برگ برنده ایران در زمان برگزاری جامجهانی 2022 قطر عرضه صنایع دستی است
یک پژوهشگر صنایع دستی گفت: ایران میتواند با عرضه محصولات صنایع دستی به صورت خردهفروشی در بازارگردیهای تماشاگران جامجهانی و همچنین با رایزنیهای مقتضی با سرمایهگذاران سایر کشورها در این رویداد، موجبات توسعه و رونق حوزه صنایع دستی را فراهم آورد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ جامجهانی فوتبال 2022 در حالی قرار است از تاریخ 30 آبان تا 27 آذر ماه سال 1401 در همسایگی ایران و در کشور قطر برگزار شود که این کشور با صرف هزینهای بالغ بر 200 میلیارد دلار جهت ایجاد زیرساختهای اقتصادی و سرمایهگذاری لازم مانند ایجاد فرودگاهها، افزایش و توسعه ناوگانهای حملونقل، ساخت و احداث هتل و امکاناتی نظیر تأسیس ورزشگاه و کمپهایی برای تیمهای اعزامی فوتبال به این کشور، تلاش کرده تمامی امکانات لازم برای برگزاری این رویداد مهم در کشور خود را فراهم کند.
هرچند این کشور زیرساخت و ظرفیتهای لازم را متناسب با تعداد تماشاگرانی که پیشبینی شده است وارد این کشور شوند به وجود آورده است، اما در این میان محصول ارزنده برای ارائه به عنوان سوغات که تماشاگرانی که از اقصا نقاط دنیا رهسپار این کشور میشوند، ندارد.
برهمین اساس به نظر میرسد محصولات صنایع دستی ایران با توجه به تنوع و گستردگی و اصالتی که دارند جایگزین مناسبی برای پر کردن جای خالی محصولات قطر در میان گشت و گذار و بازارگردیهای تماشاگران جامجهانی محسوب میشود.
تحقق این اقدام درخور توجه ضمن اینکه میتواند درآمد سرشاری عاید حوزه مصیبتزده صنایع دستی کند، فتح بابی برای توسعه رونق صادرات صنایع دستی به دیگر کشورها و افزایش سرمایهگذاری در این حوزه باشد.
با وجود استقبال مقامات قطری از این موضوع و اصرار بر حضور صنایع دستی ایران در بازارهای این کشور در ایام برگزاری جامجهانی، تحقق این امر نیازمند پیگیری مستمر و برنامهریزی متقن توسط بخش خصوصی و دولتی دارد که متأسفانه به نظر میرسد با توجه به فرصت کم باقیمانده تا برگزاری این رویداد، تاکنون هیچگونه عملکرد مطلوبی در این زمینه صورت نگرفته است.
در همین راستا و لزوم بهرهبرداری مطلوب از فرصت جامجهانی فوتبال در قطر و عرضه و صادرات محصولات صنایع دستی ایران، حجتالله مرادخانی پژوهشگر حوزه گردشگری و صنایع دستی در گفتوگو با تسنیم توضیحاتی را ارائه کرد.
وی با بیان این مطلب که رویداد جام جهانی فوتبال 2022 قطر صرفاً یک رویداد ورزشی محض نیست، گفت: با توجه به مختصات موجود در این رویداد که میتواند خالق ارزشهای اعتباری از جهات گوناگون باشد، آن را یک رویداد سیاسی، اجتماعی اقتصادی و فرهنگی تلقی کرد.
این پژوهشگر صنایع دستی، نکته ژرف و برجسته این رویداد این موضوع دانست که در صورت سیاستگذاری متقن و برنامهریزی منسجم و ایجاد وحدت رویه بین تمامی دستگاههای ذیربط اعم از خصوصی و دولتی، میتوان امید داشت تا از ظرفیتهای بالقوه این رویداد در راستای جذب گردشگر، توسعه و انتفاع اقتصادی، تقویت بازار محصولات صنایع دستی و... به بهترین شکل بهرهبرداری کرد.
مراقب باشیم فرصت جامجهانی قطر همانند اکسپو از دست نرود
مرادخانی برگزاری جامجهانی فوتبال 2022 قطر در نزدیکی و همسایگی کشور ایران را فرصتی مغتنم دانست و آن را بزنگاه تاریخی عنوان و بیان کرد: برگزاری اکسپو 2020 دبی در سال جاری و همچنین برگزاری رویداد جامجهانی فوتبال قطر در سال 2022 دو اتفاق نادر بوده که شاید تا سالیان بسیار دور امکان تحقق مجدد چنین رویدادی در خاورمیانه و نزدیکی ایران نباشد.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه متأسفانه فرصت بهرهبرداری مطلوب از رویداد اکسپو دبی را با ظهوری بسیار ضعیف از دست دادیم، تصریح کرد: ضروری است تا در فرصت باقیمانده تا برگزاری جامجهانی فوتبال قطر بستری را برای درآمدزایی و انتفاع اقتصادی با فروش و عرضه محصولات فرهنگی خود خصوصاً صنایع دستی فراهم سازیم.
وی با اشاره به این موضوع که مطابق پیشبینیهای صورت گرفته، جمعیتی حدود 1.5 میلیون تماشاگر به جهت تماشای این رویداد وارد کشور قطر میشوند، اظهار کرد: با عنایت به این موضوع میتوان با مغتنم شمردن فرصت پیشرو تمهیداتی را در نظر گرفت که با توزیع و عرضه محصولات فرهنگی خصوصاً صنایع دستی و ارائه آن به تماشاگران جامجهانی در قالب فستیوالها و یا بازارچههای فروش در قطر موجبات توسعه و رونق حوزه صنایع دستی را فراهم کرد.
این پژوهشگر صنایع دستی ادامه داد: باید علاوه بر فراهم کردن تمام شرایط و امکانات لازم به جهت عرضه محصولات صنایع دستی به صورت خردهفروشی در محل گشت و گذار و خرید سوغاتی تماشاگران ضمن انجام مذاکرات و رایزنیهای مقتضی با سرمایهگذاران خارجی و فعالان تجاری و اقتصادی که در این رویداد حضور دارند، بستر لازم برای تحرکبخشی به توسعه همکاریهای اقتصادی از طریق صادرات صنایع دستی را نیز فراهم آوریم.
مرادخانی با اشاره به این موضوع که تا اواسط بهمن ماه سال جاری 17 میلیون درخواست خرید بلیط تماشای جامجهانی فوتبال 2022 قطر ثبت شده است، افزود: بیشترین تقاضای خرید بلیط از سمت قطر بوده و کشورهای صاحب فوتبال مانند آمریکا، برزیل، انگستان و فرانسه در رتبههای بعدی قرار دارند.
قدرت نرم صنایع دستی ایران در قطر در مواجه با پروپاگاندا رسانهای کشورهای معاند
بنا به گفته این مدرس دانشگاه، حضور طیف وسیعی از مردمان کشورهای مختلف در این رویداد و امکان ارائه و عرضه محصولات صنایع دستی که متنوعترین و لطیفترین سوغاتی برای تماشاگران محسوب میشود، میتوان شرایطی را فراهم کرد که با استفاده صحیح علاوه بر ایجاد چرخه مالی و بازده اقتصادی بالا، به عنوان راهبردیترین اقدام برای ارتقای قدرت نرم در مواجه با پروپاگاندا رسانهای کشورهای معاند که مدام بر طبل ایرانهراسی کوبیده و با تبلیغات منفی خود چهرهای غبارآلود از ایران به نمایش میگذارند، استفاده شود.
وی با بیان اینکه مطابق اعلام دبیرکل کمیته عالی تحلیل و میراث کشور قطر که در واقع متولی ایجاد زیرساختهای لازم جهت برگزاری جامجهانی فوتبال قطر است، عایدی این کشور از رهگذری این رویداد 20 میلیارد دلار پیشبینی شده است که این رقم 11 درصد از تولید ناخالص ملی قطر در سال 2019 است، تأکید کرد: قطعاً این کشور برای ارتقای سطح درآمدی خود از تولید ناخالص ملی خود ظرفیت و توان کافی را ندارد و با عنایت به روابط حسنهای این کشور با ایران دارد میتوان در صورت وجود یک نگاه آگاهانه و فرصتطلبانه، منفذی بسیار مهم جهت بازگردان میزان صادرات صنایع دستی به اوج خود باشد.
به اعتقاد این پژوهشگر صنایع دستی، اما متأسفانه به نظر میرسد تا کنون مسئولین امر نهتنها هیچ اقدام درخور توجهی جهت استفاده همهجانبه از این فرصت طلایی در بخشهای مختلف انجام ندادهاند بلکه علیالظاهر اساساً هیچگونه فهم درست و واقعگرایانهای نسبت به این رویداد مهم ندارند.
مرادخانی این موضوع در حالی عنوان کرد که کشورهایی مانند ترکیه، هند و برخی دیگر از کشورهای آسیای شرقی تمامی دستگاههای مختلف خود را جهت بهرهبرداری تمام عیار از این فرصت را بسیج کرده و با حضور همهجانبه در این رویداد گوی رقابت را از ایران ربودهاند.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه وزارت میراث فرهنگی به عنوان متولی اصلی میبایست با اجماع تمامی نهادهای ذیربط و ایجاد کارگروه ویژه اقدامات لازم جهت سهولت از بهرهبرداری هرچه بیشتر از این رویداد را در دستور کار خود قرار دهد، گفت: ضروری است وزارت امور خارجه ضمن انجام مذاکرات فرهنگی و رایزنیهای مقتضی و همچنین از طریق ایجاد گفتمان و دیپلماسی عمومی با مقامات قطری بستر لازم برای اجرایی کردن ساز و کارهای مربوطه به منظور صدور و عرضه صنایع دستی در طول دوران برگزاری جامجهانی در این کشور را فراهم کنند.
وی خاطرنشان کرد: بخش خصوصی به عنوان کنشگر اصلی این بخش میبایست از طریق ارتباطات خود با اتاقهای بازرگانی و انجمنهای دوستی کشور قطر در اجرا و تحقق این مهم نقشی محوری ایفا کند تا حداقل بخشی از خسارات وارده بر حوزه صنایع دستی خصوصاً در طول دوران همهگیری کرونا جبران و به روزنه امیدی برای خروج صنعت از کسادی و جمود فعلی باز شود.
"صنعت گردشگری" چطور میتواند سکوی جهش اقتصادی ایران شود؟!/ فرصت بهرهمندی از ظرفیت "جامجهانی 2022 قطر" برای ایران رو به اتمام! فرصت طلایی اقتصادی ایران برای رویداد جام جهانی 2022 قطر رو به اتمام!/ لزوم تشکیل قرارگاه مرکزی با دستور ویژه رئیسجمهور + فیلم لغو ویزای گردشگری برای استفاده از فرصت برگزاری جام جهانی به میزبانی قطر ضروری است نباید در جذب گردشگران جام جهانی از کشورهای رقیب عقب بمانیم / ویزای گردشگری را برای تماشاگران جام جهانی لغو کنیم