جمعه 30 شهریور 1403

بهره‌برداری از 17 طرح نفتی با سرمایه 4 میلیارد دلاری

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، با افتتاح 17 طرح نفتی در روزهای پایانی دولت سیزدهم بسیاری از وعده‌های دولت شهید رییسی از جمله جمع آوری گازهای مشعل و تکمیل طرح های نیمه تمام و توسعه زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی و الزامات قانون هوای پاک و افزایش کیفیت فرآورده‌های نفتی با بهره برداری از این طرح‌ها تا حد زیادی عملیاتی خواهد شد.

جواد اوجی - وزیر نفت در مراسم بهره‌برداری از 17 پروژه کلان بالادستی و پایین‌دستی صنعت نفت به ارزش 180 هزار میلیارد تومان (همت) در هفت استان میزان اشتغالزایی حاصل از طرح‌های بهره‌برداری شده 15 هزار نفر و سودهی آن برای کشور را سالانه 120 همت اعلام کرد

وی با یادآوری اینکه در آغاز به‌کار دولت سیزدهم چالش‌های بزرگی همچون کاهش تولید نفت به مرز 2 میلیون و 100 هزار بشکه، ذخیره‌سازی 87 میلیون بشکه میعانات گازی و 25 میلیون بشکه نفت سنگین و فوق‌سنگین در شناورها، کسری بودجه 400 همتی و بی‌انگیزگی بالای سرمایه انسانی در صنعت نفت داشتیم، گفت: این مشکلات با همت کارکنان صنعت نفت و حمایت‌های همه جانبه رئیس‌جمهوری شهید و پشتیبانی معاون اول ریاست‌جمهوری حل شد.

وی با اشاره به بهره‌برداری 155 پروژه نیمه کاره و کلان به ارزش 34 میلیارد دلار طی سه سال فعالیت دولت سیزدهم، گفت: از محل بهره‌برداری این پروژه‌ها تولید نفت کشور از 2 میلیون و 100 هزار بشکه به 3 میلیون و 600 هزار بشکه افزوده شد، تولید و ظرفیت پالایشی روزانه 53 میلیون مترمکعبی گاز، ظرفیت پالایش روزانه 270 هزار بشکه‌ای نفت و تولید روزانه 13 میلیون تن محصولات پتروشیمی اضافه شد.

بهره‌برداری رسمی از چهار طرح ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه تبریز

یکی از طرح‌هایی که امروز افتتاح شد ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه تبریز، چهار طرح واحد تصفیه نفت‌گاز، خالص‌سازی هیدروژن PSA، بازیافت گوگرد SRP و بازیافت گازهای انتهای واحد گوگرد TGT بود

پالایشگاه نفت تبریز با ظرفیت پالایش روزانه 115 هزار بشکه نفت، یکی از مهم‌ترین پالایشگاه‌های کشور از لحاظ تأمین پایدار سوخت موردنیاز شمال‌غرب کشور است.

این واحد پالایشی در سال 1356 با ظرفیت اولیه 80 هزار بشکه در روز، با فناوری قدیمی راه‌اندازی شده و پس از انقلاب اسلامی، سه مرتبه طرح ارتقای کمی و کیفی محصولات در سال‌های 1371، 1392 و 1397 در این پالایشگاه اجرا شده و به بهره‌برداری رسیده است.

در دولت سیزدهم به‌منظور ارتقای کمی و کیفی محصولات این پالایشگاه و اجرای کامل قانون هوای پاک برای همه، برنامه‌ریزی و عملیات اجرایی طرح‌های کیفی‌سازی محصولات پالایشگاه تبریز با جدیت بیشتری پیگیری شد.

جزئیات افتتاح خط لوله فرآورده تبریز - خوی - ارومیه

خط لوله فرآورده‌های نفتی 220 کیلومتری تبریز - خوی - ارومیه با ظرفیت انتقال روزانه 65 هزار بشکه به بهره‌برداری رسید. خط لوله 14 اینچ تبریز - خوی - ارومیه به طول 220 کیلومتر از پالایشگاه تبریز آغاز شده و پس از گذر از شمال دریاچه ارومیه، به انبار نفت ارومیه منتهی می‌شود.

قرارداد این پروژه در مرداد 1392 به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ابلاغ شد که در قالب این پروژه، احداث خط لوله 14 اینچ تبریز به ارومیه با پوشش پلی‌اتیلن، خط انشعاب 10 اینچ خوی با مسافت حدود 37 کیلومتر، احداث تلمبه‌خانه‌های برقی تبریز و ایستگاه میان مسیری سلماس و پایانه‌های ارومیه و خوی اجرایی شده است.

هدف از اجرای این پروژه، انتقال پایدار و ایمن انواع فرآورده‌های نفتی پالایشگاه تبریز به ظرفیت روزانه 65 هزار بشکه است که قابلیت افزایش تا 100 هزار بشکه را نیز دارد.

حذف انتقال جاده‌ای، صرفه‌جویی در مصرف سوخت و زمان انتقال و کاهش خطرهای ترافیکی و تأثیرات مخرب زیست‌محیطی مربوط به انتقال جاده‌ای، از دیگر دستاوردهای این طرح است که با اجرای آن از تردد روزانه 700 دستگاه نفتکش جاده‌پیما در محورهای منتهی به این مقاصد جلوگیری خواهد شد.

سراسر طول مسیر این خط به‌منظور جلوگیری از خوردگی، زنگ‌زدگی، شناسایی و ترمیم هرگونه نشت احتمالی با درنظرگرفتن الزامات زیست‌محیطی، به سیستم نشت‌یاب اتوماتیک، فیبرنوری و ایستگاه‌های حفاظت کاتدی نیز تجهیز شده است.

اعتبار این طرح برای همه فرایندهای اجرای این پروژه شامل مهندسی، تأمین تجهیزات، اجرا و همچیین تملک اراضی مسیر خط لوله و... حدود یک هزار میلیارد تومان بوده که از محل منابع داخلی تأمین شده و مراحل اجرایی آن در فاز اول به‌صورت PC و در فاز دوم، که شامل پروژه طرح تکمیلی بوده، به‌صورت EPC بوده است.

فاز نخست این پروژه شامل بخش مهندسی پایه و تفصیلی را در سال 1389 شرکت مهندسین مشاور پارسیکان انجام داده بود و عملیات اجرایی آن از سوی شرکت مهندسی، نصب و نگهداری کارخانجات صنایع پتروشیمی رامپکو، با مشارکت شرکت‌های کیامکی و پارسیکان ایران اجرایی شده است.

نزدیک به 100درصد کالا و تجهیزات موردنیاز پروژه از داخل کشور تأمین شده است و در طول زمان عملیات، زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم سالانه 1200 نفر را فراهم کرده است.

آغاز عملیات اجرایی پروژه بزرگ تفصیه نفت‌کوره پالایشگاه تبریز

همچنین کلنگ آغاز عملیات اجرایی پروژه تصفیه نفت‌کوره پالایشگاه نفت تبریز صبح امروز (دوشنبه، چهارم تیر) با دستور محمد مخبر به زمین خورد. پالایشگاه نفت تبریز با ظرفیت پالایش روزانه 115 هزار بشکه نفت، یکی از مهم‌ترین پالایشگاه‌های کشور از لحاظ تأمین پایدار سوخت موردنیاز شمال‌غرب کشور است.

این واحد پالایشی در سال 1356 با ظرفیت اولیه 80 هزار بشکه در روز، با فناوری قدیمی راه‌اندازی شده و پس از انقلاب اسلامی، سه مرتبه طرح ارتقای کمی و کیفی محصولات در سال‌های 1371، 1392 و 1397 در این پالایشگاه اجرا شده و به بهره‌برداری رسیده است.

در دولت سیزدهم به‌منظور ارتقای کمی و کیفی محصولات این پالایشگاه و اجرای کامل قانون هوای پاک برای همه، برنامه‌ریزی و عملیات اجرایی طرح‌های کیفی‌سازی محصولات پالایشگاه تبریز با جدیت بیشتری پیگیری شد.

افتتاح طرح‌های ذخیره‌سازی نفت و فرآورده‌های نفتی صندوق بازنشستگی

سه طرح ذخیره‌سازی نفت و فرآورده‌های نفتی صندوق بازنشستگی صنعت نفت با دستور سرپرست ریاست جمهوری و از طریق ویدیوکنفرانس به بهره‌برداری رسید.

شرکت سرمایه‌گذاری نفت قشم به‌عنوان یکی از شرکت‌های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت، فعالیت خود را در سال 1383 با هدف سرمایه‌گذاری در دو بخش میان‌دستی و پایین‌دستی صنعت نفت و گاز در منطقه آزاد قشم آغاز کرد. این شرکت پروژه ساخت پایانه نفتی قشم با ظرفیت 6 میلیون و 500 هزار بشکه برای ذخیره‌سازی نفت و میعانات گازی را به اتمام رسانده است.

ظرفیت عملیاتی این پایانه حدود 7 میلیون بشکه و ظرفیت اسمی مخازن 6 میلیون و 500 هزار بشکه است. مخازن راهبردی قشم سهم 9درصدی از ظرفیت ذخیره‌سازی کشور دارد. در این مخازن امکان ذخیره‌سازی فرآورده‌های متنوعی از نفت سنگین تا میعانات گازی وجود دارد. این پایانه افزون بر رفع نیاز داخلی کشور به ذخیره‌سازی، نیاز کشور به ذخیره‌سازی روی شناورها یا ذخیره‌سازی در مخازن کشورهای خارجی را نیز کاهش می‌دهد.

فاز اول پایانه ذخیره‌سازی و صادراتی نفت قشم با سرمایه‌گذاری 122 میلیون دلاری شامل 6 مخزن به ظرفیت تقریبی 3 میلیون و 500 هزار بشکه به همراه استحصال زمین، مستحدثات فنی، راه‌های مواصلاتی، خطوط انتقال برق و آب و تأسیسات کنترلی و ایمنی در سال 1398 به بهره‌برداری رسید و فاز دوم پایانه ذخیره‌سازی و صادراتی نفت قشم با سرمایه‌گذاری 100 میلیون دلاری شامل 7 مخزن به ظرفیت 3 میلیون و 500 هزار بشکه همراه با تکمیل ساختمان‌ها و تأسیسات جانبی ابتدای سال 1403 به اتمام رسیده است. بخش فراساحل پایانه ذخیره‌سازی و صادراتی نفت قشم با سرمایه‌گذاری 80 میلیون یورو نیز شامل SPM و ملحقات آن با تأمین مالی خارجی تا پایان سال 1404 به بهره‌برداری می‌رسد.

پایانه ذخیره‌سازی و صادراتی چابهار با ظرفیت 40 هزار تن انواع قیر

براساس این گزارش، پروژه پایانه ذخیره‌سازی و صادراتی چابهار با ظرفیت 40 هزار تن انواع قیر با سرمایه‌گذاری 19 میلیون دلاری به بهره‌برداری رسید.

شرکت پالایش نفت جی یکی دیگر از شرکت‌های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت است که تأسیسات و تجهیزات پایانه صادراتی قیر و فرآورده‌های مرتبط در بندر شهید بهشتی چابهار را با میزان ارزآوری 25 میلیون دلار به بهره‌برداری رسانده است. این پروژه در آغازبه‌کار دولت سیزدهم 5درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

محصولات قابل ذخیره‌سازی در پروژه پایانه ذخیره‌سازی و صادراتی چابهار شامل انواع قیر و فرآورده‌های نفتی سنگین است.

طرح توسعه مخازن و بندر فراسکو (فاز نخست)

طبق این گزارش، شرکت فراسکو عسلویه به‌عنوان یکی دیگر از شرکت‌های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت با سرمایه‌گذاری 202 میلیون یورویی از سال 1397 اجرای طرح توسعه مخازن و بندر فراسکو را آغاز کرد و خرداد 1400 عملیات اجرایی اسکله پسکرانه تمام شد و عملیات اجرایی فاز یک مخازن آن نیز در شهریور 1402 به پایان رسید. این پروژه در آغاز دولت سیزدهم پیشرفتی 33درصدی داشت.

میزان ارزآوری سالانه این طرح بیش از 80 میلیون دلار است و از توانمندی‌های ترمینال و بندرفراسکو عسلویه می‌توان به ذخیره‌سازی طیف گسترده‌ای از فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی، بزرگ‌ترین ترمینال تخلیه تراک در کشور، بارگیری مستقیم فرآورده‌های سبک و نیمه‌سبک از تراک به کشتی، واحد مرکاپتان‌زدایی میعانات گازی، واحد تولید سوخت کم‌سولفور و ارائه خدمات سوخت‌رسانی به شناورها اشاره کرد.

بزرگ‌ترین واحد هیدروکراکر غرب آسیا در پالایشگاه آبادان به بهره‌برداری رسید

بزرگ‌ترین واحد هیدروکراکر غرب آسیا به‌عنوان آخرین حلقه بخش نخست طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان (فاز 2) به ظرفیت روزانه 42 هزار بشکه، به‌منظور تولید فرآورده‌های زیست‌محیطی سبک و دارای ارزش افزوده بیشتر، به بهره‌برداری رسید.

با راه‌اندازی بزرگ‌ترین واحد هیدروکراکر (شکست کاتالیستی غرب آسیا)، پالایشگاه آبادان، محصولات مرغوب و با استاندارد یورو 5، منطبق با استانداردهای جهانی محیط‌زیست در جنوب غرب کشور تولید خواهد شد، همچنین با عملیاتی‌شدن آن، کیفیت گازوئیل تولیدی در این پالایشگاه مطابق استاندارد یورو 5 خواهد شد.

ظرفیت این واحد روزانه 42 هزار بشکه است که با راه‌اندازی آن 42 هزار بشکه از نفت کوره تولیدی پالایشگاه آبادان کاهش می‌یابد و به محصولات باارزشی نظیر گازمایع، نفتای سنگین و سبک شیرین، سوخت هواپیما و نفت گاز یورو 5 تبدیل می‌شود و افزون بر ایجاد ارزش افزوده، به سبد محصولات این پالایشگاه تنوع می‌بخشد.

این طرح بسیار عظیم در دل پالایشگاه زنده آبادان و در قلب شهر آبادان اجرا شده که به‌طور طبیعی با حساسیت‌های زیست‌محیطی ویژه‌ای همراه است؛ به همین دلیل بزرگ‌ترین واحدهای بازیافت و جامدسازی گوگرد به ظرفیت روزانه 630 تن، بلندترین مشعل‌های پالایشگاهی به ارتفاع 125 و 127 متر و کامل‌ترین تجهیزات ایمنی در آن استفاده شده است.

طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان که مجری آن شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران است و با توجه به طرح‌های بازسازی و نوسازی پالایشگاه آبادان به فاز 2 معروف است، شامل پروژه‌های متعدد افزایش ظرفیت و ارتقای کیفیت از سال 1396 به دو بخش تقسیم شده و عملیات اجرایی بخش اول به اتمام رسیده است؛ اعتبار مصرفی بخش اول حدود یک‌میلیارد و 100 هزار یورو و اعتبار موردنیاز بخش دوم بالغ بر یک‌میلیارد و 700 هزار یورو پیش‌بینی شده است.

در بخش نخست، تعداد زیادی واحد فرایندی نظیر واحدهای تقطیر اتمسفریک نفت خام به ظرفیت روزانه 210 هزار بشکه، تقطیر نفت خام در خلأ به ظرفیت 100 هزار بشکه، واحدهای بازیافت گاز مایع، تولید نیتروژن مایع، تولید هوای فشرده، برج‌های خنک‌کننده آب در سال 1401 تکمیل شدند و در مدار تولید قرار گرفتند.

واحدهای باقیمانده و تکمیلی این بخش شامل واحد تولید و خالص‌سازی هیدروژن، واحد هیدروکراکر، واحدهای تصفیه آب ترش، تصفیه گاز ترش با آمین، بازیافت گوگرد و جامدسازی گوگرد، تولید آب صنعتی و مخازن است که هم‌اکنون واحد هیدروکراکر در مرحله بهره‌برداری قرار گرفته است و دیگر واحدها نیز تا پایان امسال به بهره‌برداری خواهد رسید.

طرح پتروپالایش دهلران به بهره‌برداری رسید

طرح پتروپالایش دهلران با سرمایه‌گذاری 1.4 میلیارد دلاری از سوی صندوق بازنشستگی صنعت نفت با دستور سرپرست ریاست جمهوری از طریق ویدیوکنفرانس به بهره‌برداری رسید. این طرح در منطقه موسیان دشت عباس در زمینی به وسعت بیش از 100 هکتار با هدف جمع‌آوری گازهای همراه نفت احداث شده و با اجرای این طرح که به ان‌جی‌ال 3100 نیز معروف است، 9 مشعل میدان‌های چشمه‌خوش، پایدار غرب، دانان، سروک و آذر و دهلران خاموش می‌شود.

ارزش محصولات ان‌جی‌ال 3100 بیش از 400 میلیون دلار در سال برآورد شده و خوراک این طرح شامل گاز شیرین از میدان چشمه‌خوش به مقدار روزانه 60 میلیون فوت‌مکعب، گاز ترش از میدان دهلران، دانان و آذر به مقدار روزانه 120 میلیون فوت‌مکعب، گاز شیرین از میدان پایدار مخزن آسماری به مقدار روزانه 20 میلیون فوت‌مکعب و گاز ترش از میدان پایدار مخزن بنگستان به‌مقدار روزانه 40 میلیون فوت‌مکعب است.

محصولات نهایی ان‌جی‌ال 3100 شامل +C2 برای انتقال به پتروشیمی دهلران به مقدار سالانه یک‌میلیون و 50 هزار تن، میعانات گازی برای انتقال به واحد بهره‌برداری چشمه‌خوش به‌مقدار روزانه 850 بشکه، گاز شیرین به‌مقدار روزانه 77 میلیون فوت‌مکعب و 400 تن گوگرد است.

این طرح درمجموع ظرفیت دریافت 240 میلیون استاندارد فوت‌مکعب خوراک را دارد که از این مقدار 80 میلیون استاندارد فوت‌مکعب گاز شیرین و 160 میلیون استاندارد فوت‌مکعب گاز ترش از مجموع سه کمپرسورخانه دریافت خواهد شد. از این محل، سالانه یک‌میلیون و 55 هزار تن محصول +C2 به‌عنوان خوراک واحد الفین پتروشیمی دهلران و روزانه 150 میلیون فوت‌مکعب گاز شهری، 850 بشکه میعانات گازی و 400 تن گوگرد تولید می‌شود.

همچنین طرح پتروشیمی دهلران در 45 کیلومتری پتروپالایش دهلران در حال ساخت است که شامل یک واحد 650 هزار تنی الفین، یک واحد 300 هزار تنی HDPE (پلی‌اتیلن سنگین)، یک واحد 300 هزار تنی LLDPE (پلی‌اتیلن سبک خطی) و یک واحد 160 هزار تنی PP (پلی‌پروپیلن) است.

طرح الفین دهلران هم‌اکنون با پیشرفت 50درصدی تکمیل نشده و تا بهره‌برداری از آن باید هزینه نگهداری واحد داده می‌شد، بنابراین مجموعه صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت و شرکت سرمایه‌گذاری اهداف با بررسی‌های لازم تمهیدی اندیشیدند تا ظرفیت خالی پتروشیمی بندرامام برای دریافت خوراک +C2 با یک خط لوله 180 کیلومتری از پتروپالایش دهلران به پتروشیمی بندر امام تأمین شود. این خط لوله با میانگین پیشرفت ماهانه 13درصد که در نوع خود نوعی رکورد به‌شمار می‌رود، در مدت حدود هشت ماه اجرا شد.

فاینانس این پروژه از سوی پتروشیمی بندر امام تأمین شد و پتروپالایش دهلران نیز آن را انجام داد. برای اجرای کل این خط لوله نزدیک 55 میلیون یورو سرمایه‌گذاری شده است که اگر این تدبیر تا بهره‌برداری واحد الفین پتروشیمی دهلران اندیشیده نمی‌شد، باید شاهد سوزاندن گازهای همراه در منطقه و ایجاد آلایندگی می‌بودیم.

تاکنون نزدیک یک میلیارد و 100 میلیون یورو در طرح پتروپالایش دهلران سرمایه‌گذاری شده که شامل طرح پتروپالایش دهلران به همراه ایستگاه‌های تقویت فشار گاز، خطوط لوله خوراک و محصول و خط لوله 180 کیلومتری است و درآمد سالانه اجرای این طرح نزدیک به 700 تا 760 میلیون دلار برآورد می‌شود.

واحد سولفور ریکاوری این شرکت بزرگ‌ترین واحد سولفور ریکاوری کشور است، همچنین پروژه خط لوله 60 کیلومتری انتقال خوراک از ایستگاه تقویت فشار دهلران تا ان‌جی‌ال 3100، یک لوله 16 اینچ است که خوراک ترش ایستگاه دهلران را به مجتمع می‌رساند. این خط لوله، لوله‌هایی با متریالی خاص و بدون درز دارد. برای نخستین بار شرکت لوله‌سازی داخلی این سایز لوله را در داخل کشور ساخت که به‌طور صددرصد اجرا و آزمون شده و هم‌اکنون آماده انتقال خوراک است.

فاز نخست پتروشیمی هنگام به بهره‌برداری رسید

همچنین امروز چند طرح پتروشیمی با تکیه بر توان داخل و هدف افزایش تولید به بهره‌برداری رسید. واحد آمونیاک پتروشیمی هنگام با ظرفیت تولید سالانه 725 هزار تن محصول و با سرمایه‌گذاری 328 میلیون دلار با دستور سرپرست ریاست جمهوری از طریق ویدیوکنفرانس به بهره‌برداری رسید.

قرارداد ئی‌پی‌سی (EPC) طرح پتروشیمی هنگام با شرکت ایرانی طراحی و مهندسی صنایع پتروشیمی (پیدک) است و برای نخستین بار ریفورمر اولیه از سوی این شرکت طراحی و ساخته شده است.

همه کاتالیست‌های مورد نیاز از دو شرکت دانش‌بنیان ایرانی سرو و خوارزمی تأمین و برای تأمین تجهیزات از حداکثر توان شرکت‌های داخلی استفاده شده است تا جایی که بر اساس قرارداد EPCC طرح باید 34 میلیون یورو برابر با 11 درصد تجهیزات از تجهیزات داخلی استفاده می‌شد که 85 میلیون یورو برابر با 27.50 درصد از تجهیزات ساخت داخل استفاده و ساخت داخل 2.5 برابر قرارداد اولیه شده است.

ظرفیت تولید واحد آمونیاک شرکت پتروشیمی هنگام سالانه 725 هزار تن تحت لیسانس هالدور تاپسو دانمارک و ظرفیت تولید اوره آن یک میلیون و 155 هزار تن تحت لیسانس سایپم ایتالیا و سرمایه‌گذاری کل طرح 538 میلیون یورو است.

افزایش تولید سالانه یک میلیون و 650 هزار تن متانول

همچنین پتروشیمی آرین متانول امروز با دستور محمد مخبر، سرپرست ریاست‌جمهوری و جواد اوجی، وزیر نفت از طریق ویدیو کنفرانس به بهره‌برداری رسید. عملیات اجرایی احداث پتروشیمی آرین متانول با سرمایه‌گذاری 243 میلیون دلار در زمینی به مساحت 7 هکتار در منطقه ویژه اقتصادی پارس (عسلویه) در سال 1395 آغاز شد که سالانه یک میلیون و 650 هزار تن متانول تولید خواهد کرد.

خوراک پتروشیمی آرین متانول، سالانه 1531 میلیون استاندارد مترمکعب گازطبیعی و 671 میلیون استاندارد مترمکعب اکسیژن است. پتروشیمی آرین متانول با برآورد ارزآوری حدود 280 میلیون دلاری با سرمایه‌گذاری گروه باختر اجرا شده است که برای 300 نفر به صورت مستقیم اشتغال‌زایی دارد.

فاز نخست پتروشیمی پتروناد آسیا به بهره‌برداری رسید

علاوه بر این امروز واحدهای MEG و گلیسیرین پتروشیمی پتروناد آسیا با مجموع سرمایه گذاری 40 میلیون دلار و ظرفیت تولید حدود 23 هزار تن به بهره‌برداری رسید. واحد مونو اتیلن گلایکول (MEG) با ظرفیت 7 هزار و 600 تن و واحد گلیسیرین با ظرفیت 15 هزار و 300 تن در پتروشیمی پتروناد آسیا با مجموع سرمایه‌گذاری 40 میلیون دلاری از سوی شرکت کیمیاگران امروز احداث شده‌اند.

واحد پارازایلین پتروشیمی بوعلی‌سینا عملیاتی شد

همچنین واحد پارازایلین شرکت پتروشیمی بوعلی‌سینا با مجموع ظرفیت سالانه 430 هزار تن محصول پس از بازسازی و بهسازی به دستور سرپرست ریاست‌جمهوری به بهره‌برداری رسید.

بازسازی و بهسازی واحد پارازایلین با طرحی نو پس از حادثه آتش‌سوزی تابستان سال 1395 با سرمایه‌گذاری 40 میلیون دلار با اعتماد پتروشیمی بوعلی‌سینا به شرکت‌های ایرانی انجام شد و در اجرای پروژه تا حد امکان از نیروهای بومی استفاده شده است.

برج 8001 این پروژه بلندترین برج صنعت پتروشیمی با بیش از 100 متر ارتفاع، 1200 تن وزن و 8 متر قطر است برای نخستین بار با حمایت شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در کشور ساخته شده است که طراحی تازه‌ای نسبت به برج پیشین دارد. عملیات اجرایی بازسازی و بهسازی واحد پارازایلین پتروشیمی بوعلی سینا که از مهرماه 1398 آغاز شده بود برای روزانه 250 نیروی بومی استان خوزستان اشتغال ایجاد کرده بود. هم‌اکنون با بهره‌برداری از این واحد بیش از 80 نفر به‌صورت مستقیم مشغول کار می‌شوند.

مجتمع پتروشیمی بوعلی‌سینا در زمینی به مساحت 36 هکتار در شمال غربی خلیج فارس در استان خوزستان و در منطقه ویژه بندر امام خمینی (ره) قرار دارد. این مجتمع سومین طرح آروماتیکی صنایع پتروشیمی ایران است که عملیات اجرایی آن فروردین 1380 آغاز و واحدهای تولیدی آن در سال 1383 راه‌اندازی شد.

پتروشیمی نخل آسماری به بهره‌برداری رسید

همچنین پتروشیمی نخل آسماری با هدف تولید سالانه تولید 31 هزار تن استالدئید، پارافرمالدئید، پنتااریتریتول امروز (دوشنبه، چهارم تیر) با حضور محمد مخبر، سرپرست ریاست‌جمهوری و جواد اوجی، وزیر نفت افتتاح شد.

اجرای طرح پتروشیمی نخل آسماری در سایت شماره 3 منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی (ماهشهر) در سال 1382 آغاز اما اجرای آن در سال 1387 پس از تکمیل واحد فرمالین پنتا متوقف و در خردادماه 1400 دوباره آغاز شد و طی 29 ماه در دولت سیزدهم با تلاش‌های شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت از پیشرفت 10 درصدی به پیشرفت 100 درصدی رسید.

سرمایه‌گذاری انجام‌شده در شرکت پتروشیمی نخل آسماری 43 میلیون دلار است و واحد پنتااریتریتول پتروشیمی نخل آسماری سالانه 20 میلیون دلار ارزآوری برای کشور خواهد داشت. پتروشیمی نخل آسماری در فاز نخست برای بیش از 400 نفر به‌صورت مستقیم و برای 800 نفر به‌صورت غیرمستقیم اشتغال‌زایی دارد.

خوراک واحد پنتااریتریتول پتروشیمی نخل آسماری فرمالدئید، استالدئید، هیدرکسید سدیم، اسیدفورمیک و کربن اکتیو است. متانول به‌عنوان ماده اولیه تولید فرمالین از یکی از واحدهای پتروشیمی تأمین می‌شود و اتانول به‌عنوان ماده اولیه تولید استالدئید از شرکت‌های داخلی استان خوزستان تأمین خواهد شد.

ظرفیت تولید استالدئید 6 هزار تن، پارافرمالدئید 10 هزار تن، پنتااریتریتول 15 هزار تن است. پنتااریتریتول محصولی راهبردی است که در صنایع داروسازی به عنوان افزودنی و تثبیت‌کننده، در صنعت رنگ‌سازی برای تولید رنگ‌های خاص و پایدار و ماده اصلی در تولید روغن‌های روان‌کننده کاربرد دارد. این محصول از مواد اولیه تولید رزین‌های پلاستیکی زیست تخریب‌پذیر مؤثر در کاهش زباله‌های پلاستیکی است.

اجرای طرح‌های جدید پلاستیک‌های زیست‌تخریب‌پذیر و پلی‌استال در پتروشیمی نخل آسماری نیز در این شرکت تعریف و برنامه‌ریزی شده که این پروژه‌ها همانند پروژه پنتااریتریتول، برای نخستین بار در کشور اجرا خواهند شد. پلاستیک‌های زیست تخریب‌پذیر (PBAT) در صنایع بسته‌بندی مواد غذایی، تولید فیلم‌های زیست تخریب‌پذیر در صنعت کشاورزی، تولید کیسه‌های خرید و فیلم‌های مالچ و پوشش کاغذ و برچسب کاربرد دارند و محصول ارزشمندی است که کمک بزرگی برای حل مشکل زباله‌های پلیمری می‌کنند. پلی‌استال نیز در صنایع خودروسازی، جایگزینی برای فلزات در تولید قطعات، صنایع الکترونیک، لوازم خانگی، آبیاری، وسایل و ابزارآلات و کالاهای مصرفی کاربرد دارد.