یک‌شنبه 30 دی 1403

بمباران بازار ارز از چند جهت / الگوی تکنیکالی نزولی در بازار سکه

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
بمباران بازار ارز از چند جهت / الگوی تکنیکالی نزولی در بازار سکه

به نظر می رسد سیگنال های مثبتی که بازار ارز برای اصلاح در پی آن بود از راه می رسند. روزقبل پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان خواهان از سرگیری دوباره مذاکرات برجام شد. یخ روابط ایران و ریاض هم به اندازه ای آب شده که ایران صادرات به عربستان را آغاز کرده است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، علامت ها نشان می دهد که بازارساز بازار ارز را در نقطه مقاومتی مورد بمباران قرار داده است، تشدید سیاست جذب نقدینگی، تقاضای پاپ فرانسیس برای مذاکره، آب شدن یخ رابطه ایران و عربستان و سفر رییس بانک مرکزی به امارات همگی عواملی است که می تواند جان صعودی بازار ارز را بگیرد و اسکناس آمریکایی را وارد روند اصلاحی کند.

بمباران بازار ارز در جبهه مقاومت

جذب نقدینگی از جامعه یکی از سیاست های مورد توجه دولت ها برای کنترل نقدینگی و مواجهه با تورم بوده است. بانک مرکزی در زمان ریاست ولی الله سیف در سال های 95 تا 97 بیش از هفت میلیون و 600 هزار قطعه سکه بهار آزادی برای جذب نقدینگی و کنترل قیمت ها عرضه کرد. در زمان ریاست عبدالناصر همتی بر بانک مرکزی، او برای کنترل بازار بر عرضه سکه تمرکز نکرد ولی بازارساز نقدینگی را برای کنترل بازار به سمت بازار سرمایه هدایت کرد و با جذب سرمایه از این راه و فروش اوراق، از شدت و شتاب تورم کاست.

علی صالح آبادی رییس کل بانک مرکزی سعی کرد از هر دو ابزار عرضه ارز و سکه برای کنترل بازار ارز استفاده کند و یک میلیون اوراق سلف سکه امامی در بورس کالا عرضه کرد، بانک مرکزی همچنین اقدام به انتشار اوراق ارزی در شعب بانک ملی کرد که البته خیلی مورد استقبال قرار نگرفت. محمدرضا فرزین رییس کل جدید بانک مرکزی هم این سیاست را پسندیده و از تاریخ 24 دی ماه به مدت سه روز پانصد هزار قطعه ربع سکه در بازار عرضه خواهد شد. آنطور که مشخص است عرضه قطعات سکه فعلاً ادامه دار خواهد بود و بانک مرکزی اعلام کرده در اطلاعیه های بعدی زمان عرضه های بعدی اعلام خواهد شد.

ظرفیت بازار سرمایه در هدایت نقدینگی از سال های آخر دولت آقای روحانی مورد توجه قرار گرفت که در این دولت تنها معطوف به فروش اوراق، عرضه سهام تحت تملک دولت و فروش سکه نیست، عرضه خودرواز طریق مکانیسم بازار سرمایه، سیاستی است که اخیرا بسیار مورد توجه در بازار سرمایه قرار گرفته و عرضه های کلان خودرو از این مسیر صورت می گیرد، صرف نظر از موافقان و مخالفان این طرح، برخی کارشناسان معتقدند عرضه خودرو در بورس هم یکی از سیاست های جذب نقدینگی است که یکی از اهداف جانبی آن جذب نقدینگی برای کنترل بازار ارز و تورم است. محدودیت های حجمی و قیمتی اعمال شده توسط بازارساز بر معاملات گواهی سکه نیز تایید می کند که بانک مرکزی به دنبال آنست که خودش خریداران این بازارها را جذب کند‌.

به نظر می رسد سیگنال های مثبتی که بازار ارز برای اصلاح در پی آن بود از راه می رسند. روزقبل پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان خواهان از سرگیری دوباره مذاکرات برجام شد. یخ روابط ایران و ریاض هم به اندازه ای آب شده که ایران صادرات به عربستان را آغاز کرده است.

سفر فرزین هم به امارات یکی از نشانه های مثبت سیاسی در وضعیت کنونی است. دوسفر خارجی در دو هفته کاری از رکورد های دیگر فرزین در آغاز دوران ریاست بانک مرکزی است. در حالیکه سفرهای خارجی از از سیاست های مورد توجه روسای اخیر ساختمان شیشه‌ای بوده است ولی این بار مقصد آقای رییس متفاوت از سفرهایی است که تا کنون انجام شده است. به خاطر فضای سیاسی حاکم امارات تا کنون مقصد روسای بانک مرکزی نبوده است.‌درهم امارات نقش تعیین کننده ای در قیمت ارز دارد و نماینده تقاضای بنیادی تجار در بازار ارز است. از دیرباز معامله گران دلار آزاد به خاطر شرایط تجاری مناسب امارات، سهم بالای این کشور از صادرات و واردات کشور و نسبت برابری ثابت درهم به دلاراز قیمت درهم در روز قبل برای تصمیم درباره محدوده قیمتی روزانه خود استفاده می کردند.

با تمام اهمیت امارات در بازار ارز، امارات تا کنون مقصد روسای بانک مرکزی نبوده است. درحال حاضر سفر رییس بانک مرکزی با هیئت همراه به امارات هم می تواند سیگنال مثبت مهمی به بازار ارز تلقی شود زیرا نشان دهنده باز شدن راه های دیپلماسی اقتصادی میان دو کشور است افزایش تعاملات با امارات و تسهیل تجارت با این کشور، با توجه به قابلیت ری اکسپورت کالایی که بنادر تجاری این کشور دارد، می تواند مسیر رشد بالقوه‌ای را در افزایش جریانات تراز پرداخت های کشور از طریق رشد صادرات و واردات فراهم کند و راه دسترسی ایران به بسیاری از بازارهای جهانی را هموار کند که البته باید دید اثر این سفر به اندازه ای هست که بتواند حباب درهم را کاهش دهد و آیا در بلندمدت این سفر می تواند جریانات ورودی و خروجی پول و تراز تجاری را ارتقا دهد یا درهم از این سفر نمی‌ترسد؟

علامت ها نشان می دهد که بازارساز بازار ارز را در نقطه مقاومتی مورد بمباران قرار داده است، تشدید سیاست جذب نقدینگی، تقاضای پاپ فرانسیس برای مذاکره، آب شدن یخ رابطه ایران و عربستان و سفر رییس بانک مرکزی به امارات همگی عواملی است که می تواند جان صعودی بازار ارز را بگیرد و اسکناس آمریکایی را وارد روند اصلاحی کند.

الگوی تکنیکالی نزولی در بازار سکه

اونس طلا روند صعودی دارد، بانک مرکزی اعلام کرده در هفته آینده 500 هزار ربع سکه را طی سه روز کاری در بورس کالا عرضه خواهد کرد. تحلیلگران می گویند با توجه به حباب بالای چهل درصد ربع سکه، عرضه سنگین ربع سکه می تواند حباب آن را کاهش دهد و خریداران را در کوتاه مدت از بازار دور می کند. باتوجه به حباب بالای ربع سکه، تبدیل شمش طلا به ربع سکه سود خوبی را به اندازه درصد حباب نصیب بانک مرکزی خواهد کرد. بانک مرکزی در اطلاعیه خود اعلام کرده که عرضه سکه محدود به این دوره نیست و عرضه مجدد قطعات سکه در برنامه بانک مرکزی است که متعاقبا اعلام خواهد شد. بررسی شوک های ارزی از زمان محمود احمدی نژاد تا کنون نشان می دهد که بازارساز در زمان هایی که انتظارات از آینده فضای سیاسی کشور مساعد نیست دست به عرضه های این چنینی می زند.

در دو روز قبل و همزمان با موج مثبت دوباره قیمت سکه، در دیدبان هشدار داده شد که این موج مثبت می تواند صرفا پولبک به مقاومت قیمتی و خط روند صعودی شکسته شده آر اس آی باشد.

روز قبل میلاد حاتمی در گزارش کف بازار هم اشاره به الگوی کندل مرد به دار آویخته در بازار سکه کرد‌. دیدبان در این گزارش الگوی نزولی شکل گرفته در سکه را مطابق شکل بررسی می کند.

شکل کندل ها در محدوده های مقاومتی و حمایتی می تواند نکاتی از روانشناسی بازار در آن مقطع را به معامله گران ارایه دهد.

تشکیل الگوی مرد به دار آویخته در مقاومت های قیمتی اهمیت پیدا می کند و علامتی از پایان احتمالی روند صعودی است. یک کندل قیمتی در نقطه مقاومتی که سایه بالایی بلندتری نسبت به بدنه دارد و تقریبا فاقد سایه پایینی است نشان دهنده تشکیل الگوی مرد به دار آویخته است. اگر کندل بعد پایین تر ثبت شود اعتبار الگو تایید می شود. این الگو در نمودار سکه با دایره قرمز مشخص شده است.

از طرفی همانطور که در شکل مشخص است سکه امامی پس از دو بار برخورد به یک محدوده مقاومتی به پایین عقب نشینی کرده که می تواند با توجه به سیگنالهای سیاسی و عرضه سنگین سکه توسط بازارساز، هشداری از تشکیل الگوی نزولی سقف دوقلو نیز باشد.

در صورتی که سکه وارد روند اصلاحی شود اولین حمایتی که پیش رو دارد در محدوده قیمتی نیمه اول کانال نوزده میلیون تومانی خط گردن است.

در صورتی که دلار و شرایط سیاسی بتواند فضای نزولی سکه را تشدید کند، سکه می تواند در حوالی محدوده 18 میلیون و 300 هزار تومان که منطبق بر سطح اصلاحی 61 درصدی فیبوناچی هست کاهش پیدا کند.

هدف نهایی قیمتی در این روند از نظر نموداری محدوده 16 میلیون و 200 هزار تومانی روی سطح 38 درصد فیبوناچی است، که با توجه به روند صعودی اونس طلا، فاصله زمانی کوتاه سقف های قیمتی، میانگین حباب سکه از ابتدای سال جاری، کاهش قیمت سکه تا سطح مورد نظر در حال حاضر احتمال کمی دارد.

همچنین بخوانید
بمباران بازار ارز از چند جهت / الگوی تکنیکالی نزولی در بازار سکه 2