پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

تامین آب بیش از 3 هزار روستا در طرح جهاد آبرسانی

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
تامین آب بیش از 3 هزار روستا در طرح جهاد آبرسانی

سخنگوی صنعت آب کشور گفت: با طرح جهاد آبرسانی که به پیشرفت 42 درصدی رسیده تاکنون به بیش از 3 هزار روستا آبرسانی شده است.

بزرگ زاده مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان منابع آب و تلفیق بودجه شرکت مدیریت منابع آب ایران و سخنگوی صنعت آب کشور گفت: در میانه‌های دولت هستیم و وقت آن رسیده است که ارزیابی از عملکرد دوساله دولت داشته باشیم. اولویت وزارت نیرو در طرح‌ها متوجه بحث آبرسانی است و تأمین آب و سدسازی بخش مهم دیگر در برنامه‌های مهم وزارت نیرو است. توسعه شبکه‌های آبیاری و زه کشی و فاضلاب و جهاد آبرسانی اولویت‌های شاخص وزارت نیرو هستند.

او ادامه داد: وزارت نیرو ایجاد زیرساخت برای 700 میلیون مترمکعب برای مصارف شرب را در دستور کار داشت که حدود 9 درصد از کل ظرفیت فعلی است. 18 طرح آبرسانی با ظرفیت 588 میلیون مترمکعب در سال به بهره‌برداری رسیده و 33 طرح آبرسانی آماده افتتاح است که با این طرح‌ها ضریب تحقق 4 ساله اهداف وزارت نیرو به 150 درصد می‌رسد.

سخنگوی آب در خصوص طرح‌های در دست اجرا در بحث آبرسانی گفت: 105 طرح آبرسانی را در دست اقدام داریم که امیدواریم در پایان دولت ظرفیت ایجاد شده برای تامین آب شرب به 2 میلیارد و 100 میلیون مترمکعب برسد.

این مقام مسئول در رابطه با پیشرفت سدسازی‌های انجام گرفته به عنوان یکی از اولویت‌های بخش آب کشور گفت: 30 سد با حجم مخزن 5 میلیارد و 400 میلیون مترمکعب در برنامه داریم که در حال حاضر 13 سد با حجم 3533 میلیون مترمکعب تاکنون احداث شده است و در پایان سال 1402 پیشرفت در این پروژه‌ها به 90 درصد خواهد رسید.

بزرگ زاده ادامه داد: در آبیاری زه کشی تأمین مالی مطمئنی انجام دادیم و حدود 1 میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی دریافت کردیم که در اختیار وزارت نیرو و وزارت جهاد قرار گرفته است و در یک سال آتی اتفاقات خوبی در این بخش رخ خواهد داد.

سخنگوی صنعت آب با تاکید بر اینکه جهاد آبرسانی از برنامه‌ها و اقدامات مهم وزارت نیرو در دولت سیزدهم است، گفت: در جهاد آبرسانی، آب بیش از 3 هزار روستای دارای مشکل تأمین شده و 42 درصد در این پروژه پیشرفت داشته‌ایم. در بخش فاضلاب 46 طرح با 1.2 میلیون مترمکعب در شبانه روز در برنامه داشتیم که تا به امروز به پیشرفت 52 درصدی رسیده است.

او گفت: توجه بیشتر ما به بحث آبرسانی به دلیل شرایط اقلیمی ماست و تأمین آب شرب بهداشتی، رفاه را به همراه خواهد داشت و روی کیفیت زندگی تاثیر مثبت خواهد داشت. به جز طرح‌های آبرسانی که در قانون بودجه ردیف دار هستند، هر ساله با اقدام دیگری با عنوان طرح‌های اضطراری روبرو هستیم. هر ساله در حدود هزار شهر، مصارف و تولید آب را در این شهر‌ها بررسی می‌کنیم و برای افق‌های آن برنامه ریزی می‌کنیم؛ و در سال گذشته 833 طرح برای هزار شهر اجرا شد. به عنوان مثال در سال گذشته در تهران و مشهد و همدان طرح‌های اضطراری گسترده‌ای انجام شد که 19 هزار میلیارد تومان هزینه در پی داشت.

تامین آب سیستان بلوچستان در سه بخش پیگیری می‌شود 

او با اشاره به شرایط تامین آب در سیستان و بلوچستان گفت: در این استان وارد شرایطی شدیم که حقابه‌ها وارد نشد و وزارت نیرو به همین منظور مجموعه طرح‌هایی برای مدیریت آب انجام داد. در طرح‌های اضطراری و کوتاه مدت 115 حلقه چاه طرح ریزی شد و در برنامه میان مدت، اجرای خط انتقال از آبخوان‌های شرقی به زاهدان انجام گرفت. در برنامه بلند مدت هم انتقال آب از دریای عمان در دستور کار است. با وجود اینکه 820 میلیون مترمکعب سهم ما از حقابه هیرمند است، اما تاکنون ورودی ناچیزی از هیرمند داشتیم.

معضل کشت محصولات غیر راهبردی در حوضه دریاچه ارومیه 

بزرگ زاده در پایان به وضعیت دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: در حوضه دریاچه ارومیه با اضافه بارگزاری مواجه هستیم و 57 درصد کشاورزی در آن حوزه به سه محصول غیر راهبردی مربوط می‌شود. سیاست کشور امنیت غذایی است و به همین دلیل سبک مصرف آب در دریاچه ارومیه باید تصحیح شود. در حال حاضر 600 میلیون مترمکعب حجم آب دریاچه ارومیه است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی