حضور تمام کشورهای عضو اکو در اجلاس مشهد
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، اسد مجیدخان، دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، در نشست خبری اظهار داشت: از سه کشور عضو در سازمان همکاری اقتصادی در سال 1992 به 10 کشور عضو افزایش پیدا کرد. امسال 32 امین سال گسترش اکو را جشن گرفتهایم. تهران میزبان مفتخر اکو در سال 2024 بود که در مشهد برگزار شد.
وی ادامه داد: اجلاس وزرای اکو بالاترین مجمع تصمیمگیری است، در اجلاس در خصوص کار شورا برای سال آینده صحبت میکنند. همچنین طراحی را برای یک نقشه راه برای سال آینده انجام میدهند.
دبیر کل سازمان همکاریهای اقتصادی گفت: در 37 سال تجربه دیپلماتیک خود تا حالا چنین سازمانی را ندیدهام که اعضای آن با یکدیگر مشترکات فرهنگی داشته باشند. جلسه شورای وزرا در مشهد از این نظر حائز اهمیت بود که ایران آخرین بار این جلسه را سال 2013 میزبانی کرده بود.
مجیدخان عنوان کرد: تمام کشورهای عضو در اجلاس شرکت کردند. 28 امین اجلاس وزرا فرصت مهمی برای قدردانی از میزبانی ایران است. در این اجلاس بیانیه مشهد مورد تأیید وزرا قرار گرفت.
وی ادامه داد: اجلاس اکو سال آینده در قزاقستان با شعار «پیشبرد اقتصاد حمل و نقل منطقهای و توسعه پایدار» برگزار خواهد شد.
دبیر کل سازمان همکاریهای اقتصادی گفت: سند چشمانداز در سال 2017 در اسلام آباد تصویب شد که سال آینده آخرین سالی است که این سند مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ما باید اهداف جدیدی را برای 5 تا 10 سال آینده ترسیم کنیم.
مجید خان در ارتباط با بیانیه مشهد گفت: یکی از خروجیهای این اجلاس تاکید بر این بود که یک اصلاح نیاز است تا اثربخشی برای مردم منطقه بیشتر شود. اینها در راستای تغییراتی است که در عرصه جهانی شاهدش هستیم.
دبیرکل اکو در ادامه اظهار داشت: سند چشمانداز اکو در سال 2025 موعد آن به پایان میرسد و شورا این وظیفه را به دبیرخانه محول کرد که نقشه راهی را تنظیم کند و بر مبنای آن برنامههای عملیاتی تعیین شود.
مجیدخان خاطرنشان کرد: در تاریخ 3 فوریه کمیته ارشدی در سطح معاونان وزیر برگزار خواهد شد که یک طوفان فکری را در جهت نقشه راه جدید ایجاد خواهد کرد.
دبیر کل سازمان همکاری اقتصادی تصریح کرد: حوزه دیگری که موسسین سازمان مدنظر داشته و دستاوردی نداشتیم حوزه تجارت بوده است، یکی از تحولات مهم در سال 2024 این بود که در نهایت جلسه شورای همکاری اکوتا در ژوئن برگزار شد و این یک تحول بسیار بزرگ بود که با منطقی کردن تعرفههای تجارت بین کشورهای عضو، تجارت بین اعضا را تسهیل کند.
مجید خان با بیان اینکه یکی از مسائلی که وزرا در اجلاس اخیر به آن اشاره کردند مشکلات مربوط به تأمین پرداختها بود، گفت: پروژههای ریلی سرمایه عظیمی را میطلبد، گرفتن نقشه راه از وزرای اقتصاد و دارایی میتواند کمک ویژه ای به این موضوع کند.
مجیدخان ادامه داد: یکی از چالشهای ما عدم توانایی برای برقراری گفتمانها بین وزرای دارایی و اقتصاد کشورهای عضو است. در جلسه وزرا بر وجود یک گفتمان میان وزرای اقتصاد تاکید شد تا بتوانیم تراکنشهای مالی را بدون اینکه مسدودی داشته باشند، انجام دهیم. این مسئله را وزرا تاکید کردند و قرار شد در حاشیه اجلاسهای بانک توسعه اسلامی بیشتر به آن پرداخته شود.
وی اظهار کرد: یکی از مسائلی که وزرا به آن اشاره کردند مشکلات مربوط به تأمین پرداختها بود. پروژههای ریلی موجود سرمایههای عظیمی را طلب میکند و گرفتن این هزینهها از وزرای اقتصاد میتواند به پروژهها کمک کند.
مجیدخان گفت: گردشگری برای اکو حائز اهمیت است و اکو در این زمینه خوب عمل کرده است. ابتکاری با عنوان پایتختهای گردشگری و سفرای گردشگری و ایجاد یک صفحه مجازی برای گردشگری را داشتیم.
کشورهای عضو اکو در برابر تغییرات اقلیمی آسیب پذیر هستند در اجلاس مشهد توانستیم تمرکز کاری را بر این مشکل تضمین کنیم.
وی یادآور شد: در جلسه شورای وزرا به نیاز همکاری بیشتر و اینآسیب پذیری توجه کردند.
دبیر کل اجلاس اکو گفت: یکی از مسائل دیگر حمایت از افغانستان برای برقراری امنیت و تأمین رفاه در این کشور است، وزرا از سرگیری این برنامهها برای افغانستان را مدنظر قرار دادند.
وی گفت: آخرین مسئله که از نظر اهمیت البته آخرین نیست مسئله غزه بود، وزرا درخواست آتش بس و رسیدن کمکهای بشر دوستانه را داشته و از عضویت فلسطین در سازمان ملل متحد حمایت کردند.
مجید خان گفت: وزرا با رد تحریمهای یک جانبه و غیر منصفانه نسبت به برخی از کشورهای عضو اکو آن را رد و تقبیح کردند و قرار شد این مسئله را به عنوان یک نقض اصولی طبق اسناد سازمان ملل عنوان کنند.
وی در مورد همکاری اجلاس اکو با دیگر سازمانها از جمله شانگهای و بریکس، تصریح کرد: در این حوزه بسیار فعال هستیم و یک همپوشانی میان اعضای ما و اعضای شانگهای و بریکس وجود دارد. ما بسیار مرتبط هستیم و این ارتباطات بیشتر خواهد شد. اکو الان عضو ناظر سازمان ملل و سازمان سیکا است. در منطقه اکو موازی کاری وجود دارد. در باکو مرکز انرژیهای پاک را ایجاد کردیم. ما یک سازمان آموزشی در ترکیه، یک مؤسسه فرهنگی اکو در تهران را داریم که همه اینها از طریق شبکههای خودشان ارتباط دارند.