بودجه 1401 آمد / اندر حکایت خودروهای ملی با تکنولوژی دهه 80!/ اومد ابروشو درست کنه، زد چشمشم کور کرد
نشست علنی امروز مجلس تحت تأثیر ارائه بودجه 1401 بود.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، ساعت 8 و 3 دقیقه صبح امروز نخستین نشست علنی این هفته نمایندگان با 11 دستور کار و با ریاست محمدباقر قالیباف آغاز شد.
خبرنگاران و عکاسان خبری بیش از نشست های گذشته در جایگاه خبرنگاران صحن مجلس منتظر ورود رئیس جمهور بودند تا بودجه اول دولت سیزدهم به دست مجلس یازدهم برسد. با این وجود دستور کار اول، ادامه بررسی طرح 152 مادهای حمایت از مالکیت صنعتی بود که از چند روز گذشته در صدر دستور نشستهای علنی قرار گرفته است و امروز، نمایندگان پرونده آن را بستند.
*س_ادامه بررسی یک طرح 152 مادهای؛ از راهاندازی موتور جستوجوگر علائم تجاری تا تعیین مصادیق رقابت غیرمنصفانه _س*نمایندگان در جریان بررسی طرح مالکیت صنعتی موافقت کردند مدت اعتبار گواهینامه طرح صنعتی، پنج سال پس از تاریخ تسلیم اظهارنامه باشد و درباره حقوق انحصاری ناشی از بهرهبرداری از طرح صنعتی و شرایط ثبت کردن علامت تجارتی تعیین تکلیف کردند.
مصوبه دیگر امروز مجلس، راه اندازی موتور جستوجوگر علائم تجاری حداکثر 6 ماه پس از لازمالاجرا شدن قانون بود. این موتور جستوجوگر که در متن طرح جویشگر نامیده شده، باید گزارش میزان مشابهت علائم تجاری تقاضا شده و ثبت شده را ارائه دهد. در طرح حمایت از مالکیت صنعتی شرایط استفاده از نام و علامتهای تجاری و استثناهای قانونی درباره نقض اسرار تجارتی تعیین شد.
مجلس در ماده 131 طرح یاد شده رقابت غیرمنصفانه صنعتی و تجاری را تشریح کرد و برای برخی اقدامات جرم تعیین شد. در طرح حمایت از مالکیت صنعتی کارگروهی با نام پیشتیبانی و مانعزدایی تجاریسازی اختراعات را با حضور نماینده یا رئیس 17 نهاد از جمله وزیر صمت، دادستان کل کشور، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، رئیس سازمان صدا و سیما برای تدوین آیین اجرائی پیشتیبانی و مانعزدایی تجاریسازی اختراعات در مدت 3 ماه تشکیل دهد تا در نهایت هیئت وزیران تصویب کند و عملیاتی شود. هزینههای مرتبط با ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجارتی هم مشخص شد.
*س_وقتی آموزش و پرورش «اومد ابروشو درست کنه، زد چشمشم کور کرد»!_س*زمان بررسی ماده به ماده طرح حمایت از مالکیت صنعتی، حجتالاسلام پژمانفر میان بیان پیشنهادش درباره شرایط کاری معلمان خرید خدمتی تذکر داد. او گفت که «هرچند وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده حداقل حقوق کارگری به خرید خدمتیها پرداخت و بیمهشان واریز شود، اما دستگاههای نظارتی ایراد گرفتند و مطرح کردهاند که اگر منظور حقوق کارگری برای این دسته تعیین شده، پس آنها باید 44 ساعت در هفته خدمت کنند. دریافتی معلمان خرید خدمت به همین دلیل حدود دو میلیون تومان یا کمتر از این عدد شده است.»
این نماینده اضافه کرد که «این کار وزارت آموزش و پرورش به مثابه این مثل است که «اومد ابروشو درست کنه، زد چشمشم کور کرد»! معلمان دیگر در هفته 24 ساعت خدمت میکنند و باید شرایطی فراهم شود تا این گروه هم مانند دیگر معلمان فعالیت داشته باشند. به علاوه پرداخت حقوق معلمان خرید خدمتی با تأخیر 3 تا 4 ماهه رخ میدهد.»
قالیباف هم در پاسخ به این تذکر گفت که موضوع را با دستگاههای نظارتی در میان خواهند گذاشت. او توضیح داد که «هر چند بر اساس قانون کار افراد باید 44 ساعت فعالیت داشته باشند، اما مدت خدمت معلم در طول هفته 24 ساعت است، زیرا آنها فرصت مطالعاتی دارند.»
*س_یک نماینده مجلس: با اضافه کردن کلمه «پلاس» به انتهای نام خودرو میتوان گفت خودروی جدید تولید کردهایم؟_س*همچنان که نمایندگان و خبرنگاران منتظر حضور رئیس جمهور در مجلس بودند، نوبت به ناطقان رسید. جلال رشیدی کوچی نماینده مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان با توپ پری از خودروسازها و مافیای خودرو در سخنگاه آمد. او گفت که مافیای خودرو ملت ایران را با انحصار و حمایت بیپایان دولتها استثمار کردهاند و حالا، این خودروسازها هستند که دولت را کنترل میکنند!
رشیدی کوچی اضافه کرد: سؤال اصلی بعد از 50 سال این است؛ حمایت بی قید و شرط از صنعت خودروسازی چه جایگاهی دارد؟ آیا میتوان خودرویی که طراحی و تکنولوژی آن متعلق دهه 80 و 90 میلادی و اکثر قطعات آن امروزه از چین تأمین میشود، به عنوان خودروی ملی نامگذاری کرد؟ آیا با تغییر جلوی پنجره، چراغها، صندوق عقب یا پاشیدن یک قوطی رنگ قرمز بر روی نقاطی از خودرو و اضافه کردن کلمه «پلاس» به انتهای نام خودرو میتوانیم بگوییم خودروی جدید تولید کردهایم؟
این نماینده به همینها بسنده نکرد و گفت که «ماکسیمای مدل 1390 امروز در بازار ما قیمتی بین 800 تا 900 میلیون تومان دارد؛ یعنی معادل 25 تا 30 هزار دلار، جالب است بدانید همین خودرو در کشورهای همسایه ما قیمتی بین 2 هزار و 500 تا 3 هزار و 500 دلار دارد!»
فاطمه مقصودی نماینده بروجرد و اشترینان که فیلمی از او در روزهای گذشته خبرساز شده بود، از فرصت نطقش استفاده کرد و درباره کارگران خودروسازی گفت که آنها 11 ماه حقوقی نگرفتهاند. این نماینده درباره برخوردش با کارگران توضیح داد زمانی که کارگران وزیر صمت را محاصره کرده بودند، توانسته با گفتوگو حل مشکلات را پیش ببرد اما، فیلم برخورد او با کارگران حاضر در تجمع برای ترک محل، تقطیع شده است.
همزمان با چهارمین نطق، رئیسی وارد صحن سبز مجلس شد و نمایندگان اطراف او را گرفتند. سید مرتضی حسینی نماینده میانه گفت که بیش از 70 روستا در حوزه انتخابیهاش از دسترسی به اینترنت محروم هستند، بیشتر از 100 روستا راه مناسب و حدود 85 روستا هم آب آشامیدنی سالم و کافی ندارند.
*س_بودجه آمد_س*همهمه نمایندگان با آغاز شدن سخنرانی رئیسی کم تر شد تا رئیس جمهور درباره محتوای اولین تجربهاش در ارائه بودجه سالانه توضیح دهد. او ثبات اقتصادی، انضباط بانکی در نظام پولی و مالی، استقراض از بانک مرکزی و افزایش پایه پولی را از موضوعات مورد توجه دولت سیزدهم عنوان کرد.
رئیسی گفت: کاهش تورم را با بودجه ای که ارائه شده دور از نظر نمیدانیم. رشد اقتصادی 8 درصدی هدف گیری شده و هدف دوم تضمین رشد اقتصادی است.
افزایش نسبت مالیات از 5 و 4 دهم درصد تا 6 و 9 دهم درصد، تبدیل صندوق کارآفرینی به صندوق عدالت و پیشرفت و فروش اموال مازاد دولتی و بهره مالکانه از معادن در برنامههای عنوان شده رئیسی در بودجه سال آینده است.
رئیس جمهور درباره منابع عمومی دولت در لایحه بودجه 1401 توضیح داد که این منابع نسبت به قانون بودجه امسال 7 درصد و درآمدهای عمومی هم 46 درصد رشد داشته است. او البته به رتبهبندی معلمان هم اشاره کرد و یادآور شد که برای این بخش هم برنامهریزی شده تا رسیدگی شود. رئیسی گفت که در چند ماه پایانی دولت گذشته برای دولت جدید هزینه تراشیدند و تعهداتی را تحمیل کردند که کارشناسانه نبود و مجلس را هم به زحمت انداخت.
با ارائه لایحه بودجه سال آینده، نمایندگان پس از چاپ و توزیع لایحه و پیوستهایش تا 10 روز فرصت ارائه پیشنهادهایشان را به کمیسیونهای تخصصی دارند. کمیسیونهای تخصصی هم باید حداکثر تا 15 روز پس از چاپ و توزیع لایحه، گزارشهایشان را به کمیسیون تلفیق ارسال کنند.
پس از تشکیل کمیسیون تلفیق بودجه سالانه، حداکثر تا 15 روز پس از پایان مهلت ارائه گزارش کمیسیونهای تخصصی، باید علاوه بر رسیدگی به آن گزارشها، گزارش نهاییاش را به مجلس شورای اسلامی بدهد که البته، مهلت رسیدگی کمیسیون تلفیق حداکثر تا 15 روز با موافقت هیئت رئیسه قابل تمدید شدن است.
ابراهیم اسدی بیدمشکی