تبیین مقررات رمزارزها در دستورکار رویداد صنعت مالی هفدهم
در پی اعلام تمایل وزیر اقتصاد برای توسعه رمز ارزها و مدیریت بلاکچین در بازار سرمایه، با موافقت دبیرخانه رویداد صنعت مالی تهران، گفتمان تدوین و تبیین مقررات رمزارزها محور اصلی هفدهمین دوره این رویداد در خرداد سال آینده خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، با توجه به تصریح مواد 4، 24 و 64 قانون بانک مرکزی، و نظر به تاکید ماده 59 قانون بر مسئولیت بانک مرکزی در تنظیمگری، وضع مقررات و تبیین نظام مجوزدهی مربوطه، سند «چارچوب سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها» آن طور که معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی گفته است، پس از مطالعات گسترده کارشناسی در بانک مرکزی و با اخذ نظر تمامی دستگاههای اجرایی ذیربط و همچنین تشکلهای تخصصی صنفی، کارفرمایی مرتبط با فعالان حوزه، مطابق با اختیارات قانونی این بانک جمعبندی و پس از گذراندن تشریفات مربوطه در هیات عالی بانک مرکزی مصوب شد.
در این سند پس از بررسی های دقیق کارشناسی درخصوص ماهیت وجودی کلیه انواع رمزداراییها، مطابق با مفاد قانون بانک مرکزی، انواع رمزدارایی در قالب رمزپولها (توکنهای معاملاتی)، توکنهای دارایی و توکن های کاربردی دستهبندی شده و به موضوع پول دیجیتال بانک مرکزی نیز متناسب با ظرفیتهای قانون بانک مرکزی بهعنوان مقولهای مجزا پرداخته شده است.
به گفته نوشآفرین مومن واقفی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، در خصوص انتشار انواع توکن دارایی، مسئولیت تدوین مجموعه مقررات لازم با سازمان بورس اوراق بهادار بوده و در چارچوب قوانین، هماهنگی های لازم از سوی بانک مرکزی با وزارت امور اقتصادی و دارایی و سایر ذینفعان انجام خواهد شد.
در این خصوص نیز وزیر اقتصاد به تازگی با اشاره به سیاست دولت در برابر رمز ارزها گفته، دولت چهاردهم علاقه ندارد بازار ارز دیجیتال را محدود کند، بلکه تمایل دارد از آن استفاده کند. معتقدیم باید آثار منفی ارزهای دیجیتال کنترل و آثار مثبت آن تقویت شود.
وی با اشاره به اینکه براساس قانون جدید بانک مرکزی مدیریت بازار ارز دیجیتال بر عهده این بانک است، اعلام کرد: طی سه روز گذشته دستورالعمل ارز دیجیتال در هئیت عالی بانک مرکزی تهیه شده و به زودی ابلاغ میشود.
از سوی دیگر، حجتاله صیدی، رییس سازمان بورس نیز با بیان اینکه بدترین استراتژی نادیده گرفتن پدیدهای نو یا ممنوع کردن آن است، گفته، متخصصان پولی و مالی با کمک سازمان بورس و بانک مرکزی رمز ارزها را مدیریت کنند.
وی با اشاره به اینکه بر اساس قانون بازار اوراق بهادار (مصوب اول آذر 1384)، باید اوراق بهادارسازی دارایی انجام شود، توضیح داد: ارزشگذاری در فناوری بلاکچین و تعیین آن بسیار مهم است، برخی اعتقاد دارند رمز ارز اصلا دارایی نیست، اما امروز رمز ارز خود را به عنوان دارایی تحمیل کرده است، اما نکته مهمی که مطرح میشود این است که زنجیره ایجاد شده که مبتنی بر منطبق ریاضی است و رمرز ارز بر پایه آن ایجاد میشود، چقدر قابل ارزشگذاری است تا بتوان اوراق آن را در بازار ارزشگذاری کرد. طبعا برای این مساله باید صندوق تعریف و مجوزهای لازم داده شود تا صندوقها در رمز ارز و رمز دارایی حضور داشته باشند که در این میان، شروع این موضوع با توکنسازی خواهد بود که روش درستتری است. به بیانی دیگر، دارایی وجود دارد و ارزش دارد، فقط باید توکنایز شود و کم کم به سمت ابزارهای رمز دارایی برویم.
در این راستا صالح سپاسدار عضو شورای سیاستگذاری و مجری برگزاری نمایشگاه بینالمللی صنعت مالی کشور اعلام داشت: بررسی و تبیین موضوعات روز اقتصاد کشور بویژه در حوزه بورس، بانک و بیمه همواره جزو سیاستهای اصلی دبیرخانه برگزاری نمایشگاه بینالمللی صنعت مالی بوده است؛ بدین جهت با توجه به اهمیت حوزه تدوین و تبیین مقررات رمزارزها، با صلاحدید دبیرخانه این نمایشگاه مقرر شد در هفدهمین دوره این نمایشگاه بینالمللی که از روز 18 تا 21 خردادماه سال آینده در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار میشود، توجه ویژهای به این مقوله داشته باشیم.
وی افزود: با توجه به شکلگیری شورای سیاستگذاری و نیز کمیتههای علمی نمایشگاه هفدهم، موضوعات مربوط به حوزه رمزارزها و نیز "همکاری مشترک وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان بورس در تدوین مقررات رمزارز"، "سیاست دولت چهاردهم در بازار رمرز ارزها"، "دستورالعمل بازار ارز دیجیتال" و "حرکت بازار سرمایه باید با توکنسازی به سمت ابزارهای رمز دارایی" از جمله محورهایی است که جنبههای مختلف آن در شورای سیاستگذاری و نیز کمیتههای علمی نمایشگاه هفدهم صنعت مالی مورد برسی قرار خواهد گرفت و در روزهای برپایی نمایشگاه نیز برنامههای ویژهای چون برپایی پنلها و جلسات متعدد و تخصصی به این موضوع اختصاص داده خواهد شد.