تجلیل از هنرمندان انقلاب در رشتههای هنر
حوزه هنری در آیین تجلیل از چهرههای سال انقلاب میزبان هنرمندان رشتههای ادبیات و هنرهای تجسمی شد.
آیین گرامیداشت هفته هنر انقلاب اسلامی «هنر متعهد به حقیقت» در دومین شب به هنرمندان رشتههای ادبیات، طنز، ادبیات پایداری و هنرهای تجسمی و تجلیل از چهرههای سال 1401 در این حوزهها اختصاص داشت که شامگاه 26 فروردین با حضور محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری، مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت، محمد زرویی نصرآباد سرپرست مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری و جمعی از مسئولان، چهرههای ادبی و هنری در حوزه هنری برگزار شد.
تجلیل از چهره سال داستان طنز؛ آبنبات نارگیلی کاری از مهرداد صدقی
عباس حسیننژاد مدیر دفتر طنز حوزه هنری بیان کرد: دفتر طنز امسال برای هفته هنر انقلاب با همراهی هیئت علمی و داوران سه رویداد و شخص را به عنوان کاندید معرفی کرد؛ در رویدادها برنامه «دی بی سی» برنامه نقیضه بی بی سی فارسی بود که به واسطه آن یک اتفاق موفقی در شبکههای اجتماعی آغاز شد و به تلویزیون رسید و مخاطب جذب کرد و به نظر داوران برنامه موفقی در سال 1401 بود، دومین رویداد برنامه «من لهجه دارم» بود که توسط امید مهدینژاد با همراهی تیم سه نقطه تولید شده بود که با تاکید بر لهجههای مناطق مختلف ایران با بهرهمندی از طنز بر هویت ملی و پاسداشت آنچه که در ایران عزیزمان وجود دارد، تاکید داشت.
وی عنوان کرد: هنرمندی که امسال دفتر طنز حوزه هنری معرفی کرد؛ مهرداد صدقی متولد 1356 در بجنورد و ساکن گرگان، عضو هیئت علمی دانشگاه گنبدکاووس و دارای دکترای صنایع چوب و کاغذ است، صدقی مجموعه رمان طنز «آبنباتها»؛ «آبنبات هلدار»، «آبنبات پستهای»، «آبنبات دارچینی» و «آبنبات نارگیلی» را منتشر کرده است، «آبنبات نارگیلی» به خصوص در سال 1401 با همه مشکلات فراوان، در سوره مهر منتشر شد و در یک سال به چاپ چهاردهم رسید و 27 هزار و 500 نسخه از این اثر به فروش رفت.
در این بخش مهرداد صدقی به عنوان چهره سال هنر انقلاب اسلامی در داستان طنز برای کتاب «آبنبات نارگیلی» معرفی و تجلیل شد.
هدایت الله بهبودی و گلستان جعفریان، چهره سال ادبیات پایداری شدند
مرتضی سرهنگی مؤسس دفتر هنر و ادبیات مقاومت حوزه هنری در بخش تجلیل از چهره هنر انقلاب اسلامی در بخش ادبیات پایداری درباره خاطرات زنان در جنگ اظهارداشت: صدای جنگ با خاطرات زنان بلندتر شنیده میشود، زنان در جنگ خودشان، پدرشان، برادرشان و همسرشان حضور دارند، یک زن از پنج جهت در جنگ سهیم است، به همین دلیل خاطراتی که از زنان درباره جنگ در تمام دنیا به جای میماند، این خاطرات صدای جنگ را بلندتر میکند.
وی گفت: جنگها میدان واقعیت هستند. بهترین شیوه توصیف جنگ نقل قول کسانی است که در این میدان بودند، در علم جنگشناسی در دنیا، جنگها، ادبیات و هنر، دست به دست هم میدهند و جنگها را نشان میدهند تا به مردم بگویند این جنگ چقدر برای آنها تمام شده است، ادبیات در حوزه هنری و ایران تلاش میکند که قیمت جنگ را برای مردم بیان کند، امیدوارم موفق باشد.
محسن غنییاری مدیر مرکز تحقیق و مطالعات فرهنگ و ادب پایداری حوزه هنری نیز در این آیین اظهارداشت: یکی از مهمترین بخشهای دوره پهلوی برای شناخت این دوره به خصوص اکنون که به دنبال تطهیر این حکومت هستند، سر زدن به زندانهای سیاسی دوره پهلوی است، همکاران ما در دفتر ادبیات انقلاب اسلامی به سرپرستی هدایت الله بهبودی، مجموعه دانشنامهای را تدارک دیدند که پرده از مقابل زندانهای سیاسی دوره پهلوی کنار زده و آنچه را که واقعیت هست، نمایان کرده است، به گمانم بعد از خواندن این کتاب، کسی به خودش جرات نخواهد داد که دوره پهلوی را تطهیر کند و حتی کسی که در خواب غفلت باشد، بیدار خواهد شد.
در بخش ادبیات پایداری (دفاع مقدس)؛ گلستان جعفریان به خاطر کتاب «پاییز آمد» به عنوان چهره سال هنر انقلاب اسلامی معرفی و تجلیل شد.
جعفریان پس از دریافت لوح و تندیس خود گفت: 22 سال است که در حوزه ادبیات پایداری قلم میزنم و 25 عنوان کتاب دارم، تجربهای که در این سالها در حوزه ادبیات پایداری داشتم، این است برای اینکه این انسانها برای نسلهای بعدی بمانند، لطفا هنرمندانی که در حوزههای مختلف هنری فعالیت میکنند، تمام وجوه آنها را بی کم و کاست و حقیقت واقعی وجودی آنها را ببینند، چه مورد پسند ما باشد و چه نباشد، این به نظر من امانتدارترین کاری است که یک هنرمند میتواند راجب به این افراد بکند.
در بخش ادبیات پایداری (انقلاب اسلامی): هدایت الله بهبودی به خاطر انتشار اثر دو جلدی «دانشنامه زندان سیاسی دوره پهلوی» تجلیل شد.
از چهره سال ادبیات (داستان و شعر) تجلیل شد
محمدرضا شرفی خبوشان مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری نیز در این بخش اظهارداشت: سخن گفتن از چهره سال در رشتههای داستان و شعر انقلاب کمی دشوار است، چرا که در این سالها بسیاری از نویسندگان، داستاننویسان و شاعران دین خود را به انقلاب اسلامی ادا کردند، ایستادند، با کلمه جنگیدند و از آنچه که به آن اعتقاد داشتند دفاع کردند، اما نگاه ریشهای، اساسی و آیندهنگر داشتن، به این معناست که تنها به خلق اثر نپردازیم بلکه زمینه را مساعد کنیم تا جوانان و آنان که سنشان اقتضای درک لحظات و ثانیههای انقلاب را نداشته، در این راه قدم بردارند، معرفتی کسب کنند تا با کسب فنون والای نوشتن، معرفت انقلاب اسلامی را برای آیندگان ماندگار کنند.
وی گفت: کسی که هم و غمش را در این راه نثار کرده است و با تمام وجود سالیان عمرش را نثار آموزش، جستن و دریافتن فنونی کرده که مطابق با بیان معارف والای انقلاب اسلامی باشد؛ علی اصغر عزتی پاک است، وی به خاطر آثاری که خلق کرده و تربیت و همراهی نویسندگان و ایجاد شرایط مساعد برای پربارکردن ادبیات داستانی انقلاب اسلامی به عنوان چهره سال ادبیات (داستان) معرفی میشود.
شرفی خبوشان افزود: در زمینه شعر، باید با جان نوشت، باید قلم را در وجود و روح زد تا کلمهای که نشان دهنده روزگار ماست، پدید بیاید و شعری برجسته و ماندگار باشد، شعری که در آن آیین عاشورا و انقلاب اسلامی باشد، زبانی بسیار سلیس و ماندگار داشته باشد که ورد زبان دوستداران ادبیات عاشورایی و انقلاب اسلامی باشد که در این بخش مهدی جهاندار آثار ماندگاری را به نگارش درآورده است.
در این آیین با حضور محسن مومنی شریف نویسنده و منتقد ادبیات داستان و رئیس سابق حوزه هنری. در بخش داستان؛ علی اصغر عزتی پاک به خاطر مستندنگاری داستانی با رویکرد جدید به موضوع جنگ سوریه؛ کتاب «اجاره نشین خیابان الامین» به عنوان چهره سال هنر انقلاب اسلامی معرفی و تجلیل شد، وی پس از دریافت تندیس و لوح خود گفت: امیدوارم خدا توفیق دهد که لایق این عنوانها باشم، مصممتر از همیشه در این راه و روش خواهم بود.
همچنین در بخش شعر؛ مهدی جهاندار به دلیل سرودن اشعار آیینی، کنشگری فعال در توجه به مضامین سیاسی روز و برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی و مجموعه غزل «مرتد» به عنوان چهره سال هنر انقلاب اسلامی معرفی و تجلیل شد.
تجلیل از چهرههای هنر انقلاب اسلامی در حوزه تجسمی
محمد زرویی نصرآباد سرپرست مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری در این آیین گفت: برای انتخاب چهره سال هنر انقلاب اسلامی در بخش تجسمی شورایی با حضور مصطفی گودرزی، سیدعباس میرهاشمی، غلامعلی طاهری، امیرعبدالحسینی و نادر قشقایی تشکل شد و اعضای این شورا عملکرد و فعالیت هنرمندان را در رشتههای نقاشی، گرافیک، تصویرسازی، مجسمهسازی، خوشنویسی، نگارگری و کاریکاتور مورد بررسی قرار دادند.
وی افزود: این شورا چهرههایی را به عنوان کاندید در بخش کاریکاتور؛ محمدحسین نیرومند به دلیل فعالیتهایی که در حوزه کاریکاتور داشت، کارگاههای آموزشی و به خصوص به دلیل طراحی و برگزاری نمایشگاه پوستر «کار خودشونه»، در گرافیک؛ مسعود نجابتی که پدر معنوی حوزه تجسمی است به دلیل فعالیتهای مختلفی که در این حوزه داشت و به خصوص طراحی کتیبههای حرم امیرالمونین علی (ع)، در تصویرسازی؛ محمدرضا دوست محمدی به دلیل مجموعه آثار تصویرسازی و کارگاههای آموزشی که برگزار کرد و جریانسازیهایی که انجام داد و به صورت خاص برای تصویرسازی شهیدان قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس، در نگارگری؛ مینا صدری به دلیل فعالیتش در این حوزه و طراحی و خلق تندیس «رزمنده» معرفی کرد.
زرویی نصرآباد بیان کرد: همچنین این شورا رویداد «سروقامتان» را به عنوان رویداد سال هنر انقلاب اسلامی معرفی کرد که در قالب این رویداد با همکاری سازمان زیباسازی شهر تهران قرار است تصاویر شهدا در قالب دیوارنگاره در 22منطقه شهر تهران در قالب تصویرسازی، نقاشی و گرافیک نقش ببندد.
در این بخش با همراهی سیدعباس میرهاشمی و نادر قشقایی چهرههای هنر انقلاب اسلامی در هنرهای تجسمی تجلیل شدند.
در بخش گرافیک مسعود نجابتی که به تازگی از رویداد بینالمللی «فتح قریب» در مرز سرزمینهای اشغالی و از لبنان بازگشته، پس از دریافت تندیس خود گفت: ما با دیدن پیشکسوتها جرات پیدا کردیم در این عرصه قلم بزنیم و قدمی برداریم، در این حوزه نسلی جوانی به حمدالله ظاهر شدند که آتش به اختیار، در اتفاقها جلوتر و فعالتر از ما حرکت میکنند، من حقیقتا خودم را لایق این مقام نمیدانم، اما تشکر میکنم.
همچنین مینا صدری هنرمند نگارگر به دلیل خلق تندیس «رزمنده»، محمدرضا دوست محمدی برای تصویرسازی شهیدان قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس و محمدحسین نیرومند برای برگزاری نمایشگاه پوستر «کار خودشونه» تجلیل شدند.
هفته هنر انقلاب اسلامی هر ساله، همزمان با سالروز شهادت مرتضی آوینی (شخصیت برجسته هنری و انقلابی) کشور از 20 تا 27 فرودین با معرفی چهره برتر هنر انقلاب سال، برنامههای مختلف فرهنگی، هنری در سراسر کشور برگزار میشود.
پس از شهادت مرتضی آوینی در روز بیستم فروردین سال 1372، با پیشنهاد شاعران، نویسندگان و هنرمندان حوزه هنری به رهبر معظم انقلاب، این روز به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامی» و پس از آن، این هفته به عنوان «هفته هنر انقلاب اسلامی» نامگذاری شد.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات