شنبه 10 آذر 1403

خبر مهم معاون بانک مرکزی از رشد اقتصادی 6.2 درصدی در بهار امسال

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
خبر مهم معاون بانک مرکزی از رشد اقتصادی 6.2 درصدی در بهار امسال

محمد شیریجیان؛ معاون اقتصادی بانک مرکزی و علیرضا قائدی؛ معاون اداره حساب‌های اقتصادی بانک مرکزی با حضور در برنامه میز اقتصاد توضیحاتی در رابطه با آمار رشد اقتصادی در بهار سال 1402 ارائه کردند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، معاون بانک مرکزی گفت: بهار امسال از معدود دوره‌هایی بوده که رشد اقتصادی فصل اول سال از متوسط رشد اقتصادی سال و متوسط رشد اقتصادی بلند مدت بالاتر ثبت شده است.

محمد شیریجیان؛ معاون اقتصادی بانک مرکزی و علیرضا قائدی؛ معاون اداره حساب‌های اقتصادی بانک مرکزی با حضور در برنامه میز اقتصاد توضیحاتی در رابطه با آمار رشد اقتصادی در بهار سال 1402 ارائه کردند.

شریجیان در رابطه با برنامه‌های بانک مرکزی و دولت در سال 1402 گفت: از اواخر سال گذشته با توجه به تلاطمی که در متغیرهای کلان اقتصادی ایجاد شد، مجموعه اقتصادی دولت به این جمع‌بندی رسید که باید هدفگذاری خود را در سال 1402 بر رشد غیرتورمی اقتصاد، تعدیل و مواجهه با سیکل‌های مخرب اقتصادی و پیش‌بینی پذیر کردن متغیرهای کلان اقتصادی برای عموم مردم و فعالان اقتصادی قرار دهد.

تدوین بسته سیاستی مهار تورم و رشد تولید

وی افزود: امسال که توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به عنوان سال «مهار تورم و رشد تولید» نام‌گذاری شد، این اطمینان خاطر در منظومه اقتصادی حکمرانی دولت ایجاد شد که هدفگذاری انجام شده و رویکردی که دولت در نظر گرفته است، به درستی انتخاب شده است. بر این اساس از ابتدای امسال سه دستگاه سیاست‌گذار اقتصادی کشور یعنی بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد و امور دارایی، بسته سیاستی را در قالب برنامه مهار تورم و رشد تولید با همکاری سایر دستگاه‌ها طراحی کردند. در این بسته سیاستی به طور مشخص وظیفه هر کدام از دستگاه‌ها در تحقق مهار تورم و رشد تولید با محوریت رفع مجموعه‌ای از ناترازی‌ها با عنوان ریشه اصلی مشکلات ساختاری اقتصاد کشور، طراحی شد.

شیریجیان با اشاره به اینکه برنامه‌ها در جهت رفع ناترازی‌های بودجه، ناترازی‌های بانکی، ناترازی صندوق‌های بازنشستگی، ناترازی انرژی و از این دست موارد طراحی شده است، اظهار کرد: در این برنامه بر تامین مالی غیرتورمی اقتصاد برای دولت و فعالان اقتصادی متمرکز شده‌ایم. برنامه کنترل و مدیریت نقدینگی و افزایش بهره‌وری نقدینگی، برنامه مدیریت پایه پولی، برنامه جذب سرمایه‌گذاری خارجی، برنامه مولدسازی و افزایش ارزش افزوده اقتصادی دارایی‌های دولت از جمله دیگر برنامه‌های است که در مجموعه شورای اقتصادی با حضور شخص محترم رئیس جمهور، تدوین، طراحی، تصویب و به دستگاه‌ها ابلاغ شد و اجرای این برنامه‌ها به صورت مستمر پایش می‌شود.

تورم 103 درصدی تولیدکننده به 34 درصد رسید

معاون اقتصادی بانک مرکزی با ارائه گزارش عملکرد اجرای این برنامه در 6 ماهه ابتدایی امسال، گفت: اولین دستاورد کاهش تورم است. دولت در مهار تورم موفق بوده است، به طوری که از ابتدای امسال تورم کشور 16 واحد درصد کاهش پیدا کرد. یعنی از تورم حدود 55 درصدی به تورم 39 درصدی رسیده‌ایم. در شاخص قیمت تولیدکننده نیز 15 درصد کاهش داشته‌ایم و با توجه به اینکه تورم تولیدکننده یا همان شاخص قیمت تولیدکننده به شدت در رشد اقتصادی اثرگذار است، شاهد آن هستیم که این رقم در حال حاضر به حدود 34 درصد رسیده و به شدت تعدیل شده است. این در حالی است که اردیبهشت 1400 (قبل از دولت سیزدهم) تورم 103 درصدی تولیدکننده را داشته‌ایم.

شیریجیان با اشاره به اینکه یکی از مهمترین مولفه‌های کمک کننده به افزایش رشد اقتصاد، مهار تورم تولیدکننده بوده است، اظهار کرد: کاهش تورم تولیدکننده به پیش‌بینی پذیری اقتصاد کمک کرده و موجب کاهش هزینه تمام شده تولیدکننده شده است. یکی از دلایل اصلی تورم و کاهش رشد اقتصادی، تورم تولیدکننده است و دولت به خوبی توانسته این بخش را کنترل کند. وقتی تولیدکننده قیمت مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای خود را بتواند پیش‌بینی کند، این مسئله بر افزایش تولید آن نیز موثر است.

تحقق رشد اقتصادی 6.2 درصدی و خروج از رکود

وی در ادامه تاکید کرد: در معدود دوره‌هایی از اقتصاد هستیم که رشد اقتصادی فصل اول سال از متوسط رشد اقتصادی سال و متوسط رشد اقتصادی بلند مدت بالاتر ثبت شده است. در سال‌های اخیر، اقتصاد کشور رشدهای خوبی را تجربه کرده است و بر اساس اقوال معتبر اقتصادی، اگر اقتصادی بتواند رشد بالای 3 درصد را در طی چندین سال متوالی تجربه کند، می‌توان گفت که از رکود اقتصادی خارج شده است.

شیریجیان افزود: اقتصاد کشور رشد اقتصادی 4.1 درصد در سال 99، 4.4 درصد در سال 1400 و 4 درصد را در سال 1401 تجربه کرده و در حال حاضر نیز رشد اقتصادی کشور در فصل بهار امسال به 6.2 درصد رسیده است که از متوسط سال گذشته نیز بیشتر است. هدفگذاری دولت در سال جاری ثبت رشد اقتصادی بالای 3 درصد است و در فصل اول از هدفگذاری که انجام داده‌ایم جلوتر هستیم.

وی با اشاره به اینکه بانک مرکزی عمدتا نقدینگی را هدفگذاری می‌کند، اظهار کرد: در کنار مدیریت متغیرهای بخش واقعی اقتصاد متغیرهای پولی نیز به خوبی مدیریت شده و رشد نقدینگی به 26.9 درصد رسیده است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی در ادامه گفت: در رشد اقتصادی فصل بهار 1402، شاهد رشد موزون تمامی بخش‌های اقتصاد هستیم. در سال 1401 رشد بخش خدمات کمتر بوده، اما در فصل اول امسال رشد بخش خدمات به 6.2 درصد رسیده است. رشد بخش کشاورزی را نیز در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته شاهد بوده‌ایم.

شیریجیان ادامه داد: رشد سرمایه گذاری در بهار 1401 منفی 1.2 درصد بوده که امسال به 2 درصد رسیده است و این یعنی رشد اقتصادی همراه با رشد سرمایه گذاری بوده و رشد سرمایه گذاری از سال گذشته شروع شده است.

افزایش 380 همتی تولید در بهار

علیرضا قائدی، مدیر اداره حساب‌های اقتصادی بانک مرکزی، در ادامه این نشست گفت: در سه ماه اول 1402 تولید ناخالص داخلی 380 همت است که نسبت به سه ماهه اول سال گذشته 6.2 درصد، به قیمت‌های واقعی رشد کرده است.

وی ادامه داد: تهیه آمار تولید ناخالص داخلی فرایندی زمان بر است که حدود 80 روز بعد از پایان هر فصل این آمارها تهیه می‌شود.

قائدی بیان کرد: در تولید کالا و خدمات نهایی وضعیت نسبت به سال‌های گذشته بسیار بهبود یافته و از سمت تقاضا، مصرف کالا و خدمات نیز افزایش داشته است.

رشد 2.2 درصدی در بخش کشاورزی

مدیر اداره حساب‌های اقتصادی بانک مرکزی تصریح کرد: در سمت عرضه اقتصاد ارزش افزوده فعالیت‌های اقتصادی در بخش کشاورزی 2.2 درصد رشد کرده ایم، به این صورت که محصولات زراعی 8.7 درصد، تولید محصولات باغی 5.4 درصد، محصولات دارویی 4.7 درصد رشد کرده است که ماحصل آن در بخش کشاورزی رشد 2.2 درصدی را شاهد هستیم.

وی ادامه داد: بانک مرکزی سابقه طولانی در تهیه و تولید حساب‌های ملی دارد که به حدود 65 سال می‌رسد و روش‌های آمار گیری مبتنی بر روش‌های استاندارد است و همچنین مبتنی بر آمارهای دریافتنی از تمام دستگاه‌های بخش خصوصی و بخش دولتی است.

رشد 3.7 درصدی بخش صنعت و سهم 1.5 درصدی گروه نفت

در ادامه محمد شیریجیان، معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: در بخش تولیدات صنعتی، شاخص تولید کالاهای صنعتی که 70 درصد ارزش افزوده بخش صنعت را تشکیل می‌دهد، رشد 3.7 درصدی داشته ایم. در صنعت نفت، افزایش تولید نفت خام 20 درصد افزایش داشته، در تولید میعانات گازی به افزایش تولید 5 درصدی رسیده ایم که به تبع آن افزایش صادرات نیز داشته ایم. بدین ترتیب 1.5 درصد از 6.2 درصد رشد اقتصادی متعلق به حوزه نفت بوده است.

وی یادآور شد: در بخش خدمات در حوزه حمل و نقل و انبار داری، خرده فروشی و عمده فروشی (که اتفاقا این دو بخش مکمل هم هستند که نشان می‌دهد گردش کالا در اقتصاد بیشتر شده است) و در حوزه هتل و رستوران داری و گردش گری شاهد بیشترین رشد بوده ایم.

این مسئول خاطرنشان کرد: در آمارها به تولید توجه داریم و این تولید با توجه به قیمت‌های سال پایه 95 ثابت شده است، یعنی تغییرات قیمت تولید سال‌های 1396 تا سال 1402 در نظر گرفته نمی‌شود و آن چیزی که منجر به افزایش رشد اقتصادی می‌شود همان مقدار تولید است، یعنی از ضرب قیمت در مقدار اقلام مختلف به یک ارزش می‌رسیم و این ارزش قیمت ثبات دارد و آن چیزی که موجب تغییرات می‌شود میزان تولید است.

شیریجیان ادامه داد: ما شاهد رشد بخش‌هایی هستیم که از تحریم‌ها به شدت متأثر شده است، یعنی رشد 16.4 درصدی بخش نفت و 3.7 درصدی صنایع و معاون نشان می‌دهد که ما توانسته این آثار تحریم‌ها را کنترل کنیم و همچنین در حوزه تولید صنایع غذایی و تولید وسایل نقلیه موتوری بیشترین رشدها را داشته ایم.

چشم‌انداز رشد تا پایان سال

وی درباره چشم‌انداز رشد تا پایان سال هم بیان کرد: امیدوار هستیم که بتوانیم روند مثبت اقتصادی را تا پایان سال پیش ببریم، زیرا علائم اقتصادی همین موضوع را به ما می‌گوید.

معاون اقتصادی بانک مرکزی اظهار داشت: در توسعه بخش کالا در بخش صنعت باید اشاره کنم که صورت‌های مالی شرکت‌های تولیدی بورسی حاکی از ان است که در تیر ماه رشد 6.7 درصدی و در مرداد ماه رشد 9.2 درصدی داشته ایم. از طرف دیگر موجودی انبارها کاهش پیدا کرده است که نشان می‌دهد سرمایه گذاری از محل تولیدی انبار بهتر شده است و همچنین پیش بینی پذیری از آینده اقتصاد بهبود یافته است.

وی اضافه کرد: در بخش کشاورزی رشد خوبی داشته ایم، به عنوان نمونه 10 میلیون تن خرید تضمینی گندم داشته ایم. در حوزه ساختمان نیز رشد سرمایه گذاری دولت در بخش ساختمان 45 درصد و رشد سرمایه گذاری بخش خصوصی 40.3 درصد بوده است و مجموعه این موارد نشان می‌دهد که تا پایان سال رشد اقتصادی را ادامه خواهیم داد.

شیریجیان تصریح کرد: ما باید برنامه تامین مالی غیر تورمی را دنبال کنیم و این موضع در حال پیگیری است که با توجه به شرایط به‌روز می‌شود و ما مولدسازی دارایی‌ها را نیز پی گیری می‌کنیم و همچنین بحث استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی که به واسطه توسعه مناسبات منطقه‌ای بهبود یافته است را دنبال می‌کنیم. همچنین مدیریت بهره وری نقدینگی و مدیریت تامین مالی زنجیره‌ای را ادامه خواهیم داد.

همچنین بخوانید