جزئیات قانون جوانی جمعیت / چه مشوقهای در قانون برای فرزندآوری پیشبینی شده است؟
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس جزئیات قانون مصوب پارلمان برای جوانی جمعیت و تعالی خانواده را تشریح کرد.
احمد راستینه هفتشجانی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به ابعاد مختلف قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، گفت: تشکیل خانواده و حمایت از فرزندآوری یک مسئله مهم و حیاتیترین سلول یک جامعه برای رشد و پویایی است؛ بارها مقام معظم رهبری در دهههای اخیر به آن تاکید کردهاند؛ در حال حاضر فرزندآوری یک مسئله استراتژیک برای کشور است، که به علت پیشروی کشور به سمت سالمندی و عدم توجه مسئولان به این موضوع بارها مورد گلایه قرار گرفته است.
وی افزود: از سال گذشته قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده که به صورت طرح در دستور کار کمیسیون فرهنگی قرار گرفت و براساس اصل 85 این طرح به صورت تخصصی به کمیسیون مشترک سپرده شد؛ سپس در کمیسیون مشترک با برگزاری بیش از 85 جلسه مشترک و 7 هزار ساعت بحث کارشناسی توسط شورای نگهبان تایید شد و توسط قالیباف رئیس مجلس برای اجرا به رئیسجمهور رسما ابلاغ شد.
نماینده شهرکرد در مجلس ادامه داد: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در چند بخش همچون؛ جوانان در آستانه ازدواج یا زوجین جوان، درمان زوجین نابارور و پیشگیری از ناباروری، حمایتهای دوران بارداری و شیردهی، مزایای تولد هر فرزند و چند قلو بودن فرزندان، مزایایی برای خانوادههای دارای فرزند، حمایت از مادران در چند بخش (حمایت از عموم مادران، حمایت از مادارن شاغل و غیر شاغل، حمایت از مادران دانشجو و طلبه) و تسهیلات اقتصادی، خدمات اجتماعی و فرهنگی مورد توجه قرار گرفت.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس عنوان کرد: برای جوانان در آستانه ازدواج تسهیلاتی نظیر؛ اعطای وام 200 میلیونی به زوجین جوان (زوج زیر 25 سال و زوجه زیر 23 سال) و وام 140 میلیونی به زوجین با سنین بالاتر با ضمانتهای آسان، افزایش 7.5 برابری حق عائله مندی به مدت 5 سال که این موضوع کمک بزرگی برای خانوادههای پرجمعیت خواهد بود، اختصاص وام 50 میلیون تومانی ودیعه، تامین 50% ودیعه مسکن 70 متری شهرهای بالای 500 هزار نفر و 100 متری سایر شهرها برای دانشجویان و طلاب، خرید یا ساخت مسکن برای زوجین بدون فرزند و فاقد مسکن با باز پرداخت 10 ساله، افزایش محدوده سنی در استخدام جدید یک سال به ازاء تاهل، تاسیس مراکز مشاوره مبتنی بر سبک زندگی ایرانی اسلامی در مراکز آموزش عالی و فرهنگ سازی در خصوص ازدواج.. از جمله موادی است که در این قانون مورد نظر دیده شده است.
راستینه بیان کرد: در مورد درمان زوجین نابارور و پیشگیری از ناباروری اقدامات موثری همچون؛ تحت پوشش بیمه ای قرار گرفتن درمان تمامی زوج های نابارور، تجهیز و راه اندازی یک مرکز تخصصی ناباروری سطح 2 در دانشگاه علوم پزشکی و سطح 3 در هر استان، حمایت از شرکت دانش بنیان تولید اقلام و تجهیزات درمان ناباروری، اختصاص 5% از اعتبارات توسعه علوم و فناوریهای نو به تحقیقات بنیادی و تجاری سازی درمان ناباروری و...، برگزاری دوره تخصصی آموزشی با محتوای درمان ناباروری و ارجاعات مربوطه برای متخصصین زنان و مامایی و... از جمله مواردی است که در این طرح در راستای درمان ناباروری و زوجین علاقمند به فرزندآوری مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: در راستای حمایت از خانواده، تولد هر فرزند و حمایتهای دوران بارداری و شیردهی تسهیلاتی همچون؛ پوشش بیمهای آزمایشهای مادر و جنین بر اساس ضوابط قانونی، تحت پوشش کامل قراردادن کلیه مادران در دوران بارداری و شیردهی تا پایان 5 سالگی کودکان بر اساس آزمون وسع، ارائه رایگان سبد تغذیه و بسته بهداشتی مادران باردار، شیرده و دارای کودک زیر 5 سال، کاهش هزینه های روحی و روانی و اقتصادی دوران بارداری و جلوگیری از القای هرگونه ترس و هراس نسبت به بارداری، اصلاح روشهای غربالگری و استاندارد سازی مقادیر مثبت و منفی کاذب نتایج آزمایشها و تعیین مسئولیت عاملین خدمت و... مد نظر قرار گرفته است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تصریح کرد: در حوزه تولد هر فرزند تسهیلات و تدابیری همچون؛ پرداخت 1 میلیون بلاعوض جهت سرمایه گذاری بورس به نام فرزندان متولد سال 1400 و بعد از آن، افزایش 25% سقف تسهیلات مسکن جهت خرید و ساخت و جعاله به ازای هر فرزند و افزایش دو ساله دوره بازپرداخت، تسهیلات قرض الحسنه برای تولد فرزند اول تا پنجم و بالاتر به ترتیب از 10 تا 50 میلیون تومان با تنفس شش ماهه، فروش بدون نوبت و بدون قرعه کشی خودروی ایرانی به قیمت کارخانه پس از تولد فرزند دوم به بعد به مادران، تامین زمین یا واحد مسکونی حداکثر 200 متری به قیمت تمام شده با 2 سال تنفس و 8 سال قسط بندی پس از تولد فرزند سوم، افزایش سنوات خدمت به میزان یک سال به ازای هر فرزند پس از تولد فرزند سوم تا پنجم، افزایش سوابق بیمه بیمه گذار زنان خانه دار روستایی و عشایری با تولد فرزند چهارم و پنجم به ازاء هر فرزند 2 سال، در بحث تولد چند قلوها تسهیلات ویژهای برای مادران همچون مرخصی زایمان 12 ماه کامل برای مادران باردار دارای 2 قلو و بیشتر، امکان استفاده مجدد از امکانات دولتی تامین مسکن خانوادهها پس از تولد فرزند سوم و... در نظر گرفته شده است.
نماینده شهرکرد در مجلس ادامه داد: در حوزه مادران غیر شاغل تسهیلات ویژه و بیسابقهای در این قانون دیده شده است، مزایایی همچون تامین 100% بیمه مادران خانهدار دارای 3 فرزند و بیشتر روستایی و عشایری از طریق صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان و روستائیان، کاهش سن بازنشستگی مادر به مدت یک سال به ازا تولد هر فرزند و برای تولد فرزند 3 به بعد، یک و نیم سال و... از جمله مزایایی است که در این طرح مورد نظر قرار گرفته است.
وی با اشاره به تسهیلات مسکن و تسهیلات شغلی در این قانون طرح جوانی و حمایت از خانواده؛ گفت: تسهیلات مسکن و مشوقهای اقتصادی و شغلی از جمله اقدامات موثری است که در این طرح مورد توجه قرار گرفته است؛ از تامین زمین یا واحد مسکونی حداکثر 200 متری به قیمت تمام شده با 2 سال تنفس و 8 سال قسط بندی پس از تولد فرزند سوم تا اختصاص70% ظرفیت منازل مسکونی سازمانی به کارکنان فاقد مسکن با حداقل 3 فرزند در این قانون دیده شده است؛ در مورد مشوقهای اقتصادی مواردی همچون تشویق سالانه شاغلین به ازای ازدواج یا تولد هر فرزند در روز ملی جمعیت توسط دستگاه و... از جمله مواردی بود که در این قانون مورد توجه قرار گرفته است.
راستینه در ادامه یادآور شد: در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به خدمات اجتماعی و حمایت از گروه های مردمی توجه ویژهای شده است؛ تدابیری همچون ارائه رایگان سبد تغذیه و بسته بهداشتی مادران باردار، شیرده و دارای کودک زیر 5 سال، نیم بها شدن هزینه موزهها و اماکن تاریخی فرهنگی ورزشی و سینماها برای مادران دارای 3 فرزند و بیشتر به همراه خانواده، توسعه و تجهیز کمی و کیفی شیرخوارگاهها تا 1.5 برابر سطح فعلی، اختصاص 30% از بودجه حمایتی دستگاهها به سازمانهای مردم نهاد جمعیت و تسهیلگر ازدواج، تامین و واگذاری زمین با اجاره 99 ساله و غیر قابل تغییر کاربری به خیریهها و سازمانهای متقاضی تاسیس شیرخوارگاهها از مهمترین بندهای این قانون است.
وی تاکید کرد: در حوزه تسهیلات آموزشی خدماتی نظیر مرخصی یک و نیم سال تحصیلی بدون احتساب در سنوات برای مادر باردار دانشجو یا طلبه، آموزش غیرحضوری و مجازی مادران دانشجو و طلبه دارای فرزند زیر 3 سال، تخفیف 20% دوره های آموزشی تربیتی و هنری کانون پرورش فکری برای فرزندان خانوادههای سه فرزندی، آموزش مهارت های سبک زندگی اسلامی در کلیه مقاطع تحصیلی در اجرای سند تحول بنیادین، آموزش مسائل تربیتی بلوغ و ازدواج به کادر آموزشی و اولیا بر اساس سبک زندگی اسلامی و ایرانی، قانونی کردن آموزشهای اخلاقی، حقوقی، روانشناختی و سلامت باروری حین ازدواج و.... از جمله موضوعاتی است که به صورت جزئی مورد توجه قرار گرفته است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس یازدهم اظهار داشت: در مورد آموزشهای بهداشتی و درمانی تدابیری همچون برگزاری دوره تخصصی آموزشی با محتوای درمان ناباروری و ارجاعات مربوطه برای متخصصین زنان و مامایی، آموزش دانشجویان علوم پزشکی و کارکنان با رویکرد افزایش رشد جمعیت و تاکید بر اثرات مثبت باروری، زایمان طبیعی، اختصاص 5% از اعتبارات توسعه علوم و فناوریهای نو، به تحقیقات بنیادی و تجاریسازی درمان ناباروری، فرزندآوری و سلامت مادر و... در قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در نظر گرفته شده است.
راستینه با اشاره به تسهیلات فرهنگی که در قانون جوانی جمعیت در نظر گرفته شده است؛ تاکید کرد: اختصاص حداقل 10% بودجه برنامههای تولیدی و فیلم برای تولید محتوا با محوریت جوانی جمعیت، تدوین پیوست فرهنگی متناسب با سیاستهای جمعیت توسط کلیه دستگاهها، اهدای جایزه سالیانه ملی جوانی جمعیت بر اساس شاخص اثرگذاری بر رشد ازدواج و فرزندآوری در جامعه مخاطب، تدوین برنامههای تلویزیونی مطالبهگری اجرای قانون جوانی جمعیت، تدوین پیوست فرهنگی متناسب با سیاستهای جمعیت توسط کلیه دستگاهها، اختصاص یک سوم ظرفیت تبلیغات محیطی به موضوع فرزندآوری و جمعیت از جمله اقدامات فرهنگی هستند که در این قانون به صورت ویژه به آنها توجه شده است.
وی تاکید کرد: در راستای بهبود کیفیت زایمان طبیعی و تسهیلات ویژه همچون تاثیردهی نظرسنجی مادران در مورد اعضای کادر درمان مرتبط با زایمان در محاسبه و پرداخت کارانه به آنان، اختصاص 5% بودجه عمرانی به بهبود کیفیت محیط زایشگاهی از جمله تدابیری هستند که در این طرح به آنها توجه ویژهای صورت گرفته است.
نماینده مردم در مجلس یازدهم در ادامه تاکید کرد: موضوع سقط جنین از جمله موضوعات مهم در قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده است که به صورت ویژه این موضوع در دو بخش سقط جنین و غربالگری و سقطهای غیر قانونی مورد توجه قرار گرفته است؛ قوانینی همچون مجازات تعزیری، جزای نقدی و مصادره اموال حاصله برای معاونت و مباشرت در تمهید وسایل سقط غیر قانونی، تولید فیلم، سریال، تبلیغات بازرگانی، برگزاری جشنواره و نمایشگاه تبیین عوارض پزشکی، روانشناختی، فرهنگی و اجتماعی سقط جنین، فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی برای دانشجویان و کادر دانشگاهها در تبیین حرمت سقط جنین و... مورد توجه قرار گرفته است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس خاطر نشان کرد: برای اجرایی شدن این قانون، تسهیلات متعددی در نظر گرفته شده است که هر یک از مواد قانونی بر عهده سازمان و نهاد خاصی است که اگر کوتاهی در اجرای آنها داشته باشند مشمول مجازاتهایی خواهند شد؛ محکومیت مستنکفین از اجرای این قانون به مجازات حبس یا جزای نقدی درجه 4 یا 5 قانون مجازات اسلامی علاوه بر جبران خسارات وارده و علاوه بر اعمال مجازات موضوع ماده 19 قانون رسیدگی به تخلفات اداری، معرفی مستنکفین این قانون به مراجع قضایی توسط سازمان بازرسی یا سایر نهادهای امنیتی و... مورد توجه قرار گرفت.
نماینده شهرکرد در مجلس اظهار داشت: قانونی شدن طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده امروز برگ زرینی در مجلس یازدهم خواهد بود؛ امیدوارم به درستی به مرحبه اجرایی شدن برسد.