توسعه گردشگری در اهواز نیازمند توجه به پتانسیلهای منطقه ای است
اهواز - ایرنا - توسعه گردشگری در شهر اهواز نیازمند شناسایی محورهای گردشگری ، توسعه زیرساخت ها و فرصت استفاده از انواع جاذبه های گردشگری در شهر اهواز ضروری می باشد.
گردشگری شهری یکی از عوامل مهم در توسعه شهری میباشد و توجه به شاخصهایی مثل بافت غنی و آثار تاریخی، شرایط اقلیمی متفاوت ، تنوع فرهنگی می تواند به رونق هر چه بیشتر این صنعت برسد.
شهر اهواز با داشتن شاخص های متعدد گردشگری اما با مشکلاتی در این زمینه روبرو است.
کلانشهر اهواز طی سالهای اخیر با رشد شهری مواجه شده و به همین دلیل ضروری است برای رونق بخشی به صنعت گردشگری شهری آن از مراکز فرهنگی مانند موزه، سالن تاتر، مراکز خرید بزرگ، پردیس سینمایی و فضای سبز مدرن بهره برد.
براساس نظر کارشناسان حوزه گردشگری و فعالان این حوزه، تعامل دستگاهای مختلف، استفاده از افراد متخصص، شناسایی مراکز گردشگری و مدیریت کارامد می تواند فرصت مناسب گردشگری را برای شهروندان اهوازی و دیگر گردشگران فراهم کند.
سوسن جهرمی رییس انجمن صنفی گردشگران اهواز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ایجاد مراکز گردشگری و بوم گردی دراطراف شهر اهوازیکی از ضروریات است.
وی گفت: همچنین می توان با اجرای طرح گردشگری شهری، سلامت روح و روان مردم را تضمین کرد چرا که مردم در کنار فضای سنگین کاری نیاز به تفریح و تفرج دارند.
ندا عزیزیه فعال میراث فرهنگی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: وضعیت نامناسب بافت محلهها، معابر عمومی، پیادهرو و فضای سبز، مناسب توسعه گردشگری در شهر اهواز نیست.
وی گفت: همچنین با ایجاد گردشگری محله محور می توان در محله های مختلف فرهنگ غذا، پوشاک، صنایع دستی، لباس و سبک زندگی اقوام متمرکز آن محله را به نمایش گذاشت.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بیشترین مخاطب مراکز گردشگری شهروندان اهوازی هستند توسعه گردشگری محدود به ایام خاصی در سال نمیشود.
وی گفت: همچنین احیا حمامهای طبی وقدیمی فرصت مناسبی برای گردشگری سلامت است که شهروندان اهوازی بدون سفر کردن به استان های دیگر می توانند تجربه کنند.
روند توسعه گردشگری کند و فرسایشی است
یک کارشناس میراث فرهنگی با اشاره به روند کند و فرسایشی در بحث توسعه گردشگری در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: بررسی محورهای گردشگری نیازمند کارگروههای تخصصی، گفتگو و آسیب شناسی مسایل و تشکیل اتاق فکر می باشد، لذا طراحی محورها و مسیرهای گردشگری شهر اهواز بسیار ضروری است.
مجتبی گهستونی ادامه داد: شهر اهواز نیازمند کتاب گردشگری است، چاپ بروشور و پوستر در دوره های قبل تا حدودی کمک کننده بوده ولی گردآوری و انتشار کتاب گردشگری از جمله کارهایی است که باید در اولویت قرار بگیرد.
وی در ادامه گفت: بحث پرنده نگری دراهواز با وجود کتاب تخصصی پرنده نگری در خوزستان مورد غفلت واقع شده است، تالاب بامدژ به عنوان زیستگاه بیشترین گونه پرندگان در کشور و روستاهای اطراف آن با وجود ظرفیت گردشگری روستایی فرصت مناسبی برای رفع محرومیت و ایجاد اشتغال است که هیچ گونه کار عملیاتی از قبیل جذب گردشگر ایرانی و خارجی نشده است.
گهستونی عملکرد سایت اداره کل میراث فرهنگی خوزستان را ضعیف برشمرد و گفت: اداره میراث فرهنگی اهواز به عنوان مرکز استان باید دارای سایت تخصصی و صفحه مجازی باشد تا فعالان گردشگری ضمن استفاده از آن بتوانند در این کار فرهنگی مشارکت داشته باشند.
این دوستدار میراث فرهنگی با این توضیح که بناهای تاریخی زیادی وجود دارد بیان کرد: مالکان این بناها کمترین تعامل را با میراث فرهنگی دارند، لذا تلاش فعالان گردشگری، تعامل و هم اندیشی و تشویق آن ها به سمت سرمایه گذاری میتواند تاثیر گذار باشد.
وی با اشاره به بافت تاریخی شهر اهواز در بخش مرکزی گفت: ما نیازمند یک اتاق فکر در بخش سرمایه گذاری هستیم تا شرایط را برای مالکین بناها و تعامل با میراث فرهنگی فراهم کند. همچنین در بحث فعال شدن ظرفیت موزهها دغدغههایی وجود دارد که با بررسی و نشست های تخصصی برطرف میشود.
دیگر فعال فرهنگی و گردشگری در گفتوگو با خبرنگار ایرنا مهمترین محور گردشگری در شهر اهواز را رودخانه ذکر کرد و گفت: استفاده از ذوق و سلیقه هنری، بکارگیری رنگهای مناسب و استفاده از وسایل کاربردی در مراکز گردشگری، به ویژه در ساحل رودخانه کارون با وجود تردد مردم در ساعات مختلف شبانه روز ضروری است.
قاسم آل کثیر با اشاره به بازار سنتی فرحانی بزرگترین تولید کننده لباس محلی بیان کرد این مکان میتواند یکی از محورهای گردشگری اهواز باشد که نیازمند کارسازمانی و زنجیرهای از تشکل ها و دستگاه های اداری است. علاوه بر آن برای تور لیدر ها هیچ گونه پروفایلی به زبان های مختلف وجود ندارد.
وی دیگر جاذبه گردشگری شهر اهواز را اسب سیلمی دانست و گفت: در دنیا رویدادهای متنوع و جذابی برای معرفی جاذبهها طراحی میکنند به طور مثال شب شو اسب سیلمی در شهر دبی، که شهر اهواز دارای بیشترین اسب از این تیره اصیل و برند جهانی است میتواند ظرفیت بالایی در گردشگری اهواز می تواند ایجاد کند.
یک شهروند اهوازی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به نبود مبلمان شهری و فضای گردشگری مناسب ازطرف شهرداری بیان کرد: هیچ گونه المان شهری برای معرفی آثار تاریخی مانند سیلوی اهواز وجود ندارد.
زینب فرمانی افزود: آثار ارزشمند دیگر آثار تاریخی نیز مثل قصر شیرین وهتل قو نیاز به مرمت و بازسازی دارند و پل سفید اهوازبه عنوان نماد شهر فاقد تابلو برای شناسایی و معرفی به شهروندان و گردشگران است.
وی ادامه داد: کم کاری و سهل انگاری دستگاههای مربوطه نسبت به معرفی مناطق گردشگری، نبود فضای مناسب برای تفریح خانوادهها و عدم ساماندهی سگهای ولگرد در سطح شهر ازجمله مشکلاتی هست که شهروندان را برای گردش در شهر ناامید میکند.
دیگر شهروند اهوازی با این توضیح که شهر اهواز هیچ گونه زیر ساخت شهری استاندارد ندارد گفت: نبود پیادهروهای مناسب جهت تردد افراد معلول و ناتوان، نبود پله برقی مناسب در مراکز شلوغ و پرتردد، نبود المان های شهری مناسب در ورودیهای شهر برای دسترسی آسان مسافرها و گردشگران به مراکز مختلف فرهنگی و تفریحی، کمبود ایستگاههای پالایش هوا در سطح شهر از جمله مشکلات شهروندان اهوازی میباشد.
نرگس نصیری اضافه کرد: هیچ گونه نقاشی دیواری که بتواند در نشاط و روحیه شهروندان تاثیر گذار باشد وجود ندارد لذا توجه به دید بصری و ذوق و سلیقه در بکارگیری رنگ در توسعه شهری بسیار مهم است و فرصتی برای شهروندان فراهم می شود تا از فضاهای تکراری و خسته کننده رها شوند.
آموزش مهمترین زیرساخت گردشگری
سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی خوزستان در گفتوگوبا خبرنگار ایرنا اظهار کرد: استان خوزستان با بهرهمندی از ظرفیت بالا در زمینه جاذبههای گردشگری نیازمند آموزش و فرهنگسازی در توسعه گردشگری پایدار است.
غلام شجاعی مهمترین شاخص زیرساخت گردشکری را آموزش و توانمندسازی جوامع محلی دانست و گفت: زیرساخت گردشگری محدود به تاسیسات زیربنایی مانند جاده، آب، برق و تلفن نمی باشد.
وی افزود: آماده سازی و آموزش حرفهای در پذیرفتن گردشگر از جمله کارهایی است که در جوامع محلی و اماکن گردشگری ضروری میباشد، براین اساس کار تبلیغی برای جذب گردشگر در صورت نبود آموزش برای ارتباط با گردشگر بی اثر خواهد بود ضمن اینکه فرهنگ سازی از طریق رسانه در این زمینه بسیار مهم است
وی با اشاره به ضرورت ایجاد گردشگری پایدار ادامه داد: با توجه به برخورد نامناسب گردشگران با محیط زیست و آسیب های وارده به مناطق گردشکری، چه از طرف گردشگر و چه جوامع محلی، لزوم آموزشهای مناسب ضروری است.
وی گفت: باید شرایطی فراهم کنیم تا نسل حاضر ضمن استفاده از مواهب طبیعی، تاریخی و جاذبه های مختلف، آینده جاذبه های محیط زیست را که به نوعی زیر ساخت توسعه پایدار به شمار می آیند را با خطر نابودی مواجه نکند.
شجاعی افزود: یکی از شاخههای گردشگری که در دنیا مورد استقبال قرار گرفته گردشگری روستایی است و استان خوزستان با داشتن بیش از چهار هزار روستا ظرفیت و قابلیت بالای گردشگری روستایی دارد، لذا در سالهای گذشته با شناسایی روستاهای هدف گردشگری یک سری زیر ساختها در بخش روستاها شناسایی شده است.
سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به ظرفیت جاذبه های مختلف طبیعی و بیشترین ساحل در زمینه گردشگری دریایی در خوزستان گفت: وجود 9سد و ظرفیت بسیار بالای گردشگری آبی دراستان خوزستان نه تنها قابل رقابت با استانهای دیگر کشور بلکه به عنوان پایلوت و نمونه خوبی در گردشگری کشور محسوب می شود.
*س_برچسبها_س*