تلاش برای پیشگیری از خاموشی
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، اواخر هفته گذشته رکوردی دیگر در صنعت برق به ثبت رسید و میزان مصرف برق کشور به رکورد 62هزار و 14 مگاوات رسید. تداوم روند گرمایش هوا به بیشتر شدن مصرف برق در کشور انجامیده و در عین حال تلاش برای پیشگیری از خاموشی ادامه دارد. تازهترین گزارش شرکت مدیریت شبکه برق ایران نشان از آن دارد که میزان مصرف برق روز گذشته در حالی به رقم 62 هزار و 14 مگاوات رسید...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، اواخر هفته گذشته رکوردی دیگر در صنعت برق به ثبت رسید و میزان مصرف برق کشور به رکورد 62هزار و 14 مگاوات رسید. تداوم روند گرمایش هوا به بیشتر شدن مصرف برق در کشور انجامیده و در عین حال تلاش برای پیشگیری از خاموشی ادامه دارد. تازهترین گزارش شرکت مدیریت شبکه برق ایران نشان از آن دارد که میزان مصرف برق روز گذشته در حالی به رقم 62 هزار و 14 مگاوات رسید که نسبت به مدت مشابه پارسال که 59 هزار و 274 مگاوات بود، از رشد بیش از 3000 مگاوات برخوردار شده است. بخش صنعت هم که روزهای قبلتر مصرف خود را به حدود 3000 مگاوات کاهش داده بود، روز گذشته این رقم را به 4065 مگاوات رساند، اما روند مصرف شبانه برق برعکس روز، کاهشی شده و به رقم 59 هزار و 25 مگاوات رسید که در عین حال نسبت به دوره مشابه پارسال که 57 هزار و 507 مگاوات بود، افزایش را نشان داده است. علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو در اینباره گفته در اواخر اولین ماه گرم سال، امروز مصرف 62 هزار مگاوات ثبت شد که نسبت به سال گذشته 1500 مگاوات افزایش مصرف را نشان میدهد. وی با اشاره به اعمال برنامه مدیریت مصرف و تغییر ساعات کاری ادارات دولتی، افزود: هدفگذاری شده تا در طرح تغییر ساعات اداری، 1000 تا 1200 مگاوات شاهد کاهش مصرف برق در کل کشور باشیم که این میزان صرفهجویی به بخش خانگی اختصاص مییابد، تاکنون بیش از 700مگاوات صرفهجویی در مصرف داشتهایم و حدود 70درصد هدف در طرح تغییر ساعات اداری محقق شده است. اسفند سال گذشته دولت اعلام کرد قبوض مشترکان به صورت پلکانی محاسبه خواهد شد و پرمصرفان، دیگر در حاشیه امنیت یارانه قرار ندارند. نکته قابل توجه اینجاست که کمبود برق تنها در بخش خانگی مشکلساز نیست، بلکه مساله اصلی برق صنایع است. زمانی که کمبود برق در کشور وجود دارد، برق صنایع محدود میشود تا بخش خانگی با مشکل مواجه نشود و این در حالی است که این اقدام روی همه موارد حتی نرخ ارز تاثیر میگذارد. به این دلیل که صادرات صنایعی مانند زنجیره فولاد برهم میخورد و بر نرخ ارز تاثیر میگذارد. آنطور که مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق به خبرنگار ما گفته برای تامین برق 440 واحد بزرگ صنعتی انرژی بر درکشور، وزارت نیرو بنا دارد با ساخت نیروگاه 110 هزارمگاواتی بخشی از نیاز برق صنایع را تامین کند. برنامهریزی شده است تعطیلات تابستانی این واحدها منطبق با پیک مصرف تابستانی بخش خانگی باشد و برق صنایع مستقر در شهرکهای صنعتی هم فقط یک روز درهفته از ساعت 11صبح تا 23 شب قطع خواهد شد که واحدهای تولیدی میتوانند بهجای این یک روز تعطیلی، در روز جمعه فعالیت تولیدی داشته باشند و حتی در شیفت شب کار کنند.
این مقام مسوول با بیان اینکه وزارت نیرو توانسته است در 75روز ابتدای سال 10درصد انرژی بیشتر به صنایع تخصیص دهد تا در ایام کمبود برق از آن بهره ببرند، تصریح کرد: «به صنایع ابلاغ شده است یک ماه تعطیلات تابستانی خود را برای تعمیرات و اورهال صنایع خود به گونهای برنامهریزی کنند که همزمان با اوج مصرف برق خانگی باشد.» فریدون عباسیدوانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار ما به توسعه کشورها پرداخت و توضیح داد: «برق پیشنیاز هر توسعه و امکاناتی است و کشور باید به سمت تولید برق برود.» وی افزود: «تولید در کشور به میزان تولید برق ارتباط دارد و راهکارهایی پیش پای وزارت نیرو است که میتواند آنها را به مرحله اجرا در آورد.» عباسی تصریح کرد: «بعد از تولید، یکی از راهها کنترل و مدیریت مصرف برق است. به عنوان مثال محصولات برقی که در کشور تولید میشود، برق زیادی مصرف میکند و باید به سمت تولید محصولات بهینهسازی برویم. به عنوان مثال در بخش کولرهای آبی باید موتورهای جدید جایگزین موتورهای قدیمی شود و تعویض آن با نظارت وزارت نیرو باشد تا کاهش مصرف اتفاق بیفتد. اگر در تولید صنایع برقی به سمت دانش روز برویم پنج سال به زمان نیاز داریم، اما 40 درصد از حجم مصرف برق در کشور کاهش مییابد. از سوی دیگر برای کولرهای گازی باید استفاده از کولرهایی با دانش روز و فناوری اینورتر را معرفی و با عرضه و فروش کالاهای پرمصرف مقابله کنیم.»
راهکار پیشنهادی
همانطور که در گزارشهای قبلی نیز گفته شد، در اغلب کشورها برق تا کیلووات مشخصی به صورت یارانهای عرضه میشود و پس از آن، دولت مانع مصرف نیست، اما بدون یارانه، با سود زیاد و بهصورت خودکار افراد برای مدیریت هزینه به کنترل مصرف روی میآورند. به نظر میرسد ایران هم باید مانند ترکیه، اسپانیا، پرتغال، فرانسه و کشورهای دیگر به محاسبه پلکانی مشخصی روی بیاورد تا مصرف برق مدیریت شود. این اقدام به منزله گران کردن برق نیست، بلکه باید توجه داشت که میزان مشخصی از مصرف برق یارانهای است و اگر کسی تمایل به مصرف بیشتر داشت، باید مبلغ بدون یارانه را برای مازاد مصرف خود بپردازد و همین روند تصاعدی ادامه دارد.
منبع: جام جم