چهارشنبه 11 تیر 1404

بسته جامع حمایتی برای آسیب‌دیدگان

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
بسته جامع حمایتی برای آسیب‌دیدگان

با گذشت بیش از یک هفته از برقراری آتش‌بس میان ایران و اسرائیل پس از جنگی 12روزه، حالا دولت و مجلس بازسازی مناطق آسیب دیده در جنگ را در دستور کار خود قرار داده‌اند. در همین راستا دولت اقدام به طراحی بسته‌ای در 5بخش برای جبران خسارت آسیب‌دیدگان از جنگ تحمیلی12روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران کرده است. پیش از این نیز وزیر اقتصاد از تشکیل صندوق بیمه برای جبران خسارات جنگ 12 روزه علیه ایران...

در همین ارتباط روز دوشنبه عصر مسعود پزشکیان رئیس‌جمهوری در جلسه ارزیابی و جبران خسارات جنگ بر ضرورت تهیه آمار جزئی، دقیق و تفکیکی از خسارات ناشی از جنگ 12 روزه تاکید کرد و گفت: دولت متولی اصلی جبران خسارات است، اما باید این را در نظر بگیریم که حجم زیادی خسارت به بخش‌های عمومی مثل فرودگاه‌ها و برخی مراکز دیگر وارد شده که دولت باید آنها را نیز جبران و تامین کند، لذا در زمینه جبران خسارت‌های وارده به مردم، بهترین کار تقسیم کار میان دستگاه‌ها است.

دو کمیسیون برنامه‌وبودجه و عمران مجلس نیز طی دو روز گذشته در جلساتی با وزرای اقتصاد و راه‌وشهرسازی به موضوع بازسازی مناطق آسیب دیده و اسکان آسیب دیدگان در جنگ تحمیلی 12روزه رژیم صهیونیستی ورود پیداکرده و آخرین اقدامات دولت برای تامین مالی جبران خسارات آسیب دیدگان جنگ را مورد بررسی قرار دادند.

جبران خسارت‌های ناشی از جنگ 12روزه بخش مهمی از سخنان دیروز سخنگوی دولت را در نشست خبری هفتگی‌اش تشکیل می‌داد. فاطمه مهاجرانی در همین خصوص از طراحی بسته‌ای جامع شامل پنج بخش از سوی دولت برای جبران خسارت به آسیب‌دیدگان خبر داد. وی با بیان اینکه دولت در اولویت قرار دادن اسکان آسیب‌دیدگان مصمم است در تشریح این بسته جامع حمایتی دولت گفت: دولت بسته‌ای جامع شامل پنج بخش طراحی کرده است: نخست بخش مالی: ارائه تنفس و تخصیص بدهی‌ها، به ویژه برای چک‌های برگشتی؛ دوم تسهیل تامین مالی واحد‌های منتخبی که از طریق خطوط اعتباری آسیب‌دیده با حداقل تضمین‌ها و نکته سوم تامین ارز در راستای تمدید مهلت رفع تعهد ارزی و استمهال اخذ مابه‌التفاوت‌های ناشی از تغییر در گمرک مقصد بوده است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مهاجرانی افزود: بخش چهارم زیرساخت‌ها است. تمدید همه مجوز‌های کسب‌وکار، تامین برق، سوخت و فرآورده‌های نفتی و تعیین 10 مرکز لجستیکی برای ترانزیت کالا از گمرکات به مراکز مربوطه، پنجم بخش بازرگانی و تسهیل در ثبت سفارش، تمدید خودکار کارت‌های بازرگانی و تمدید عمر گمرکی کالا‌ها خواهد بود.

مهاجرانی با اشاره به خسارات وارده در جریان جنگ 12 روزه گفت: بر اساس آخرین آمار سازمان مدیریت بحران، حدود 3500 واحد مسکونی در سراسر کشور آسیب دیده است که 332 واحد آن مربوط به تهران است. این آسیب‌ها در سه دسته تخریب کامل، تعمیرات اساسی و خسارت‌های جزیی طبقه‌بندی شده‌اند.

به گزارش فارس، سخنگوی دولت همچنین از تدوین یک بسته حمایتی ویژه برای صنایع آسیب‌دیده خبر داد و گفت: این بسته به‌زودی با هدف جبران خسارات و بازگرداندن توان تولید به بنگاه‌ها اجرایی خواهد شد. سخنگوی دولت در ادامه اعلام کرد: جزئیات مربوط به مبلغ وام‌های ودیعه مسکن و وام‌های ساخت‌و‌ساز برای آسیب‌دیدگان متعاقبا اعلام خواهد شد.

در ادامه برنامه‌های دولت برای بازسازی مناطق آسیب‌دیده در جنگ، دوشنبه عصر نیز جمعی از نمایندگان مجلس و استاندار تهران در دیدار با وزیر راه و شهرسازی چگونگی بازسازی پایتخت را مورد بررسی قرار دادند. به گزارش «ایرنا»، فرزانه صادق در این دیدار بازسازی مناطق خسارت دیده در جنگ 12 روزه رژیم غاصب صهیونیستی را مهم‌ترین اولویت این وزارتخانه خواند و گفت: کمیته «برآورد خسارات و بازسازی مسکن ستاد مدیریت بحران وزارت راه و شهرسازی»؛ طرح بازسازی مناطق خسارت دیده اعم از مناطق مسکونی، تجاری، اداری، خصوصی و ساختمان‌های دولتی را با محوریت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تدوین کرده و برای اجرای آن از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد.

محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور نیز دیروز در دیدار با مدیران شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی، نوسازی و بازسازی را مهم‌ترین اولویت ملی پساجنگ دانست و گفت: باید بخش‌های اقتصادی کشور مسوولیت اجتماعی خود را نسبت به منافع بنگاهی ترجیح دهند و پس از اسکان موقت آسیب‌دیدگان جنگ 12 روزه منازل آنان با عزت بازسازی شود. در کنار دولت، مجلس نیز به موضوع جبران خسارات آسیب‌دیدگان جنگ ورود کرده است. در همین راستا روز گذشته کمیسیون عمران مجلس جلسه‌ای را با حضور فرزانه صادق‌مالواجرد وزیر راه و شهرسازی، ساجدی‌نیا رئیس ستاد مدیریت بحران، علیرضا زاکانی شهردار تهران، پیرحسین کولیوند رئیس جمعیت هلال‌احمر و اکبر صالحی رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای بررسی عملکرد دستگاه‌های اجرایی در حوزه اسکان اضطراری ساکنان منازل آسیب‌دیده در پی حملات اخیر رژیم صهیونیستی به تهران برگزار کرد‌.

محمدرضا رضایی‌کوچی با اشاره به جلسه مذکور گفت: این جلسه در راستای بازدید میدانی اعضای کمیسیون عمران از ساختمان‌های تخریب‌شده در اثر جنگ 12 روزه تشکیل شد؛ یکی از مهم‌ترین محورهای جلسه، موضوع اسکان اضطراری خانواده‌های آسیب‌دیده بود که شهرداری تهران مسوولیت آن را بر عهده گرفته است. تاکنون بیش از 200 خانواده اسکان اضطراری پیدا کرده و پیش‌بینی می‌شود که 200 واحد دیگر نیز برای اسکان موقت آماده شود که به‌محض معرفی افراد از سوی بنیاد مسکن، در هتل‌های تحت اختیار شهرداری، مستقر خواهند شد.

به گزارش «ایسنا»، رضایی‌کوچی ادامه داد: اسکان موقت میان‌مدت نیز در دستور کار قرار گرفته است. در حال حاضر مذاکراتی در حال انجام است تا منابع مالی موردنیاز از سوی دولت تامین شده و در قالب رهن و اجاره در اختیار خانوارهای متقاضی قرار گیرد. روند احداث واحدهای جدید بین 18 تا 24 ماه زمان می‌برد و مردم باید تا آن زمان در محل‌های مناسب اسکان داده شوند. بر اساس تصمیمات جلسه، هزینه اسکان موقت بر عهده دولت خواهد بود. رئیس کمیسیون عمران مجلس افزود: در حوزه آواربرداری و ساخت واحدهای جدید نیز بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و وزارت راه و شهرسازی مسوولیت مستقیم دارند. بر اساس پیشنهاد ارائه‌شده به دولت، مقرر شد ساخت واحدهای مسکونی با قیمت متری 20 میلیون تومان، واحدهای تجاری با متری 14 میلیون تومان و تعمیرات با سقف متری 8 میلیون تومان اجرایی شود؛ این مبالغ با توجه به میزان خسارت‌های وارد شده به واحدها پرداخت خواهد شد.

دوشنبه عصر نیز کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس در جلسه‌ای با حضور علی مدنی‌زاده وزیر امور اقتصادی و دارایی و حمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه‌وبودجه کشور آخرین اقدامات دولت برای تامین مالی جبران خسارات آسیب‌دیدگان جنگ را مورد بررسی قرار داد. عبدالکریم هاشمی نخل‌ابراهیمی عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس در توضیح این جلسه گفت: در این جلسه آخرین اقدامات بیمه‌ها جهت جبران خسارات آسیب دیدگان جنگ، موضوع جبران خسارات وارد شده به مردم، دستگاه‌ها، نهادها و سازمان‌ها، تامین کالاهای اساسی نظیر آرد و سوخت مورد بررسی قرار گرفت و مسوولان تاکید داشتند که برای رفع مشکلات، بین دستگاه‌های اجرایی کشور تقسیم کار مشخصی صورت گرفته است و دولت در حال اجرای اقداماتی در این راستا است.

محمد سراج، نماینده تهران در مجلس نیز در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به تصویب بسته حمایتی در هیات دولت برای خانوارهای آسیب دیده گفت: بر اساس این بسته پیشنهادی به هر خانواده آسیب‌دیده یک میلیارد تومان کمک به‌علاوه 20 میلیون تومان کمک اجاره پرداخت می‌شود تا پیش از بازسازی، مسکن موقتی برای خود تامین کنند و پس از استقرار موقت، عملیات آواربرداری توسط شهرداری آغاز خواهد شد.

عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» مطرح کرد

بودجه 5 همتی برای اسکان آسیب‌دیدگان

دنیای اقتصاد: شهرداری تهران اعلام کرده که تاکنون 200 خانوار که منازلشان در پی حملات اخیر رژیم صهیونیستی به تهران آسیب‌دیده اسکان موقت داده شده‌اند و بر اساس شنیده‌ها تاکنون حدود 3 هزار خودرو نیز آسیب‌دیده که وزارت صمت مسوول پیگیری آن است. با این حال اما هنوز مشخص نشده از کدام منبع خسارت ناشی از جنگ 12 روزه به مردم باید پرداخت شود و آن‌طور که گفته می‌شود دولت به زودی در این خصوص تصمیم‌گیری می‌کند. در همین راستا روز گذشته کمیسیون عمران نشستی را با حضور وزیر راه و معاونین ایشان، شهردار تهران، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، رئیس جمعیت هلال‌احمر و رئیس بنیاد مسکن برگزار کرد.

حمیدرضا گودرزی، عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به جلسه کمیسیون متبوعش در خصوص اسکان اضطراری ساکنان منازل آسیب‌دیده در پی حملات اخیر رژیم صهیونیستی به تهران، گفت: روز گذشته وزیر راه و شهرسازی به همراه معاونانش، شهردار تهران، رئیس سازمان مدیریت بحران و مسوولان وزارت کشور در کمیسیون عمران حضور پیدا کردند و در خصوص اقداماتی که تاکنون سازمان‌های مربوطه انجام دادند، بحث شد. بر این اساس اقدامات خوبی انجام شده البته گله‌مندی مردم در جای خود است. چراکه مردم انتظار داشتند اقدامات ابتدایی و اسکان خیلی زودتر انجام می‌شد.

او ادامه داد: اقداماتی در جهت اسکان مردم انجام گرفت و یک تعدادی از شهروندان تهرانی در برخی از مکان‌ها اسکان داده شدند. در مورد اسکان اضطراری، موقت و ساخت خانه‌های مردم یکسری صحبت‌هایی مطرح شد و امیدواریم هیات دولت هرچه زودتر مصوبه‌ای داشته باشند که بر اساس آن اقدام کنند. در مورد خسارت‌های وارده به خودروها و اسباب و اثاثیه مردم که آسیب‌دیده نیز وزارت صمت باید پیگیری کند. گودرزی در خصوص آمار افرادی که خانه‌هایشان در تجاوز رژیم صهیونیستی آسیب‌دیده، گفت: آمار ضد و نقیضی عنوان می‌شود و باید وزارت راه و شهرسازی و سازمان بحران شهرداری تهران خانه‌هایی که باید تخریب 100 درصد شوند و خانه‌هایی که قرار است تعمیرات روی آنها انجام شود را اعلام کند.

این عضو کمیسیون عمران مجلس در پاسخ به اینکه بودجه تعمیر منازل، اسکان موقت، خسارت وارده بر خودروهای مردم قرار است از کجا تامین شود، اظهار کرد: رئیس‌جمهور باید 5 همت برای اسکان موقت مردم در نظر بگیرد. مردمی که خانه‌هایشان تخریب شده باید در همان محله اسکان داده شوند. بر این اساس عدد و رقم آن در حال جمع‌بندی است و به زودی اعداد و ارقام آن از سوی ریاست‌جمهوری اعلام می‌شود. گودرزی در ادامه خاطرنشان کرد: منبع جهت پرداخت خسارت به مردم یا از بودجه در اختیار رئیس‌جمهور یا از ردیف‌هایی که سازمان برنامه‌وبودجه اعلام می‌کند، مشخص می‌شود. این احتمال هم وجود دارد که سازمان بحران این هزینه را بدهد. اما هنوز مشخص نیست.