شنبه 3 آذر 1403

برنامه‌های افطار شبکه‌های تلویزیونی 41 درصد بیننده داشت

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
برنامه‌های افطار شبکه‌های تلویزیونی 41 درصد بیننده داشت

جمعی از مدیران سازمان تبلیغات اسلامی و رسانه ملی در نشست فراکسیون قرآن مجلس بر تأثیر پرداخت با کیفیت به مضامین قرآنی در جذب مخاطب تأکید کردند.

نشست فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی با جمعی از مدیران سازمان تبلیغات اسلامی و رسانه ملی و نیز عوامل سه برنامه پرمخاطب قرآنی صدا و سیما؛ «محفل»، «زندگی پس از زندگی» و «دلآرام» ظهر امروز، دوشنبه 18 اردیبهشت، با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین نصرالله پژمانفر، رئیس و جمعی از اعضای این فراکسیون، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محسن برمهانی، معاون سیما و جمعی از مدیران سازمان تبلیغات اسلامی و صدا و سیما برگزار شد.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در این مراسم با اشاره به اینکه دوگانه مردمی و حاکمیتی بودن برنامه‌ها و فعالیت‌ها در حوزه قرآنی باید شفاف شود و مردم از آن آگاه شوند، گفت: به خوبی می‌دانیم که مداخلات حاکمیتی غلط وقتی وارد برنامه دینی و قرآنی می‌شود به آن صدمه وارد می‌کند، ولی همین موضوع مجوزی برای شانه خالی کردن دستگاه‌های حاکمیتی و برنامه‌ریزی‌ها و بودجه‌بندی‌ها شده است.

وی با تأکید بر اینکه وقتی بیان می‌شود که کار قرآنی یک اقدام و فعالیت مردمی است و آن را نباید حکومتی کرد، اما در این بین چه وظایفی بر دوش نهاد‌های حاکمیتی باقی می‌ماند؟ گفت: در مقام بودجه، حمایت و... باید دقیق روشن شود. نکته دیگر تلقی است که نسبت به مسائل دینی وجود دارد و آن این است که می‌گویند به این موارد، مستقیم پرداخته نشود و در لابه‌لای مسائل و موارد دیگر این موضوعات و مفاهیم را بگنجانید؛ درحالی که تجربه به ما نشان داده است جایی که با قوت، کیفیت، ظرافت و دقت به مضامین قرآنی و دینی به صورت مستقیم پرداخته شده، استقبال هم شده است.

قمی ادامه داد: اینکه از باقی برنامه‌های متعدد توقع داشته باشیم، مضامین دینی را تبلیغ بکنند سخن به‌جایی است، اما اینکه نتیجه آن منجر به تضعیف برنامه‌های معرفتی و قرآنی بشود، بی‌دقتی است و به نظر باید در این موضوعات به یک حرف واضح برسیم و دقیقاً هم در شورای توسعه برنامه‌های معارفی سیما جای آن است که سطوری مرقوم شود تا طی 5 سال مبتنی با آن برنامه‌ریزی صورت بگیرد.

در ادامه این نشست، حجت‌الاسلام علی تقی‌زاده، رئیس سازمان دارالقرآن کریم ضمن ارائه گزارشی از اقدامات این سازمان گفت: تکالیف حاکمیتی در فضای شورای توسعه فرهنگ قرآنی بر عهده سازمان دارالقرآن گذاشته شده است که مهم‌ترین آن بحث آموزش همگانی قرآن کریم است و ما بزرگ‌ترین دستگاه بعد از آموزش و پرورش در آموزش همگانی قرآن کریم هستیم.

وی گفت: در حال حاضر 9 هزار مؤسسه و خانه قرآنی در کشور وجود دارد و حدود 20 هزار جلسه خانگی قرآن در کنار هزاران فعال قرآنی داریم که بزرگ‌ترین شبکه مردمی قرآن در کشور را شکل می‌دهند. علاوه بر این موارد، دبیرخانه حفظ تخصصی و حفظ عمومری را در راستای دغدغه مقام معظم رهبری برای تربیت 10 میلیون حافظ راه‌اندازی و طی هفته گذشته آزمون حفظ تخصصی قرآن کریم را با حضور 10 هزار نفر در سراسر کشور برگزار کردیم. برای اولین بار حضور اتباع غیر ایرانی را از 10 کشور مختلف در این آزمون داشتیم.

تقی‌زاده تصریح کرد: به دلیل مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی این آزمون استعداد این را دارد که بتواند به برگزیدگان خودش مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری اعطا کند و از این جهت یک ویژگی خاص است. حدود 300 مجوز مؤسسه و خانه قرآن جدید در سال 1402 داشتیم.

رئیس سازمان دارالقرآن کریم ادامه داد: نکته‌ای که در سال‌های اخیر تأکید ویژه‌تری نسبت به آن شده است رویکردی است که باید سازمان دارالقرآن به سمت تدبر و تفسیر قرآن مباحث شکل پیدا کند و این رویکرد جدید نیاز به اقتضائات و حمایت‌های مسئولان دارد. دغدغه جهاد تبیین دغدغه دیگری است که در سازمان دارالقرآن دنبال می‌شود.

تقی‌زاده افزود: فرصتی که بعد از برنامه محفل و زحماتی که توسط سایر بزرگواران شکل گرفته است، یک اقبال عمومی به فضای قرآن است و اگر نهاد‌های بالادستی مانند مجلس که وظیفه نظارت دارد، در این موضوع یک پیگیری جدی کند و در برنامه هفتم توسعه که یکی از فرصت‌های پیش‌رو است، برخی از زیرساخت‌های حقوقی آن را فراهم کند. همچنین فرصت خوبی برای نظارت و پیگیری نسبت به برخی از تکالیف نهاد‌های مسئول در قبال فضای قرآنی است. امروز که اقبال خوبی نسبت به این برنامه شده است می‌تواند اتفاقات خوبی را در حوزه آموزش قرآن شکل دهد.

در ادامه این نشست احمد ابوالقاسمی، قاری بین‌المللی و داور برنامه قرآنی محفل گفت: سال گذشته از وزارت آموزش و پرورش با بنده تماس گرفتند و اعلام کردند که می‌خواهند طرح جدیدی را برای آموزش روخوانی قرآن کریم در مدارس داشته باشند، بنده خطاب به آن‌ها گفتم، جامعه‌ای که هنوز انگیزه‌ای برای آموزش قرآن ندارد و قرآن‌خوان‌های آن قرآن نمی‌خوانند ما چرا باید به قرآن‌دان‌ها اضافه‌کنیم؟

وی افزود: ما باید به قرآن‌خوان‌ها اضافه کنیم. یعنی ما اگر انگیزه قرآن خواندن را در مردم احیا کنیم که برنامه محفل تا حدودی این کار را کرد، خود مردم یاد می‌گیرند و به دنبال این می‌روند که قرآن را بدانند و بخوانند و برای آن هزینه کنند. امروز در کشور کسی برای قرآن خواندن انگیزه ندارد و نمی‌داند که قرآن خواندن با چه هدفی و برای چیست.

قاری بین‌المللی کشورمان تصریح کرد: در روایات و احادیث داریم کسی که روزانه 50 آیه از قرآن کریم نخواند، از غافلان است. قرآن اگر 6 هزار آیه در 600 صفحه داشته باشد، در هر صفحه 10 آیه خواهیم داشت و هر 5 صفحه 50 آیه می‌شود. روزانه 5 صفحه خواندن قرآن بیشتر از 15 دقیقه وقت ما را نمی‌گیرد و اگر هر فردی در طول عمرش روزانه 15 دقیقه قرآن بخواند و حفظ کند در 50 سال حافظ کل قرآن می‌شود. ما بستر استفاده از این موضوع را نداریم. شرایط امروز به گونه‌ای است که اگر حافظ قرآن برای کسی قرآن بخواند، شنونده هم درکی از قرآن ندارد.

وی ادامه داد: اشکال کار اینجاست که هدف‌گیری صدا و سیما و مسئولان باید این باشد که قرآن خواندن را در جامعه گسترش دهند و این مفاهیم و قرائت در آن رخ می‌دهد. صدا و سیما باید انگیزه قرآن‌خواندن را در جامعه ایجاد کند. خود بنده هرجا برای تدریس قرآن می‌روم، اعلام می‌کنم که من به شما قرآن‌خواندن یاد نمی‌دهم، ولی به شما ثابت می‌کنم که اگر قرآن نخوانید زندگی‌تان تباه می‌شود.

ابوالقاسمی بیان کرد: ما امروز به اندازه کافی مؤسسه قرآنی داریم. حتی تعداد آن زیاد هم هست. ما مردمی که احساس نیاز به قرآن می‌کنند را نداریم که این نیاز باید توسط صدا و سیما و حمایت‌های مسئولان فرهنگی کشور ایجاد شود.

اثر پرداخت با کیفیت و ظرافت به مضامین قرآنی در جذب مخاطب میلیونی + فیلم و عکس

محسن برمهانی، معاون سیما نیز در بخشی از این نشست ضمن قدردانی از برگزاری و تشکیل این نشست و احتمام مجلس به موضوعات و برنامه‌های قرآنی به ارائه آماری از مخاطبان برنامه‌های معارفی و قرآنی صدا و سیما در ماه مبارک رمضان اشاره کرد و گفت: این آمار نشان می‌دهد تصوری که از جامعه در جنگ شناختی از سوی دشمن ایجاد شده است، خنثی شود. بر همین اساس بینندگان برنامه‌های افطار 41 درصد، بینندگان برنامه‌های سحر 22 درصد، بینندگان برنامه‌های شب قدر تلویزیون 50 درصد، بینندگان ترتیل‌خوانی 32.8 درصد که نشان می‌دهد یک سوم مردم ایران در ماه مبارک رمضان قرآن خوانده‌اند. بینندگان برنامه‌های جهان اسلام 12.5 درصد، برنامه‌های عید فطر 33 درصد، بینندگان سخنرانی‌های ماه مبارک رمضان 31.6 درصد، بینندگان مناجات و ادعیه 32.2 درصد بوده است.

وی در بخش دیگری به آمار برنامه‌های پرمخاطب سیما هم اشاره و اظهار کرد: برنامه زندگی پس از زندگی 26.7 درصد، برنامه محفل 19.7 درصد بود. البته آقای موزون سال‌هاست که بر روی برندینگ برنامه زندگی پس از زندگی کار و تلاش کرده‌اند تا جای خودش را در مخاطب پیدا کند. برنامه محفل نیز برای سال اول خود و رسیدن به این آمار قطعا بسیار موفق بوده است.

عباس موزون، کارگردان و پژوهشگر ایرانی و مجری برنامه زندگی پس از زندگی نیز در این برنامه ضمن قدردانی از توجه مجلس به برنامه‌های معارفی و قرآنی سیما، گفت: همه ما برای یک هدف اینجا جمع شده‌ایم و آن قدردانی از معارف دینی و قرآنی است.

اثر پرداخت با کیفیت و ظرافت به مضامین قرآنی در جذب مخاطب میلیونی + فیلم و عکس

وی افزود: سال اول که این برنامه پخش شد، روزنامه‌ها آن را یک پدیده نامیدند و این نگاه پدیده‌ای به این موضوع هدف ما نیست. خواهش ما این است که برای گفتمان‌سازی آمده‌ایم. چهار سال است که بنده مجری این برنامه هستم و در سکوی مجری کار کارشناسی نمی‌توانم انجام دهم، بنابراین 25 سال کتب علما را ورق زدم تا به چیز‌هایی که در این برنامه به آن‌ها اشاره می‌شود پی ببرم، اما در برنامه هم اجازه بیان آن را ندارم.

موزون ادامه داد: در بیرون برنامه هم حوزه علمیه، دانشگاه‌های مختلف و مراکز گوناگون بنده را دعوت می‌کنند تا برنامه را به نقد بکشند و ما را در جایگاه متهم قرار می‌دهند و شروع به پاسخ سؤالات آن‌ها می‌کنیم. چهار سال است که در این رابطه سکوت کرده‌ام. بزرگی می‌گوید این‌ها کشف و دیگری می‌گوید شهود است، اما براساس فرامیش امام خمینی (ره) این‌ها احتضار است.

کارگردان و پژوهشگر ایرانی با انتقاد از اینکه برخی روحانیون به بنده انگ می‌زنند که مأمور پنتاگون هستم، گفت: بنده در خارج هستم، اما از تهران هستم و حداقل 6 ماه از سال را برای پیگیری این تجربه‌ها و مشاهدات تجربه‌گران در کوه و کمر و شهر‌های مختلف قدم می‌زنم. 26 سال تحقیقات بنده در این حوزه می‌گوید که این‌ها نه مرگ است، نه کشف است، نه شهود است بلکه این‌ها احتضار است. این افراد محتضر هستند. از شما خواهش می‌کنیم به ما کمک کنید و دستگیر ما باشید به‌جای اینکه سنگ در کار ما بیندازید.

وی ادامه داد: بنده طلبه نیستم، اما طالب هستم. نباید مردم را نسبت به این موارد ترساند. این مشاهدات، نشانه‌های هیچ مزیتی برای آن فرد نیست. داستان‌هایی داریم که محتضر‌هایی خودشان برگشته‌اند و این‌ها احتضار است. احتضار فقط برای عرفا نیست بلکه برای همه رخ می‌دهد. از این احتضار باید استفاده کرد.

موزون بیان کرد: درخواست بنده از مسئولان است که رشته محتضرپژوهی را در سطح دکتری و ارشد در کشور راه‌اندازی و تأسیس کنند. با شورای عالی انقلاب فرهنگی هم در این حوزه از چند سال پیش مذاکراتی داشته‌ایم. برای اینکه آموزش عالی در این حوزه کمک کند و یا حتی درخصوص اینکه مؤسسه آموزش عالی در این خصوص ؤسیس شود، درخواست حمایت حداکثری داریم.

بعد از این سخنان برخی از نمایندگان مجلس به ارائه پیشنهاد و نظرات خود در خصوص ارائه هرچه بهتر برنامه‌ها و فعالیت‌های قرآنی پرداختند.

تلاوت حامد شاکرنژاد از سوره مبارکه کوثر و تقدیر از جمعی از مدیران سازمان تبلیغات اسلامی و رسانه ملی و نیز عوامل سه برنامه پرمخاطب قرآنی صدا و سیما؛ «محفل»، «زندگی پس از زندگی» و «دلآرام» با اهدای لوح یادبود پایان بخش این نشست بود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون