بزرگترین مصرف کنندگان طلا در جهان | چرا بازار طلا مهم است؟
نوسانات قیمت طلا در هفتههای اخیر توجه فعالان اقتصادی را به خود جلب کرده است. از یک سو، طلا به عنوان ذخیره استراتژیک بسیاری از کشورهای جهان اهمیت دارد. از سوی دیگر، در بازارهای داخلی بسیاری از کشورها، طلا جایگاه ویژهای از لحاظ سرمایهگذاری و مصرف در میان مردم دارد. در این میان، جالب است بدانیم کدام کشورها بزرگترین مصرفکنندگان طلا در جهان هستند و همواره چشم به قیمت طلای جهانی دارند....
دانستن قیمت اونس جهانی طلا همواره برای دولتها، فعالان اقتصادی و مردم عادی در سراسر جهان جالب توجه بوده است. این موضوع به ویژه در کشورهایی مانند ایران که مردم عادی سرمایه زیادیچ را وارد بازار طلا میکنند، اهمیت بیشتری دارد. با این حال، نوسانات قیمت طلا در بازار جهانی، موضوعی است که نه تنها برای ایرانیان، بلکه برای کشورها و افراد دیگری در سراسر دنیا نیز حائز اهمیت است. بسیاری از کشورها از طلا به عنوان ذخیره استراتژیک استفاده میکنند و همچنین طلا در بازارهای داخلی بسیاری از کشورها، جایگاه ویژهای از نظر سرمایهگذاری و مصرف دارد.
کدام کشورها بزرگترین مصرف کنندگان طلا در جهان هستند؟
بررسیهای آماری نشان میدهد کشورهایی نظیر هند، چین و ایالات متحده آمریکا از بزرگترین مصرف کنندگان طلا در جهان هستند. در همین حال میتوان از امارات متحده عربی نیز به عنوان یک اقتصاد نوظهور نام برد که در میان بزرگترین مصرف کنندگان طلا در جهان جای گرفته است.
اما در این میان، نام ایران نیز به عنوان یکی دیگر از بزرگترین مصرف کنندگان طلا در جهان به چشم میخورد که این فلز گرانبها را به سه صورت مصارف صنعتی، طلای تزئینی و ذخایر پشتوانه استراتژیک به کار میبرد. البته نباید از نامهای بزرگی همچون کره جنوبی و ایتالیا هم غافل شد. بهویژه کشور ایتالیا که در صنعت طلای زینتی پیشتاز است و قطب صادرات طلای زینتی به شمار میرود.
اهمیت طلا در تامین ذخایر استراتژیک کشورها
اهمیت طلا در تامین ذخایر استراتژیک کشورها بر کسی پوشیده نیست. طلا از دیرباز دارایی امن و نقدشوندهای به شمار رفته که حتی در برابر ارزهای قدرتمند از جمله یورو و دلار نیز قدرتنمایی میکند. بر همین اساس، بانکهای مرکزی کشورها در کنار ذخیره ارزهای مهمی مانند دلار و یورو، همواره بخشی از ذخایر خود را به طلا اختصاص میدهند.
در همین حال از آنجا که طلا و دلار در اقتصاد جهانی رابطهای معکوس دارند، به طوری که در زمان کاهش قیمت طلای جهانی، ارزش دلار بالا میرود و در زمان کاهش ارزش دلار، قیمت طلا رشد میکند، ذخیره همزمان دلار و طلا به بانکهای مرکزی کشورهای جهان این امکان را میدهد که از ذخایر ملی خود در زمان نوسانات اقتصادی جهان به بهترین شکل، حمایت و نوسانات دلار و طلا را مدیریت و تعدیل کنند.
بهکارگیری طلا در مصارف صنعتی
اما آیا طلا فقط در امر ذخایر استراتژیک کشورها، سرمایهگذاری و صنعت طلای زینتی کاربرد دارد؟ پاسخ خیر است. طلا کاربردهای زیادی در صنایع بااهمیت و نوین از جمله علم پزشکی دارد. طلا همچنین ماده مهمی در صنعت الکترونیک مدرن مانند مخابرات به شمار میرود.
در همین حال از آنجا که مقاومت طلا در برابر خوردگی، هدایت بالای الکتریکی و حرارتی آن از جمله خواص این ماده است، استفاده از آن در اتصال قسمتهای مختلف مواد نیمهرسانا مانند ترانزیستورها، مدارهای مجتمع و چاپی افزایش مییابد. باید اشاره کرد درصد خلوص طلای بهکاررفته در این بخش حدود 999/99 درصد است. آنطور که ایسنا گزارش کرده، خواصی مانند چکشخواری، انعطافپذیری، قابلیت انعکاس، مقاومت در برابر خوردگی و هدایت الکتریکی و حرارتی، دلیل استفاده طلا در بخشهای مختلف صنعت است؛ به طوری که میزان مصرف طلا در صنعت سالانه به حدود 300 تن میرسد.
در همین حال، قابلیت طلا برای انعکاس گرما و نور مادون قرمز، استفاده از طلای مایع در موتورهای هواپیما و فضاپیما را به دنبال داشته است. همچنین در ساخت پایگاههای فرود در کره ماه و در وسایل نقلیه مربوطه به منظور حفاظت و مصون ماندن قسمتهای حساس در مقابل تشعشع خورشید و انعکاس آن از طلا استفاده میشود. موارد مصرفی طلا در صنایع نوین به همین تعداد محدود نمیشود و هر روز در حال گسترش است.