شنبه 21 تیر 1404

برنامه راهبردی و جامع «مقابله با گرد و غبار» به زودی تصویب می‌شود

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
برنامه راهبردی و جامع «مقابله با گرد و غبار» به زودی تصویب می‌شود

سازمان حفاظت محیط‌زیست اعلام کرد: ستاد ملی سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار، اقدام به تدوین «برنامه جامع مقابله با گردوغبار» کرده و این برنامه تصویب و ابلاغ می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان - در بیانیه سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت روز جهانی مقابله با توفان‌های با توفان‌های ماسه و گردوغبار (21 تیر برابر با 12 جولای)، آمده است: جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی در اقلیم خشک و نیمه‌خشک غرب و جنوب‌غرب آسیا، طی سال‌های اخیر به‌طور فزاینده‌ای تحت تأثیر پیامد‌های تغییر اقلیم قرار گرفته است.

این بیانیه افزوده است: افزایش محسوس دما، کاهش چشمگیر بارندگی، تشدید خشکسالی‌ها و بروز مکرر توفان‌های گردوغبار، نه تنها زیست‌بوم‌ها و تنوع زیستی را تهدید می‌کند، بلکه با افزایش فرسایش خاک، گسترش بیابان‌زایی و کاهش ظرفیت تولید، امنیت غذایی کشور را نیز به مخاطره انداخته‌اند.

سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه این بیانیه ضمن جلب توجه افکار عمومی به ابعاد گسترده این چالش زیست‌محیطی، اعلام کرده که تغییر اقلیم و پدیده گرد و غبار، امروزه سلامت عمومی، امنیت غذایی و روند توسعه پایدار را در سطح ملی و منطقه‌ای با تهدید‌های جدی مواجه ساخته است.

«افزون بر عوامل اقلیمی، برخی مداخلات انسانی مانند چرای بی‌رویه دام، انتقال آب بین‌حوضه‌ای، مدیریت ناپایدار منابع آب، عدم رعایت اصول کشاورزی حفاظتی و بهره‌برداری ناصحیح از منابع طبیعی، در تشدید این پدیده سهم بسزایی داشته‌اند. این شرایط، علاوه بر آسیب به سلامت شهروندان و تحمیل خسارات اقتصادی گسترده، تبعات اجتماعی و معیشتی قابل توجهی را نیز برای جوامع مختلف کشور به همراه داشته است».

در ادامه این بیانیه آمده است: مطابق بررسی‌ها و مطالعات انجام‌شده توسط ستاد ملی سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار، بخش عمده‌ای از منشأ گردوغبار‌های مؤثر بر ایران، فرامرزی و ناشی از کانون‌های بیابانی در کشور‌های عربستان، عراق، سوریه، افغانستان و ترکمنستان است. این واقعیت، ضرورت توسعه همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی را برای مقابله با این بحران زیست‌محیطی دوچندان می‌کند.

در همین راستا، جمهوری اسلامی ایران با درک اهمیت تقویت تعاملات جهانی، اقداماتی مهم در سطح بین‌المللی به انجام رسانده است؛ از جمله پیشنهاد تعیین روز 12 جولای به‌عنوان "روز جهانی مقابله با توفان‌های ماسه و گردوغبار" که به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید، و نیز تدوین و تصویب قطعنامه مقابله با این پدیده در ششمین اجلاس مجمع محیط‌زیست ملل متحد (UNEA-6). افزون بر آن، با همکاری نزدیک با نهاد‌های تخصصی بین‌المللی به‌ویژه برنامه توسعه ملل متحد (UNDP)، برنامه‌هایی در زمینه پیش‌بینی و هشدار زودهنگام، تقویت ظرفیت‌های ملی و توسعه راهکار‌های نوآورانه جهت افزایش تاب‌آوری در دستور کار قرار گرفته است.

این بیانیه می‌افزاید: در شرایطی که کشور ما با آثار آشکار تغییر اقلیم، از جمله افزایش دما، کاهش بارندگی و خشکسالی‌های شدید، نظیر آنچه در سال جاری شاهد هستیم، مواجه است؛ یکپارچه‌سازی سیاست‌ها و اقدامات ملی در زمینه مقابله با گردوغبار، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر تلقی می‌شود. از این‌رو، ستاد ملی سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار، بر اساس بند «ج» ماده 22 قانون برنامه پنج‌ساله هفتم پیشرفت، با مشارکت 15 دستگاه اجرایی، اقدام به تدوین «برنامه جامع مقابله با گردوغبار» کرده است. این برنامه با رویکردی علمی، مشارکتی و عمل‌گرایانه، در آینده نزدیک به تصویب خواهد رسید و به‌عنوان سند راهبردی کشور در مدیریت مؤثر و پایدار این پدیده ابلاغ خواهد شد.

منبع: روابط عمومی سازمان حفظت محیط زیست