خبرنگاران هویت انقلاب اسلامی را حفظ و تقویت کنند
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس گفت: در جنگ نرم درون مایه و هویت انقلاب اسلامی مورد هدف دشمن قرار گرفته است، خبرنگاران باید این هویت انقلاب اسلامی را حفظ و تقویت کنند.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس گفت: در جنگ نرم درون مایه و هویت انقلاب اسلامی مورد هدف دشمن قرار گرفته است، خبرنگاران باید این هویت انقلاب اسلامی را حفظ و تقویت کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، مراسم تجلیل از فعالان رسانه با حضور سردار علیمحمد نائینی رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس و اصحاب رسانه بعدازظهر یکشنبه 15 مرداد در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار شد.
در ابتدای این مراسم سردار نایینی گفت: امروز کار خبر دیگر صرف اطلاع رسانی و آگاهی بخشی نیست و یک کار و جنگ حرفهای است، دوره رایج خبرنگاری تقریباً پایان یافته و امروز کار عرصه فعالیت هر خبرنگار محیط جنگ روایت است، در جنگ روایت نیز دشمن در پی بیاعتبار سازی روایتهای تثبیت شده و منابع تولید روایت است.
وی ادامه داد: تولید محتوا و انتشار باورپذیر روایتها کار بسیار پیچیده و ترکیبی از هنر، دانش و تجربه است. داشتن محتوا به تنهایی کافی نیست، بلکه انتقال پیام، تولید محتوا در زمان مناسب، ارائه آن در بستر مناسب و بعد تثبیت محتوا، اهمیت زیادی دارد و کار بسیار سختی هست و تقریباً همه ما به صورت جاری با آن درگیر هستیم. مدیریت افکار عمومی اگر امروز درست انجام شود بزرگترین موفقیت ملی است.
در ادامه این مراسم تجلیل رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس افزود: دشمن با بهرهگیری از تکنیکهای روانشناسی، جامعه شناسی و رسانه تلاش میکند روایتهای دروغ را باور پذیر کند. ایجاد شبهه و مسئله با هدف بیاعتبار سازی روایتهای موجود از انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، جبهه مقاومت و جریان انقلابی برنامه اصلی رسانههای معاند است و به صورت شبکهای با هم کار میکنند.
وی گفت: به دست گرفتن روایت درست، مستند و معتبر خیلی سخت است و امروز واقعاً مقابله با تحریف روایت سخت شده است. تثبیت روایتهای معتبر، مستند و مقابله با تحریف مهمترین نیاز امروز به خصوص در حوزههای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است، در واقع این کار مرزبانی از هویت انقلاب اسلامی است، زیرا هویت انقلاب اسلامی با تعبیر رهبر معظم انقلاب، کاملاً به هویت دفاع مقدس وابسته است.
سردار علیمحمد نایینی ادامه داد: هویت سپاه پاسداران به هویت دفاع مقدس وابسته است، که اگر دفاع مقدس نبود سپاه پاسداران نیز مثل کمیتهها ادغام میشد، زیرا عنصر اصلی دفاع مقدس ایمان، خود باوری، اعتماد به نفس، اخلاص، ایثار، مجاهدت و دشمن ستیزی بود که امروز عناصر اصلی انقلاب اسلامی است و دشمن همینها را هدف قرار داده، دشمن وقتی در کودتا، شورش و تجزیه کشور، جنگ نظامی و نفوذ امنیتی شکست میخورد هویت را هدف قرار میدهد.
وی افزود: جامعه شناسان هویت را پاسخ به کیستی مطرح میکنند و به تدریج هویت تغییر میکند، وقتی هویت تغییر کرد، ذائقه و سبک زندگی تغییر میکند. در جنگ سخت و نیمه سخت سرزمین و ساختارها و در جنگ نرم هویتها مورد هدف قرار میگیرند. ساختارها ممکن است در بعضی کشورها مشابه باشد اما چیزی که انقلاب اسلامی را متمایز میکند هویت آن است و در جنگ نرم درون مایه و هویت انقلاب اسلامی که هویت دینی و انقلابی است، هدف قرار میگیرد. خبرنگاران باید هویت انقلاب اسلامی را حفظ و تقویت کنند.
مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: اتفاقی که در هشت سال دفاع مقدس افتاد به تعبیر مقام معظم رهبری هر روزش یوم الله بود. مقاطع خاص و قلهای آن مثل شبهای عملیات کربلا 5 که رهبری فرمودند شبهای قدر انقلاب اسلامی است. ما هنوز نتوانستیم به یک هزارم حوادث آن موقع بپردازیم. بعضی از کنگرههای استانی به ما گفتند تا دو قرن دفاع مقدس پتانسیل تولید محتوا دارد. همه تجربههای موفق ما در همه میدانها متأثر از دفاع مقدس است. به توصیف حاج قاسم سلیمانی دفاع مقدس قله و جبهه مقاومت دامنه قله است.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ادامه داد: کار این مرکز مرزبانی از روایت مستند تاریخی است و از لحاظ هویتی با کار شما خبرنگاران مشترک است و هویتی مشترک دارد، زیرا امروز کار خبرنگاران عمدتاً بیشتر از اطلاع رسانی، پاسداشت روایتهای معتبر است. در دوره دفاع مقدس مرکز اسناد کار ثبت و ضبط حوادث را به عهده داشت و نتیجه آن کار و فعالیت راویان دفاع مقدس بود و فعالیت خبرنگاران و عکاسان آن دوره تبدیل به گنجینه عظیم دفاع مقدس شده است و آن چیزی که ما امروز به عنوان گنجینه دفاع مقدس به صورت صوتی، تصویری و متنی داریم نتیجه فعالیت این قشرهاست.
سردار نایینی افزود: کار خبرنگاران در دوران دفاع مقدس فقط ثبت و ضبط اطلاعات نبود، بلکه جنگ رسانهای بسیار پیچیده و گستردهای علیه جمهوری اسلامی شکل گرفته بود و با جنگ گستردهای علیه خودمان روبهرو بودیم، علاوه بر این مجاهدتهای زیادی برای حفظ روحیه ملی توسط خبرنگاران میشد و انتقال رشادتها نیز از دیگر فعالیتهای ارزشمند این حوزه بود و شهدای زیادی نیز تقدیم کردند و طی بررسی ما حدود هزار و 300 شهید خبرنگار و تصویربردار شناسایی شدند.
وی گفت: اگر دفاع مقدس به لحاظ انسانی و پشتیبانی حمایت شد برآمده از جو آن زمان بود، نقش رسانهها و خبرنگاران در این امر خیلی مهم و تعیین کننده بود، معمولاً وقتی به دفاع مقدس میپردازیم توجه معطوف نبردها میشود، اما به این حوزههای تخصصی کمتر پرداخته میشود. این جنگ بسیار گستردهتر و پیچیدهتر بود و حتی بعد از دفاع مقدس ادامه پیدا کرد. بعد از دفاع مقدس جنگ رسانهای جنگ اصلی علیه جمهوری اسلامی شد و جنگ امروز نیز در ادامه آن جنگ برای بیمعنا کردن مقاومت است، هویت اصلی ما در جنگ مقاومت بود و الان سعی در تخریب این هویت دارند.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ادامه داد: دشمن به این نتیجه رسید محاسباتش در هویت انقلاب اسلامی اشتباه بوده، زمینههای فروپاشی ما در جنگ کاملاً فراهم بوده اما دشمن هویت مانع فروپاشی بود، پیام اصلی هشت سال دفاع مقدس این بود که امکان براندازی جمهوری اسلامی با اقدام نظامی غیر ممکن است و باید دنبال مدل دیگری برویم و جنگ امروز یک جنگ تکامل یافته است زیرا دشمن از تمام ظرفیتهای خود برای تولید محتوا، روایت و به دست گرفتن افکار عمومی با به کار گیری تمامی مهارتهای ارتباطی استفاده میکند.
در ادامه این آئین تجلیل علیمحمد نایینی افزود: مرکز اسناد یک بخش جامعه پژوهشی دارد که حدود 3 هزار اثر پژوهشی در آن تعریف شده است که اگر این 3 هزار اثر پژوهشی منتشر شود تقریباً روایتهای اصلی دفاع مقدس در اختیار همه محققان و سازمانها قرار میگیرد، که شامل کتابهای تجزیه و تحلیل جنگ و حدود 500 کتاب تاریخ شفاهی فرماندهان اصلی جنگ در آن موجود است. ما تا الان از 400 فرمانده شاخص که فرماندهان تیپ، لشکر و قرارگاههای اصلی جنگ بودند تاریخ شفاهی 200 نفر را اخذ کردهایم و از 2 هزار فرمانده گردان نیز تاریخ شفاهی حدود 600 نفر گرفته شده است، امسال در هفته دفاع مقدس از 60 نفر فرماندهانی که در یک سال گذشته در بحث تاریخ شفاهی فعالیت کردند، تجلیل خواهیم کرد.
سردار نایینی گفت: حدود 200 اثر پژوهشی جدید داریم که تا پایان سال رونمایی خواهد شد، همچنین 4 رویداد مهم در مرکز اسناد تعریف شده که یکی از آنها تجلیل از قهرمانان خط شکن بود که با حضور 700 نفر از فرماندهان گردانهای زمان جنگ برگزار شد. رویداد دوم پنجمین دوره نام و یادها تحت عنوان قهرمانان ملی است که با حضور فرماندهان تیپ بالا برگزار میشود. رویداد سوم دو سالانه شهید همدانی است که بررسی آثار برگزیده جبهه مقاومت است که گروههای علمی و داوری آن تشکیل شده که همزمان با سالگرد شهید همدانی برگزار خواهد شد. همچنین در هفته پژوهش مراسم رونمایی از آثار جدید برگزار خواهد شد. در هفته دفاع مقدس نیز دو کتاب رونمایی میشود.
وی ادامه داد: در دو سال آینده 70 اثر از روزشمارهای جنگ را به پایان خواهیم رساند، که یک تاریخ جامعی از انقلاب اسلامی و دفاع مقدس از 22 بهمن 57 تا مرداد سال 67 است، البته ایده روزشمارها را به بعد از جنگ تعمیم دادیم و امیدواریم امسال قرارداد روزشمارهای دهه هفتاد به صورت پروژههای مرکز با محققان و پژوهشگران ببندیم. همچنین بخشی از روزشمارها را در سالهای گذشته فعال کردیم، در حال حاضر در مرکز 900 قرارداد پروژه فعال پژوهشی داریم، که در این پروژهها 300 محقق، نویسنده و پژوهشگر با مرکز ارتباط دارند.
در پایان این مراسم تجلیل رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس افزود: همه فرماندهان دوران دفاع مقدس نیز هویت با مرکز مشترکی دارند، مرکز اسناد سه منبع معتبر و ممتاز را در اختیار دارد که راویان، فرماندهان جنگ و گنجینه اسناد این منابع هستند و آثاری که تولید میشود برآیند این سه مجموعه است، مثلاً وقتی تاریخ شفاهی فرماندهان گرفته میشود کارشناسان آن را با اسناد و راویان آن تطبیق میدهند یا وقتی محققی اثری تولید میکند با روایت فرماندهان سنجش میشود و گاهی یک دوره بررسی طولانیتر از دوره تولید اثر زمان میبرد و حتی ممکن است بررسی یک اثر تاریخ شفاهی 6-7 سال زمان ببرد.