خبر خوش صیدی بازار بورس را تکان می دهد!
بازار سرمایه با گسترش ابزارها و صندوقهای مالی جدید بهدنبال ایجاد تنوع بیشتر است. حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس، روز شنبه اعلام کرد که صندوق ارز دیجیتال بهزودی به جمع صندوقهای بورسی افزوده میشود. در همین راستا، مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگویی به بررسی اثرات این ابزار جدید بر بازار سرمایه پرداخت و مزایا و معایب احتمالی آن را تشریح کرد. ورود چنین صندوقی میتواند به...
صندوقهای سرمایهگذاری بورسی گزینهای مناسب برای افرادی است که زمان کافی برای تحلیل و بررسی سهام مختلف در یک صنعت یا حوزه خاص ندارند. این صندوقها با مدیریت حرفهای سرمایه، امکان کسب سود غیرمستقیم را برای سرمایهگذاران فراهم میکنند و ریسک انتخاب نادرست سهام را کاهش میدهند.
طبق اعلام حجت الله صیدی، رئیس سازمان بورس، قرار است به زودی صندوق جدیدی در حوزه ارز دیجیتال در بازار سرمایه تاسیس شود. اما آیا بازار سرمایه ایران عمق و ظرفیت لازم برای ورود این صندوق را دارد؟ ورود صندوق ارز دیجیتال چه مزایا و معایبی برای بازار خواهد داشت؟
بازاری که دخالتهای تعمدی در آن نباشد، کاراترین بازار است
مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با آثار مثبت و منفی ورود صندوق ارز دیجیتال به بورس توضیح داد: «چنانچه ماهیت بازارهای مالی را بررسی کنیم، میتوان گفت کاراترین بازار مالی، آزادترین آن است؛ یعنی بازاری که بدون مداخلههای تعمدی نهادهای گوناگون فعالیت میکند و کشف قیمت در آن براساس دو نیروی عرضه و تقاضا مشخص میشود.»
این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: «این بازارها پتانسیل بالایی در جذب و جلب اعتماد سرمایهگذاران دارند و بهعنوان بهشت سرمایهگذاری معرفی میشوند.»
دولت، پشتوانه ارزهای سخت (hard currency) است
محبی گفت: «در تعریف ارزها در سطح بینالمللی از دو واژه استفاده میشود؛ ارزهای سخت (hard currency) بهعنوان ارزی که ارزش آن به طور مستقیم به کالای خاصی مثل نقره یا طلا وابسته نیست و ناشی از اعتبار دولتهاست. همچنین به دلیل داشتن پشتوانه قوی (دولت) درگیر نوسانات نیست. از ارزهای سخت با هدف سرمایهگذاری امن استفاده میشود.»
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: «ارز دیگر نیز ارزهای نرم (soft currency) هستند، که خلاف ارزهای سخت به دلایل مختلف دچار نوسان میشوند. در تعریف ارزها باید به اعتماد سهامداران و اعتبار دولت توجه بسیاری داشت.»
اعتماد مردم به ارز کشور به دلیل اقتصاد ناپایدار کم شده است
محبی تصریح کرد: «در کشور و اقتصاد ایران که ارزش پول پایداری ندارد، اعتماد مردم به بازارهای گوناگون به دلایل مختلف کم و به دلیل اتفاقات منطقهای دچار ریسکهای ژئوپلتیک بسیاری شده است. دولت چهاردهم علاقه بسیاری به مداخله در بازارها دارد و اقتصاد کشور بر مبنای عرضه و تقاضا نیست.»
صندوق ارز دیجیتال به دلیل تحریمها نمیتواند مبتنی بر ارزهای رایج بینالمللی باشد
این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: «به دلیل تحریمهای اقتصادی ایران، صندوق ارز دیجیتال نمیتواند مبتنی بر ارزهای دیجیتال رایج بینالمللی باشد. برای تاسیس صندوق نیاز است که در کشور رمزارزهای داخلی طراحی شود که چالشهای بسیاری دارد. بنابراین خبرها حاکی از صندوق ارز دیجیتالی است، که محتوای داخل آن مشخص و پایدار نیست. همچنین زیرساختهای مناسبی به دلیل محدودیت کشور در دسترسی به شبکه اینترنت جهانی وجود ندارد.»
ایجاد صندوق ارز دیجیتال در مرحله اول نقدینگی را در بازار سهام بیشتر میکند
محبی تاکید کرد: «اگر تاثیر ایجاد این صندوق بر بازار سرمایه را بررسی کنیم، در مرحله اول باعث افزایش نقدینگی از طریق ورود پول داغ میشود، زیرا پول را از بخشهایی که نقدشوندگی پایینتری دارد خارج و به سمت این صندوقها روانه میکند. بازار سرمایه در نهایت از این افزایش نقدینگی نفع خواهد برد.»
این کارشناس بازار سرمایه گفت: «از طرف دیگر ایجاد صندوق ارز دیجیتال تنوع در سبد سرمایهگذاری را بسیار میکند که موجب هدایت بخشی از سرمایههای پارکشده به سوی این صندوقها میشود.»
صندوق ارزدیجیتال رقیب بازارهای سنتی است
محبی تصریح کرد: «صندوق ارز دیجیتال میتواند بهعنوان بازاری مدرن رقیب جدی بازارهای سنتی باشد. مدرن بودن بازار ارز دیجیتال، متنوع نبودن ابزارهای مالی در بازار سرمایه، در کنار نبود اعتماد به بورس از سوی مردم اما میتواند باعث متزلزلتر شدن بازار سهام از لحاظ ورود صندوق ارز دیجیتال شود.»
به دلیل شرایط مبهم بازار سرمایه در چهار سال گذشته از اعتماد سهامداران به بورس کاسته شده است
این کارشناس بازار سرمایه گفت: «به دلیل شرایط مبهمی که در چهار سال گذشته بر سر بازار سرمایه روانه شده، بخش اعظمی از اعتماد سهامداران از دست رفته و بازار سرمایه در حال حاضر به دنبال احیا و جلب اعتماد سهامداران است.»
محبی اظهار کرد: «معرفی و ایجاد صندوق ارز دیجیتال در کوتاهمدت سبب جذب پول بخشی از سرمایهگذاران خاکستری که هنوز برای سرمایههای خود تصمیمی ندارند، خواهد شد که در نتیجه سبب افزایش فعالیت کدهای نیمه فعال میشود.»