دوشنبه 5 آذر 1403

بیماری کرونا فاجعه جدیدی است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بیماری کرونا فاجعه جدیدی است

تهران - ایرنا - دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: بیماری همه‌گیر کرونا یک فاجعه جدید است که سراسر جهان را درگیر کرده است، این یک بحران جهانی است و به نظر می‌رسد با ظهور کرونا زندگی ما به دو بخش قبل و بعد از آن تقسیم شده است.

به گزارش روز پنج شنبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام و المسلمین سعیدرضا عاملی در گفت و گویی با بیان این که ویروس کرونا پیام‌های زیادی برای دنیا دارد؛ تصریح کرد: کرونا نشان داد که تفاوتی میان غرب، شرق، جنوب و شمال وجود ندارد و همه مردم جهان در مقابل تخریت و بلاهای ساختگی و طبیعی یکسان هستند لذا تخریب و بلا آفرینی در هر نقطه زمین به سایر نقاط توسعه پیدا می کند.

وی هدف از نامه نگاری خود به رهبران مذهبی و فعالان مدنی دنیا که در خصوص همه‌گیری جهانی کرونا بود را این مطلب بیان کرد که بگوییم ما تنها مسوول جامعه خود نیستیم بلکه باید نسبت به مردم تمام دنیا احساس مسوولیت داشته باشیم

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: ویروس کرونا برای ما یک پیام دارد، این که همه انسان ها مسافران یک کشتی مشترک هستند، بنابراین هر اتفاقی که برای هر کدام از مسافران رخ دهد، سایرین را نیز تحت الشعاع قرار می دهد. ما نمی‌توانیم نسبت به یکدیگر بی‌تفاوت بوده و در حالی به آینده دنیا فکر کنیم که هیچ دغدغه‌ای درباره برابری میان انسان‌ها در مواجهه با فساد زمین نداشته باشیم.

عاملی تصریح کرد: هدف از مخاطب قرار دادن رهبران مذهبی و فعالان مدنی دنیا در نامه‌ای که در خصوص همه‌گیری جهانی کرونا نوشته شد، این بود که بگوییم ما تنها مسوول جامعه خود نیستیم بلکه باید نسبت به مردم تمام دنیا احساس مسئولیت داشته باشیم. ویروس کرونا ما را بر آن واداشت تا بیش از پیش به جامعه جهانی بیاندیشیم.

وی با یادآوری بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی در زمان جنگ جهانی دوم به دستور رییس جمهوری وقت آمریکا خاطرنشان کرد: بشریت تاکنون جنگ‌های بسیاری را در جهان تجربه کرده است به عنوان مثال در بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی در مدت سه روز نزدیک به 300 هزار تن جان خود را از دست دادند و حالا ویروس کرونا حدود 220 هزار نفر را به کام مرگ برده است و همچنان هم قربانی می گیرد. همه گیری جهانی جدید این حقیقت را به ما گوشزد کرد که تا چه اندازه به مخاطره انداختن زندگی مردم می‌تواند تلخ و دردناک باشد که حاکی از غفلت ماست.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تشریح کرد: ما در این نامه تلاش کردیم تا بگوییم که در شرایط فعلی نسبت به همنوع خود مسوول هستیم و توجه به یکدیگر و احساس دغدغه و نگرانی در این زمینه، بخشی از این مسئولیت است؛ ارسال تجهیزات و اقلام بهداشتی مازاد به کشورهای نیازمند فرصت خوبی برای این ادای دین است. بسیاری از کشورهای جهان به ویژه کشورهای پیشرفته از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا با بحران غذا مواجه شدند، جامعه جهانی نمی‌تواند نسبت به این موضوع بی‌تفاوت باشد.

عاملی ضمن یادآوری نزاع و خشونت در برخی از کشورهای غربی و اروپایی بر سر اقلام بهداشتی، اظهار داشت: ویروس کرونا به وضوح گویای این واقعیت است که بودن در یک جامعه پیشرفته لزوما به معنای داشتن یک زندگی ایده آل نیست. با نگاهی به آمار جان باختگان ناشی از ویروس کرونا در جهان و با توجه به اینکه 86 % از فوتی‌ها و 76% از موارد ابتلا در جوامع غربی و پیشرفته رخ داده است، می‌توان به خوبی دریافت که پیشرفت‌های علمی و فناوری ضرورتا ضامن امنیت و سلامت افراد نیست. وی تصریح کرد: ایالات متحده طی سالیان درازی شاید نزدیک به یک قرن، زندگی هزاران نفر را در جهان به خطر انداخته است. آمریکا تنها به فکر خود است. حتی در جنگ جهانی اول و دوم، ایالات متحده برای حفظ جان مردمش، مشکلات فراوانی را برای جهانیان ایجاد کرد؛ اما اکنون ویروس کرونا ثابت کرد هیچ استثنایی وجود ندارد و جوامع غربی تافته جدا بافته نیستند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: به نظر می‌رسد ویروس کرونا بیش از آنکه یک پدیده همه گیر جهانی باشد، یک همه گیری جهانی غربی است و نکته قابل توجه این است که آنچه ما تجربه می‌کنیم بازتاب اعمال خودمان است. من فعالان مدنی زیادی را در غرب می شناسنم که دم از صلح جهانی می زنند و یا کمپین‌های ضد جنگ راه می‌اندازند اما گویا این‌ها شوخی‌ای بیش نیست و در عمل هیچ کاری برای مردم جهان انجام نمی‌دهند.

عاملی با تاکید بر اینکه وجود 12 هزار سلاح هسته‌ای یک تهدید جهانی جدی است، خاطرنشان کرد: تسلیحات هسته‌ای به اصطلاح همان کرونا ویروس شکل گرفته در ذهن غربی‌هاست که جان مردم را تهدید می‌کند. در تحقیقاتی که دانشمندان روسی و آمریکایی در این زمینه انجام داده‌اند، ثابت شده است که استفاده همزمان از این 12 هزار سلاح هسته‌ای می‌تواند دمای هوای جهان را تا منفی 50 درجه کاهش دهد، اتفاقی که منجر به رخداد زمستان خاکستری خواهد شد و نسل بشریت را از بین می‌برد، وقتی چنین امکان خطرناکی در جهان وجود دارد، یک ذهن بیمار می تواند یک بلای جهانی را بوجود بیاورد. وی افزود: بنابراین ما نیاز به تفکر بیشتری پیرامون فلسفه زندگی، فلسفه سیاست و فلسفه جامعه بین‌الملل داریم. در واقع آنچه باید همه گیری جهانی شود، تعهد در قبال جامعه بین‌الملل است.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به ساختار فعلی، آیا به دستورالعمل‌های جهانی جدیدی نیاز است، گفت: ایالات متحده پس از پایان جنگ سرد به سیاست نهادهای چندگانه جهانی روی آورده است، به این معنا که این آمریکا نیست که جهان را اداره می‌کند، بلکه مدیریت دنیا به دست نهادهای اقتصاد جهانی مانند سازمان تجارت جهانی، صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی است، اما در حقیقت در پشت پرده همه این نهادهای جهانی، آمریکا قرار دارد؛ ما نیازمند تغییر بزرگ در جهان هستیم. تغییری که منجر به استقرار عدالت و انصاف و رها کردن جهان از سلطه شود. ویروس کرونا فرصت جدیدی برای تغییر نگرش ما به جهان فراهم می کند.

عاملی به شرایط بحرانی کشور ایتالیا در جریان شیوع ویروس کرونا اظهار کرد: ایتالیا به عنوان عضوی از اتحادیه اروپا، از بی توجهی و عدم حمایت و یاری متحدانش در مهار بحران کووید19 خشمگین است و این خودخواهی غرب را می‌رساند که باعث ترویج نژادپرستی شده و بر فرهنگ و مذهب تاثیر می‌گذارد. خودخواهی زمانی رخ می‌دهد که ما قوانین الهی را زیر پا می‌گذاریم. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: این پروردگار است که جهان را اداره می‌کند و ما با لیبرالیسم و سکولاریسم وجود خدا را منکر می‌شویم. آن‌ها دین را اول از سیاست، سپس از فرهنگ و بعد حتی از علم جدا کردند. جامعه بین‌الملل مشمول قوانینی است که فقدان هر یک، روند جهانی را دچار اختلال می‌کند، همانطور که عدم توجه به قوانین مرتبط با بدن و اختلال ایجاد کردن در آن که قانون تکوین الهی است، نتیجه‌ای جز درد و بیماری در پی نخواهد داشت. هر آنچه ما در زندگی و بر روی زمین انجام می‌دهیم به سوی خودمان باز می‌گردد از این رو باید به دنبال یافتن پاسخ چرایی آن باشیم. به نظر می رسد فساد و بی عدالتی دلیلی جز انکار عملی وجود خداوند و احترام به قوانین الهی ندارد. ما نیاز به یک بازگشت و تجدید نظر جدی داریم.

عاملی ادامه داد: خداوند واقعیت زندگی است اما بستگی به میزان باور ما دارد، هر چه بیشتر این حقیقت را درک کنیم تاثیر بیشتری در زندگی خود خواهیم دید. ما همواره بر این باور بوده‌ایم که شفا دهنده خداوند است اما این بدان معنا نیست که نباید برای درمان بیماری خود به پزشک مراجعه کنیم. زندگی بر پایه علت و معلول ایجاد شده است از این رو باید به علم و یافته‌های پزشکی و قواعد علمی توجه داشت. علاوه بر این یاد خدا صبر افراد را در زندگی بالا می‌برد و به گفته روان شناسان اگر اعتماد به نفس قوی نداشته باشیم نمی‌توانیم بر بیماری غلبه کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط فعلی، تمام اماکن مذهبی و مساجد به دلیل شیوع ویروس کرونا بسته شده‌اند چطور می‌شود برای رفع این بلا و مهار همه گیری جهانی دعا کرد و از خداوند استمداد طلبید، تصریح کرد: در قرآن کریم آیه‌ای وجود دارد که می‌فرماید: خداوند در همه جا با شماست؛ در واقع خداوند همان همه گیری جهانی است که در همه جا وجود دارد، بنابراین برای برقراری ارتباط با خدا و دعا کردن لزوما نیازی به حضور در مساجد و یا اماکن مذهبی و زیارتی نیست، در هر جایی که باشید می‌توانید با خداوند این ارتباط را برقرار کنید. خدا در قلب ماست پس نباید حضور او را تنها به مساجد و کلیسا محدود کرد.

وی افزود: گرچه در ادیان الهی بر تاثیر بیشتر دعای دسته‌جمعی تاکید شده است اما در حال حاضر به دلیل پروتکل‌های بهداشتی به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، هر گونه تجمع منع شده است. این شرایط موقت است و حتما باید از فضیلت حضور در مسجد و اماکن عبادی بهره مند شد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*