توافقاتی در تولید مشترک بالگرد و هواپیمای تجاری با روسیه داشتهایم
پیمان پاک گفت: طی چند روز گذشته در حوزه تولید مشترک بالگرد و هواپیماهای تجاری توافقاتی با روسیه داشته ایم.
پیمان پاک رئیس سازمان توسعه تجارت در برنامه صف اول به سوالات زیر در حوزه تجارت خارجی کشور پاسخ داد.
اهداف ما از همایش اقتصادی کشورهای حاشیه دریای خزر چیست؟
پیمان پاک: در اجلاس کشورهای حاشیه دریای خزر به عنوان یکی از همکاری های منطقه ای، بحث هایی همچون توسعه تجارت، استفاده از پیمان های منطقه ای، سرمایه گذاری در بخش انرژی، حمل و نقل و گردشگری مطرح می شود.
نشست های متعددی در مسکو طی فردا و پس فردا داریم و جمع بندی این مباحث در نشست نخست وزیران و معاون اول رئیس جمهور بررسی می شود.
مذاکراتی با مقامات حاشیه دریای خزر برای توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری خواهیم داشت.
با توجه به جایگاه ژئوپلیتیک ایران، پتانسیل های خوبی برای توسعه همکاری ها با کشورهای حاشیه دریای خزر داریم که خیلی منوط به تحریم ها نیست. در 5 ماهه اول امسال رشد 45 درصدی صادرات به این کشورها داشتیم.
آقای مخبر هم توجه ویژه به مسائل بین المللی خصوصا در حوزه اوراسیا و آسیای میانه دارند و با آمادگی کاملی این نشست برگزار می شود.
وضعیت ترانزیت ما در حوزه دریای خزر به چه صورت است؟
پیمان پاک: بحث زیرساخت ها از مسائلی است که در میان مدت حل می شود. اقدامات خوبی صورت گرفته افزایش ظرفیت تجارت نیاز به زیر ساخت دارد.
راه آهن رشت - آستارا در حال تکمیل است. در ناوگان دریای خزر هم ظرفیت خوبی داریم و بنادر خوبی هم داریم. اما کمبود ناوگان کشتیرانی و بحث های کانتیری مطرح است و این ناوگان باید تجهیز شود.
در نشست رئیس جمهور با کشورهای این حوزه در اجلاس شانگهای مقرر شد صندوق های تامین مالی برای تجهیز ناوگان دریای خزر تشکیل شود.
ساخت کشتی زمان بر است و این کشتی ها خاص هستند. چند کشتی را تجهیز کردیم اما محدودیت جغرافیایی وجود دارد. این کشور ها بحث توسعه حمل و نقل دریایی را پیگیری می کنند.
راه آهن رشت - کاسپین هم که تاکید ویژه رئیس جمهور بوده در حال ساخت است تا این تکه کریدور شمال - جنوب تکمیل شود.
در حمل و نقل جاده ای هم اقداماتی در آستارا و آذربایجان شده است. تا 6 ماه دیگر تعریض پل آستارا انجام می شود.
در آسیای میانه، قزاقستان، تاجیکستان و ازبکستان تلاش هایی شده، مسیر حمل و نقل زمینی از ازبکستان به آسیای میانه باز شده است.
طی چند روز گذشته شاهد حذف عوارض حمل و نقل جاده ای کامیون های ایرانی از ترکمنستان بودیم.
قطارهای متعدد به طور مستمر از مسیر شرق روسیه حرکت می کنند که در حضور بیشتر در بازار های روسیه، قزاقستان و ترکمنستان تاثیر گذار است.
فعال کردن لجستیک به عنوان زیرساخت توسعه تجارت را در دستور کار داریم.
در تجارت با روسیه طی 8 ماهی که از جنگ با اوکراین می گذرد چقدر ظرفیت ایجاد شده است؟
پیمان پاک: ظرفیت تجاری خوبی با روسیه ایجاد شده است. از فروردین تحریم ها در روسیه اعمال و فرصت هایی برای ما ایجاد شد اما شناخت از تجار بازارهای دو کشور کم بود که در این بخش اقداماتی انجام دادیم.
تا پیش از این 80 درصد صادرات ما به روسیه به صورت سنتی و در حوزه کشاورزی بود اما طی 6 ماه گذشته بیش از 60 درصد صادرات ما به روسیه صنعتی شده است.
ما طی این مدت کاتالیز، توربین، دارو، مصالح ساختمانی و قطعات خودرو به روسیه صادر کرده ایم. در حوزه دانش بنیان صادرات به این کشور داشتیم.
در بحث مشارکت های صنعتی، طی چند روز اخیر با معاونین صنعت روسیه در حوزه تولید مشترک بالگرد و هواپیماهای تجاری توافقاتی داشتیم.
توافق 1.5 میلیارد دلاری بین مسئولان حمل و نقل دو کشور داشته ایم. در حوزه کشتی سازی در حوزه خودرو و تولید قطعات توافقاتی انجام شده است.
برند لوازم خانگی ما در روسیه ورود پیدا کرده و توافقاتی برای تولید مشترک قطعات لوازم خانگی انجام شده است.
بحث حضور و سرمایه گذاری روس ها در مناطق آزاد و چابهار مطرح شده است.
برنامه جامعی برای فراهم کردن زیرساخت ها در بخش های مختلف گمرک، بیمه، بانک داشته ایم.
در حوزه پیمان اوراسیا طی یک سال دولت سیزدهم 9 نشست داشتیم و در نشست هفته گذشته موضوع گروه های کالایی بسته شده و تا ماه آینده برای دولت ها و مجالس می رود. مقرر شده 90 درصد کدهای تعرفه ای کالاهای ما صفر شود و یک بازار 600 میلیارد دلاری پیش روی صنعت و تولید ما ایجاد می شود.
در مجموع تجار دو کشور از هم شناخت دارند؟
پیمان پاک: الان این شناخت در حال ایجاد شدن است. تجار دو کشور بازار و ظرفیت های صنعتی هم را نمی شناختند.
بحث عدم شناخت قوانین کشور روسیه هم بود بنابراین توافقات نقص هایی داشت و تجار فکر می کردند بازار روسیه سخت است. این مشکل در حال اصلاح است. اولین گام ارتباط موثر صندوق ضمانت صادرات ما با صندوق بیمه روسیه است تا این دو صندوق تجار را شناسایی و تایید کنند.
تا پایان سال هدفگذاری تجارت با روسیه چقدر است؟
پیمان پاک: برنامه ما برای امسال یک میلیارد دلار صادرات به روسیه است اما با پیگیری پیمان اوراسیا، تجهیز ناوگان دریایی، تکمیل راه آهن و فراهم شدن زیرساخت ها تا سال 1404 به صادرات 10 میلیارد دلاری می رسیم.
مذاکرات جدی با کشورهای حاشیه دریای خزر در بحث تولید مشترک داریم.
نتایج آخرین دور مذاکرات اوراسیا چه بود؟
پنجمین و آخرین مرحله مذاکرت اوراسیا انجام شد. قرار بود 80 درصد کالاها و کدهای تعرفه ای ایران و اوراسیا در زمره گروه های سبز قرار گیرد و صفر شود که با توجه به عزم این کشورها و ایران این رقم به 93 درصد افزایش می یابد.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی