بهار سینمای دفاع مقدس در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر از راه میرسد؟
در روزهای منتهی به چهل و دومین جشنواره فیلم فجر اخبار مختلفی از تولید آثار سینمایی با محوریت فرماندهان شاخص دفاع مقدس به گوش میرسد که اتفاقی نویدبخش است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در روزهای منتهی به چهل و دومین جشنواره بینالمللی فجر اخبار مختلفی به شکل رسمی و غیررسمی درباره پروژههای حاضر در این آوردگاه سینمایی به گوش میرسد. ازجمله نکات مهم این اخبار، تولید آثاری با محوریت چهرهها و فرماندهان شاخص دوران دفاع مقدس است که اتفاقی مهم و نویدبخش در سینمای ایران به شمار میآید. فیلمهایی که به نظر میرسد کسر قابل توجهی از آنها نخستین اکران خود در فجر امسال پشت سر خواهند گذاشت.
کدام یک از فیلمهای ارگانی شانس بیشتری برای حضور در جشنواره فیلم فجر را دارند؟در گزارش پیشرو به مرور این آثار سینمایی میپردازیم:
1. مجنون / شهیدان مهدی و مجید زینالدین
شهید مهدی زینالدین زندگی پر فراز و نشیبی داشته است که هر بخش از آن میتواند سرفصل تولید یک اثر مستقل سینمایی باشد. سازمان اوج فرازی از این زندگی که مربوط به عملیات بزرگ خیبر است را در فیلم «مجنون» به تصویر کشیده. فیلم، علاوه بر روایت حماسهآفرینیهای شهیدان مهدی و مجید زینالدین به رزمآوران لشگر 17 علی ابن ابی طالب (ع) هم اشاره دارد. همرزمان شهید مهدی زینالدین نقل کردهاند که وقتی دشمن در عملیات خیبر از هوا و زمین و با انواع جنگافزارها و هواپیماها و پرتاب گلوله توپ و خمپاره، جزایر مجنون را آماج حملات خود قرار داده بود، او و یگان تحت امرش با قدرت جنگیدند و مقاومت کردند. رشادت این فرمانده 23 ساله باعث شد لقب «سردار فاتح خیبر» و «خیبرشکن» را به خود اختصاص دهد. «مجنون» را مهدی شامحمدی کارگردانی کرده و در آن، سجاد بابایی در نقش شهید مهدی زینالدین حضور یافته است.
2. قرارگاه سری / شهید علی هاشمی
سردار علی هاشمی ملقب به سردار هور ازجمله فرماندهان دوران دفاع مقدس بود که نقش بیبدیلی در فتح خرمشهر داشت. در قرارگاه سری نصرت نیروهای تحت امر شهید هاشمی توانستند 420 مورد شناسایی را بدون لو رفتن حتی یکی از آنها انجام دهند. فیلم «قرارگاه سری» به کارگردانی دانش اقباشاوی راوی این مقطع از زندگی شهید هاشمی است. «قرارگاه سری» از محصولات مشترک سازمان هنری رسانهای اوج و بنیاد سینمایی فارابی است.
3. آسمان غرب / شهید علیاکبر شیرودی
شهید علی اکبر شیرودی از خلبانان دلیر دوران جنگ تحمیلی بود که با بیش از یک هزار ساعت پرواز، نام خود را برای همیشه در تارک تاریخ ماندگار کرد. فیلم «آسمان غرب» مجاهدتهای شهید شیرودی در روزهای آغازین دوران دفاع مقدس را روایت میکند. این فیلم، محصول سازمان سینمایی سوره و بنیاد سینمایی فارابی است و کارگردانی آن را محمد عسگری برعهده دارد. عسگری سال پیش با «اتاقک گلی» در جشنواره فجر حاضر بود و روایتش از گروهک منافقین مورد توجه قرار گرفت. میلاد کیمرام در «آسمان غرب» نقش شهید شیرودی را ایفا کرده است. این درحالی است که سال 1371 سریال «سیمرغ» که روایتگر زندگی و رشادتهای شهیدان احمد کشوری و علیاکبر شیرودی بود، روی آنتن تلویزیون رفت و «آسمان غرب» دومین پروژه درباره شهید شیرودی است.
4. احمد / شهید احمد کاظمی
شهید احمد کاظمی از فرماندهان دوران دفاع مقدس است که همزمان با وقوع زلزله بم در سال 1382 با آمادهسازی فرودگاه بم، ناوگان نیروی هوایی سپاه را برای نجات زلزلهزدگان بم، بسیج کرد. این تلاش و ابتکار وجه درخشان دیگری در زندگی پربار شهید کاظمی است که امیرعباس ربیعی در فیلم «احمد» دست روی آن گذاشته. این فیلم از محصولات سازمان سینمایی سوره است.
5. مومن / شهید حسین همدانی
هادی مقدمدوست در تازهترین تجربه کارگردانی خود سراغ روایت زندگی شهید حسین همدانی رفته است. جزئیات فیلم «مومن» که محصول بنیاد سینمایی فارابی است، منتشر نشده تا مشخص شود مقدمدوست به سراغ کدام بخش از زندگی سردار شهید همدانی رفته. این سردار شهید از چهرههای شاخص دوران دفاع مقدس است که اندوختههای ارزنده خود را در بحران جنگ سوریه علیه داعش به کار گرفت و با ارائه طرح ایجاد «نیروهای دفاع وطنی» یا همان بسیج مردمی به «بشار اسد» رییس جمهوری سوریه و کسب موافقت او، پایه گذار نجات سوریه از دست تروریستهای تکفیری شد.
6. صیاد / شهید علی صیاد شیرازی
خبر موثقی درباره فیلم «صیاد» به کارگردانی جواد افشار رسانهای نشده اما براساس شنیدهها این فیلم روایتی از زندگی شهید علی صیاد شیرازی است. او از فرماندهان زبده ارتش در دوران دفاع مقدس بود که با ایجاد وحدت میان قوای مسلح کشور و نیروهای دفاعی، خدمتی ارزنده و ماندگار به یادگار گذاشت. نقش شهید صیاد شیرازی پس از جنگ تحمیلی هم درخشان است. اینکه فیلم «صیاد» کدام بخش از زندگی این شهید را برجسته کرده، پرسشی است که برای دریافت پاسخ آن باید به انتظار تماشای اثر نشست.
7. نبرد غیرممکن / امیر یدالله خلیلی
«نبرد غیرممکن» عنوان تازهترین فیلم بلند سینمایی حمید بهمنی، کارگردان شناختهشده سینمای ایران است که با محوریت زندگی امیر یدالله خلیلی، خلبان و رزمنده غیور دوران جنگ تحمیلی ساخته میشود. بهمنی آخرین بار در سال 1391 فیلم سینمایی «گامهای شیدایی» را کارگردانی کرد و اینک پس از گذشت قریب به یک دهه، بار دیگر در کسوت کارگردان قرار گرفته است. این اثر سینمایی ماحصل هشت سال تحقیق و پژوهش بهمنی روی سوژه است.