جزییات مهم تورم تیرماه / گوشت و روغن و رستوران در قله تورمی
رییس سازمان برنامه و بودجه در توییتی، از میزان تورم ماهانه و تورم نقطه به نقطه خبر داد.
تورم تیرماه اعلام شد. تورم تیرماه وارد کانال 30 درصدی شد. تورم در تیرماه 3.2 درصدی کمتر از تورم خرداد ماه است. بر اساس دادههای مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه با کاهش 3.2 درصدی نسبت به ماه گذشته مواجه شد و تورم سالانه نیز یک درصد افت کرد.
نرخ تورم سالانه در تیر 1402 به 47.5 درصد رسیده است. روغن با 145 درصد بیشترین نرخ تورم سالانه را در میان گروههای خوراکی به ثبت رسانده و تورم نقطهای گوشت نیز بالغ بر 78 درصد بوده است.
پس از آنکه شب گذشته داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه بار دیگر در یک توئیت آمار تورم تیر ماه را منتشر کرد، صبح امروز مرکز آمار ایران طی گزارشی، جزئیات ارقام نرخ تورم در نخستین ماه تابستان را در اختیار عموم گذاشت. بر اساس این گزارش، تورم برای دومین ماه متوالی روی ریل نزولی قرار گرفته است؛ به طوری که نرخهای تورم سالانه و نقطه به نقطه در تیر ماه نسبت به خرداد ماه کاهشی شدهاند. البته نرخ تورم ماهانه تغییری نکرده است.
کاهش 3.2 درصدی تورم نقطه به نقطه
نرخ تورم نقطه به نقطه در نخستین ماه تابستان 1402 رقم 39.4 درصد را ثبت کرده است؛ رقمی که نسبت به خرداد ماه کاهش 3.2 درصدی را رقم زده و در مقایسه با تیر ماه 1401 نیز 9.7 درصد کاهش یافته است. گفتنی است که نرخ تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر سطح عمومی قیمتها را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد. به عبارت دیگر تورم نقطه به نقطه 39.4 درصدی به این معناست که خانوارهای کشور، در تیر ماه امسال برای خرید یک سبد یکسان از کالاها و خدمات، 39.4 درصد بیشتر از تیر ماه سال گذشته هزینه کردهاند.
تورم تیر 1402؛ گوشت و روغن در قله تورمی
اکو ایران در این باره نوشت بر اساس تازهترین دادههای منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران بیشترین نرخ تورم نقطهای از میان گروههای غیرخوراکی مربوط به «هتل و رستوران» و از میان اقلام خوراکی مربوط به «انواع گوشت و فرآورده آن» است. تورم نقطه به نقطه گوشت و فرآوردههای آن در تیر امسال بالغ بر 78 درصد بوده است.
نرخ تورم ماهانه تیر 1402 معادل 2 درصد است و نشان میدهد که بیشترین تورم ماهانه در میان زیرگروهها به «گوشت و فرآوردههای آن» تعلق دارد. «میوه و خشکبار» و «سبزی و حبوبات» تنها گروههای خوراکی هستند که نسبت به ماه قبل با کاهش قیمت مواجه شدهاند. در مقابل، نرخ تورم سالانه در تیر امسال یک واحد درصد کاهش یافته و به 47.5 درصد رسیده است.
حساب و کتاب نرخ تورم
برای محاسبه نرخ تورم کالا و خدمات مورد مصرف مردم، از شاخص قیمت مصرفکننده استفاده میشود. شاخص قیمت مصرفکننده تغییرات قیمت یک سبد مشخص از کالا و خدمات مصرفی مردم را نشان میدهد. در محاسبات شاخص قیمت و نرخ تورم تیر 1402، سال 1400 به عنوان سال پایه در نظر گرفته شده است.
تغییرات این شاخص، نرخ تورم را نشان میدهد که به صورت «ماهانه»، «نقطه به نقطه» و «سالانه» گزارش میشود. برای مثال، نرخ تورم سالانه در تیر 1402 بالغ بر 47 درصد برآورد شده است. به بیان دیگر میانگین شاخص قیمت در 12 ماه منتهی به تیر 1402 نسبت به میانگین شاخص قیمت 12 ماه منتهی به تیر 1401 معادل 47.5 درصد افزایش یافته است.
گوشت؛ هر ماه گرانتر از ماه قبل
نرخ تورم مصرفکننده ماهانه نشانگر تغییرات قیمت سبد کالا و خدمات مصرفی مردم در یک ماه نسبت به ماه گذشته است. بر همین اساس، نرخ تورم ماهانه تیر ماه برابر 2 درصد بوده است. به عبارت دیگر، خانوارها برای خرید همان سبد کالایی خرداد ماه در تیر 2 درصد بیشتر هزینه کردهاند.
بررسیها نشان میدهد که از میان اقلام سبد کالایی مصرفکننده، گروه «انواع گوشت سفید و قرمز» با 5.3 درصد در تیر امسال بیشترین تورم ماهانه را تجربه کرده است. گروه «هتل و رستوران» و «بهداشت و درمان» نیز هر دو با نرخ تورم 4.9 درصد در مقام دوم و سوم قرار گرفتهاند.
در مقابل، گروه «میوه و خشکبار» تورم منفی 6.8 درصدی را تجربه است. به عبارت دیگر، قیمت میوه و خشکبار در تیر امسال 6.8 درصد کمتر از خرداد بوده است. دومین گروهی که تورم منفی ماهانه را تجربه کرده، گروه «سبزیها و حبوبات» بوده و نرخ تورم ماهانه آن در تیر 1402 به منفی 2.2 درصد رسیده است.
تب و تاب تابستانی در قیمتهای هتلداری
تورم نقطه به نقطه تغییرات قیمت یک سبد کالا و خدمات یکسان را در یک زمان نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن بررسی میکند. آمارها نشان میدهد که خانوارها در تیر 1402 برای خرید یک سبد کالایی یکسان به طور میانگین 39.4 درصد بیش تر از تیر 1401 هزینه کردهاند.
تورم نقطه به نقطه گروه «هتل و رستوران» با ثبت 60.5 درصد بیشترین نرخ را میان اقلام سبد کالا و خدمات مصرفکننده تیر 1402 به خود اختصاص داده است. همچنین، خانوارها برای خرید کالا و خدمات مربوط به «بهداشت و درمان» در تیر امسال 49 درصد بیشتر از تیر سال گذشته هزینه کردهاند.
تورم نقطه به نقطه «گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آن» در تیر امسال به 78.3 درصد رسیده که این نرخ بالاترین تورم میان گروه های خوراکی و آشامیدنی به حساب میآید. همچنین «میوه و خشکبار» در تیر امسال 52.2 درصد گرانتر از تیر سال گذشته شده است. تورم نقطه به نقطه «مسکن» نشان میدهد این کالا که شامل اجارهبها و خدمات نگهداری واحد مسکونی میشود، در تیر امسال به 37.2 درصد رسیده است.
افزایش 145 درصدی قیمت روغن در تیر امسال
نرخ تورم سالانه تیر 1402 نشان میدهد که میانگین قیمت کالا و خدمات سبد مصرفی خانوار در یک سال منتهی به تیر 1402 معادل 47.5 درصد نسبت به میانگین قیمت این سبد در بازه زمانی مشابه سال قبل از آن افزایش یافته است. با توجه به اینکه نرخ تورم سالانه خرداد 1402 برابر با 48.5 درصد بوده، میتوان گفت که نرخ تورم سالانه تیر 1402 معادل یک واحد درصد کاهش یافته است.
بررسیها نشان میدهد که بیشترین تورم سالانه در تیر امسال از میان گروههای عمده کالا و خدمات برای گروه «هتل و رستوران» با 78.9 درصد و پس از آن برای گروه «خوراکی و آشامیدنی» با 66.2 درصد بوده است. در میان ریز اقلام، «روغنها و چربیها» از گروه «خوراکی و آشامیدنی» با ثبت تورم سالانه 145.2 درصد بیشترین نرخ تورم سالانه را میان سایر اقلام سبد مصرفی خانوار به خود اختصاص داده است.
چرا سازمان برنامه آمار تورم را منتشر میکند؟
داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه ضمن تایید کاهش 3.2 درصدی تورم نقطه به نقطه تیرماه اعلام کرد: تورم ماهانه کل کشور در تیر ماه بر اساس شاخص مصرف کننده مرکز آمار 2 درصد شده است.
همچنین در تیرماه امسال طبق گزارش مرکز آمار تورم خوراکی و آشامیدنی ها 1.2 درصد و تورم کالاهای غیر خوراکی و خدمات 2.4 درصد بوده است.
بنابراین تورم ماهانه در مقایسه با ماه قبل، بدون تغییر و برابر 2درصد مانده است.
همچنین تورم نقطه به نقطه با کاهش 3.2درصدی نسبت به 42.6 درصد خرداد به 39.4درصد رسیده است.
تجارت نیوز در این باره نوشت یکی از نکات تعجببرانگیز درباره آمار تورم تیر ماه، نحوه انتشار آمار است؛ چرا که به نظر میرسد پس از بانک مرکزی و مرکز آمار، سازمان برنامه و بودجه نیز خود را متولی انتشار آمار تورم میداند.
در دو ماه اخیر، آمار تورم پیشاز آنکه توسط مرکز آمار ایران منتشر شود، توسط رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام شده و منظور، نه از طریق تریبونهای رسمی، بلکه از طریق انتشار توئیت در صفحه شخصی خود، آمار تورم را اعلام میکند. این در حالیست که انتشار آمار تورم هیچگاه در چارچوب وظایف و اختیارات سازمان برنامه و بودجه نبوده و مشخص نیست که هدف رئیس سازمان برنامه از این اقدام چیست؟
هم اکنون دیگران می خوانند-
پیامک جنجالی به آرایشگاههای زنانه تهران!+ عکس
-
ماجرای هفت سال آزار و اذیت و شکنجه شیطانی دخترخوانده
-
قتل 10 زن و دختر در تیرماه / جزییات جنایت قتل فیجع دختر16ساله در گیلان
-
واکنش علم الهدی به واگذاری موقوفه گوهر شاد / اجازه کنسرت در مشهد را نمی دهم / مشهد یک کدخدا می خواهد
-
ماجرای حمله به گردشگران در اوپرت چیست؟
-
معلمان و والدین بخوانند / وضعیت وحشتناک خانه خرابکن در آموزش و پرورش
-
خبر مهم / شناسنامه ها حذف می شوند / تغییر اساسی در کارت ملی