خواب های سیاه کرونا برای روزهای سرخ آذر
بیش از هشت ماه از آغاز اپیدمی کرونا در ایران و استان مرکزی گذشته است، شاید در روزهای اول تصوری حداکثر سه چهار ماهه از شیوع این ویروس داشتیم، اما این ویروس چهار فصل را در جهان به خود دیده و حسابی خوش گذرانده و ظاهرا تمایلی به بستن بار و بندیل و رفتن ندارد.
بر خلاف انتظارها شرایط هر روز بد و بدتر شده است، ابتلای بیشتر و مرگ و میر فراوان تر و همچنان هستند افرادی که نگاهی از سر شوخی به کرونا دارند.
از ابتدای سال جاری همه نگران پاییز و تقارن کرونا با آنفلوآنزا بودند، پاییز فرا رسید، بد هم فرا رسید، شدت ابتلا و مرگ و میر در کشور و استان مرکزی روی مدار صعودی قرار گرفت، چندین مرتبه رکورد ابتلا و مرگ و میز زده شد و امروز همگان نگران آخرین ماه فصل پاییز هستند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اراک، ششم آبانماه در جلسه ستاد مدیریت بحران بیماری کرونا در استان مرکزی صراحتا در خصوص آذرماه ابراز نگرانی کرد و گفت: پیش بینی می کنیم پیک اصلی بیماری در آذرماه خود را نشان دهد و در واقع اصل کرونا آذرماه خواهد بود و همه هنر ما این است که بیماران راهی بیمارستان نشوند.
همین جملات دکتر جمالیان کافیست که قبول کنیم روزهای سخت تری از امروز را پیش رو داریم، اما واقعا چه چیزی در آذرماه به انتظار جان و سلامت مردم نشسته است؟ آیا ویروس تغییر رفتار می دهد؟ جهش می کند؟ قدرت ابتلا و کشندگی اش افزایش می یابد؟ چه چیزی پیش روست؟
همانطور که تا امروز پس از هشت ماه هنوز یافته های جهان در خصوص کرونا رشد چشمگیری نداشته است، مسلما نمی توان با قاطعیت گفت که آذرماه چه اتفاقی را تجربه خواهیم کرد، هرچند وزیر بهداشت اخیرا از وحشیتر شدن ویروس کرونا خبر داده و گفته است: خیلیها میگفتند این ویروس هم مانند سایر کروناویروسها، بعد از مدتی به سمت خاموشی میرود. درحالی که نه تنها این اتفاق نیفتاد، بلکه ویروس دارد قدرتمندتر میشود و به سمت چموشی میرود.
دکتر نمکی با تاکید بر اینکه باید سرعت را بالا بریم و تقسیم کار کنیم، گفت: هرکس بگوید که من طی این مدت کاملا ویروس کرونا را خوب میشناسم، درست نیست.
بالاگرفتن ابتلا به کرونا در بین کادر بهداشت و درمان / کمبود پرستار شدید است
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اراک در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه رفتار ویروس تغییر نکرده است، اما هر روز شاهد افزایش موارد ابتلا در بین کادر بهداشت و درمان هستیم، افزود: کادر بهداشت و درمان به صورت مستقیم با بیماران مبتلا به کرونا تماس دارند و در واقع هر روز 10 درصد از پرسنل پرستاری به ویروس مبتلا هستند.
دکتر بهمن صادقی تصریح کرد: افزایش آمار مساویست با افزایش نیاز بیماران به خدمات ویژه و این افزایش نیاز به معنی لزوم راه اندازی بخش های ویژه است که هزینه های هنگفت و استانداردهای خاصی نیاز دارد.
وی با تاکید بر اینکه نیاز اصلی برای ایجاد بخش ویژه تامین نیروی پرستاری است، افزود: به ازای هر تخت ویژه دو پرستار نیاز است، اما متاسفانه این روزها به شدت با کمبود نیروی پرستاری مواجه هستیم و به هر شکلی حاضر به تامین این نیروها و عقد قرار داد هستیم، اما حتی اگر نیرو تامین شود به دلیل افزایش شیوع بیماری و افزایش موارد ابتلا در بین کادر درمان، باز هم نیازها ادامه دارد.
سرمای آذرماه و احتمال افزایش شیوع ویروس / بحران های بیمارستانی در راهند
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اراک تصریح کرد: شمار ابتلا در بین پزشکان نیز افزایش یافته است، در حال حاضر حدود 80 درصد ظرفیت بیمارستان ها تکمیل است و مسلما در آذرماه به دلیل سرمای هوا، بسته شدن در و پنجره خانه ها و تهویه کمتر و تجمعات، احتمالا شیوع بیشتر ویروس را شاهد خواهیم بود که قطعا این وضعیت، شرایط را وخیم تر می کند.
وی بیان کرد: در کنار همه این چالش ها، با کمبود اکسیژن روبرو هستیم، تاکنون دستگاه های اکسیژن ساز در استان 6 برابر شده است ولی همچنان با مشکل روبرو هستیم و دستگاه های موجود حتی برای افزایش یک بخش جوابگو نیست.
صادقی تاکید کرد: هر روز شرایط سخت می شود و در نهایت به نظر می رسد که تاب آوری بیمارستان ها تقریبا رو به اتمام است و احتمالا تا چند هفته آینده با بحران بیمارستانی روبرو می شویم.
به گزارش ایسنا، حدود 257 روز از ورود پاندمی کرونا در ایران گذشته است، تاکنون بر اساس آخرین آمار 620 هزار و 491 ابتلا و 35 هزار و 298 مرگ در کشور و 23 هزار و 694 ابتلا و 876 مرگ در استان مرکزی به ثبت رسیده است، اما چرا این قائله جمع نمی شود، 257 روز فرصت کمی برای کنترل یک ویروس نیست، اما چرا هر روز تهاجمی تر شده و گستره آن بیشتر می شود؟
شاید در قدم اول انگشت اشاره به سمت مسئولان نشانه رود که سیاست های بازدارنده و محدودیت کننده اثربخشی نداشته اند که البته در مواردی این نقدها پذیرفتنی است، ولی به هرحال نقطه عطف این ماجرا مردم هستند که باید کرونا را زمین بزنند.
جوانان بی خیال کرونا
مدیر گروه اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی اراک با بیان اینکه هنوز درخصوص آذرماه به مستندات دقیقی نرسیده ایم و نگرانی براساس شواهد است، به ایسنا گفت: از ابتدای شروع این اپیدمی با افزایش موارد ابتلا روبرو هستیم و مسلما با افزایش ابتلا آمار میرایی نیز بالا می رود، به همین دلیل اقدامات پیشگیرانه برای افراد مسن اهمیت بالایی می یابد.
دکتر مرادزاده تصریح کرد: مراقبت از قشر مسن، کاهش موارد ابتلا را به دنبال دارد، اما متاسفانه با موضوع بی خیالی قشر جوان روبرو هستیم که باعث افزایش آمار ابتلا و به تبع آن مرگ و میر می شود.
وی با تاکید بر اینکه دانشگاه علوم پزشکی با تمام توان و تجهیزات در حال تلاش است و اینجاست که مردم باید بیشتر از گذشته حواسشان جمع باشد، افزود: مسلما در مواجهه با فصل سرد سال موارد ابتلا به بیماری افزایش می یابد و همه گروه های سنی را درگیر می کند که کاهش سن ابتلا را رقم می زند. در این شرایط باید اصول بهداشتی با جدیت توسط عامه مردم رعایت شود.
دانشگاه هر چه داشته، گذاشته / آذر و دی فرصتی برای شیوع بیشتر ویروس
دکتر مراد زاده تصریح کرد: دانشگاه هر چه داشته اختصاص داده، اما در برخی موارد دانشگاه نمی تواند کار اضافه تری انجام دهند و اینجاست که مردم باید با جدیت ورود کنند و اگر رعایت نکنند قطعا اتفاقاتی رقم می خورد که خوشایند نیست.
وی با بیان اینکه آذرماه و دی ماه هوا سرد است و می تواند مجالی برای اوج گیری بیماری باشد، گفت: در این برهه چیزی جز رعایت پروتکل های بهداشتی توسط مردم معنا پیدا نمی کند، بارها بر رعایت این اصول تاکید شده است، اما آنچه در این شرایط مهم است پیش بردن درست این اصول بهداشتی است.
دو ساعت؛ عمر مفید ماسک / وجود ویروس در فضاهای روباز
مدیر گروه اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی اراک اظهار کرد: در حال حاضر استفاده از ماسک مهمترین اقدام است، اما استفاده از همین ماسک که دائما مورد تاکید قرار دارد نیز نیازمند توجه به اصولی است، هر ماسکی را نباید استفاده کرد بلکه باید از مراکز معتبر ماسک تهیه شود و علاوه بر آن انقضای یک ماسک سه لایه طبی در صورت مداومت در استفاده دو ساعت است و پس از آن باید تعویض شود.
وی افزود: اینکه افراد در حالت عادی ماسک را بر می دارند و مجدد استفاده می کنند خود می تواند احتمال انتقال ویروس را بالا ببرد. طی تحقیقات انجام شده در تهران نتیجه این شد که در بسیاری از اماکن و فضاهای روباز هم ویروس وجود دارد و همین امر نشان از اهمیت استفاده درست از ماسک دارد.
دکتر مرادزاده اضافه کرد: شاهد هستیم که موارد ابتلای خانوادگی بالا رفته به همین دلیل باید افرادی که با رسیدن به خانه ماسک خود را بر می دارند رعایت بیشتری داشته باشند، فاصله مناسبی را با افراد خانواده به ویژه افراد مسن داشته باشند و از تماس نزدیک با کودکان اجتناب کنند و قطعا این موارد پیشگیری می تواند در کاهش ابتلا اثرگذار باشد.
وی با بیان اینکه تمام موارد و اقداماتی که تا سال های گذشته برای جلوگیری از ابتلا به آنفلوآنزا انجام می شد این روزها باید با شدت بیشتر در قبال ویروس کرونا مورد توجه قرار گیرد، گفت: روزانه بین 20 تا 30 نفر در استان مرکزی جان خود را به واسطه این ویروس از دست می دهند که رقم بسیار بالایی است، البته موارد ابتلا که شناسایی می شود هم بالاست و به نظر می رسد که رقم بالاتر از اینها هم باشد، اما موارد مرگ در همین حدود است که بالاست و لازم است فقط پروتکل های بهداشتی رعایت شود.
به گزارش ایسنا، به هرحال و متاسفانه افرادی هستند که گوش شنوایی برای نکات مهم و رعایت پروتکل های بهداشتی ندارند و با توجه به همه نگرانی ها لازم است از امروز برای دو هفته آینده تدابیری را مد نظر داشت.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مرکزی در خصوص این نگرانی ها در قبال آذرماه به ایسنا گفت: فعلا براساس شواهد و شرایط، پیش بینی هایی شده و احتمالاتی داده شده است، باید سناریوهای مختلف و تصمیمات را مدنظر داشت تا در صورت تحقق این پیش بینی ها اقدامات بازدارنده اجرایی شود.
بهروز اکرمی تصریح کرد: باید دید در آذرماه اوضاع و احوال چطور خواهد بود. امیدواریم که در روزهای پیش رو با تدابیر در نظر گرفته شده کاهش معناداری در آمار ابتلا و متوفیان ناشی از کرونا داشته باشیم و در صورت نامناسب بودن وضعیت قطعا تصمیمات لازم به سرعت اتخاذ شود.
به گزارش ایسنا، متاسفانه با سهل انگاری مردم مواجه هستیم، جشن ها و عروسی ها و مراسم های عزاداری و ختم های خانوادگی به راه افتاده و همین امر موارد ابتلای خانوادگی را بالا برده است، متاسفانه دلیل موجهی برای این حجم بی تفاوتی نسبت به کرونا وجود ندارد در حالی که به راحتی می توان فقط با یکی دو ماه رعایت، آمار را به سمت روند نزولی و کنترل بیماری هدایت کرد، اما با این رویه به نظر می رسد که حتما باید از برخوردهای سختگیرانه و حتی قهری و سلبی استفاده کرد.
روندی که بر اساس طرح ستاد مقابله با کرونا در سطح بسیاری از استان ها آغاز شده و استان مرکزی نیز از این تمهیدات سختگیرانه بی نصیب نمانده است.
بر این اساس، محدودیت گروه های شغلی دو، سه و چهار در شهرستان دلیجان برای یک هفته دیگر تمدید شده و از روز چهارشنبه به مدت 10 روز محدودیتهای شغلی جدید در مشاغل گروه 3و 4 در اراک اعمال میشود.
شهرستان خمین نیز از روز چهارشنبه شامل مقرارت سختگیرانهای در گروههای شغلی 2و 3 و 4 خواهد بود تا شاید با این سخت گیری ها بتوان روند شیوع را کند و میزان ابتلا و مرگ و میر را کاهش داد.
انتهای پیام