جمعه 9 آذر 1403

خاص‌ترین واحد سپاه با بیش از 800 پاسدار شهید

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
خاص‌ترین واحد سپاه با بیش از 800 پاسدار شهید

به گزارش گروه حماسه و مقاومت خبرگزاری فارس، امروز جمعه پنجم اسفندماه مصادف با سوم شعبان المعظم، سالروز ولادت سیدالشهدا (ع) و روز پاسدار است. به مناسبت این روز بر آن شدیم تا نگاهی کوتاه و گذرا به عملکرد پدافند هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در هشت سال دفاع مقدس که در 37 نبرد تجلی یافت، داشته باشیم. این در حالی است که با گذشت 34 سال از خاتمه جنگ تحمیلی پدافند هوایی سپاه به چنان قدرتی دست یافته که کابوس شبانه دشمنان شده است.

روایت سردار رحیم صفوی از کارستان یگان‌های پشتیبانی رزمی سپاه 

سردار سیدرحیم صفوی درباره نقش یگان‌های تخصصی پشتیبانی رزمی از رزمندگان خطوط مقدم جبهه می‌گوید: یگان‌های پشتیبانی رزمی سپاه پاسداران از اوایل عملیات‌های آزادسازی سرزمین‌های اشغالی جنوب کشور آغاز به فعالیت کردند و پس از بیرون کردن دشمن از سرزمین‌های اشغالی طی چهار عملیات ثامن‌الائمه (ع)، طریق‌القدس، فتح‌المبین و الی بیت‌المقدس جایگاه و نقش خود را در پشتیبانی از عملیات‌ها به فرماندهان و مسؤولان جنگ در کشور ثابت کردند. یگان بهداری با مسؤولیت نصرالله فتحیان، یگان زرهی با مسؤولیت فتح‌الله جعفری، یگان توپخانه با مسؤولیت حسن طهرانی‌مقدم و حسن شفیع‌زاده و یگان پدافند هوایی با مسؤولیت محمدعلی احمدی این مهم را طی زمانی کم‌تر از یک سال ایجاد و عملاً به آن تحقق بخشیدند.

وضعیت توان پدافند هوایی پیش از آغاز جنگ تحمیلی

پیش از آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، نیروی هوایی و پدافند هوایی 2 کشور دارای توانمندی‌های مختلفی بودند. عمده تجهیزات نیروهای عراق به وسیله بلوک شرق (شوروی سابق) و تجهیزات نیروهای هوایی ایران از سوی بلوک غرب (آمریکا) تأمین می‌شد. همچنین به کارگیری، آماده‌سازی، نگهداری، عملیاتی کردن، پشتیبانی و لجستیک این تجهیزات در هر دو کشور به وسلیه کارشناسان کشورهای فروشنده انجام می‌شد.

با پیروزی انقلاب اسلامی و خروج مستشاران آمریکایی از کشور، توقف تأمین لجستیکی مورد نیاز و از همه مهم‌تر، تحریم ایران و ممانعت از تهیه تجهیزات حتی از طریق کشورهای ثالث، برتری هوایی ایران نسبت به عراق افت کرد. با شروع جنگ تحمیلی و حمایت‌های همه جانبه از کشور عراق این وضعیت تشدید یافت؛ به گونه‌ای که عراق با 300 فروند هواپیما جنگ علیه ایران را آغاز کرده بود، در پایان جنگ 610 فروند جنگنده داشت، در حالی که 238 فروند از جنگنده‌های عراق به وسلیه هواپیماها و پدافند هوایی ایران ساقط شده بود.

به عبارتی دیگر حامیان عراق در این هشت سال، 548 فروند جنگنده به ناوگان هوایی نیروی عراق اضافه کردند. در حالی که تعداد هواپیماهای نیروی هوایی ایران نه تنها از 467 فروند فراتر نرفت، بلکه به دلیل مشکلات تأمین قطعات یدکی و سقوط تعدادی از آن‌ها به دلیل حضور پررنگ در نبردها، لزوم حمایت نیروی هوایی از نبردهای زمینی و بمباران عقبه‌های راهبردی دشمن، تعداد هواپیماهای آماده پرواز نیروی هوایی ایران به شدت کم شده بود. در این شرایط کاملاً نابرابر، طبیعی بود که واحدهای پدافند هوایی از همیت خاصی در دوران جنگ برخوردار باشند.

در 37 نبرد پدافند هوایی در هشت سال دفاع مقدس چه گذشت؟

پدافند هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سازمان خود در سال 1359 را با تعداد اندک جنگ‌افزارهایی آغاز کرد که در ابتدا از ارتش جمهوری اسلامی گرفته بود. این سازمان در هشت سال دفاع مقدس، با حضور در 37 نبرد در جبهه‌های سه‌گانه جنوبی، میانی، و شمالی با جذب و آموزش نیرو و سازماندهی آنان و نیز به کارگیری غنایم نبردهای 37‌گانه و تعمیر و بازسازی جنگ‌افزارها به تدریج سازمان خود را توسعه داد و 17 هزار و 764 نفر نیرو، 2 هزار و 568 نفر فرمانده قبضه، 321 نفر فرمانده آتشبار و جانشینشان، 107 فرمانده گردان و چندین فرمانده تیپ، 12هزار و 840 نفر خدمه توپ‌های ضدهوایی و همچنین با 6 تیپ پدافند هوایی، هر تیپ شامل سه گردان، هر گردان شامل سه آتشبار و هر آتشبار شامل 5 تا 8 قبضه یعنی؛ با 446 قبضه، 387آتشبار و با 17 گردان، ضمن ایفای مسؤولیت خود در پشتیبانی رزمی از یگان های رزم، بیش از 800 شهید و 468 جانباز تقدیم انقلاب اسلامی کرد.

وضعیت آماری پدافند هوایی سپاه در 37 نبرد جبهه

ردیف تاریخ تعداد رزمنده تعداد جنگ‌افزار غنایم به دست آمده تعداد آتشبار 1 دو سال اول جنگ 2076 نفر 298 قبضه 147 قبضه 46 آتشبار 2 سال سوم جنگ 2380 نفر 340 قبضه 31 قبضه 50 آتشبار 3 سال چهارم جنگ 2366 نفر 338 قبضه 45 قبضه 50 آتشبار 4 سال‌های پنجم و ششم جنگ 2289 نفر 327 قبضه 155 قبضه 47 آتشبار 5 سال‌های هفتم و هشتم جنگ 7491 نفر 1073 قبضه 68 قبضه 194 آتشبار جمع 16602 نفر 2376 قبضه 446 قبضه 387 آتشبار

پیشرفت‌های واحد پدافند هوایی سپاه که روزی از پایین‌ترین رده فعالیت خودش را آغاز کرد، امروز به یکی از قدرت های بزرگ در امر دفاع هوایی جهان و منطقه تبدیل شده است. واحدی که در 37 عملیات شاخص حضوری فعالانه داشت و با تقدیم بیش از 800 شهید در مناطق عملیاتی توانسته است امروز بر قله استقلال و خودکفایی با تکیه بر توان داخلی همراه با ایثار و فداکاری بیاستد.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

پیغام فتح

ارتش جمهوری اسلامی ایران

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

پدافند هوایی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
خاص‌ترین واحد سپاه با بیش از 800 پاسدار شهید 2
خاص‌ترین واحد سپاه با بیش از 800 پاسدار شهید 3
خاص‌ترین واحد سپاه با بیش از 800 پاسدار شهید 4
خاص‌ترین واحد سپاه با بیش از 800 پاسدار شهید 5
خاص‌ترین واحد سپاه با بیش از 800 پاسدار شهید 6
خاص‌ترین واحد سپاه با بیش از 800 پاسدار شهید 7
خاص‌ترین واحد سپاه با بیش از 800 پاسدار شهید 8