دوشنبه 5 آذر 1403

تسهیلات وزارت صمت برای ناشران! مشترک مورد نظر پاسخگو نیست

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تسهیلات وزارت صمت برای ناشران! مشترک مورد نظر پاسخگو نیست

چند هفته پس از بخشنامه وزارت صمت برای بهره‌مندی ناشران از اولویت‌های سرمایه‌گذاری وزرات صمت در سال 1403، مسیر بهره‌مندی از این تسهیلات برای ناشران همچنان نامشخص است.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزای تسنیم، اتحادیه ناشران و کتابفروشان چندی پیش در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که بر اساس بخشنامه اتاق اصناف ناشران نیز می‌توانند از تسهیلات وزارت صمت بر اساس اولویت‌های سرمایه‌گذاری وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال جاری بهره‌مند شوند.

اتاق اصناف نیز این نامه را بر اساس بخشنامه محمدمجید فولادگر معاون هماهنگی و محیط کسب و کار وزارت صمت منتشر کرده است.

در این اطلاعیه آمده بود، اتاق اصناف تهران با ارسال نامه‌ای منضم به نامه وزارت صنعت، معدن و تجارت استان تهران درباره تخصیص و پرداخت تسهیلات به واحدهای صنفی تولیدی اعلام نمود: به منظور تحقق تکالیف محوله در برنامه هفتم توسعه و با هدف تخصیص بهینه منابع و حمایت هدفمند از صنایع دارای اولویت و نیز توسعه صادرات غیرنفتی به اطلاع می‌رساند برای واحدهای صنفی تولیدی فرصتی فراهم شده است که از تسهیلات استفاده کنند. در اطلاعیه اتحادیه ناشران آمده بود: ناشران متقاضی می‌توانند با مراجعه به پرتال وزارت صمت و در قسمت اطلاعات و آمار در منوی اولویت‌های صنعتی اطلاعات تکمیلی تسهیلات فوق را مطالعه و جهت استفاده از تسهیلات اقدام کنند.

در فهرست موضوعات سرمایه‌گذاری های صنعتی دارای اولویت که وزارت صمت در سال 1403 منتشر کرده است، 459 موضوع سرمایه‌گذاری به ترتیب اولویت درج شده است که فعالیت‌های چاپ و نشر دارای اولویت 48 در این فهرست هستند.

با این وجود ساز و کار بهره‌مندی ناشران از این تسهیلات مشخص نیست، چرا که نه در پورتال وزارت صمت اشاره مستقیمی به این موضوع شده است و نه با مرجعه حضوری ناشران به دفتر سلولزی که در این فهرست به عنوان دفتر فعالیتی مرتبط با رسته چاپ و نشر درج شده است‌، اطللاعات مشخصی به دست آمده است.

برای پیگیری این موضوع و چگونگی بهره‌مندی ناشران از این تسهیلات به سراغ اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران رفتیم، اتحادیه اطلاعیه را بر اساس نامه‌ای که از اتاق اصناف تهران ارسال شده، این اطلاعیه را منتشر کرده است. در نامه آمده بود که واحدهای تولیدی که شامل این تسهیلات می‌شوند بر اساس اولویت‌های درج شده در جدول می‌توانند از تسهیلات بهره‌مند شوند، با بررشسی جدول مشخص شد که اولویت ناشران 48 است.

پس از درج اطلاعیه در کانال اتحادیه، ناشران بسیاری با اتحادیه تماس گرفته و خواستار جرئیات بیشتر شدند، اتحادیه نیز با دفتر سلولزی وزرات صمت ارتباط گرفته ولی کسی پاسخگو نبوده است.

پیگیری‌های خبرنگار تسنیم از دفتر سلولزی، چاپ و نوشت‌افزار وزارت صمت به این نتیجه رسید که ناشران متقاضی باید با مراجعه به ادارات صنعت و معدن استان‌ها درخواست خود را ثبت کنند، استان‌ها بر اساس الویت‌هایی که دارند‌، این درخواست‌ها را تایید می‌کنند و درخواست تایید شده به ستاد مرکزی ارسال می‌شود، پس از اینکه ستاد مرکزی نیز درخواست را تایید کرد، درخواست به دفتر سلولزی فرستاده می شود و دفتر سلولزی نیز ناشر را به دفتر کسب و کار وزرات صمت برای بهره‌مندی از تسهیلات معرفی می‌کند.

مسیری که برای بهره‌مندی اولویت‌های سرمایه‌گذاری از تسهیلات وزارت صمت در نظر گرفته شده است، فارغ از روند بروکراسی اداری پیچیده و زمان‌بری که دارد، در مقام عمل چندان آسان نبوده است، به گفته برخی ناشران، مراجعه آن‌ها به ادارات صنعت و معدن استان تهران و سایر استان‌ها نیز کاری از پیش نبرده و روند مشخصی برای بهره‌مندی از این تسهیلات وجود ندارد، به عبارت دیگر ناشران حتی نتوانسته‌اند، پرونده‌ای برای بهره‌مندی از این تسهیلات تشکیل دهند، چه برسد به اینکه درخواست‌ها تایید یا رد شود.

ابراهیم کریمی رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران درباره این موضوع به تسنیم می‌گوید: در جلسه امروز هیئت مدیره این موضوع بررسی و قرار شد که نامه اتاق اصناف در کانال ارتباطی اتحادیه منتشر شود، اگر ناشرانی متقاضی این تسهیلات هستند و نتوانسته‌اند، پاسخ روشنی از نهادهای مذکور دریافت کنند، می‌توانند به ما اطلاع دهند تا اتحادیه موضوع را موردی دنبال کند.

حمید خرمی بازرس اتحادیه ناشران و کتابفروشان قم نیز در این زمینه به تسنیم می‌گوید: ما هیچ تعاملی از سوی وزرات صمت با ناشران در چند سال اخیر شاهد نبودیم‌، تسهیلات فوق نیز بیشتر به نظر می‌رسد فرمالیته باشد.

وی با اشاره به وضعیت اقتصادی نامناسب ناشران در سال‌های اخیر گفت: اکثر ناشران به عنوان بنگاه‌های تولیدی در آستانه ورشکستگی قرار دارند، یارانه کاغذ نیز برداشته شده و تسهیلات دیگری نیز برای ناشران وجود ندارد، متاسفانه حمایت‌ها از ناشران تنها روی کاغذ است.

ناشران و چاپخانه‌داران به عنوان بنگاه‌های خرد تولیدی در کشور هیچ گاه نتوانسته‌اند، همپای صنایع دیگر از تسهیلات و حمایت‌های دولتی در این بخش بهره‌مند شوند، اگرچه حمایت‌هایی در قانون همچون معافیت‌های مالیاتی برای بخش نشر دیده شده اما معافیت‌های مذکور نیز پس از پیگیری‌های مداوم وزارت ارشاد و اتحادیه ناشران و کتابفروشان در سال‌های ابتدایی دهه 90 به مقام اجرا رسید. چاپخانه‌داران نیز سال‌هاست برای جا انداختن این موضوع که بخش صنعتی چاپ باید زیرمجموعه وزارت صمت باشد، می‌جنگند، با وجود اینکه این موضوع قانوناً حل شده است، اما در بدنه وزارت صمت نگاه به صنعت چاپ همچون نگاه به سایر صنایع حمایتی نیست. وزارت ارشاد اگرچه نگاه حمایتی به چاپ دارد، اما زیرساخت‌های لازم برای این حمایت در وزارت صمت قرار دارد نه در ساختمان بهارستان.

ناشران چگونه از «تحفه» تسهیلات دریافت کنند؟/ کتابفروشان منتظر باشند

دفتر سلولزی‌، چاپ و نوشت‌افزار نیز که در دولت سیزدهم بخشی از مطالبات فعالان این حوزه را در وزارت صمت دنبال می‌کرد، حالا در آستانه ادغام با دفتر نساجی و پوشاک قرار دارد و همین اندک امید برای مطالبه از سوی فعالان این صنوف در وزارت صمت نیز در آستانه فراموشی است.

تسهیلات وزارت صمت برای ناشران! مشترک مورد نظر پاسخگو نیست 2
تسهیلات وزارت صمت برای ناشران! مشترک مورد نظر پاسخگو نیست 3