بیمه دیرهنگام سهام توسط بورس تهران / نجات بورس با اوراق یک ریالی؟

اقتصادنیوز: بورس تهران در اطلاعیهای رسمی از آغاز انتشار اوراق اختیار فروش تبعی موسوم به «اوراق همیار» از روز دوشنبه خبر داد.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد، در نتیجه تداوم حمایت های گسترده از سوی نهادهای مالی و نظام بانکی، شاخص کل بازار سهام در معاملات روز یکشنبه با رشد بیش از یک درصدی همراه شد و توانست پس از چهار روز معاملاتی، بار دیگر کانال 2.7 میلیون واحدی را بازپس گیرد. این اتفاق از منظر روانی برای بسیاری از فعالان بازار مهم ارزیابی میشود، چرا که بازگشت شاخص به این سطح، نشانه ای از موفقیت نسبی سیاستهای حمایتی تلقی میشود. اما در حالی که شاخص کل با افزایش مواجه شد، شاخص هم وزن که معیار دقیق تری از وضعیت کلی شرکتها محسوب میشود، با افت 0.05 درصدی همراه شد.
اختلاف عملکرد دو شاخص نشاندهنده آن است که رشد بازار عمدتا مرهون حمایت از چند نماد شاخص ساز بوده است. از روز دوشنبه قرار است بورس تهران با انتشار اوراق اختیار فروش تبعی موسوم به اوراق همیار، پرتفوی سهامداران را بیمه کند. مطابق با اطلاعیه شرکت بورس، سبد پایه برابر است با ارزشی که بازار سهام در 17تیرماه داشته است. برخی از فعالان بازار نسبت به انتشار این اوراق، خوش بین هستند. اما دیگر اهالی بورس بر این عقیده هستند، که با رونق بازار اختیارمعامله به خصوص بهبود حجم اختیارهای فروش میتوان استراتژی های منعطف و بهینه تری را برای پوشش ریسک در اختیار بورس بازان قرار داد.
ابهامات حمایت از بورس
برآیند دادوستدهای بورس تهران در دومین روز معاملاتی هفته نشان داد که با وجود حمایت های رسمی، همچنان فضای بی اعتمادی در بین سهامداران خرد پابرجاست؛ به طوری که بیش از هزار و 400میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. این خروج سرمایه حقیقی، در کنار معاملات روزانه ای که ارزش آن به بیش از 7,500 میلیارد تومان رسید، نشان میدهد که بازار هنوز از نظر روانی به تعادل کامل نرسیده و نگرانی نسبت به آینده پابرجاست. هرچند بیش از 53 درصد نمادها در تابلوی بورس، با رنگ سبز معامله شدند، اما فشار فروش در اغلب گروه ها همچنان ادامه دارد. از همین رو، برخی سبدهای بورسی با وجود رشد شاخص کل، با کاهش ارزش مواجه شدند که این خود پدیده ای متناقض اما رایج در چنین شرایطی است.
در هفته های اخیر، بورس تهران با حمایت های رسمی و سنگین از سوی نظام بانکی توانست از سقوط آزاد شاخص جلوگیری کند. نزدیک شدن شاخص کل به حمایت تکنیکال 2 میلیون و 650 هزار واحد، هم زمان با شروع تزریق نقدینگی از سوی بانک ها و صندوقهای بزرگ، سبب شد تا تابلوی بورس از قرمز به سبز تغییر رنگ دهد. ورود نقدینگی به صندوقهای شاخص ساز مانند «اهرم» و «موج»، نشان میدهد که سیاستگذاران بر کوچک سازی این ابزارهای پرریسک تمرکز کرده اند. همچنین رشد نمادهایی چون وبملت، یکی دیگر از نشانه های حضور نهادهای اقتصادی در بازار سرمایه است.
بیمه دیرهنگام سهام
از روز دوشنبه، قرار است بورس تهران با انتشار اوراق اختیار فروش تبعی موسوم به «اوراق همیار»، پرتفوی سهامداران خرد را بیمه کند. هدف این اوراق، ایجاد پوشش ریسک برای سرمایه گذاران خرد است که از قدرت مالی یا دانش کافی برای مدیریت نوسانات بازار برخوردار نیستند. بر اساس اطلاعیه شرکت بورس، سبد پایه برای این بیمه نامه با ارزش سبد سهام در تاریخ 17 تیرماه برابر است. سرمایه گذاران با خرید یک واحد از این اوراق به قیمت 1 ریال، میتوانند تضمینی تا سقف 20 درصد بالاتر از ارزش سبد خود در آن تاریخ دریافت کنند؛ مشروط بر اینکه سبد خود را تا تاریخ 16 تیرماه سال آینده بدون تغییر نگه دارند.
برخی فعالان بازار نسبت به انتشار این اوراق خوش بین هستند و آن را گامی مهم در راستای افزایش اعتماد عمومی و کاهش هیجان های منفی در بازار می دانند. این دسته معتقدند که با پرداخت هزینه ای بسیار اندک برای بیمه سبد، سهامداران خرد میتوانند با اطمینان بیشتری در بازار باقی بمانند. اما در مقابل، برخی دیگر این ابزار را به دلیل انعطاف پذیری پایین و الزام به عدم فروش سهام در مدت تعیین شده، ناکارآمد ارزیابی می کنند. آنان میگویند به عقیده این دسته از فعالان بورسی، بازار مشتقه به ویژه اختیار فروشهای قابل معامله، گزینه بهتری برای بیمه سبد سهام است؛ چرا که در این بازار، سرمایه گذار ملزم به نگهداری سهام نیست و میتواند با استفاده از استراتژی های مختلف ریسک خود را پوشش دهد. به علاوه، در بازار مشتقه، هزینه بیمه میتواند تا حد زیادی کاهش یابد و حتی در برخی شرایط نزدیک به صفر شود.
بازگشت مشروط
در شرایطی که نسبت قیمت به سود یا P/E بازار به محدوده 6 واحد رسیده، برخی از تحلیلگران انتظار دارند بازار با رشد همراه شود. اما باید توجه داشت که این واکنش مثبت بیشتر ناشی از حمایت های مصنوعی است تا بهبود بنیادین بازار. در کنار آن، اخبار مثبت درباره احتمال ازسرگیری مذاکرات هسته ای نیز نقش موثری در بهبود فضای روانی داشته است. با این حال، ریسک های سیاسی همچنان سایه خود را بر سر بازار گسترده اند. علاوه بر آن، اقدامات ناهماهنگ و اشتباه نهاد ناظر بازار سرمایه در ماه های گذشته، اعتماد فعالان بازار را نسبت به تصمیمگیری های رسمی کاهش داده است.
در صورتی که تهدیدات نظامی کاهش یابد و مذاکرات به نتایج ملموسی برسد، میتوان به افزایش نسبت P/E تا محدوده 8 واحد و بازگشت تعادل به بازار امیدوار بود. اما اگر چنین سناریویی محقق نشود و فضای سیاسی و اقتصادی همچنان مبهم باقی بماند، احتمال خروج بیشتر سرمایه و تعمیق رکود در بازار سهام دور از ذهن نخواهد بود. در نهایت، بازگشت بازار به روندی باثبات، نیازمند هم زمانی اصلاح ساختارهای اقتصادی، اعتمادسازی و کاهش تنش های سیاسی است.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید