سه‌شنبه 2 بهمن 1403

برقی‌سازی راه آهن تهران - مشهد اولویت‌مان نیست

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
برقی‌سازی راه آهن تهران - مشهد اولویت‌مان نیست

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، سیدمیعاد صالحی در نشست خبری که امروز در یازدهمین نمایشگاه حمل‌ونقل ریلی برگزار شد، در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درباره وضعیت قطار برقی در کشور بیان کرد: ما در ایران از 20 سال قبل با چین قرارداد برقی‌سازی تهران - مشهد را داشتیم که این کار را انجام ندادند و این قرارداد 20 سال همینطور باقی ماند تا جایی که میزان پیشرفت این پروژه صفر درصد است و درحال حاضر هم در اولویت ما نیست.

وی خاطرنشان کرد: با وجود این، قطار سریع‌السیر تهران - مشهد بر حسب تاکیدات مقام معظم رهبری، رییس جمهور و وزیر راه و شهرسازی در دستور کار جدی راه‌آهن است. این خط به فناوری بالا نیاز دارد که از لحظه طراحی آغاز می‌شود. با شرکت‌های مختلف در این خصوص مذاکره کردیم و بخشی از طراحی‌ها انجام شده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه استراتژی برقی‌سازی با اولویت خطوط باری مصوب شده است، گفت: ما برقی‌سازی راه‌آهن بافق - بندرعباس را به عنوان یکی از خطوط باری که نیاز به برقی‌سازی دارد، مصوب کردیم، اگر بتوانیم با توان داخل این کار را انجام می‌دهیم، در غیراین صورت با جوینت خارجی انجام می‌دهیم، زیرا مهم‌ترین بار ما محصولات معدنی و محصولات فولادی است. همچنین از مهم‌ترین خطوط ما دو خطه‌سازی همین خط بافق سنگان است که یک میلیارد دلار از محل تهاتر نفتی پیش‌بینی شده است.

صالحی همچنین با بیان اینکه راهبرد ما در 1403 در حوزه واگن باری، مسافری، لوکوموتیو باری، احداث خط دوم و برقی‌سازی است که بسته‌های تسهیلات متفاوتی ارایه کردیم. در وهله اول در زمینه لوکوموتیو باری، با همین شبکه موجود که 15 هزار کیلومتر ریل داریم و به صورت ظرفیت کامل یا محدود استفاده می‌شود، حدود 31 هزار واگن باری و تعداد 330 لوکوموتیو باری فعال داریم.

وی ادامه داد: با توجه به میزان بار کشور، حدود 300 لوکوموتیو باری کسری داریم. علت این است که در 10 سال قبل تمرکز بیشتر روی موضوعات دیگر بوده و در مدت 10 سال معضلات حوزه لوکوموتیو باری بیشتر شده و در دولت سیزدهم هم این معضل بیشتر خود را نشان داده است. متوسط عمر همین 330 لوکوموتیو باری هم بالای 30 سال است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه برای مل معضلات موجود، نیاز به تمهیدات خاصی داشتیم. تجهیزات این لوکوموتیو ها دانش فنی می‌تواند که ما تحریم هستیم و سرمایه‌گذاریهای زیادی نیاز دارد. امروز موضوع سرمایه‌گذاری برای تامین ناوگان ریلی، از محل استجازه نفت و تهاتر نفتی توسط مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهور در طول دو سال و نیم گذشته به ثمر نشسته است. اولین مبلغ این تهاتر نفتی در سال 1402 نقد شد و در سال 1403 بخش‌های بعدی تهاتر نفتی نقد می‌شود.

تامین 500 میلیون دلار برای تامین قطعات و 500 میلیون دلار برای خرید لوکوموتیو از محل تهاتر نفتی

صالحی ادامه داد: ما 500 میلیون دلار از محل تهاتر نفتی برای تامین قطعات یدکی لوکوموتیو موجود در نظر گرفتیم. 500 میلیون دلار دیگر برای خرید لوکوموتیو نو با اولویت تولید داخل در نظر گرفته شده است. برای تامین 300 لوکوموتیو باری که میراث 10 ساله ماست، در سال 1403 برنامه ویژه‌ای ارائه می‌کنیم که در ادامه سال هم انجام می‌شود.