برنامهریزی برای بازگشایی مدارس و دانشگاهها از مهر / واکسن انتخابی نداریم
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن ارائه توضیحانی پیرامون روند بیماری و واکسیناسیون کرونا در کشور، کمبود دارو، جهشهای ویروس و... گفت: آرزوی ما این است که همه چیز حضوری شود زیرا مباحث آموزشی آسیب جدی دیدند. بحث این را داریم که انشالله از اول مهر مدارس و دانشگاهها بازگشایی شود و برنامه ریزی کردیم از مرداد ماه معلمین و اساتید دانشگاهی هم واکسینه شوند که بتوانند کلاس برگزار کنند.
به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا رئیسی، گفت: وضعیت کشور به شکلی است که از قله بیماری عبور کردیم اما باید بدانیم از نظر زمانی بستریها و فوتیها معمولا تاخیر 12 روزه دارند یعنی حتی اگر کاملا سیر نزولی طی کنیم و به کف برسیم بازهم تا چند روز بعد مرگ و میر ادامه خواهد یافت به همین دلیل هم است که تعداد شهر قرمز کم شده است اما تعداد شهر نارنجی اضذفه شده و هنوز خطر وجود دارد. انتطار داریم طی هفتههای آینده این سیر نزولی ادامه پیدا کند و به مرحلهای برسیم که تعداد ورودی به بیمارستان و مرگ و میر کاهش یابد. تعداد ورودی بیمارستانها کاهش یابد.
وی افزود: ما چند شهر کوچک داریم که هنوز به قله بیماری نرسیدند و 46 شهر قرمز داریم که میزان بستری آنها نسبت به 100 هزار جمعیت بالا است. نکته خوب این است که 26 استان از قله عبور کردند و سیر نزولی طی میکنند. از 5 استان دیگرهم 2 یا 3 استان سیر نزولی آغاز شده و 1 یا دو استان هم به قله رسیدند. ما در طی روندی که داشتیم و تجربه خوزستان به این شکل بود که اهواز و جنوب خوزستان به قله رسید ولی بعد از یک هفته چون سایر شهرها به قله رسیدند، دوباره پیک زد. بنابراین نباید دچار سادهانگاری شد.
شناسایی جهشهای هندی و آفریقای جنوبی در کشور
وی درباره شیوع موارد ویروس جهش یافته کرونا در کشور، اظهار کرد: موارد تایید شده سوش هندی در جنوب کشور در استان بوشهر و هرمزگان داریم و سوش آفریقای جنوبی تایید شده در هرمزگان و آذربایجان غربی داریم. با هوشیاری و تجربهای که دانشگاهها کسب کردند توانستند بیماری را کنترل کنند. اکثر مبتلایان شناسایی شده خارجی هستند و قرنطینه کامل شدند این افرادی هم که تاکنون مبتلا بودن و قرنطینه شدند مرگ و میر نداشتند.
رئیسی تاکید کرد: وقتی میگوییم ویروس هندی فکر نکنیم ویروس فقط از هند آمده است و فکر نکنیم جهشها تنها مربوط به کشورهای دیگر است، حتی در ایران هم احتمال بروز جهش وجود دارد. اگر مثلا یک جهش حتی آفریقایی در ایران پیدا کردیم به معنای آن نیست که الزاما از آفریقا آمده، ممکن است ویروس ایرانی باشد که جهشی مشابه ویروس آفریقایی داشته است. تا زمانی که ایمن سازی جامعه تا 70 درصد کامل نشود در هر برخورد با ویروس احتمال بروز جهش وجود دارد. هر زمانی که در معرض ویروس قرار بگیریم و پروتکل رعایت نکنیم احتمال افزایش تعداد بیماران وجود دارد. با افزایش تعداد مبتلایان و تجمع آنها پیک رخ میدهد.
وی افزود: علی رغم اینکه ویروس در کشور رصد میشود اما جهشی مخصوص کشور که باعث بیماری زایی بیشتر باشد مشاهده نشده است و اگر هم بوده مشابه ویروسهای آفریقا، هند و برزیل بوده است.
رئیسی، اظهار کرد: با واکسیناسیون 70 درصد افراد دنیا زنجیره انتقال قطع میشود اما واکسن سازهای دنیا آمادگی دارند که بر اساس ویروسهای جهش یافته واکسن را تغییر دهند مانند واکسن آنفلوآنزا که جهش های شایع آن سال را انتخاب کرده و بر علیه آن واکسن میسازند. الان واکسن کووایران برکت در برابر ویروس جهش یافته انگلیسی کاملا موثر است و امروز هم درخواست داشتند که اگر سوش هندی و آفریقای جنوبی را در اختیارشان بگذاریم میتوانند امتحان کنند که واکسن در مقابل جهشها چقدر کارا است.
راهکارهای مدیریت پیک چهارم کرونا
معاون بهداشت وزارت بهداشت، ادامه داد: در کشور ما با آغاز علائم پیک چهارم تصمیماتی بسیار خوب اتخاذ شد و هیچ بیماری پشت درب بیمارستان نماند. با شروع پیک چهارم عملهای غیراورژانسی لغو شد و بیشترین تجهیز مراکز سرپایی را داشتیم و روزانه 250 تا 300 هزار بیمار در سطح 1 ویزیت کردیم. در وهله سوم بستری موقت راهاندازی شد به این صورت که فرد برای دریافت رمدسیویر به بیمارستان میآمد و دارو را دریافت میکرد و در خانه استراحت میکرد و یک تخت به ده ها بیمار اختصاص یافت. در اوج پیک سوم 23 هزار بیمار بر تختها بستری میشدند و در پیک چهارم پیشبینی کردیم 60 تا 65 هزار تخت آماده باشد. راه حل دیگری هم اندیشیده شد که البته عملی نشد و آن هم این بود که بیمارستان صحرایی را به حیاط بیمارستانها بیاوریم زیرا مهم ترین دارو برای این بیماران اکسیژن درمانی خوب است. علی رغم این که به 45 هزار بیمار در پیک چهارم رسیدیم اما نیازی به تخت اضافه نداشتیم.
گزارشهایی از کمبود رمدسیویر و دستور واردات آن
وی درباره گزارشهایی از کمبود داروی رمدسیویر، بیان کرد: اولا تعداد بیماران در این پیک افزایش یافت دوما در هنگام درمان سرپایی داروها را میدهیم و بیمار به خانه میرود اما برخی دیگر هم بدحال نیستند که بستری شوند اما صرفا برای دریافت رمدسیویر بستری میشوند اما اگر در مرحله اولیه رمدسیویر دریافت کنند بسیار موثر خواهد بود. یکی از افتخارات ما تولید داخلی رمدسیویر بود. هر آمپول رمدسیویر خارج از ایران 390 دلار است و در ایران با 20 دلار تولید میشود. حدود 8000 نفر در روز بستری در بیمارستانها داریم چه رمدسیویر دریافت میکنند و معادل 150 هزار بیمار بستری، بیماران سرپایی رمدسیویر دریافت کردند. کمبود دارو در این پیک بزرگ داشتیم و با توجه به حجم بالای رمدسیویر که از تولید داخل استفاده میشد، وزیر دستور دادند تا رمدسیویر از خارج از کشور هم وارد شود.
وی درباره تجویز داروهای درمان کرونا، گفت: در عالم پزشکی، هر پزشک تشخیص خود را دارد البته درمورد کرونا ویروس راهنمای بالینی به بیمارستانها ارائه شده است. با توجه به شرایط هر بیمار دارو تجویز میشود، مثلا فاویپیراویر را نمیتوان به همه بیماران داد. پزشکان و تجویز کنندگان باید روند یکسانی داشته باشند.
رئیسی ادامه داد: سایت salamat.gov.ir برای این راه اندازی شده است که آن دسته افراد بالای 80 سال که تاکنون واکسن دریافت نکردند و با آنها تماس گرفته نشده است در این سامانه با ثبت کد ملی و شماره تلفن ثبت نام کنند تا همکاران من برای واکسیناسیون با آنها تماس بگیرند. در سامانههای ما اسامی اکثر افراد وجود دارد، در صوتی که پس از یک هفته از آغاز واکسیناسیون آن گروه سنی با آنها تماس نگرفتیم میتوانند به سایت مراجعه کنند. این صفهایی که برلی واکسیناسیون در تهران شکل گرفت به این دلیل است که افراد بدون تماس قبلی خودشان به مراکز مراجعه کردند. از هفته آینده قرار است واکسیناسیون 75 سال به بالا آغاز شود و این به معنای آن نیست که سهمیه واکسن 80 سال به بالا سوخت میشود و هنوز فرصت وجود دارد. با ورود به سامانه مذکور مراکز نزدیک به محل زندگی فرد پیشنهاد میشود و او انتخاب میکند و مراقب سلامت آن مرکز مطلع خواهد شد. کسانی که امروز در سامانه ثبت نام کردند، از روز سه شنبه نوبت تزریق واکسن دریافت خواهند کرد.
واکسن بیماران خاص چه زمانی تزریق میشود؟
وی درباره واکسیناسیون بیماران خاص، اظهار کرد: فاز دوم قسمت گروههای سنی است و قسمت دوم بیماران خاص هستند. اواخر خرداد نوبت واکسیماسیون بیماران خاص شامل مبتلایان سرطان فعال، افراد پیوند عضو شده، دیالیزی، مبتلایان تالاسمی، هموفیلی و... است. ما بانک اطلاعاتی این افراد را از بیمه تامین اجتماعی و سلامت داریم و به آنها پیامک میدهیم.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، بیان کرد: اولین واکسن، بهترین واکسن است. اطمینان زمانی کسب میشود که واکسن مراحل خود را طی کرده و مجوز دریافت کرده است. نمیتوان گفت یک واکسن خاص برای همه خوب است، واکسنها ممکن است عوارض متفاوتی در افراد ایجاد داشته باشند یا هیچ عارضهای هم دیده نشود. واکسن زیادی در اختیار نیست که بخواهیم انتخاب شخصی داشته باشیم اما خب تصمیم گیریهای موردی وجود دارد که مثلا ما اعلام کردیم واکسن آسترازنیکا به زیر 50 سالهها تزریق شود. واردات واکسن بسیار فرایند سخت و پیچیده دارد. یکی از برنامههای ما استفاده از سالنهای بزرگ و ورزشی برای واکسیناسیون است. یکی از برنامههای تهران این است که در پارکینگ فروشگاههای بزرگ و یا مراکز شماره گذاری پلاک خودرو برای واکسیناسیون ماشینی استفاده کنیم.
وی افزود: در مورد آزمونهای تحت نظر وزارت آموزش پرورش نیز آزمون پایه نهم حضوری و از تاریخ 27 اردیبهشت تا 24 خرداد ماه و آزمون پایه دوازدهم نیز به شکل حضوری از تاریخ 27 اردیبهشت تا 24 خرداد ماه خواهد بود. آزمون سنجش ملی پایه ششم در 25 اردیبهشت به شکل حضوری برگزار میشود و آزمون سمپاد در تاریخ 20 و 21 خرداد برگزار میشود و آزمون مرحله دوم المپیادهای علمی دانش آمپزان در تاریخ 24 تا 26 اردیبهشت و مرحله دوم آن 23 تا 25 خرداد به صورت خضوری خواهد بود. آزمونهای استخدامی و آزمونها با تعداد کم نیز در موعد خودش برگزار میشود.
رئیسی درمورد برگزاری آزمونها، گفت: آزمونها را باید به 2 قسمت تقسیم کنیم، آنها که زیر نظر آموزش پرورش هستند و آنها که زیر نظر وزارت علوم هستند. کنکور سراسری در تاریخ 9و 10و 11و 12 تیر ماه برگزار خواهد شد در واقع وزیر علوم و آموزش پرورش نظراتی دادند و ستاد این تصمیم را گرفت. سایر آزمونها مانند کارشناسی ارشد ناپیوسته در 6و 7و 8 مرداد ماه برگزار میشود، آزمون کاردانی به کارشناسی ناپیوسته 22 مرداد، آزمون کانون وکلا 25 تیرماه، آزمون نظام مهندسی 13و 14 و 15 مرداد ماه برگزار میشود.
وی افزود: درمورد آزمونها مسائل در کمیته تخصصی مطرح شد و همه نظر دادند. در مورد امتحانه پایه نهم و دوازدهم و کنکور سراسری قرار است وزاری آموزش و پرورش و علوم توضیحات بیشتری به مردم بدهند. وی درباره احتمال بروز پیک پنجم کرونا تاکید کرد: آرزوی ما این است که همه چیز حضوری شود زیرا مباحث آموزشی آسیب جدی دیدند. بحث این را داریم که انشالله از اول مهر مدارس و دانشگاهها بازگشایی شود و برنامه ریزی کردیم از مرداد ماه معلمین و اساتید دانشگاهی هم واکسینه شوند که بتوانند کلاس برگزار کنند. وی درباره سفرهای عید فطر تاکید کرد: این بار ممنوعیت اعمال خواهد شد یعنی پلیس حصور دارد و جرایم صورت میگیرد و دیگر رنگ بندی مهم نیست و ممنوعیت از سه شنبه این هفته تا شنبه هفته بعد اعمال میشود.
وی افزود: درباره فعالیت مشاغل در شهرهای قرمز فقط مشاغل گروه 1 و در شهرهای نارنجی مشاعل گروه 1 و 2 فعال بودن که تصمیم گرفته شد مشاغل گروه 1 و 2 در شهرهای نارنجی و قرمز به مدت 2 هفته فعال باشند اما اگر صنفی دوار تخلف شود جریمه شدیدتر شده است به این صورت که تخلف صنف در شهر قرمز موجب میشود به مدت 3 هفته پلمب شود که این مدت برای شهر نارنجی 2 هفته است. یادمان نمیرود که اصناف چگونه با ما همراهی کردند. انتهای پیام