواره مورد تاکید امام و رهبری بوده بااین گمانه‌های بی‌مبنا کم‌اثر نمی‌شود.

آیت الله رئیسی و انتخابات 1400

خبرگزاری مهر در گفت و گو با احمد امیرآبادی فراهانی عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی می نویسد: من فکر می‌کنم برای 1400 اگر یک شخصیتی که بالاخره در تراز رئیس دولت جمهوری اسلامی و تراز انقلاب اسلامی باشد بیاید، نیروهای انقلاب دور او جمع می‌شوند. من فکر می‌کنم اگر آقای رئیسی بیاید همه مشکلات حل می‌شود. من فکر می‌کنم آقای رئیسی می‌تواند افرادی را در قوه معرفی کند.

اصلاح طلبان و انتخابات 1400

روزنامه فرهیختگان در گفت و گو با غلامرضا ظریفیان، معاون وزیر علوم دولت اصلاحات و عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها نوشت: تصمیم اصلاح‌طلبان برای 1400 به متغیرهای زیادی بستگی دارد. بخش زیادی از این متغیرها درونی و بخشی نیز بیرونی است. باید دید در چند ماه باقی‌مانده این متغیرها شرایط را چطور شکل می‌دهند. اکنون مسجل است که هم سرمایه اجتماعی اصولگرایان و هم سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان به‌شدت آسیب‌دیده است. طبیعتا بازسازی این سرمایه اجتماعی کار سختی است. این موضوع البته غیرممکن نیست، به همین دلیل می‌گویم اصلاح‌طلبی باید بازسازی خود را در دستور کار قرار دهد. قطعا عوامل بیرونی در برخی از این ناکارآمدی‌ها موثر بوده است، ولی درصورت عدم اقدام به بازنگری در عملکرد گذشته، هرنوع رویکردی در انتخابات 1400 چه حداکثری و چه حداقلی، چون معطوف به مساله اصلی خود (تجربیات پیشین) نیست، موفق نخواهد شد.

*س_برچسب‌ها_س*