تصاویر رنگی خیابان لاله زار در 1335 / لحظه آغاز دوستی آمریکا با عربستان سعودی / روایت تصویری قیام نهضت تنباکو / قدیمیترین تصاویر از تخت جمشید / پروپاگاندای بریتانیا پس از اشغال ایران
بسته ویدیویی «تابناک» مجموعهای از ویدیوها عمدتا متکی بر گزارشها و تحلیلها و ویدیوییهایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست دادهاید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر میتوان فرا گرفت.
بسته ویدیویی «تابناک» مجموعهای از ویدیوها عمدتا متکی بر گزارشها و تحلیلها و ویدیوییهایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست دادهاید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر میتوان فرا گرفت.
تصاویر رنگی خیابان لاله زار در 1335
خیابان لاله زار در تهران قدیم، یکی از شریانهای اصلی شهر بود؛ خیابانی مملو از سینما، کافه و مغازههای جذاب. این خیابان از جنوب به میدان امام خمینی (توپخانه) و از شمال به خیابان انقلاب اسلامی منتهی میشود. لالهزار در اواخر دوره قاجار زمان احمد شاه قاجار و اوایل پهلوی، نماد نوگرایی و هنر ایران و «شانزهلیزه تهران» لقب گرفته بود. ناصرالدین شاه پس از بازگشت از سفر اول فرنگستان به خیال احداث خیابانی مانند «شانزهلیزه» در تهران به عنوان «دارالخلافه» افتاد و دستور داد که از میان باغ مصفای لالهزار خیابان بکشند، زمینهای اطراف خیابان نیز میان «مقربین درگاه» تقسیم شد. مهدیقلی هدایت ملقب به مخبرالسلطنه در مورد آن نوشته است: «لالهزار باغی بود بین خیابان لالهزار و میدانی در متمم خیابان استانبول و خیابان ماشین که حال اکباتان نام نهادهاند، قسمت شرقی آن را باغ وحش میگفتند. حال همه عمارت شده است خیابان لختی (سعدی) آن دو قسمت را از هم جدا کرده است. ناصرالدین شاه لالهزار را به نود هزار تومان فروخت. تولوزان التماسها کرد که نگاه بدارند که سبب لطافت هوای شهر است نشنیدند. در تابستان خیابان لالهزار هوای خنک بسیار خوبی داشت در آن اوقات که خیابان خوش هوا و روحافزا بود اهالی کمتر استفاده میکردند. اینک که هوای آن خیابان باطنا و ظاهرا کثیف و موذی است محل توجه و ازدحام خلق است» امروزه بیشتر لالهزار را صنف فروشندگان لوازم برقی در اختیار گرفتهاند. اکنون تصاویر رنگی کمیابی از این خیابان در سال 1335 را در «تابناک» میبینید.لحظه آغاز دوستی آمریکا با عربستان سعودی
عبدالعزیز بن عبدالرحمن بن فیصل بن ترکی بن عبدالله بن محمد بن سعود مشروح به ملک عبدالعزیز بنیانگذار و پادشاهی عربستان سعودی در چهاردهم فوریه سال 1945 وارد ناو آمریکایی کوینسی در آبهای مصر شد و با فرانکلین دلانو روزولت رئیس جمهور وقت آمریکا ملاقات و مذاکره کرد. در پی این مذاکرات میان دو کشور مناسبات سیاسی برقرار شد که متعاقب آن کمپانیهای نفتی آمریکا وارد کشور سعودی شدند و به کشف و استخراج نفت پرداختند که هنوز هم ادامه دارد. عربستان سعودی که تا آن زمان یک کشور نفتی نبود، پس از آن عمدتا به خاطر دوستی خود با آمریکا حاضر نشد با شوروی تا اواخر دهه 1980 و زوال و فروپاشی آن روابط سیاسی برقرار کند. ویدیویی از اقدام بنیانگذار خاندن آل سعود که وضعیت کنونی عربستان را رقم زد، با زیرنویس فارسی در «تابناک» میبینید.
نهضت تنباکو در تاریخ قاجار یک اتفاق بزرگ و بزنگاه تاریخی برای مقابله با فروش مملکت به انگلیس محسوب می شد؛ اما این قیام چگونه رقم خورد و چه فرجامی داشت؟ روایت تصویری از این اتفاق مهم تاریخی را در «تابناک» می بینید.
قدیمیترین تصاویر از تخت جمشید
شاید این فیلم، قدیمیترین تصاویر متحرک باقی مانده از تخت جمشید باشید. این تصاویر در 1931 ضبط شده، وضعیت این مجموعه عظیم تاریخی را در بیش از هشتاد سال پیش نشان می دهد. در این تصاویر که توسط انگلیسیها ثبت شده، عوامل بریتانیا با اسب روی پلههای این بنای تاریخی راه میروند و به نظر میرسد تخت جمشید در طول زمان با چنین رفتارهایی آسیب دیده است.
پروپاگاندای بریتانیا پس از اشغال ایران
پس از آنکه درخواست روسیه و بریتانیا برای استفاده از ایران به عنوان خط ارتباطی علیه نیروهای آلمان در جنگ جهانی دوم با پاسخ مثبت همراه نشد، در سوم شهریورماه 1320 روسیه و بریتانیا به خاک ایران تجاوز کردند. این ویدیو در آن زمان به عنوان پروپاگاندای بریتانیا پس از اشغال ایران منتشر شده که به جای تجاوز از تعبیر دفاع از ایران استفاده شده است! این ویدیو را با زیرنویس فارسی در «تابناک» تماشا میکنید.