دوشنبه 6 مرداد 1404

تجارت ناتراز دو همسایه در بهار 1404؛ ترکیه چه کالاهایی از ایران خرید؟

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
تجارت ناتراز دو همسایه در بهار 1404؛ ترکیه چه کالاهایی از ایران خرید؟

در سه ماهه سال 1404 ارزش کل تجارت دوجانبه به 2229 میلیون دلار رسید که نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهش 13.3 را تجربه می‌کند.

در سه ماهه سال 1404 ارزش کل تجارت دوجانبه به 2229 میلیون دلار رسید که نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهش 13.3 را تجربه می‌کند.

به گزارش خبرنگار مهر، در بهار 1404، ارزش مبادلات تجاری بین دو کشور ایران و ترکیه به 2229 میلیون دلار رسید که سهم 11.9 درصدی از کل تجارت خارجی ایران را تشکیل می‌دهد. جمهوری ترکیه سومین شریک تجاری ایران قرار گرفت.

این کشور چهارمین بازار صادراتی ایران (بعد از جمهوری خلق چین، عراق و امارات متحده عربی) با 937 هزار تن و سهم ارزشی 8 درصد، و سومین مبدأ وارداتی ایران (پس از امارات متحده عربی و چین و قبل از هند و آلمان) با 1985 هزار تن و سهم ارزشی 15.2 درصد در سال جاری بوده است.

ارزش واحد صادرات ایران به ترکیه معادل با 615 دلار به ازای هر تن و واردات ایران از ترکیه معادل با 1236 دلار به ازای هر تن محاسبه شد.

طی این مدت، رابطه مبادله بازرگانی (نسبت قیمت واحد صادرات به قیمت واحد واردات) برابر با 0.498 بوده است.

تنوع اقلام صادراتی بین ایران و ترکیه در این بازه زمانی شامل 710 قلم کالا و تنوع اقلام وارداتی بین ایران و ترکیه شامل 1901 قلم کالا بوده است.

متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ایران به ترکیه 615.34 دلار (حدود دو برابر میانگین کشوری به ارزش 338 دلار) و متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی از ترکیه 1236 دلار بوده است.

همچنین، رابطه مبادله کل کشور برابر با 0.234 و رابطه مبادله با ترکیه برابر با 0.498 محاسبه گردید.

اقلام عمده صادراتی ایران به ترکیه

بر اساس گزارشی که رایزنی بازرگانی ایران در ترکیه تهیه کرده، مجموع صادرات ایران به ترکیه در این بازه، 754 میلیون دلار تنها مربوط به 25 قلم کالای عمده بوده که شامل مواردی چون گاز طبیعی: 177 میلیون دلار؛ آلومینیوم و مصنوعات آن: 160 میلیون دلار؛ کود اوره: 102 میلیون دلار؛ روی غیرممزوج: 58 میلیون دلار؛ کانتینر: 50 میلیون دلار؛ مس تصفیه‌شده و کاتدی: مجموعاً 39 میلیون دلار؛ پلی‌اتیلن‌ها (انواع مختلف): بیش از 35 میلیون دلار؛ پسته (خندان و مغز): حدود 20 میلیون دلار و هندوانه، کنسانتره میوه، آبمیوه و سودسوزآور: از جمله اقلام کشاورزی و شیمیایی پرمصرف بوده است.

اقلام عمده وارداتی ایران از ترکیه

از سوی دیگر، ارزش مجموع 25 قلم کالای عمده وارداتی ایران از ترکیه در این دوره به 1.397 میلیارد دلار رسید که مهم‌ترین آن‌ها شامل فلزات گران‌بها (طلا و پالادیوم): 417 میلیون دلار، روغن‌های خوراکی (پالم، آفتابگردان): 256 میلیون دلار، ذرت دامی و جو: 315 میلیون دلار، گوشت گاو، دانه سویا تراریخته: 78 میلیون دلار، تراکتور، خودرو سواری، قطعات خودرو: بیش از 50 میلیون دلار و پودر کاکائو، دارو، تجهیزات پزشکی و دستگاه‌های صنعتی غذای می‌شود.

در سه ماهه سال 1404 ارزش کل تجارت دوجانبه به 2229 میلیون دلار رسید که نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهش 13.3 را تجربه می‌کند این در حالیست که ارزش کل مبادلات تجاری کشور نیز کاهشی مشابه معادل با 13.1 درصد داشته است.

عمده اقلام صادراتی و وارداتی در تجارت دوجانبه ایران و ترکیه در 4 گروه کالایی پتروشیمی و پایه نفتی، صنعت، کشاورزی، معدن و صنایع معدنی بوده است که جدول ذیل آمارگان تفکیکی و مقایسه‌ای آن را نشان می‌دهد:

متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی کشور 338 دلار و متوسط ارزش هر تن کالای صادراتی به مقصد ترکیه معادل 615,34 دلار (حدود دوبرابر میانگین (کشوری و متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی به کشور 1446 دلار و متوسط ارزش هر تن کالای وارداتی از ترکیه 1236 و همچنین رابطه مبادله کل کشور برابر با 234 و رابطه مبادله با ترکیه برابر با 0498 محاسبه شده است که شاخص‌های مربوط به تجارت ایران و ترکیه بالاتر از نورم و میانگین کشوری هستند.

در حالی که عمده کالاهای صادراتی کشور به سایر مقاصد صادراتی گاز طبیعی پروپان مایع شده متانول بوتان مایع شده و قیر بوده است؛ عمده صادرات ایران به ترکیه علاوه بر گاز طبیعی شامل فلزات اساسی آلومینیوم روی مس، فولاد، آهن چدن و فروآلیاژها، مواد پلیمری کامپاند، پلی استایرن پلی اتیلن‌های گرید فیلم کرید لوله و گرید بادی با چگالیهای (مختلف) کانتینر کود، اوره، قیر، کاستیک سود پرک شده، کنسانتره و آب میوه، پسته خرما کشمش و هندوانه بوده است.

چرا صادرات برخی اقلام کاهش یافت؟

در میان اقلام صادراتی ایران، برخی کالاها در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با کاهش قابل توجهی روبه‌رو بودند:

گاز طبیعی: صادرات ایران به ترکیه به‌شدت کاهش یافت. این در حالی است که گاز طبیعی همچنان یکی از اقلام عمده صادراتی ایران به ترکیه است. دلایل کاهش صادرات گاز شامل متنوع‌سازی سبد تأمین انرژی ترکیه، سیاست‌های استراتژیک این کشور و کاهش تقاضای فصلی به‌ویژه در ماه‌های گرم سال است.

پروپان مایع شده: صادرات آن در سه‌ماهه نخست سال جاری تقریباً به صفر رسید که به تغییرات فصلی، گرم‌شدن زودرس هوا و کاهش مصرف خانگی مربوط می‌شود.

کود اوره: علی‌رغم تقاضای قوی بازار ترکیه، صادرات ایران کاهش 44 میلیون دلاری را تجربه کرد که به انفجار در بنادر جنوب کشور و توقف تولید به دلیل حادثه در ماه ژوئن نسبت داده شده است.

مس کاتودیک و مس تصفیه‌شده: به دلیل افزایش شدید قیمت جهانی مس و کاهش تقاضای ترکیه، صادرات این دو کالا نیز به‌ترتیب با کاهش 23 و 16 میلیون دلاری مواجه شد.

محصولات فلزی و متالوپلیمرها: صادرات اقلامی نظیر شمش فولاد، فروسیلیکوکروم، فرومولیبدن و شمش آلومینیوم به‌شدت کاهش یافت یا به صفر رسید. علت عمده این کاهش، قطعی برق و گاز، کاهش ذخایر مواد اولیه، افت تولید و اختلال در زمان‌بندی صادرات بوده است.

شمش آهن و فولاد: به‌رغم تداوم صادرات مقاطع فولادی خاص، صادرات شمش آهن و فولاد کاهش 45 میلیون دلاری داشت. دلیل اصلی این کاهش، محدودیت در تأمین انرژی به‌ویژه برای واحدهای فولادسازی با فرآیند احیای مستقیم بوده است.

خرما (استعمران، مضافتی، کبکاب، زاهدی و...): تحت‌تأثیر ممنوعیت صادراتی اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی و کاهش تقاضای ترکیه در ایام غیررمضان، صادرات این محصول نیز بین 47 تا 88 درصد افت کرد.

علل افزایش صادرات برخی اقلام ترکیه

در میان اقلامی که رشد چشمگیری در صادرات به ترکیه داشتند، موارد زیر قابل ذکر است:

کانتینرها: یکی از اقلام جدید سبد صادراتی ایران بوده که با توجه به کیفیت مناسب و قیمت رقابتی، با رشد 100 درصدی به ارزش 50 میلیون دلار رسید.

آلومینیوم غیرممزوج و پروفیل‌های آلومینیومی: صادرات این محصولات با رشد 162 درصدی به 9 میلیون دلار رسید که نشان از مزیت قیمتی و افزایش تقاضا دارد.

پلی‌اتیلن‌ها (فیلم، بادی، خطی، کامپاند): رشد کلی صادرات انواع پلی‌اتیلن با رقم چشمگیر 107 درصد و مجموع ارزش بیش از 17 میلیون دلار گزارش شده است.

پسته (مغز، خندان، ناخندان): صادرات پسته ایران با تأیید رسمی نداشتن آفلاتوکسین از سوی اتحادیه اروپا و حضور موفق در نمایشگاه‌های ورلدفود و اگرو اکسپو، رشد 108 درصدی را تجربه کرد.

آمونیاک و متانول: رشد صادرات آمونیاک بدون آب تا 1692 درصد گزارش شده است که نتیجه تعاملات فعال رایزنی بازرگانی و برگزاری مسترکلاس‌های تخصصی در حوزه صادرات پتروشیمی بوده است.

محصولات فرآوری شده غذایی (کمپوت، ژله، مارمالاد و...): صادرات این گروه با رشد بیش از 750 درصدی به 5 میلیون دلار رسید.

موم پارافین، اکسیدها و هیدروکسیدهای مولیبدن: برای مصارف صنعتی و دارویی، رشد بالایی داشته‌اند که در سایه تعاملات مستمر با ترکیه و کشورهای ثالث صورت گرفته است.

محصولات شیشه‌ای و کاشی و سرامیک: رشد صادرات شیشه فلوت و ظروف شیشه‌ای در کنار افزایش صادرات کاشی و سنگ طبیعی به‌دلیل مزیت قیمتی در بازار ترکیه گزارش شده است.

محصولات کشاورزی و غذایی متنوع: از جمله کشمش، بادام، توت‌فرنگی، چای تخمیری، قیسی، آب انگور، تخم نطفه‌دار بوقلمون و... که به بازار ترکیه صادر شده و رشد دو تا 1000 درصدی داشته‌اند.

به گزارش مهر، کاهش 13.3 درصدی در تجارت دوجانبه عمدتاً ناشی از تداوم ناترازی انرژی، قطعی برق، مشکلات زیرساختی، نوسانات تعرفه‌ای، و تصمیمات مقطعی سیاستی است. از سوی دیگر، اقلام افزایشی نشان‌دهنده ظرفیت‌های مغفول صادراتی ایران به ترکیه است که می‌توانند با برنامه‌ریزی دقیق، تنوع‌یابی سبد صادراتی، افزایش تعاملات نمایشگاهی و ثبات مقررات تجاری به‌طور مؤثر گسترش یابند.

تجارت ناتراز دو همسایه در بهار 1404؛ ترکیه چه کالاهایی از ایران خرید؟ 2
تجارت ناتراز دو همسایه در بهار 1404؛ ترکیه چه کالاهایی از ایران خرید؟ 3
تجارت ناتراز دو همسایه در بهار 1404؛ ترکیه چه کالاهایی از ایران خرید؟ 4
تجارت ناتراز دو همسایه در بهار 1404؛ ترکیه چه کالاهایی از ایران خرید؟ 5