یک‌شنبه 4 آذر 1403

ترس از پیشروی انصارلله یا تاکتیکی داخلی؛ چرا بن سلمان با ایران و یمنی‌ها وارد گفتگو شد؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
ترس از پیشروی انصارلله یا تاکتیکی داخلی؛ چرا بن سلمان با ایران و یمنی‌ها وارد گفتگو شد؟

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛ با وجود انکارها، منابع عربی تایید می‌کنند که در نهم ماه جاری، نشستی در پایتخت عراق بین ریاض و تهران انجام شده است. این را روزنامه القدس العربی می‌نویسد و ادامه می‌دهد: پیش از نشست مذکور، نخست‌وزیر عراق به عربستان سفر کرده و به‌نظر می‌رسد یک هیات امنیتی ایرانی نیز در بغداد بوده که پیامی را به طرف سعودی رسانده است و همچنین یک دیدار نزدیک نیز...

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛ با وجود انکارها، منابع عربی تایید می‌کنند که در نهم ماه جاری، نشستی در پایتخت عراق بین ریاض و تهران انجام شده است. این را روزنامه القدس العربی می‌نویسد و ادامه می‌دهد: پیش از نشست مذکور، نخست‌وزیر عراق به عربستان سفر کرده و به‌نظر می‌رسد یک هیات امنیتی ایرانی نیز در بغداد بوده که پیامی را به طرف سعودی رسانده است و همچنین یک دیدار نزدیک نیز در همان روز در بغداد با هیات امنیتی از اردن و مصر صورت گرفته است. پیش از تمام این اتفاقات، در ابتدای سال، مذاکراتی بین مسوولان ایران و دستگاه‌های اطلاعاتی امارات انجام شده و الکاظمی پس از آن با ولیعهد سعودی محمد بن‌سلمان تماس گرفته تا موافقت ایران با برگزاری نشستی با حضور هیات سعودی در بغداد را اعلام کند.

اخباری که البته هیچ گاه به صورت رسمی از طرف مقامات ایرانی یا سعودی تایید یا تکذیب نشد، این درحالی است که حوثی‌ها در یمن پیشرفت‌های چشمگیری داشتند و تلاش‌ها برای توقف آن‌ها شکست خورده، از سوی دیگر تهران نگران وضعیت هم پیمان منطقه‌ای خود یعنی حزب الله لبنان و افزایش تحریم‌های بین‌المللی علیه آن نیز هست.

*دستاوردهای انصارالله در یمن سعودی را دست به دامان قدرت های بین المللی کرد از سوی دیگر و در میدان سلسله پیشروی‌های ارتش و کمیته‌های مردمی یمن در نبرد با متجاوزان سعودی در جبهه مارب موضوع مهمی است که این روز‌ها بیش از گذشته به چشم می‌آید وهمچنان ادامه دارد. نیرو‌های مقاومت یمن طی روز‌های اخیر دستاورد‌های مهمی را در جبهه مذکور به دست آورده‌اند؛ دستاورد‌هایی که عربستان سعودی را بر آن داشته است تا برای نجات خود از باتلاق، به قدرت‌های بین‌المللی متوسل شود. سعودی‌ها به همین منظور به شورای امنیت سازمان ملل متحد متوسل شدند تا شاید این نهاد بین‌المللی بتواند در عرصه سیاسی کاری برای آن‌ها انجام دهد. شورای امنیت سازمان ملل نیز با هدف کمک به ائتلاف متجاوز سعودی با انتشار نامه‌ای، در اقدامی عجیب عملیات‌های نظامی نیرو‌های مقاومت علیه متجاوزان را محکوم کرد و خواستار توقف هرچه سریع‌تر این عملیات‌ها شد!

در یکی از آخرین دستاوردها، نیرو‌های مقاومت یمن موفق شدند سیطره خود بر رشته کوه‌های استراتژیک «البلق» را تکمیل کنند. این در حالی است که یمنی‌ها پیشتر کنترل بخش‌هایی از این رشته‌کوه‌ها را به دست گرفته بودند. رشته کوه‌های البلق از موقعیت جغرافیایی استراتژیکی برخوردار هستند، چرا که در مقابل سد مارب قرار گرفته‌اند.

منابع محلی در استان مارب نیزگزارش دادند: نیرو‌های صنعا موفق به کنترل بر همه مناطق صحرایی میان شمال شهر مارب و شرق استان الجوف شده‌اند و این مناطقی است که نیرو‌های ائتلاف در جنگ پس از کنترل نیرو‌های صنعا بر استان الجوف از آن استفاده می‌کردند. این منابع بیان کردند: نیرو‌های صنعا عملیات گسترده‌ای را علیه آخرین مواضع نیرو‌های ائتلاف در صحرای «جدافر» از توابع مناطق «خب و الشعف» در شرق استان الجوف انجام دادند و پس از نبرد سنگین نیرو‌های صنعا موفق به کنترل بر همه مناطق صحرایی

«جدافر» و جاده مواصلاتی میان استان‌های مأرب و الجوف شدند که این به قطع خطوط امداد رسانی نیرو‌های ائتلاف به شهر مأرب نقش بسزایی دارد.

از سوی دیگرمنابع یمنی از درگیری میان نیرو‌های وابسته به امارات در شهر «المخا» در استان تعز یمن خبر دادند و اعلام کردند که دامنه اختلافات میان این گروه‌ها روز به روز بیشتر می‌شود. همزمان منابع محلی در شهر «الخوخه» در جنوب استان الحدیده هم از درگیری میان نیرو‌های وابسته به ائتلاف سعودی در این شهر خبردادند و اعلام کردند که در این درگیری که میان گروه موسوم به «لواء تهامه» و گروه وابسته به «طارق عفاش» رخ داده است، سه غیرنظامی قربانی شده و دو غیرنظامی دیگر زخمی شدند.

چندی پیش «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در یک مصاحبه تلویزیونی در مورد مشکلات منطقه‌ای و ایران و همچنین جنگ یمن و چشم انداز عربستان در توسعه اقتصاد این کشور گفتگو و تلاش کرده بود خود را به عنوان یک پادشاه عادل در منطقه نشان دهد. پس از سخنان وی «مگس‌های الکترونیکی» فعالیت خود را آغاز کردند و به ستایش وی پرداختند. این در حالی است که بن سلمان جوان بی پروا و یاغی سعودی که با قلع وقمع و حصر خانگی پسرعمو‌های خود اینک ولیعهد سعودی است.

*کودک کشی در یمن به بهای انتقان از ایران / بن سلمان ایران را "محور شر" می دانست همواره سعی داشت تا با فریب افکار عمومی و سعی در ایران هراسی کشور‌های منطقه را به مقابله با ایران وادارد و افکار عمومی را گمراه کند تا به این ترتیب نفوذ منطقه‌ای خود را افزایش دهد. وی در دوران ولیعهدی خود تلاش کرد تا با کشتن کودکان یمن، محاصره یمن و بمب‌گذاری در زیر ساخت‌ها و ساختمان‌های آن و آواره کردن هزاران زن و کودک بی‌گناه یمنی در حقیقت از ایران انتقام بگیرد و کلیه این جنایت‌ها را به بهانه جنگ با ایران مرتکب شد و مدعی بود ایران رهبر محور شر در منطقه است.

*تغییر 180 درجه ای بن سلمان در قبال ایران به چه قیمتی؟ همه این‌ها در حالی است که اخیرا «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی طی یک مصاحبه تلویزیونی جدید به شکل غافلگیر‌کننده‌ای مواضع خود را در قبال ایران تغییر داده و خواهان برقراری روابط خوب با این کشور شد و از همسایگی با ایران صحبت می‌کند.

البته چرخش 180 درجه‌ای بن سلمان را نمی‌توان جدای از مواضع فریبنده او دانست و در حقیقت این اقدام محمد بن سلمان و نیز نرمش موضع آن در قبال ایران یک فرار رو به جلو محسوب می‌شود که هدف آن جلوگیری از انزوای بیشتر سعودی پس از پایان حمایت‌های بی، چون و چرای ترامپ و فرو رفتن در باتلاق یمن است سعودی‌ها در حالی که قرار بود تنها بعد از چند هفته به اهداف خود در این جنگ دست یابند در حال حاضر بعد از گذشت بیش از 6 سال عملا روی زمین چیزی کسب نکرده‌اند. مقاومت یمنی‌ها عربستان را در جنگ یمن زمین‌گیر کرد و هیچ یک از مواضع عربستان از حملات پهپادی و موشکی یمنی‌ها در امان نیست. همچنین همانطور که بیان شد در سایه پیشروی‌های چشمگیر نیرو‌های ارتش و کمیته‌های مردمی یمن به سمت مرکز شهر استراتژیک «مأرب»، آزادسازی کامل این منطقه توسط انصارالله نزدیک است و به این ترتیب عربستان در حال از دست دادن آخرین روزنه امید خود است.

در این شرایط و با توجه به جایگاه و تاثیری که ایران در میان مردم و گروه‌های مقاومت یمن دارد، محمد بن سلمان تلاش می‌کند از خلال نرمش مقابل ایران و نزدیک شدن به کشورمان، پایان جنگ یمن را به گونه‌ای رقم بزند که حداقل سعودی‌ها با خسارت کمتر و به شکل منطقی خود را از باتلاق یمن نجات دهند. اما اینکه داد و ستد‌ها پای میز مذاکرات ایران و عربستان در بغداد که در ابتدای این نوشتار نیز به ان اشاره شد، در میدان جنگ موثر باشد، یا نه؟ بحث دیگری است؛ که در خصوص آن به سراغ سید جعفر رضوی کارشناس مسائل غرب آسیا رفتیم و از او پرسیدیم مذاکرات ایران و عربستان تا چه اندازه می‌تواند در پیشرفت‌های انصار الله یمن در مارب و به طورکلی در جنگ با سعودی موثر باشد.

وی معتقد است: عربستان سعودی به این موضوع دامن می‌زند که جمهوری اسلامی پای میز مذاکره امتیاز گرفت و یمن را فروخت، در حقیقت این عمل یک نوع اقدام تخریبی برای آینده است لذا در رسانه هایشان این طور القا می‌کنند که ایران مذاکره می‌کند که امتیاز بگیرد و یمنی‌ها را متوقف کند این ادبیات سعودی و متحدان منطقه‌ای او است؛ و ما نباید اسیر آن شویم. بیشتر بخوانیم

رضوی

به هرحال به نظر می‌رسد موضوع جنگ عربستان در یمن که امروز به کابوس سعودی‌ها تبدیل شده در حال رسیدن به بخش‌هایی است که پیروزی‌هایی را برای محورمقاوت در منطقه خواهد داشت. تجربه نشان داده سعودی‌ها در شرایطی که میدانی را از دست می‌دهندبدون نیاز به مذاکرات پیچیده، امتیاز را روی میز می‌گذارند و لذا باید تا رسیدن به آن لحظه صبور بود.

ترس از پیشروی انصارلله یا تاکتیکی داخلی؛ چرا بن سلمان با ایران و یمنی‌ها وارد گفتگو شد؟ 2
ترس از پیشروی انصارلله یا تاکتیکی داخلی؛ چرا بن سلمان با ایران و یمنی‌ها وارد گفتگو شد؟ 3