سه‌شنبه 6 آذر 1403

خرداد؛ سرنگونی پهپاد جاسوسی و متجاوز آمریکا

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
خرداد؛ سرنگونی پهپاد جاسوسی و متجاوز آمریکا

ساعت 14 دقیقه بامداد پنجشنبه 30 خرداد 1398، پهپاد 200 میلیون دلاری «گلوبال هاوک» آمریکا در شرایطی که بر خلاف قوانین هوانوردی، کلیه تجهیزات مربوط به معرفی خود را خاموش کرده بود، در نهایت پنهان‌کاری، از پایگاه الظفره در نزدیکی ابوظبی امارات به هوا برخاست و به حریم هوایی ایران اسلامی تجاوز کرد.

گروه سیاسی خبرگزاری میزان؛ ساعت 14 دقیقه بامداد پنجشنبه 30 خرداد 1398، پهپاد 200 میلیون دلاری «گلوبال هاوک» آمریکا در شرایطی که بر خلاف قوانین هوانوردی، کلیه تجهیزات مربوط به معرفی خود را خاموش کرده بود، در نهایت پنهان کاری، از پایگاه الظفره در نزدیکی ابوظبی امارات به هوا برخاست و به حریم هوایی ایران اسلامی تجاوز کرد.

این پهپاد متجاوز آمریکایی در ساعت 04:05 در حوالی منطقه «کوه مبارک» واقع در شرق استان هرمزگان، در کرانه دریای عمان، هدف سامانه پدافندی سوم خرداد نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و منهدم شد.

بخش‌هایی از این پهپاد گرانقیمت آمریکایی در آب‌های سرزمینی ایران در جایی که هدف قرار گرفته بود، توسط متخصصان ایران بازیابی شد.

منهدم شدن «گلوبال هاوک» این پهپاد فوق پیشرفته آمریکایی توسط سامنه پدافندی سوم خرداد ایران اسلامی، موجب حیرت متخصصان نظامی جهان شد؛ چرا که این پهپاد متجاوز آمریکایی رادار گریز بود و به عنوان دوربردترین پرنده عملیاتی جهان شناخته می‌شد؛ این پهپاد متجاوز، توان حمل یک محموله 900 کیلوگرمی حاوی سنسور‌های شناسایی را داشت و می‌توانست به مدت 30 ساعت بدون نیاز به سوخت گیری تا ارتفاع 65 هزارپایی پرواز کند.

بر همین اساس «اولریکه فرانک» متخصص آمریکایی کاربرد‌های نظامی پهپاد‌ها در گفت‌وگویی، با «دردناک» خواندن سرنگونی پهپاد «گلوبال هاوک» توسط پدافند هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در استان هرمزگان، تصریح کرد که تصور این بود که این پهپاد هدف قرار نخواهد گرفت، اما آمریکا وجهه خود را از دست داد.

سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران، نخستین مقام ایران اسلامی بود که به انهدام پهپاد آمریکایی واکنش نشان داد و صبح روز پنجشنبه 30 خرداد 1398، در کنگره شهدای استان کردستان، گفت: این یک پیام واضح و صریح و دقیق بود و آن اینکه مرز‌های سرزمین ایران خط قرمز ماست و مدافعان این مرز‌ها هر دشمنی که به این مرز‌ها تعرض کند را نابود می‌کنند و دشمن متجاوز، برنخواهد گشت و نابود خواهد شد.

سردار «امیرعلی حاجی زاده» فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران، طی توضیحات مشروحی با بیان اینکه در دو مرحله و چندین نوبت به این پهپاد متجاوز آمریکایی اخطار داده شد، عنوان کرد: این هواپیمای بدون سرنشین سیستم‌هایی دارد که موقع تماس، اطلاعات را به ایستگاه‌های مرکزی خود مخابره می‌کند؛ آن‌ها پاسخی ندادند. آخرین بار توسط قرارگاه پدافند در ساعت 3:55 اخطار داده شد و وقتی که از آب‌های سرزمینی ما دور نشدند، ساعت 4:05 آن را سرنگون کردیم.

سردار حاجی‌زاده همچنین در حاشیه نمایش قطعات پهپاد ساقط شده آمریکایی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: همراه با پهپاد آمریکایی یک هواپیمای p8 آمریکایی نیز بود که این هواپیما 35 نفر سرنشین داشت. این هواپیما نیز به مرز‌های هوایی ما تعرض کرده بود و ما می‌توانستیم آن را مورد هدف قرار بدهیم، اما این کار را نکردیم؛ چراکه هدف ما از سرنگونی پهپاد آمریکایی اخطار به نیرو‌های تروریست آمریکایی بود.

اما واکنش آمریکایی‌ها از همان نخستین دقایق مخابره خبر انهدام پهپاد متجاوزشان، همراه با حیرت و ترس و استیصال بود؛ آسوشیتدپرس صبح پنجشنبه 30 خرداد به وقت تهران، نوشت: بیل اوربن، سخنگوی سنتکام (تروریست‌های آمریکایی مستقر در غرب آسیا) حاضر به اظهار نظر در مورد سقوط گلوبال هاوک نشده است. اما این سخنگوی نظامی آمریکا تصریح کرده، هیچ پهپاد آمریکایی بر فراز قلمرو هوایی ایران نبوده است!

اما دقایقی بعد از آن، پنتاگون وزارت جنگ رژیم آمریکا، طی بیانیه‌ای ضمن تایید منهدم شدن پهپاد گلوبال هاوک، مدعی شد این پهپاد در خارج از مرز‌های ایران هدف قرار گرفته است!

سپس در همان صبح پنجشنبه 30 خرداد به وقت تهران، «سی ان ان» گزارش داد بنا بر اعلام کاخ سفید، «دونالد ترامپ» رئیس رژیم آمریکا، دو بار درباره پهپاد ساقط شده آمریکا، گزارش توجیهی دریافت کرده است. بنا بر گزارش «سی ان ان» در همان نخستین ساعات صبح پنجشنبه 30 خرداد به وقت تهران، جلسه‌ای در اتاق امنیتی کاخ سفید با محوریت تصمیم گیری در مورد پهپاد ساقط شده گلوبال هاوک، با حضور «پاتریک شاناهان» سرپرست مستعفی وزارت جنگ آمریکا و «مارک اسپر» سرپرست فعلی وزارت جنگ این کشور تشکیل شد.

بیشتر بخوانید: سفیر سوئیس در تهران به وزارت امور خارجه فراخوانده شد

«ایران اشتباه بزرگی مرتکب شد»؛ این نخستین واکنش توئیتری ترامپ به ساقط شده پهپاد متجاوزشان در ایران بود. بعد از این توئیت، همه تحلیل‌ها در فضای رسانه‌ای دنیا به این سمت رفت که آمریکا حتما تلافی می‌کند؛ اما دقایقی بعد از آن، خبر رسید که ترامپ در دیدار «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا، گفته است، احتمالا یکی از ژنرال‌های ایرانی به «اشتباه» فکر کرده است که پهپاد ما وارد حریم هوایی ایران شده است! در واقع ترامپ صریحا گفت: منظورش از بکار بردن لفظ «اشتباه»، تهدید ایران نبوده است.

اقدام بعدی آمریکایی‌ها برای اعاده حیثیت از دست رفته نظامی‌شان در ماجرای انهدام گلوبال هاوک، ترتیب دادن جلسه‌ای 90 دقیقه‌ای در کاخ سفید با حضور سران کنگره و مقامات اطلاعاتی و نظامی بود.

ساعتی پس از این جلسه، رسانه‌های آمریکایی از جمله «نیویورک تایمز» گزارش دادند که ترامپ ابتدا تصمیم گرفته بوده در واکنش به انهدام پهپاد آمریکا، یک حمله تلافی جویانه به ایران کند؛ اما بعد تصمیمش را عوض کرد. در تصمیم اولیه قرار بود این حمله تا قبل از سحرگاه جمعه (31 خرداد 1398) به وقت ایران انجام شود، اما بعد به فرماندهان نظامی گفتند که حمله لغو شده است.

این خبرسازی رسانه‌های آمریکایی چیزی بیشتر از یک شوی تبلیغاتی برای اعاده حیثیت نظامی آمریکایی‌ها نبود؛ حیثیتی که در ماجرای انهدام گلوبال هاوک، به عیان‌ترین شکل ممکن بر باد رفته بود. نشان به آن نشان که «نانسی پلوسی» و «چاک شومر» از سران دموکرات کنگره آمریکا که در جلسه 90 دقیقه‌ای کاخ سفید، حضور داشتند، اعلام کردند در جلسه مزبور، چیزی در مورد «حمله تلافی‌جویانه» نشنیدند.

اما پس از این نمایش رسانه‌ای آمریکایی‌ها برای کاستن از افتضاح نظامی‌شان در تجاوز به حریم هوایی ایران که با پاسخ کوبنده پدافند هوایی ایران اسلامی مواجه شده بود، پرده دوم این بازی رسانه‌ای به نمایش درآمد و این بار خبرگزاری رویترز بازوی انگلیسی پروپاگاندای رژیم آمریکا در خبری سراسر کذب مدعی شد، ترامپ پنجشنبه شب (30 خرداد) به وقت تهران از طرق یک مقام عمانی به مقامات ایران پیام داده که تهران فرصت محدودی برای مذاکره دارد و الا حمله قریب‌الوقوعی از جانب آمریکا صورت می‌گیرد؛ این خبرسازی رویترز بلافاصله از جانب یک مقام آگاه در کشورمان تکذیب شد. هر چند با گذشت چندین ساعت بر خلاف لاف‌زنی این بازوی رسانه‌ای آمریکا، نه خبری از حمله قریب‌الوقوع شد و نه خبری از پاسخ ایران برای مذاکره!

در آخر، جمعه شب 31 خرداد 1398، از آمریکا خبر رسید که ترامپ در مصاحبه با «ان بی سی» مجدد التماس مذاکره با ایران را کرده است؛ در واقع حدود 48 ساعت لاف‌زنی تهدیدگونه آمریکایی‌ها در واکنش به انهدام پهپاد متجاوزشان توسط پاسداران و مرزداران ایران اسلامی، در نهایت مجددا به التماس ترامپ ختم شد.

خرداد؛ سرنگونی پهپاد جاسوسی و متجاوز آمریکا 2
خرداد؛ سرنگونی پهپاد جاسوسی و متجاوز آمریکا 3