ترانههای ارسالی به جشنواره فجر همراه با ضعف بود
دبیر هفدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر گفت: در بخش ترانه 95 اثر به دبیرخانه ارسال شد که پس از بررسی توسط داوران متوجه شدیم مؤلفه های یک ترانه فاخر را ندارند و ضعفهایی دارند.
دبیر هفدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر گفت: در بخش ترانه 95 اثر به دبیرخانه ارسال شد که پس از بررسی توسط داوران متوجه شدیم مؤلفه های یک ترانه فاخر را ندارند و ضعفهایی دارند.
به گزارش خبرنگار مهر، رضا اسماعیلی دبیر هفدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر در برنامه «شهر آفتاب» رادیو تهران، با اشاره به روند برگزاری جشنواره گفت: این دوره از جشنواره 17 دی در شیراز افتتاح شد و با برگزاری چندین محفل جشنواره را تا به امروز ادامه دادیم که میتوان به برگزاری محفل ویژه بانوان در خانه کتاب، محفل ویژه شعر نو در خانه کتاب، محفل شعرخوانی در استان لرستان در خرم آباد، محفل شعرخوانی در جمع دانشگاهیان دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد اشاره کرد.
وی ادامه داد: آخرین محفل شعر را به صورت بینالمللی با حضور شاعران کشورهای خارجی در خلیج فارس، ابوموسی برگزار کردیم که میتوان به کشورهایی همچون تاجیکستان، ازبکستان، جمهوری آذربایجان، هند، پاکستان، افغانستان، لبنان و سوریه اشاره کرد و البته در این محفل تعدادی از شعرای ایرانی به شعرخوانی پرداختند.
دبیر هفدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر گفت: فردا جمعه 14 بهمن ساعت 18 آئین اختتامیه هفدهمین جشنواره شعر فجر در سالن همایشهای بینالملی صداوسیما با حضور جمعی از مدیران فرهنگی، اصحاب فکر، فرهنگ و رسانه و شاعران و ادبا برگزار میشود.
وی با اشاره به رشد 20 درصد در ارسال آثار به هفدهمین جشنواره شعر فجر گفت: خداروشکر در این دوره تعداد کتابهایی که برای بررسی در اختیار داوران قراردادیم، 3125 عنوان کتاب بود که در مقایسه با سال گذشته رشد 20 درصدی داشتیم یعنی سال گذشته 2700 عنوان کتاب مورد ارزیابی و داوری قرار گرفت.
اسماعیلی گفت: در بخش شعر کلاسیک 1175 کتاب، در شعر نو شامل قالبهای نیمایی و سپید 1200 عنوان کتاب، در بخش شعر محاور یا ترانه 95 عنوان کتاب، در بخش کودک و نوجوان 328 عنوان کتاب و همچنین در بخش درباره پژوهش (اختصاص به نقد و پژوهشهای ادبی) 327 عنوان کتاب توسط داوران مورد ارزیابی قرار گرفت که این امر نشان میدهد کتابهایی که در سال 1400 در حوزه نقد و پژوهش منتشر شده است، رشد قابل تأملی داشتیم و در این حوزه شاهد رشد و بالندگی هستیم.
وی در پاسخ به این پرسش که برگزاری جشنواره شعر فجر تا چه اندازه میتواند بر جریانهای ادبی تأثیر داشته باشد، گفت: برگزاری جشنواره یک بخش از کار است و زمانی که ما جشنواره را برگزار میکنیم و از شاعران، ادیبان و پژوهشگران دعوت میکنیم که در بخش رقابتی حضور داشته باشند، این مطمئناً در فضای ادبی جامعه، در شناسایی استعدادها و توجه به شعر جوان، توجه به استانهای محروم تأثیرگذار است.
دبیر هفدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر گفت: پس از اختتامیه، دبیرخانه شعر فجر دورههای آموزشی را برای برگزیدگان جشنواره و علاقمند به شعر و ادبیات پیش بینی کردهایم تا در این دورهها شرکت کنند و آن طبع خدادادی و استعدادی که خداوند به آنها داده با شرکت در این دورهها بارور و شکوفا کنند. البته لازمهاش این است که در طول سال برای شاعران جوان برنامه داشته باشیم و کارگاه برگزار کنیم. همچنین برای برگزیدگان جلساتی بگذاریم تا کتابهای شأن مورد نقد و بررسی قرار بگیرد و آثارشان به نفع شایسته معرفی شود.
وی افزود: یکی دیگر از راههای حمایت از آثار برگزیدگان، خرید این آثار توسط نهادهای فرهنگی است؛ اگر همه این اتفاقهای خوب بیفتد، قطعاً تأثیرگذاری جشنواره افزایش مییابد و انتظاری که ما از جشنواره بینالمللی داریم، محقق میشود.
اسماعیلی با اشاره به بخش حوزه ترانه در هفدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر گفت: امسال در بخش ترانه 95 عنوان کتاب در هیأت داوران مورد بررسی قرار گرفت اما متأسفانه در بررسی داوران متوجه شدیم این آثار مولفههایی را که لازمه ترانه فاخر و ارجمند هستند را ندارند و در این حوزه مقداری با ضعفهایی روبرو هستیم که بنظر میرسد باید در حوزه ترانه و شعر محاوره بیشتر سرمایه گذاری کنیم تا این حوزه بتواند به جایگاه شایستهای دست یابد. البته باید گفت در همین حوزه یکی از شاعران در جشنواره مورد ستایش قرار میگیرد و اثرش دیده خواهد شد.