بیوگرافی جوان ترین نخست وزیر انگلیس | سوناک چه سوابقی دارد؟
«ریسی سوناک» وزیر دارایی سابق انگلیس امروز دوشنبه رهبر حزب محافظه کار و و نخست وزیر دولت شد.
«ریسی سوناک» وزیر دارایی سابق انگلیس امروز دوشنبه رهبر حزب محافظه کار و و نخست وزیر دولت شد.
سوناک تبدیل به اولین نخست وزیر آسیایی هندی تبار انگلیس خواهد شد زیرا رهبر حزب اکثریت پارلمانی نخست وزیر به شمار می رود و انتظار می رود که «چارلز سوم» پادشاه انگلیس طی روزهای آینده وی را رسما به عنوان نخست وزیر منصوب کند.
سوناک جوانترین نخست وزیر انگلیس در 200 سال اخیر به شمار می رود. در سال 1812 لرد لیورپول 42 ساله نخست وزیر انگلیس شده بود.
«گراهام بردی» رئیس فراکسیون حزب حاکم محافظهکار روز دوشنبه اعلام کرد که فقط سوناک برای رهبری حزب نامزد شده و به این ترتیب او جانشین لیز تراس و نخست وزیر جدید انگلیس شد.
رقابت برای تصاحب مسند نخست وزیری انگلیس از پنجشنبه گذشته که لیز تراس از مقام خود کنارهگیری کرد، آغاز شد. طبق رویه، نامزدهای انتخاباتی باید حمایت یکصد نفر از همحزبیهای خود را برای شرکت در انتخابات کسب میکردند.
در همین پیوند گمانهزنی ها درباره بازگشت بوریس جانسون نخست وزیر پیشین انگلیس به قدرت بالا گرفت اما نامبرده دیشب با اشاره به شکاف داخل حزب، انصراف خود را از شرکت در انتخابات اعلام کرد.
از دیگر گزینههای مطرح پنی موردانت معاون پارلمانی نخست وزیر پیشین بود که او هم دقایقی پیش انصراف خود را از شرکت در انتخابات اعلام کرد و به این ترتیب ریشی سوناک، وزیر دارایی مستعفی دولت جانسون سکان قدرت را به دست گرفت.
سوناک درحالی سکان قدرت را به دست گرفته است که اوضاع اقتصادی انگلیس در بدترین وضعیت نیم قرن گذشته قرار دارد و برنامههای اقتصادی دولت لیز تراس اوضاع را تشدید کرده است.
پیش از این منابع خبری گزارش دادند که ریشی سوناک، وزیر دارایی سابق بریتانیا، پس از انصراف بوریس جانسون از رقابت برای بازگشت به کرسی نخست وزیری در آستانه جلب حمایت اکثریت حزب محافظهکار بریتانیا برای تحویل کلیدهای خانه شماره 10 داونینگ استریت و جایگزینی لیز تراس قرار دارد.
بوریس جانسون، نخست وزیر پیشین عصر یکشنبه در بیانیهای گفت که از حمایت لازم نمایندگان حزب محافظهکار برای معرفی دوباره خود به عنوان نامزد نخست وزیری برخوردار است ولی به دلیل اختلافات در اکثریت از این کار منصرف شده است.
انصراف او راه را برای پیروزی ریشی سوناکِ 42 ساله، نامزد شکست خورده در برابر لیز تراس، نخست وزیری که تنها پس از 44 روز، قربانی طوفان مالی ناشی از برنامههایش برای کاهش گسترده مالیات شد، هموار کرد.
آقای سوناک پس از مذاکرات فشرده آخر هفته، روز یکشنبه نامزدی خود را اعلام کرد. او در توئیتر خود نوشت: «من میخواهم اقتصادمان را اصلاح کنم، حزبم را متحد کنم و برای کشورمان کاری بکنیم» و به مردم انگلیس قول «صداقت، حرفهای بودن و مسئولیتپذیری» داد.
او روز دوشنبه نیز از «تصمیم دشوار» بوریس جانسون، که «کشور را بر حزب و حزب را بر خود مقدم دانست»، ستایش کرد.
بدین ترتیب، نوه مهاجران هندی الاصل بار دیگر این شانس را پیدا کرده تا به عنوان نخستین غیر سفیدپوست، اداره دولت بریتانیا را بر عهده بگیرد.
او که تا کنون حمایت بیش از نیمی از 357 نماینده حزب محافظهکار را جلب کرده، احتمال دارد عصر دوشنبه به عنوان پنجمین نخستوزیر از زمان برگزاری همهپرسی برکسیت در سال 2016 که آغازگر دورهای از آشفتگیهای اقتصادی و سیاسی بیسابقه در بریتانیا بود، معرفی شود و تلاش تازهای را برای مقابله با تورم 10 درصدی و اعتصابهای فراگیر شروع کند.
فارغالتحصیل ممتاز آکسفورد و بانکدار جوان
ریشی سوناک در سال 1980 در ساوتهمپتون متولد شد و بزرگترین فرزند از سه فرزند والدین پنجابی تبارش است. پدر آقای سوناک یک پزشک خانواده بود و مادرش داروخانهای را اداره میکرد. او در قدیمیترین مدرسه دولتی انگلستان، کالج وینچستر تحصیل کرد. آقای سوناک همواره گفته است که تحصیل در این مدرسه موجب «تحول فکری» او شده و مسیر زندگیاش را تغییر داده است.
آقای سوناک به تحصیل در رشته فلسفه، سیاست و اقتصاد در کالج لینکلن در دانشگاه آکسفورد ادامه داد و با سطح نمرات عالی فارغالتحصیل شد.
آقای سوناک پس از اتمام دوره امبیای (MBA) در دانشگاه استنفورد، جایی که با همسر آینده خود، آکشاتا مورتی آشنا شد، در بانک سرمایه گذاری گلدمن ساکس به عنوان تحلیلگر کار کرد.
او در سال 2006 به صندوق تامین سرمایه تیسیآی (TCI) پیوست ولی سه سال بعد آن را ترک کرد تا یک صندوق تامین سرمایه جدیدی را تاسیس کند. آقای سوناک سپس وارد عرصه سیاست شد.
از جایگزین محافظهکار کهنهکار تا صدارت
آقای سوناک در سال 2014 و یکسال پیش از برگزاری انتخابات سراسری به عنوان نامزد حزب محافظهکار در کرسی یورکشایر ریچموند که پیشتر در اختیار ویلیام هیگ، رهبر سابق حزب محافظه کار بود، انتخاب شد.
بلافاصله پس از ورود او به مجلس عوام اولین مبارزه سیاسی بزرگ زندگی حرفهای او در جریان برکسیت آغاز شد. آقای سوناک از خروج از اتحادیه اروپا حمایت کرد و مدعی شد که بریتانیا در خارج از این بلوک اروپایی «آزادتر و مرفهتر» خواهد بود.
ایده مورد حمایت آقای سوناک با استقبال اکثریت مردم مواجه شد و سپس او در ژانویه 2018 به عنوان وزیر جوان در وزارت مسکن به دولت راه یافت.
پس از استعفای ترزا می، او به همراه همکارانش، اولیور داودن و رابرت جنریک، مقالهای در روزنامه تلگراف نوشت و از بوریس جانسون به عنوان تنها کسی که میتوانست حزب محافظهکار را «نجات» دهد، حمایت کرد.
حمایت او بینتیجه نبود، زیرا زمانی که جانسون در ژوئیه 2019 به نخست وزیری رسید، آقای سوناک ترفیع پیدا کرد و وزیر دارایی شد.
دردسرهای همسر ثروتمند
آقای سوناک به دلیل معرفی سریع طرحهای حمایتی به ارزش میلیاردها پوند برای سرپا نگه داشتن مشاغل در طول قرنطینه 18 ماه محبوب شد. اما طرح او برای افزایش نرخ بیمه با هدف تامین بودجه بیشتر برای تامین اجتماعی، شرکت در جشن تولد نخست وزیر وقت در دوران قرنطینه و سوءظن نسبت به فرار مالیاتی همسرش باعث سقوط محبوبیتش شد.
خانم مورتی دختر میلیاردر هندی، نارایانا مورتی، یکی از بنیانگذاران غول فناوری هند، اینفوسیس (Infosys) است. در ماه آوریل، فاش شد که او با وجود مالکیت 700 میلیون پوند از سهام شرکت پدرش، هیچ مالیاتی در بریتانیا پرداخت نمیکند چرا خود را به عنوان یک فرد غیرمقیم در بریتانیا به وزارت دارایی اعلام کرده است.
هرچند این کار غیرقانونی نبود، اما رسانهای شدن آن ریشی سوناک، وزیر دارایی بریتانیا را در موقعیت دشواری قرار داد و همسرش را ناگزیر به پرداخت مالیات بر درآمدی کرد که تنها در سال 2021 حدود 11.6 میلیون پوندی بود.
استعفای آقای سوناک از کابینه بورس جانسون در ماه ژوئیه که در اعتراض به بحران مشروعیت و کارآیی آن رخ داد، سرآغاز خروج وزرا و استعفای آقای جانسون شد.
آقای سوناک در رقابت برای کسب رهبری حزب محافظهکار، در هر یک از پنج دور رایگیری پارلمانی پیروز شد تا به همراه لیز تراس به مراحل نهایی راه یابد. اما در رقابت با خانم تراس شکست خورد. اما اکنون بار دیگر این شانس را پیدا کرده تا به بالاترین جایگاه سیاسی ممکن در بریتانیا و حزبش برسد.
منبع: جماران هم اکنون دیگران می خوانند-
علی کریمی: هر روز تهدید میشوم | پاسخ به شایعه بازداشت
-
گزارش مهر از درگیری در مدرسه دخترانه در سلسبیل و کشته شدن یک دختر دانشآموز
-
روایت فارس از درگذشت «نگین عبدالملکی» دانشجوی کرد در همدان
-
واکنش جنجالی دانشجویان به بسته شدن سلف دانشگاه شریف | در حیاط سفره پهن کردند! + عکس
-
حضور جنجالی جهرمی در دانشگاه | واکنش سخنگوی دولت به شعار «مرگ بر دیکتاتور» دانشجویان چه بود؟
-
هک یا نفوذ در صداوسیما؟ | جبلی درباره حمله سایبری به صداوسیما توضیحات جدید داد