دوشنبه 9 مهر 1403

بی مهری رسانه ملی به ابوذر زمان / آخرین خبر از سریال آیت الله طالقانی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
بی مهری رسانه ملی به ابوذر زمان / آخرین خبر از سریال آیت الله طالقانی

شخصیت های برجسته ای همچون آیت الله طالقانی حق بزرگی بر گردن این انقلاب دارند اما هنرمندان این مکتب تاکنون نتوانسته اند به درستی و در قالب تصویر، زندگی این بزرگ مردان را به نسل های بعدی خود معرفی کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ آیت الله سید محمود طالقانی در زمان حیات خود زندگی پر فراز و نشیبی را گذرانده است؛ از مخالفت های شدید خود با رژیم پهلوی و زندان رفتن های متعدد ایشان در زمان شاه و تبعید به زابل تا تشکیل نهضت آزادی، جبهه ملی ایران و حمایت از مصدق و همکاری با سازمان مجاهدین خلق تا قبل از انشقاق؛ بعد از شهادت، آیت الله مطهری به ریاست شورای انقلاب می رسد و در همان روزهای نخستین پیروزی انقلاب و به دستور امام خمینی (ره) اولین امام جمعه تهران می شود. مجاهدینی ها به او «پدر طالقانی» می گفتند و هنوز درباره مرگ مشکوک او هرازگاهی صحبت هایی می شود. امام روح الله به او «ابوذر زمان» لقب داد و امروز 19 شهریور ماه سالگرد وفات این مجاهد خستگی ناپذیر است.

شخصیت های بزرگی همچون طالقانی در پیروزی انقلاب نقش داشتند و سال هاست که رسانه ملی از تلویزیون تا رادیو و سینما دستانشان دربرابر این بزرگ مردها و شیرزنان خالی خالی است؛ افرادی که سراسر عمرشان را به مبارزه، زندان، شکنجه و جنگ گذراندند و حق زیادی بر گردن خیلی ها دارند.

چند سالی است که معاونت استان های صدا و سیما پروژه های سریالی بزرگی را در دستور کار خود قرار داده که به عنوان نمونه می توان به سریال «صبح آخرین روز» به کارگردانی حسین تبریزی اشاره کرد که در سیمای استان زنجان و با موضوع زندگی شهید شهریاری (از دانشمندان هسته ای) به روی آنتن رفت. قرار است سریال سنجرخان که کاری تاریخی است به کارگردانی محمدحسین لطیفی و به تلاش سیمای کردستان به کنداکتور برسد. هم اکنون نیز سریال «راز ناتمام» به تهیه کنندگی و کارگردانی امین امانی از شبکه اول سیما در حال پخش است که فرازهایی از زندگی شهید باهنر را مقابل دوربین آورده و با تلاش های سیمای کرمان ساخته شده است.

اینکه کیفیت این سریال ها به لحاظ کارگردانی، بازی ها و جذب تماشاگر چگونه بوده، موضوع مهمی است که باید در جای خود مورد بررسی و نقد قرار بگیرد؛ اما همین که درباره این شخصیت ها پس از سال ها بی مهری، فیلم و سریالی ساخته شده، جای امیدواری به آینده را در ذهن مخاطب باقی می گذارد.

بی مهری رسانه ملی به ابوذر زمان

دو سه سالی می شود که قرار است سریال «ابوذر زمان» به سفارش معاونت استان ها در 30 قسمت، کودکی، جوانی، مبارزات تا مرگ آیت الله طالقانی را به تصویر کشد و تاکنون این پروژه به پیش تولید هم نرسیده است؛ حامد قربانی نویسنده این سریال از یکی دو سال گذشته این ماموریت را برعهده گرفته و می گوید:«بیشتر فضاهای این سریال در وقایع محرم می‌گذرد و همین باعث شد فرم کار بیشتر فضایی عاشورایی داشته باشد. اتفاقاً در اکثر سخنرانی‌های آیت‌الله طالقانی این فضا وجود دارد و حتی او شاه را به دلیل حرکات مزورانه و فسق و فجورش با یزید برابر می‌گرفت. الان ممکن است کمی این سخنان کلیشه شده باشد ولی واقعیتی است که البته باید در فضای روز گفته شود. از طرف دیگر خیلی‌ها ارتباط نزدیک آیت الله طالقانی و امام خمینی (ره) را نمی‌دانند و اینکه چقدر آیت‌الله طالقانی حتی قبل از واقعه 15 خرداد به حضرت امام ارادت داشته است و ما سعی کردیم همه این ها را در سریال نشان دهیم.»

علی دهکردی در نقش آیت الله

شاید اولین بار تصویر مرحوم طالقانی در سریال معمای شاه و با بازی علی دهکردی برای تماشاگران تلویزیون رونمایی شد؛ سکانس هایی که بیشتر به پناه دادن مرحوم طالقانی به شهید نواب صفوی اشاره می کرد. علی دهکردی در خصوص بازی دراین نقش می گوید:«در کل چیزی به نقش اضافه نکردم و فقط با تلاش زیاد و مضاعف سعی کردم یک بخش از وجوه آقای طالقانی را به نمایش بگذارم؛ چون در واقع همین هم کار ساده‌ای نبود، پس به شکل بسیار جدی و با همراهی کارگردان و مشاورین پروژه زندگی ایشان را مورد تحقیق و بررسی و مطالعه قرار دادیم.

سعی کردم با فیلم‌ها و سلسله سخنرانی‌هایی که از وی ضبط شده، به طور مرتب و با دقت بالا در ارتباط باشم. مضاف بر اینکه سید مهدی طالقانی پسر بزرگوار آیت‌الله در تمام لحظات فیلمبرداری مربوط به زندگی پدرشان در این پروژه حضور داشتند و بخش و وجوه شخصیت او که شخصیت باطنی، شخصی و خانوادگی بوده را به من منتقل می‌کردند. چون آیت‌الله طالقانی بر خلاف چهره مصمم و قدرتمند به عنوان مبارز خستگی‌ناپذیر و ستودنی و یا با آن سخنرانی‌های آتشین و بسیار پر حرارتشان در زندگی شخصی خود فردی ملایم، طناز و ظریف بودند و شوخی‌ها و کنایات طنزگونه‌ای می‌گفتند که به هر حال تمام این موارد را با تائید خانواده ایشان و هدایت کارگردان سعی کردیم به تصویر بکشیم.»

مستندی 5 قسمتی به کارگردانی محمدعلی محمددوست و تهیه کنندگی اباذر صالحیان نیز در این خصوص ساخته شده که نخستین بار در سال 97 و جشنواره سینما حقیقت به نمایش در آمد و بعدها از رسانه ملی به آنتن رسیده است. مستند «پدر طالقانی» با پژوهشی گسترده به مبارزات و زندگی آیت الله می‌پردازد و با چهره‌های نزدیک به این شخصیت تأثیرگذار انقلاب اسلامی از جمله فرزندان او به گفتگو پرداخته است.

بیشتر بخوانید؛

حسرت جای خالی «باکری‌ها» در قاب سینما

شرمندگی سینما برای اسطوره‌های صبر

بی مهری رسانه ملی به ابوذر زمان / آخرین خبر از سریال آیت الله طالقانی 2
بی مهری رسانه ملی به ابوذر زمان / آخرین خبر از سریال آیت الله طالقانی 3