خوشحالی ساحلنشینان جنوب پس از باران / از آبگیری 100 درصدی سازههای آبخیزداری هرمزگان تا امیدآفرینی روستایی
باران رحمت الهی را چندسالی بود که در استانهای جنوبی کشور به این شدت روزهای اخیر شاهد نبودیم، خشکسالیهایی که دامان مردمان مناطق جنوب کشور را فرا گرفته بود هر روز شرایط زندگی را به کام مردم سخت تر می کرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛ عدم بارش های مناسب سال های اخیر در استان های جنوبی کشور از سویی زندگی کشاورزان و دامداران روستایی را بیش از پیش سخت تر کرد و از سویی دیگر حتی مردمان ساکن در مناطق شهری نیاز به شسته شدن روحیه مکدرشان از خستگی های روزمره بودند. عدم بازندگی های مناسب سال های اخیر در نیمه جنوبی کشور به خصوص در استان هرمزگان تلخکامی های زیادی را بر جای گذاشت تا جایی که علاوه بر زندگی مردمی، بر طبیعت نیز بی تاثیر نبوده است. خشکسالیهای سالهای اخیر علاوه بر ایجاد فرونشست های زمین در برخی از مناطق استان هرمزگان به خصوص در شهرستان میناب مضرات دیگری همچون تشنه کامی حیات وحش را نیز در پی داشته است. اما آن چیزی که در روزهای اخیر استان هرمزگان شاهد هستیم نوید بخش زندگی بهتر برای مردم به خصوص انسان های ساده زیست روستایی خواهد بود.
نگرانی مردمان میناب از میزان ذخایر آبی پایان یافت عباس ذاکری شهروند شهرستان میناب در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار کرد: باران رحمت الهی نگرانی ما در خصوص پایان یافتن ذخیره آبی سد استقلال میناب را برطرف کرد. این شهروند هرمزگانی با بیان اینکه خشکسالی های اخیر در شهرستان میناب دلنگرانی های زیادی برای هرمزگان نشینان به خصوص در شرق این استان ایجاد کرده بود، افزود: به لطف رحمت واسعه خداوند متعال شاهد باران های خوبی در شهرستان میناب بودیم که بسیاری از دلهره های مردمی در رابطه با ذخیار آبی را برطرف نمود. ذاکری در ادامه با اشاره به اینکه شهرستان میناب از قدیم الایام به گلستان هرمزگان مشهور بوده است گفت: این شهرت به خاطر دارا بودن منابع آبی فراوان و درختان سرسبز در این شهرستان زبان زد خاص و عام بود که متاسفانه در سال های اخیر عدم بارش های حد انتظار زندگی مردمان این دیار را با مشکل مواجه ساخت. وی تصریح کرد: بارندگی روزهای اخیر بیش از حد معمول اتفاق افتاد که سطح آبگرفتگی ها در حد سیلاب بود اما باز هم خداوند را شاکریم زیرا مشکلاتی از قبیل آبگرفتی معابر و منازل را می توان در عرض چند روز به سرانجام رساند اما وجود این نعمت الهی نیازی بود که بیش از پیش احساس می شد.
بارش باران، عشایر، دامداران و باغداران روستای مازگرد را خوشحال کرد مهرداد حسین پور یکی از اهالی ساکن روستای مازگرد کوهشاه احمدی شهرستان حاجی آباد در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار کرد: بارش رحمت الهی سبب خوشحالی مردم و دامداران وعشایران و باغداران روستای مازگرد شد حسین پور افزود: به علت خشکسالی های اخیر در این منطقه، همه دامداران و عشایران و باغداران آسیب جدی به آنها وارد شده بود و باغدارانی که از آب قناوات استفاده میکردند با کمبود آب مواجه شده بودند. این فرد روستایی با بیان اینکه عدم بارندگی سال های اخیر برای دامداران وعشایران نیز هزینه های زیادی را برا تهیه علوفه، جو و گندم به بار آورد، تصریح کرد: اما در روزهای اخیر شاهد بارش باران رحمت الهی بودیم که سبب خوشحالی همه مردم اهالی روستای مازگرد شده است.
مسئول شورای مطالبه گران روستای مازگرد با اشاره به اینکه این بارندگی خراب شدن راههای ارتباطی ما به مرکز بخش احمدی وروستاهای هم جوار و همچنین خراب شدن جاده های عشایری این منطقه و مسدود شدن راه ارتباطی ما به بخش رودخانه رودان براثر طغیان رودخانه های فصلی درمسیر وقطعی آنتن همراه اول و اینترنت رادر پی داشت، خاطرنشان کرد: مردمان این منطقه با وجود چنین پیامدهایی اما از بارش باران بسیار راضی بوده و شاکر خداوند متعال هستند. حسین پور همچنین از ایجاد تمهیدات لازم برای جلوگیری از هرگونه بروز مخاطره بر اثر حوادث طبیعی در مناطق روستایی سخن گفت و ادامه داد: در جاده محور مازگرد به زیارتعلی بخش رودخانه، تعداد 4 رودخانه فصلی وجود دارد که پس از هر دفعه بارندگی متاسفانه راه ارتباطی ما مسدود میشود، حتی مردم روستای ماشنگی نیز دچار مشکل شده که نیاز است در این رودخانه ها پل زده شود.
بارش باران بندرعباس در سال های اخیر بی سابقه بود مهران شکوه یکی از شهروندان بندرعباسی در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار کرد: بارش باران روزهای اخیر در شهر بندرعباس در جای خودش بی سابقه بود. شکوه با بیان اینکه در سال های اخیر شهر بندرعباس پس از هر بارش دچار آبگرفتگی معابر می شد و مدیریت این صحنه تا روزها ادامه داشت، گفت: با تغییر رویکرد شهرداری بندرعباس و اقداماتی که پیش از بارندگی انجام شد، شاهد بودیم که معابر شهری پس از بارندگی های روزهای اخیر در ساعاتی پس از بارندگی خالی از آب های سطحی شده است. این شهروند بندرعباسی باران الهی را یک ضرورت برای ادامه زندگی انسانی دانست و گفت: علاوه بر نیاز جسمی به آب سالم روحیه انسانی نیز با هر بار بارش رحمت الهی جلا داده می شود. شکوه با اشاره به جولان ویروس منحوس کرونا در کشور به خصوص سویه جدید آن به اسم امیکرون که این استان بیشترین آمار مبتلا در کشور را نیز به خود اختصاص داده است، خاطرنشان کرد: بارش رحمت الهی در کاهش رشد انتقالی این ویروس منحوس بی تاثیر نمی باشد.
100درصد سازه ها در غرب و شرق هرمزگان آبگیری شد سید محمدنور موسوی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان گفت: استان هرمزگان دارای 17 حوزه آبخیز اصلی می باشد که 30درصد وسعت آبخیزهای آن در استان های همجوار بوشهر، فارس و کرمان قرار دارد و به همین دلیل پذیرای سیلابهای ورودی ازاستانهای مذکور است. وی افزود: حوزه آبخیزسدهای موجود 1.5 میلیون هکتار، حوزه های داخلی و فاقد سد 5.5 میلیون هکتار و حوزه های آبخیز شهری و روستایی 136 هزار هکتار می باشد. موسوی گفت: از مجموع مساحت حوزه های آبخیز استان سطحی معادل حدود 8/5 میلیون هکتار از حوزه های آبخیز (معادل 76درصد از سطح استان) کاملا سیل خیز می باشد. بعبارتی این عرصه ها در تولید هرزآبها و روانابهای سطحی سریع نقش دارند بطوریکه این عرصه ها سالانه بیش از 5 میلیارد مترمکعب رواناب مستقیم و سریع تولید می نماید که این خود مبین استعداد فرسایش پذیری و تشدید پیامدهای خشکسالی نیز می باشد. بطور کلی در وضعیت موجود حدود 14 شهر، 545 پارچه آبادی، 58000هکتار از اراضی زراعی (باغات، اراضی آبی و دیم واقع در دشت ها و حاشیه رودخانه ها)، 29 رشته قنات وبخش قابل توجهی از جاده ها و راههای ارتباطی در معرض خطر سیل گیری است که خوشبختانه در این بارش اخیر پس از دو سال خشکسالی و کم آبی سازه های آبخیزداری نقش بسزایی در میزان کنترل سیلاب و استحصال و مدیریت رواناب ها داشته اند. استحصال 150 میلیون مترمعکب رواناب در هرمزگان وی گفت: در شهرستان ها بویژه مرکز و غرب وشرق استان آبگیری 100 درصدی سازه های آبخیزداری را داشته ایم که توانسته اند میزان 150 میلیون متر مکعب رواناب را استحصال نمایند و از طرفی سیستم های پخش سیلاب در شهرستان بستک و حاجی آباد و میناب و بند سارها در سطح استان بویژه بستک و میناب و سیریک و بندر لنگه نقش بسزایی در استحصال آب داشته اند که این خود بیانگر اثر بخشی و نمود تاثیرات مثبت آبخیزداری در استحصال نزولات آسمانی و کنترل سیلاب می باشد که قطعا موجب تقویت سفره های آب زیر زمینی و توسعه و تقویت پوشش گیاهی و کشاورزی در استان خواهد بود. عملکرد خیرین آبخیزداری قابل تقدیراست مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان تاکید کرد: از هر چیز مهمتر عملکرد سازه های آبخیزداری ایجاد شده توسط خیرین در استان بویژه بندر خمیر و بستک در این بارندگی به خوبی نشان داد که چقدر مشارکت مردم می تواند تاثیر گذار در جلوگیری از سیل و حفاظت خاک و تقویت سفره های زیرزمینی باشد که این خود موجب ترغیب خیرین جهت مشارکت بیشتر در احداث سازه های آبخیزداری و ایجاد پارک آبخیز در سراسر استان شود. موسوی تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم برای گسترش و توسعه این امر و رسیدن به اهداف آبخیزداری." حفاظت از حوزه های آبخیز و مدیریت و بهره برداری از سیلابها در مسیل ها، مناطق سیل خیز، سرشاخه های سیلابی و ذخیره نمودن آب حاصله به منظور مقابله با پیامدهای سیل، خشکسالی و کم آبی و همچنین توسعه فعالیت های آبخوانداری و پخش سیلاب بر عرصه آبخوان از نقش جوامع محلی در اجرای پروژه ها و تشویق خیرین تقدیر و تشکر می شود همچنین از خیر و نماینده خیر احداث بزرگترین سازه خیری در شمال بستک و همه افرادی که در احداث پارک آبخیز بستک بعنوان اولین پارک آبخیز خیرین در کشور تقدیر و تشکر می شود ان شاالله با توسعه مشارکت مردم شاهد توسعه فضای سبز و فعالیت های آبخیز داری در استان باشیم. انتهای پیام /