شنبه 3 آذر 1403

تکرار بیراهه تبلیغاتی پیمان شانگهای در بریکس توسط تیم رئیسی!

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
تکرار بیراهه تبلیغاتی پیمان شانگهای در بریکس توسط تیم رئیسی!

اقتصادنیوز: اجلاس سران بریکس در حالی روز سه‌شنبه در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی آغاز شد که سیدابراهیم رئیسی نیز شامگاه دیروز برای حضور در این نشست راهی این کشور شد.

به گزارش اقتصادنیوز هم میهن در این باره نوشت: این اجلاس که با سخنرانی رؤسای‌جمهور کشورهای عضو آغاز شد، دو غایب بزرگ داشت. ولادیمیر پوتین که به‌خاطر حکم جلب دیوان کیفری بین‌المللی که آفریقای جنوبی نیز عضو آن است نتوانست در این اجلاس حضور یابد و رئیس‌جمهور چین هم با وجود حضور در ژوهانسبورگ اما در اجلاس سران، قرائت سخنرانی خود را به وزیر بازرگانی خود سپرد؛ سخنرانی‌ای که در آن در مورد آغاز جنگ سرد جدید هشدار داده بود.

در مجموع، 34 نفر از سران آفریقا و جهان‌جنوب در نشست سران بریکس شرکت خواهند کرد که ایران نیز یکی از آنهاست؛ زیرا یکی از اهداف این نشست، ایجاد مشارکت بین بریکس و سایر اقتصادهای نوظهور است. در عین حال پذیرش اعضای جدید در گروه بریکس یکی از موضوعات مهمی است که در دستور کار این نشست خواهد بود. با این حال، پذیرش رسمی اعضای جدید، یک تصمیم ساده نیست، زیرا برای این کار، موافقت همه اعضای فعلی لازم است.

دولت سیزدهم از ابتدای تشکیل با زیرسوال بردن سیاست خارجی دولت پیش از خود، عنوان کرده که توازن‌بخشی و نگاه به شرق یکی از محورهای اصلی این دولت خواهد بود و بر همین اساس نیز عضویت در سازمان‌های بین‌المللی با محوریت شرق در اولویت‌های این دولت بوده است. هرچند عضویت ایران در پیمان همکاری شانگهای از دولت پیشین به نتیجه رسیده بود اما دولت سیزدهم با تبلیغات فراوان نهایی شدن عضویت ایران را به‌عنوان دستاورد خود مطرح و تبلیغ کرده است.

سازمان اقتصادی بریکس یکی دیگر از سازمان‌های بین‌المللی است که دولت سیزدهم پیگیری عضویت ایران در آن را با شور و حال پیگیری می‌کند. درحالی‌که سازمان شانگهای یک پیمان امنیتی است که در دولت جدید به نادرست در رابطه با نتایج اقتصادی عضویت ایران در این سازمان اطلاع‌رسانی شد اتحادیه بریکس گروهی اقتصادی است که البته هنوز ایران تا عضویت در آن راه طولانی در پیش دارد و در عین حال درباره دستاوردهای عضویت ایران در این سازمان نیز تردیدهای جدی وجود دارد. با این حال مانند اجلاس سال قبل، ایران نیز یکی از میهمانان ویژه بریکس 2023 خواهد بود. اعضای بریکس به اتفاق از پیوستن ایران به گروه جهانی حمایت کرده‌اند، پس از مواضع صریح سران چین و روسیه، «سیریل رامافوزا» رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی هم که اخیراً میزبان هیئت دیپلماتیک ایرانی به ریاست حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان بوده از تمایل کشورش برای عضویت ایران در بریکس خبر داد. رئیس‌جمهور هند نیز در روزهای اخیر در گفت‌وگوی تلفنی با ابراهیم رئیسی از اشتیاق خود برای دیدار با رئیسی در قالب اجلاس سران بریکس خبر داد.

در مورد عضویت ایران در بریکس نیز باید توجه داشت که عضویت در بانک توسعه نوین، مهمترین رکن اقتصادی اتحادیه پیش‌شرط عضویت در اتحادیه است که به دلیل تحریم‌ها به سختی برای ایران امکان‌پذیر خواهد شد. چین، هند و حتی روسیه در ظاهر همواره خواهان حل تحریم‌های ایران و سپس گسترش مراودات اقتصادی با ایران بوده‌اند و آنچه در حال تحقق است چیزی جز باج اقتصادی ایران به شرکای اقتصادی‌اش به قیمت افزایش نارضایتی داخلی نیست.

هم‌اکنون برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی اعضای بریکس هستند که سازمانی اقتصادی با عضویت قدرت‌های اقتصادی نوظهور است. در منطقه غرب آسیا نیز ایران و ترکیه و عربستان سعودی و مصر در شمال آفریقا درخواست عضویت در این سازمان را دارند و عضویت آنان در صف بررسی است. در حال حاضر علاوه بر 5 عضو اصلی، 23 کشور به شکل رسمی و 6 کشور به‌صورت غیررسمی و اعلامی خواهان عضویت در این گروه هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به ایران، اندونزی، عربستان، کویت، امارات، بحرین، مصر، سوریه، مراکش، بلاروس، قزاقستان، کوبا، بولیوی، نیجریه، آرژانتین، ونزوئلا، تایلند، ویتنام، الجزایر، اتیوپی، هندوراس، مکزیک و... اشاره کرد که از آن‌ها به عنوان «بریکس‌پلاس» یاد می‌شود. چنین اشتیاقی برای عضویت در بریکس بیانگر اهمیت این سازمان اقتصادی است.

درخواست اصلاح سازمان‌های بین‌المللی

سیریل رامافوزا، رئیس‌جمهوری آفریقای جنوبی در روز سه‌شنبه در افتتاحیه این اجلاس گفت که این گروه بریکس شکل اقتصاد جهانی را تغییر داده است و برای تفاوت روابط اقتصادی میان کشورهای خود تلاش می‌کند. رشد اقتصادی باید تحت سلطه شفافیت و یکپارچگی در چارچوب استانداردهای سازمان تجارت جهانی باشد و اقتصادهای بریکس به رشد اقتصاد جهانی کمک می‌کنند. درخواست‌هایی برای اصلاح سازمان‌های بین‌المللی با هدف همگام شدن با تحولات وجود دارد.

لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس‌جمهوری برزیل نیز در نخستین روز از نشست سران بریکس گفت که گروه بریکس و کشورهای جنوب نسبت به سایر کشورها به رشد بیشتری دست یافته‌اند و ما از تجارت جهانی عادلانه‌تر حمایت می‌کنیم. ما قصد داریم یک سیستم ویژه معرفی و از ارزهای ملی در مبادلات بین اعضای بریکس استفاده کنیم. بانک توسعه بریکس به ما اجازه می‌دهد تا به مشکلات خود رسیدگی کنیم و بستر مهمی برای کشورهای در حال توسعه است.

با وجود همه این مطالب به نظر می‌رسد اعضای بریکس تا رسیدن به توافق در زمینه اجرای اهداف خود فاصله دارند و باید بتواند به اختلافات داخلی میان اعضای اتحادیه غلبه کنند تا بتوانند چشم‌انداز توافق گسترده‌ای که زمینه‌ساز یک همکاری بزرگ اقتصادی بین‌المللی شود را فراهم کنند. در عین حال همه کشورهای عضو اتحادیه، عضو سازمان تجارت جهانی هستند و تمام قوانین مالی، بانکی، گمرکی و... در تطابق با نظم اقتصادی غربی است. در خوش‌بینانه‌ترین حالت کشوری که به این اتحادیه می‌پیوندد، در صورتی که هنوز عضو سازمان تجارت جهانی نباشد زودتر آمادگی پیوستن را به دست خواهد آورد و اگر هم در مراحل پیوستن باشد این کار تسریع می‌شود.

همچنین بخوانید