جمعه 5 بهمن 1403

خواص انار / فواید شگفت‌انگیز انار برای جلوگیری از سرطان‌ها، کاهش فشار خون و تقویت سیستم ایمنی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
خواص انار / فواید شگفت‌انگیز انار برای جلوگیری از سرطان‌ها، کاهش فشار خون و تقویت سیستم ایمنی

انار حاوی بسیاری از ویتامین‌ها و مواد مغذی است که به جلوگیری از بروز سرطان‌ها و کاهش قند خون و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند و در درمان بسیاری از بیماری‌ها مؤثر است. در این مطلب به خواص انار برای پیشگیری از بیماری‌ها و درمان آنها پرداخته‌ایم.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، "انار" میوه‌ای با دانه‌هایی اغلب قرمز و گاهی سفید است که رنگ پوست آن نیز اغلب قرمز و گاه سیاه یا تقریباً زرد است. انار درخت کوچکی است که ارتفاع آن حداکثر به 6 متر می‌رسد و در مناطق گرمسیری می‌روید و گل‌های آن درشت، به رنگ قرمز اناری ولی بدون بو هستند.

کشت انار در جهان

خاستگاه انار ایران بوده است و بعد از آن به تدریج از مدیترانه تا شمال هند گسترش یافته است. این میوه در اواخر قرن 19 وارد آمریکا شد و امروزه در کشورهای مختلف کشت می‌شود. ایران بزرگترین تولیدکننده انار دنیا و هندوستان دومین کشور است.

قسمت‌های قابل استفاده گیاه

قسمت‌های مختلف این گیاه از میوه وگل گرفته تا پوست درخت و ریشه آن کاربرد درمانی دارند که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

انواع انار

انار از نظر رستنگاه به دو دسته بری و بُستانی تقسیم می‌شود و از نظر مزه به سه دسته تقسیم می‌شود: نوع اول انار شیرین است نوع دوم انار تُرش و شیرین یا میخوش است و نوع سوم انار تُرش است.

ویتامین‌ها و مواد موجود در انار

هر 100 گرم انار حاوی 77 گرم آب، 83 کیلوکالری انرژی، 1.5 گرم پروتئین، 1.5 گرم چربی، 18 گرم کربوهیدارت، 4 گرم فیبر، 13 گرم قند و ویتامین‌ها و مواد معدنی نظیر کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، فسفر، زینک، فولیک اسید، برخی انواع ویتامین ب، ویتامین کا، ویتامین ای، ویتامین آ، ویتامین سی و سدیم است.

خواص انار برای پیشگیری از سرطان‌ها

از جمله خواصی که مورد توجه فراوان دانش پزشکی امروز است خاصیت ضد سرطانی و ضد التهابی انار است؛ مطالعات زیادی درباره اثرات درمانی و پیشگیری کننده انار روی سلول‌های سرطانی انجام شده است. سرطانهایی که بیشتر موردمطالعه قرار گرفته‌اند شامل سرطان پستان، پروستات، ملانوما، لوکمی و فیبروسارکوماست.

نتیجه این مطالعات نشان داده که قسمت‌هایی از جمله آب انار و دانه آن، برای پیشگیری از این سرطان‌ها مفید هستند. انار با به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان‌ها باعث پیشگیری از سرطان‌ها و با القای مرگ به سلول‌های سرطانی باعث جلوگیری از عود این سرطان‌ها می‌شود.

خواص ضدالتهابی و ضد درد دانه انار

دانه‌های انار روی دو آنزیم به نام‌های سیکلواکسیژناز و لیپواکسیژناز، اثر مهاری دارند و به همین دلیل مصرف انار می‌تواند در جلوگیری از پیشرفت بسیاری از بیماری‌های التهابی نظیر آرتریت و التهاب استخوان‌های بدن مفید باشد. عصاره گل انار با اثر ضدالتهابی خود موجب جلوگیری از تخریب بافت مفاصل می‌شود. همچنین مطالعات نشان داده انار می‌تواند خاصیت ضددرد داشته باشد.

جلوگیری از پیری زودرس با انار

فلاوونوییدهای موجود در انار آنتی اکسیدان‌هایی قوی هستند که آبمیوه و روغن حاصله از آن مکمل غذایی بالقوه‌ای برای افزایش طول عمر، جلوگیری از پیری و بروز بیماری‌های مزمن است.

خواص انار برای مغز و اعصاب

در بیماری‌های مغز و اعصاب کاربردهایی برای انار وجود دارد از آن جمله درمان آلزایمر است؛ "آنتی‌کولین استراز"ها داروهای رایج طب جدید دردرمان آلزایمر هستند و جالب است که درمواد استخراج شده از انار خاصیت "ضدکولین استراز" یافت شده است که می‌تواند در درمان آلزایمر بسیار مفید باشد همچنین مطالعات حیوانی نشان داده که مصرف انار در بارداری باعث پیشگیری از آسیب مغزی نوازادان می‌شود.

خواص ضدمیکروبی انار

مطالعات علمی نشان داده که فنولیک اسید موجود در عصاره گل انار باعث جلوگیری از رشد بسیاری از باکتری‌ها می‌شود و می‌تواند در جلوگیری از بروز مسمومیت‌های غذایی مؤثر باشد. از آنجا که پوست انار هم حاوی ترکیبات فنولیک است می‌توان از عصاره پوست انار به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده کرد.

خواص انار برای سلامتی چشم

انار حاوی انواع آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین‌هاست و به همین دلیل نتایج تحقیقات نشان داده که مصرف انار به صورت 20 درصد در رژیم غذایی روزانه بیماران مبتلا به آب سیاه چشم، به مدت دو هفته می‌تواند باعث کاهش فشار چشم و بسیار سودمند باشد. در طب سنتی نیز برای افرادی که دچار ورم ملتحمه چشم می‌شدند اعصاره انار نارس پخته با گلاب را روی پلک قرار می‌دادند که باعث بهبود بیمار می‌شد.

اثر انار روی سیستم تنفسی

انار اثرات فراوانی روی برونش‌ها و سیستم تنفسی افراد دارد. انار اگر خورده یا مکیده و یا لیسیده شود و یا پخته‌ی آن خورده شود یا دانه‌ی انار در آب، خیس خورده شود و آب آن خورده شود، در بهبود مشکلات تنفسی نقش پررنگی ایفا می‌کند. طب جدید علت ترشحات پشت حلق را ناشی از عفونت یا آلرژی می‌داند و مطالعات زیادی اثرات ضد آلرژی و ضدمیکروبی انار را اثبات کرده‌اند بنابراین مصرف این میوه باعث رفع مشکلات تنفسی افراد می‌شود. همچنین اثرات مفید متابولیت‌های انار در آسیب حاد ریه گزارش شده است؛ ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در انار می‌تواند با تأثیر گذاشتن بر ویروس آنفلوانزا، سبب بهبود بیمار شود.

حکمای طب سنتی مصرف انار ترش را در افراد دچار سرفه جایز ندانسته‌اند اما مصرف آب انار شیرین یا شربت انار شیرین را به افراد دچار سرفه توصیه می‌کنند.

خواص ضدافسردگی انار

عصاره انار برای رفع افسردگی به کار می‌رود. ترکیبات فنولیک اسید استخراج شده از انار باعث بهبود وضعیت خلقی بیماران مبتلا به افسردگی می‌شود.

خواص انار برای قلب و عروق و جلوگیری از انسداد رگ‌ها

امروزه روی اثرات مفید انار بر سیستم قلبی عروقی مطالعات زیادی انجام شده است. ترکیبات موجود در انار با مکانیسم‌های مختلفی از جمله اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، پایین آوردن LDL خون، کاهش قند و فشار خون باعث بهبود عملکرد قلب و عروق می‌شوند. ترکیبات پلی فنل موجود در انار نقش مهمی در جلوگیری از روند پیری در سلول‌های قلب دارند. همچنین ترکیباتی در انار به نام تانن ضد تشکیل پلاک در خون هستند و از انسداد رگ‌ها جلوگیری می‌کنند.

خواص انار برای فشار خون

انار به دلیل داشتن ترکیبات پلی فنلی باعث بهبود عملکرد قلب می‌شود و برای بیماران مبتلا به پرفشاری خون مفید است؛ پتاسیم با بازکردن عروق نقش مهمی در کاهش فشار خون دارد و با داشتن حدود 260 میلی‌گرم پتاسیم در هر 100گرم، در کاهش فشارخون نقش مهمی ایفا می‌کند.

خواص انار برای کاهش کلسترول خون

انار سرشار از ترکیباتی به نام "پلی فنول" است که باعث پایین آمدن کلسترول بد خون شده و اجازه نمی‌دهد تجمع چربی در عروق شکل بگیرد. مقدار زیاد کلسترول در شریان‌ها باعث سخت شدن آن ها می‌شود و ممکن است منجر به بیماری‌های قلبی و تصلب شرائین و افزایش فشار خون شود.

خواص انار برای معده

انار به خاطر داشتن فنولیک اسید دارای اثرات ضد التهابی، ضد خونریزی، ضد مواد اکسیداتیو در درمان و پیشگیری از زخم‌های گوارشی موثر است.

خواص "کندر"/ جلوگیری از آلزایمر، تقویت حافظه، لثه و دندان با مصرف کندر

خواص انار برای کبد

مطالعات جدید اثرات محافظتی انار روی سلول‌های کبدی علیه سموم را نشان می‌دهند. یکی از مهمترین اثراتی که مورد توجه محققین واقع شده است، آنتی اکسیدانی بودن انار است. این خاصیت در عصاره انار بیشتر از عصاره سیب و چای سبز است.

در یک مطالعه، مصرف عصاره انار باعث اثر حفاظتی برای کبد در برابر مواد سمی شده است؛ این اثر محافظتی انار در مورد هپاتیت Cهم وجود دارد و ترکیبی به نام "آنتوسیانین" موجود در انار باعث کاهش بار ویروس هپاتیتC در کبد می‌شود. اثر جالب توجه دیگر، اثر عصاره پوست انار روی کیست ایجاد شده در کبد است. این عصاره به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی خود مانع رشد کیست در کبد و فیبروز آن می‌شود.

تأثیر انار روی روده‌ها

رب انار ترش و یا آب خیسانده دانه انار ترش خشک شده برای زخم‌های روده مفید است. مطالعات نشان داده که مصرف خوراکی عصاره پوست انار علائم کولیت اولسراتیو (زخم گوارشی) را به طور معنی داری کاهش می‌دهد.

بر اساس آموزه‌های طب سنتی اگر پخته پوست انار خورده شود باعث دفع کرم روده می‌شود. انار ترش یک میوه قابض است و در صورتی که شیرین باشد، ملین طبع است. حکمای طب سنتی به کسانی که دچار زخم روده هستند توصیه می‌کنند که پوست انار را پس از شستن بپزند و در آب آن بنشینند. این کار بیرون زدگی مقعد و اسهال را درمان می‌کند.

خواص انار برای سیستم ادراری

آب انار برای کلیه‌ها مفید است؛ انار ادرارآور است و اگر پوست انار در آب پخته شود، در حدی که له نشود و این آب نوشیده شود برای بی‌اختیاری ادرار بسیار نافع است.

خواص انار برای پوست

انار سرشار از آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین‌هاست و بنابراین در جلوگیری از پیری پوست نقش مؤثری دارد. امروزه در محصولات مراقبت از پوست از عصاره انار بسیار استفاده می‌شود. عصاره اجزاء انار اثر محافظتی و همچنین اثر کاهنده روی اثرات سوء ناشی از اشعه ماورای بنفش دارد.

اثر انار روی چاقی

در یک مطالعه حیوانی، تجویز عصاره انار ترش برای موش‌های چاق با چربی خون بالا باعث کاهش مشخص وزن آنها شده است. طبق متون طب سنتی ایران زیاد خوردن انار شیرین، به خاطر این که به نفوذ غذا به اعضاء کمک می‌کند، می‌تواند باعث چاقی شود، به خصوص در افراد گرم مزاج چون باعث تبدیل مزاج آن‌ها میشود.

خواص انار برای مردان

در طب نوین در چند مطالعه حیوانی، تجویز محصولات انار به طور خوراکی باعث افزایش تعداد اسپرم، افزایش حرکت اسپرم و کاهش اسپرم‌های غیرطبیعی شده است و بنابراین مصرف این میوه به مردان توصیه می‌شود. در طب سنتی نیز انار شیرین به ویژه در افراد گرم مزاج نعوظ‌آور است.

خواص انار برای زنان

سویق انار برای ویار در دوران بارداری مفید است؛ مصرف انار برای رحم مفید است و آب انار برای ترشحات زیاد زنان و خونریزی‌های غیرطبیعی سودمند است. ترکیبات فنولیک اسید موجود در پوست انار دارای خاصیت فیتواسترژنی (هورمون‌های گیاهی) هستند و به پیشگیری از بروز بیماری‌های هورمونی زنانه کمک می‌کنند.

خواص انار برای دیابت

مصرف انار باعث افزایش حساسیت به انسولین می‌شود. در افراد دیابتی حساسیت به انسولین کاهش می‌یابد و بنابراین مصرف انار می‌تواند باعث بهبود کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت شود.

خواص انار برای دهان و دندان

اثرات عصاره انار روی درد و عفونت ناشی از آفت دهانی ثابت شده است. همچنین اثر عصاره هیدروالکلی انار روی پلاک‌های میکروبی دندان مورد مطالعه قرار گرفته است که اثری برابر دهان شویه کلر هگزیدین داشته است.

خواص انار از منظر طب سنتی

انواع انار در طب سنتی طبیعت مختلفی دارد. نوع اول، انار شیرین است که طبیعتی سرد بااعتدال و تر دارد. نوع دوم انار تُرش و شیرین یا میخوش است که در سردی و تری مایل به عتدال است و نوع سوم انار تُرش است که سرد و خشک است.

ویژگی‌های انار در طب سنتی

همه قسمت‌های انار خاصیت قابض (جمع کنندگی) دارد. هر چه انار ترش‌تر باشد این قوه بیشتر است. دانه انار از آب انار قبض و خشک‌کنندگی بیشتری دارد. این دو خاصیت در پوست انار بیش از دانه انار و در گل انار بیش از پوست انار است و نکته مهم اینکه اگر انار را آبگیری کنیم، تفاله آن بیشترین قوه قبض را دارد. انار شیرین به خاطر گرمایی که در طبیعت خود دارد تحلیل برنده و بازکننده است. به مجاری داخل بدن هم لینت میبخشد.

خواص انار برای مغز

انار در بیماری‌های اعصاب و روان فواید بسیاری دارد؛ سردرد حار و صفراوی را از بین می‌برد و در درمان فراموشی نقش بسزایی دارد.

خواص آب انار برای لثه‌ها و دندان‌ها

از منظر طب سنتی آب انار برای لثه‌ها مفید است؛ اگر آب انار ترش را با عسل حرارت دهند و به قوام آورند برای انواع زخم دهان و جهت محکم کردن دندان‌ها و جلوگیری از خونریزی لثه مفید است.

خواص انار برای چشم در طب سنتی

اگر عصاره انار و عسل در یک ظرف مسی طبخ شود تا داخل آن زنگار مس تولید شود و آن را به صورت سرمه به چشم بکشند، برای خارش و خشونت پلک‌ها و بیماری ضخیم شدن پلک‌ها و قرمزی آنها و ریختن مژه‌ها مفید است و باعث بهبود بینایی می‌شود.

اثرات انار بر سیستم تنفسی از منظر طب سنتی

اگر انار تُرش باشد، ایجاد خشونت در حلق و حنجره و اعضاء داخل قفسه سینه می‌کند چون قبض و تُرشی این خصوصیت را دارد اما اگر انار شیرین باشد، چون اندکی حرارت دارد ایجاد لینت و نرمی در حلق و سینه می‌کند و چون همراه آن مقداری قبض است باعث تقویت سینه و سایر اعضای داخل آن می‌شود. انار چه تُرش، چه شیرین باشد، مانع خلط خونی می‌شود ولی انار تُرش برانگیزاننده سرفه است.

خواص "کدو سبز"/ جلوگیری از پیری و بیماریهای قلبی عروقی با مصرف کدو سبز

خواص انار برای معده

انار ترش اشتهاآور است. انار مانع ایجاد بخار در معده می‌شود چون قبض دارد و سردکننده است و حرارت معده را از بین می‌برد و معده‌های سرد و سوداوی از انار چه ترش چه شیرین ضررمی‌بینند. افراد دچار بیماری‌های سوداوی با خوردن انار ترش اخلاقشان بدتر می‌شود.

خواص آب انار در طب سنتی

آب انار ترش و شیرین اگر فشرده شده باشد، معده را تقویت می‌کند و فضولات صفراوی را پاک می‌کند. آب انار به خاطر ترش بودن توانایی نفوذ و ایجاد زخم را در دیواره روده دارد به خصوص زمانی که فرد مبتلا به قولنج و انسداد روده باشد.

خواص پوست انار در طب سنتی

ضماد پوست انار یا گل انار روی معده آن را تقویت کرده و مانع قی می‌شود.

سویق انار (دانه‌های انار خشک شده را پودر کرده و گاهی بومیدهند) برای کسانی که میل به خوردن چیزهای غیر طبیعی دارند مفید است. اگر پوست انار یا گل انار روی فتق ضماد شود نفع جدی دارد. اگر پارچه‌ای با آب انار ترش خیس شود و روی فتق گذاشته شود.

خوردن پخته پوست انار، کشنده کرم کدو و کرمک است. اگر پوست انار در آب پخته شود، در حدی که له نشود و این آب نوشیده شود برای بی‌اختیاری ادرار بسیار نافع است.

خُرد شده پوست انار با پخته آن همراه با شربت مورد برای رفع اسهال بسیار سودمند است. شستن مقعد و نشستن درآب پخته پوست انار برای رفع بواسیر مفید است.

جهت بر طرف کردن اسکار زخم (جای زخم)، پوست انار را خرد کرده همراه عسل روی آثار زخم بگذارید و این کار را به مدت طولانی ادامه دهید. عصاره غلیظ پوست انار بسیار اثر بخش‌تر از عصاره ریشه و یا خود دانه انار برای دیابت است.

خواص دانه انار در طب سنتی

دانه انار ترش خشک‌شده، یبوست‌آور است. نشستن در آب خیسانده دانه انار خشک شده برای کاهش عفونت رحم موثر است. جهت التیام زخم‌ها، دانه انار خشک شده خرد شده بو داده مفید است.

خواص رب انار در طب سنتی

رب انار شیرین طبیعتی سرد با اعتدال و تر دارد. این رب انار برای کاهش صفرا، غلیان و جوشش خون پر فایده است.

رب انار تُرش سرد و خشک است و در رفع حالت تهوع دوران بارداری می‌تواند سودمند باشد؛ رب انار ترش یا آب خیسانده دانه انار ترش خشک شده برای زخم‌های روده مفید است.

انواع رب انار اگر همراه نعناع مصرف شود، رطوبت فاسد داخل معده را خشک می‌کند و به هضم غذا کمک می‌کند. رب انار برای رفع مشکلات سردرد و جلوگیری از بیماری‌های اعصاب مفید است.

از رب انار ترش برای کاهش وزن و لاغری نیز استفاده می‌شود. در کنار تحرک کافی و پیروی از رژیم غذایی مناسب، مصرف مقادیری از رب انار نیز به افزایش سوخت و ساز بدن کمک می‌کند.

نسخه‌های طب سنتی برای درمان بیماری‌ها و مشکلات با انار

برای درمان سرفه با انار؛ آب انار شیرین را با شکر و جلاب مخلوط کرده و کم کم به صورت جرعه‌جرعه بخورید. انار شیرین را به صورت کامل در فر بگذارید تا بپزد و گرم گرم بخورید. انار شیرین را سوراخ کند و داخل آن را با روغن بادام و شکر پر کنید و مصرف کنید. مضمضه انار مانع ریزش اخلاط گرم پشت حلق می‌شود.

برای رفع بواسیر توصیه می‌شود که بیمار در آب پوست پخته انار بنشیند.

اگر پوست انار در آب پخته شود، در حدی که له نشود و این آب نوشیده شود برای بی‌اختیاری ادرار مفید است.

در ورم‌های گرم پوست که علت آن زیادی صفرا یا دم است و پوست قرمز و ملتهب می‌شود. ضماد انار نارس که پخته شده باشد همراه سرکه مفید است.

برای برطرف کردن جای زخم، پوست انار را خرد کرده، همراه عسل روی آثار زخم بگذارنید و این کار را به مدت طولانی ادامه دهید.

جهت عفونت کناره‌های ناخن یا گوشت اضافه و ورم و زخم‌ها، انار تُرش را در ظرف مسی همراه عسل طبخ کنید و روی ضایعه بگذارید.

مقادیر مصرف و مصلحات

بر اساس طب سنتی زیاده روی در مصرف انار فاسدکننده غذا است ومعده را سست می‌کند. مصلح انار شیرین انار ترش است و در کسی که مزاج سرد دارد زنجبیل پرورده مصلح خوبی است. رب انار شیرین هم در صورت زیاده روی باعث سستی معده می‌شود و مصلح آن مصطکی است. مصلح انار ترش، انار شیرین و زنجبیل پرورده است. همچنین دانه انار ترش برای سرفه مضر است و با مویز وگردو اصلاح می‌شود.

تداخلات دارویی و عوارض جانبی اجزای انار

بر اساس طب نوین برای هیچ یک از اجزاء انار از پوست و دانه و ریشه در دوزهای درمانی، عوارضی گزارش نشده است. مصرف دانه انار با مقدار زیاد بی‌خطر است اما مصرف خوراکی بیش از 80 میلی گرم پوست ریشه و ساقه انار به خاطر محتوای بالای آلکالوئید می‌تواند باعث استفراغ، خونریزی گوارشی و سرگیجه‌، اختلال بینایی شود. به دلیل خاصیت سقط‌آوری پوست انار باید در بارداری از مصرف آن خودداری شود.

انار در آیات و روایات

نام میوه انار در قرآن کریم نیز آمده است. در سوره انعام و الرحمن به "رمان" نام عربی انار اشاره شده است.

پیامیر (ص) و ائمه اطهار (ع) نیز به فواید مصرف میوه انار اشاره کرده‌اند از جمله اینکه از پیامبر خدا (ص) نقل شده که: «انار مهتر میوه‌هاست.»

از امام صادق (ع) نقل است که: «هرکس ناشتا انار بخورد، قلبش را چهل روز روشن می‌کند.»

امام علی علیه السلام نیز فرموده‌اند: «در هر دانه انار چون در معده جای می‌گیرد، حیاتی برای قلب و فروغی برای نفس است.»

خواص انار / فواید شگفت‌انگیز انار برای جلوگیری از سرطان‌ها، کاهش فشار خون و تقویت سیستم ایمنی 2
خواص انار / فواید شگفت‌انگیز انار برای جلوگیری از سرطان‌ها، کاهش فشار خون و تقویت سیستم ایمنی 3