یک‌شنبه 4 آذر 1403

حکمرانی نخبگان به صورت جدی در دستور کار بنیاد ملی نخبگان قرار دارد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
حکمرانی نخبگان به صورت جدی در دستور کار بنیاد ملی نخبگان قرار دارد

معاون آینده‌سازان بنیاد نخبگان گفت: در دوره چهارم فعالیت‌های بنیاد، مطالبه‌گری بنیاد از دستگاه‌ها، نهاد‌ها و شرکت‌ها به منظور به‌کارگیری صاحبان استعداد‌های برتر و نخبگان برای حکمرانی نخبگان و سرآمدی آنان به صورت جدی در دستور کار قرار گرفته است.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، گردهمایی نخبگان و سرآمدان اصفهانی مقیم تهران با حضور قائم مقام و معاونان بنیاد ملی نخبگان، استاندار اصفهان و جمعی از مدیران ارشد استان به میزبانی بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.

در این برنامه، ناصر باقری مقدم؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به ضرورت برگزاری این قبیل نشست‌ها، گفت: در دور جدید فعالیت‌های بنیاد ملی نخبگان و به تبع آن بنیاد نخبگان استان‌ها تحولات مثبتی ایجاد شده است.

وی افزود: طرح‌هایی در بنیاد ملی نخبگان اجرا شده و بنیاد این آمادگی را دارد که با همکاری سایر نهاد‌ها و دستگاه‌ها به خصوص استانداری اصفهان، آنها را اجرایی کند. علاوه بر آن، بنیاد نخبگان استان اصفهان نیز طرح‌ها و ایده‌های بسیار خوبی را در دست اجرا دارد و با همکاری استانداری می‌توان اثرگذاری بالاتری در حوزه نخبگانی داشته باشد.

باقری مقدم با بیان اینکه صرف اطلاع از جمعیت نخبگانی کشور و پراکندگی آنان و همچنین حوزه اثرگذاریشان، نقش بسزایی در زمینه‌سازی برای اثرگذاری نخبگانی دارد، ادامه داد: تراکم نخبگانی در تهران بالاست و لازم است نخبگان، احساس مسئولیت بیشتری در قبال محل تولد و زادگاه خود کنند که این امر تا حد زیادی با ایجاد ارتباط هدفمند میان آنها و مسئولان استانی صورت خواهد گرفت.

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه استان اصفهان مراکز و واحد‌های تولیدی توسعه یافته‌ای دارد و به همین دلیل بخش قابل توجهی از نخبگان استان در بوم اقلیم خود مشغول فعالیت هستند، تصریح کرد: ضروری است ارتباط نظام‌مندی بین سیستم اداری استان‌ها و نخبگان استانی مقیم پایتخت برقرار شود که این امر را می‌توان در قالب تفاهم‌نامه‌های همکاری برمبنای نیاز‌های بومی هر استان اجرایی و محقق کرد. در این بخش، بنیاد ملی نخبگان آمادگی دارد متناسب با نیاز‌های هر منطقه و همچنین ظرفیت‌های نخبگانی زمینه را برای تعامل و هم‌افزایی با استان‌ها فراهم کند.

"طرح شهید بابایی بنیاد ملی نخبگان" طرحی برای پیوند مستعدان برتر کشور با نیازهای صنعت و جامعه

ضرورت برقراری ارتباط هدفمند میان جامعه نخبگانی و سیستم اداری استان

در بخش دیگری از این نشست، سید رضا مرتضوی؛ استاندار اصفهان تصریح کرد: برپایی این جلسات و نشست‌ها گام بزرگی در جهت اثربخشی بیشتر جامعه نخبگانی برای تحقق توسعه یافتگی کشور است.

وی با اشاره به ضرورت برقراری ارتباط هدفمند میان اجتماع نخبگانی و سیستم اداری استان، بهره‌مندی از نظرات و پیشنهادات نخبگانی را امری ضروری توصیف کرد و افزود: تراکم نخبگانی در استان اصفهان یک مزیت منحصر به فرد برای استان است به خصوص که نخبگان دغدغه حل مسائل کشور و استان را دارند و به دنبال فرایند‌های مختلف برای حل مسائل جامعه بومی هستند.

مرتضوی ادامه داد: تمام برنامه‌های توسعه استان بر مبنای اقتصاد دانش بنیان استوار است و تمام رویکرد‌ها در تمام مناطق استانی تحت تأثیر شرایط اقلیمی و همچنین منابع جدید استان که مهمترین آنها نیروی انسانی نخبه و کارآمد است، برمحور اقتصاد دانش بنیان استوار هستند.

نیروی انسانی نخبه هویت آینده را خواهد ساخت

استاندار اصفهان با بیان اینکه کنار هویت تاریخی و میراث فرهنگی استان، نیروی انسانی نخبه هویت آینده را خواهد ساخت، اضافه کرد: در توسعه شرکت‌های دانش بنیان و محصولات دانش بنیان و تسهیل مسیر معیشت مردم، رفع مشکلات متعدد کشور مانند آلودگی هوا، از مهمترین زمینه‌های اثرگذاری نخبگان است.

وی با تأکید بر اینکه اگر امروز مشکلات استان حل نشود، تمام میراث فرهنگی موجود در استان به ویرانه تبدیل خواهند شد، یادآور شد: مسئله آب یکی از دغدغه‌های اصلی اصفهان آینده است. اگر امروز رویکرد استان در رفع مشکلاتی مانند بحران آب، به سمت حوزه دانش بنیان جهت‌دهی نشود، این استان محوری نقش آفرینی خود را در ایران اسلامی از دست خواهد داد.

کاربردی کردن ایده‌ها و نظرات نخبگان امری ضروری است

استاندار اصفهان با اشاره به اینکه ارتباط مداوم با جامعه نخبگانی کاربردی کردن ایده‌ها و نظرات آن‌ها امری ضروری است، بیان داشت: امروزه ارتباط با جامعه نخبگانی یک الزام است و نباید محدود به جلسات نمایشی باشد؛ بنابراین جامعه نخبگانی باید با جدیت تمام مسائل و چالش‌های استان را شناسایی و معرفی کنند و راه حل‌های آن‌ها را نیز به سیستم اداری ارائه دهند. در این بین، تشکیل کارگروه‌های تخصصی بنیاد نخبگان استان با محوریت نیاز‌های مختلف و مسائل متنوع استان امری مهم است چراکه بخش زیادی از مسائل امروز کشور، نیازمند ارائه راهکار‌های خارج از راه‌حل‌های مرسوم است.

وی با بیان اینکه توسعه در گرو پیشرفت منطقه‌ای است، افزود: ساختار اداری کشور نیاز به تمرکززدایی دارد و لازم است بستر ایجاد امکانات در حوزه‌های مختلف صنعتی، فناوری، ورزشی و سیاسی در همه جای کشور فراهم شود.

مرتضوی اضافه کرد: اصفهان، شهر صنعت دستی جهان است و این یک اعتباری است که حتی یونسکو نیز آن را پذیرفته و اصفهان را به عنوان شهر صنایع دستی جهان می‌داند. این برند باید در کشور نیز جا بیفتد. از طرف دیگر، نزدیک به 70 درصد مصنوعات طلای کشور در اصفهان ساخته می‌شود. به این موارد می‌توان شاخص‌های بسیاری را نیز اضافه کرد. با این همه اما به دلیل ایرادات موجود در سیستم حکمرانی، از ظرفیت‌های مختلف استان نمی‌توان برای توسعه استان بهره برد. متأسفانه این موضوع در همه استان‌های کشور وجود دارد؛ بنابراین این میراث نامیمون تمرکزگرایی در سیستم اداری کشور باید از بین برود تا هر استان بتواند برای رسیدن به توسعه، برنامه‌ریزی طولانی مدت انجام دهد.

لزوم نهادینه کردن مؤلفه‌های هویتی در ابعاد مختلف در جامعه نخبگانی

استاندار اصفهان با بیان اینکه موضوع مؤلفه‌های هویتی یکی از موضوعات مهم در فضای نخبگانی است، گفت: اهمیت این موضوع به حدی است که حتی توسعه‌یافته‌ترین کشور‌ها نیز بر آن تأکید دارند و تلاش می‌کنند در مقاطع مختلف به بهانه‌های مختلف، مؤلفه‌های هویتی را در ابعاد مختلف در جامعه نخبگانی و دانشگاهی خود نهادینه کنند. با این حال به دلیل عدم شناسایی و عدم معرفی مفاخر و بزرگان تاریخ کشور، انفکاک جدی در حال ایجاد شدن است که جامعه نخبگانی را از پیشینه غنی فرهنگی و تمدنی جدا می‌کند؛ این در حالیست که شناخت پیشینه هویتی امری ضروری است و نقش مهمی در ارتقاء حس خودباوری و اعتماد به نفس جامعه نخبگانی دارد. علاوه بر آن جامعه نخبگانی باید با اثرگذاری و نقش آفرینی نخبگان دهه‌های اخیر نیز آشنا شوند.

وی افزود: اتصال به ریشه‌های فرهنگی و تمدنی، یکی از عوامل مهم در پایداری و استمرار و فعالیت‌های نخبگانی در مسیر توسعه و پیشرفت و تعالی کشور است. در همین رابطه، استانداری در حوزه مفاخر تلاش کرده است کنگره‌ها و همایش‌های متعدد و مستقلی برای معرفی مشاهیر و مفاخر استان و همچنین آثار آنان انجام دهد تا همه جامعه دانش‌آموزی و دانشجویی استان با پیشینه دیدنی استان آشنا شوند.

استاندار اصفهان خاطرنشان کرد: قطعاً اکوسیستم اداری کشور دچار ضعف‌هایی است اما این ضعف در تمام سیستم‌های اداری جهان نیز وجود دارد. نکته مهم اینست که بتوان از ظرفیت‌های نخبگان کشور برای رفع این ضعف‌ها استفاده کرد. برای نیل به این هدف حتی می‌تواند از تجربیات موفق کشور‌های دیگر نیز بهره برد.

حکمرانی نخبگان به صورت جدی در دستور کار بنیاد قرار دارد

در این نشست، سید محمد صادق موحد؛ معاون آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان نیز تأکید کرد: بنیاد ملی بنیاد ملی نخبگان دوره چهارم فعالیت‌ها و فرایند‌های خود را در حالی آغاز کرده که نسبت به دوره قبلی توسعه دایره نخبگی و مطالبه‌گری بنیاد ملی نخبگان از دستگاه‌ها و نهاد‌ها و شرکت‌ها به منظور به‌کارگیری صاحبان استعداد‌های برتر و نخبگان برای حکمرانی نخبگان و سرآمدی آنان به صورت جدی در دستورکار خود قرار داده است.

وی اضافه کرد: مجموعه بنیاد ملی نخبگان به این موضوع باور دارد که هر اندازه مجموعه حاکمیت درک دقیق‌تری از نخبگان داشته باشد، به همان اندازه مشکلات و مسائل راحت‌تر حل خواهند شد و بنیاد ملی نخبگان از سنوات گذشته تا به امروز در همین مسیر حرکت می‌کند.

موحد با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان چند راهبرد اصلی دارد، ادامه داد: یک راهبرد این است که برنامه‌های شناسایی فعال و خوداظهارانه در فضای نخبگانی اجرا شود. راهبرد دیگر اینکه برنامه‌های توانمندسازی و هدایت استعداد‌های برتر در بنیاد ملی نخبگان طراحی و با کمک دستگاه‌ها و نهاد‌های دیگر اجرا شود و راهبرد مهم دیگر اینکه جامعه نخبگانی، متناسب با تخصص خود و با توجه به مسائل اصلی کشور و نه صرفاً بر اساس منفعت شخصی، توانمند شوند.

معاون آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان اضافه کرد: بنیاد ملی نخبگان تلاش دارد زمینه برای توانمندسازی و هدایت افراد در حوزه تخصصی برای حل مسائل کشور فراهم شود تا فرد در فرایند اثرگذاری هم احساس مفید بودن کند و هم منفعت ملی کشور را محقق کند.

وی با بیان اینکه مسئله جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی که مصوب هیئت دولت است، یک برنامه سخت و دشوار بود، یادآور شد: در این آیین‌نامه، از طرفی سهم مهمترین دستگاه‌ها به عنوان کنشگر کاملاً مشخص و معین است و از طرف دیگر تلاش شده آیین‌نامه در یک فضای تعاملی و هم افزا اجرایی شود تا ضمانت اجرایی لازم را داشته باشد.

موحد یادآور شد: اجرای طرح توسعه هسته‌های مسئله‌محور در فضای دانشجویی و دانش آموختگی و همچنین طرح توسعه رویداد‌های رقابتی مسئله‌محور، به این منظور انجام می‌شود تا مستعد برتر در یک فضای کاملاً طبیعی، هم توانمندی‌های خود را افزایش دهد و هم بتواند استعداد‌های بالقوه خود را در مسیر حل مسائل کشور عملیاتی کند و روش‌های خوش تعریفی برای حل مسائل کشور ارائه دهد. نکته مهم اینکه در پایان این رویداد‌ها، صاحبان مسئله بدون اینکه آیین‌نامه خاصی وجود داشته باشد، به استفاده از دستاورد‌های هسته‌های پژوهشی مسئله‌محور و یا به کارگیری اعضای هسته‌های برگزیده اقدام می‌کنند.

بنیاد ملی نخبگان آماده پذیرش پیشنهادات و نظرات نخبگان است

میثم شهبازی؛ معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان نیز اظهار کرد: برگزاری این نشست‌ها، نتایج بسیار خوب و مطلوبی در پی داشته است. این جلسات در واقع مثلثی بین نخبگان و مدیران استانی و مجموعه بنیاد ملی نخبگان با هدف حل مسائل خود نخبگان و جامعه نخبگانی و همچنین توسعه بومی و منطقه‌ای ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه مجموعه بنیاد ملی نخبگان آمادگی پذیرش پیشنهادات و نظرات نخبگان درباره فرایند‌ها تسهیلات و طرح‌های خود را دارد، افزود: استان اصفهان در حوزه‌های مختلف علم، فناوری، فرهنگ و هنر و حتی حکمرانی و مدیریت، ظرفیت‌های بسیار بالایی دارد که می‌توان با هم افزایی نخبگان این ظرفیت‌ها را فعال کرد و در راستای حل مسائل مورد استفاده قرار داد.

کمال توسعه هر کشوری در گرو مسائل فرهنگی است

محسن شاهرضایی؛ مدیرکل دفتر تکریم و الگوسازی سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان نیز گفت: اصفهان، خطه‌ای چند وجهی است که در همه حوزه‌ها از اقتصاد و محیط زیست گرفته تا فرهنگ و هنر و حکمرانی، ظرفیت‌های منحصر به فردی دارد.

وی با بیان اینکه خوشبختانه در فضای نخبگانی، بیش از دغدغه شخصی، دغدغه ملی وجود دارد، اضافه کرد: این امر بیانگر عزم جدی نخبگان برای توسعه و پیشرفت منطقه و کشور است.

شاهرضایی با بیان اینکه یکی از مهمترین دغدغه‌های نخبگان، مسائل فرهنگی است، یادآور شد: گرچه امروز کشور درگیر مسائل اقتصادی است و شاید مسائل اقتصادی گفتمان غالب در کشور است اما کمال توسعه هر کشوری در گروی مسائل فرهنگی است. با این دید، هر نخبه باید یک نشانه هویتی و فرهنگی کشور باشد.

تشکیل کارگروه‌های تخصصی برای ارائه برنامه‌های اجرایی و سیاستی

حسین ربانی؛ رئیس بنیاد نخبگان استان اصفهان نیز با اشاره به اهم فعالیت‌های بنیاد ملی نخبگان و به تبع آن بنیادهای نخبگان استانی، شناسایی هدایت و توانمندسازی استعدادهای برتر و زمینه‌سازی برای اثرگذاری آن و در نهایت تکریم و الگوسازی از مفاخر و نخبگان را مهمترین رسالت بنیاد ملی نخبگان دانست و گفت: علاوه بر منفعت شخصی، کشور نیز باید از قابلیت‌های نخبگان بهره‌مند شود.

وی افزود: مرکز حکمرانی عالمانه یکی از برنامه های بنیاد نخبگان استان برای تحقق این امر است که این مهم به پیشنهاد و با همکاری استانداری محقق شده است تا زمینه برای نظرخواهی از نخبگان و عملیاتی شدن پیشنهادات آنان فراهم شود. علاوه بر آن، کارگروه‌های تخصصی متعددی نیز ذیل بنیاد نخبگان استان تشکیل شده تا بتوان در قالب آنها زمینه را برای تزریق ایده و تفکر نخبگانی به بخش‌های مورد نیاز کشور فراهم کرد. هدف از ایجاد این کارگروه‌ها، ارائه برنامه سیاستی و یا برنامه برای اقدام است.

رئیس بنیاد نخبگان استان اصفهان با اشاره به کارگاه‌های توان‌افزایی و مهارت‌آموزی برگزار شده در بنیاد نخبگان استان، به کارگیری ظرفیت‌های درون استانی و همچنین تعامل و همکاری دستگاه‌های اجرایی استان را امری ضروری برای برگزاری هرچه بهتر این کارگاه‌ها دانست.