خوش چشم: اعتبارزدایی از تهدید، فشار تحریمهای آمریکا را خنثی کرده / پایان تاریخ مصرف فشار حداکثری
ماجرای درخواستهای ترامپ از ایران برای مذاکره با آمریکا از زمان آزادی مایکل وایت و تبادل زندانیان میان دو کشور شروع شد. رئیس جمهور آمریکا در اولین توئیت خود که در روز شانزدهم خرداد منتشر شد، ادعا کرد که این مبادله زندانی نشان میدهد، توافق با ایران امکانپذیر است. او ساعاتی مجددا در توئیتراز ایران قدردانی کرده و تهران را به انجام «توافق بزرگ» دعوت کرد. در این خصوص برآن شدیم تا در گفتگو...
ماجرای درخواستهای ترامپ از ایران برای مذاکره با آمریکا از زمان آزادی مایکل وایت و تبادل زندانیان میان دو کشور شروع شد.
رئیس جمهور آمریکا در اولین توئیت خود که در روز شانزدهم خرداد منتشر شد، ادعا کرد که این مبادله زندانی نشان میدهد، توافق با ایران امکانپذیر است. او ساعاتی مجددا در توئیتراز ایران قدردانی کرده و تهران را به انجام «توافق بزرگ» دعوت کرد.
در این خصوص برآن شدیم تا در گفتگو با سید مصطفی خوش چشم کارشناس مسائل بین الملل به واکاوی این وضوع بپردازیم که چرا ترامپ با وجود آگاهی از واکنش ایران اما هر بار به بهانهای پیشنهاد مذاکره به مقامات کشورمان میدهد. وی گفت: ترامپ در حقیقت با نزدیکی به انتخابات به دنبال دستاورد سازی در حوزههای مختلف برای بالا بردن شانس انتخاباتی خود میباشد.
وی ادامه داد: به ویژه در حوزه سیاست خارجی به دلیل عدم دستاورد مناسب دولت ترامپ در تضاد با بازیگران بین المللی از جمله کره، چین و ایران قرار دارد به همین دلیل مترصد آن است که از کوچکترین فرصتها هم استفاده کند و آنها را تبدیل به دستاورد کند.
خوش چشم با اشاره به اینکه پس از گذشت دو سال از فشار حداکثری بر ایران ترامپ نتوانست با این ابزار مقامات ایرانی را پای میز مذاکره بکشاند، گفت: در حقیقت تاریخ مصرف فشار حداکثری ترامپ بر ایران گذشته است و آمریکا در حصول این دستاورد شکست خورده است لذا ترامپ از آخرین روزنههای ممکن نیز برای نشان دادن دستاوردی در حوزه سیاست خارجی دریغ نمیکند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا حاصل مذاکره مستقیم نبوده است خاطر نشان کرد: این اتفاق حاصل ابتکار سوئیس در زمینه برخی اقداماتی بوده که دو طرف خواستار آن بودند و در مسیر رسیدن به این خواسته هیچ گونه گفت و گوی دو سویهای صورت نگرفته است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا جمهوری اسلامی نیز از شمارش معکوس نزدیکی به انتخابات آمریکا به نفع خود در حال استفاده است گفت: با تمام شدن دوره کارآمدی فشار حداکثری و پایین آمدن تاثیر تحریمها جمهوری اسلامی نیز به این امر واقف شد که با اقداماتی از جمله فرستادن 5 تانکر به ونزوئلا سیاست جدیدی در راستای تقابل با آمریکا داشته باشد.
خوش چشم افزود: در حقیقت این اقدام فصل جدیدی از اقدامات در تعامل با آمریکا را به وجود آورد، چون فشارها بر هر کشوری یک دوره و پیک حداکثری خواهد داشت و سپری شدن آن فصل جدیدی از تقابل ایران و آمریکا را آغاز خواهد کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه بعد از سرنگونی پهپاد آمریکایی و حمله ایران به عین الاسد تهدیداتی که آمریکاییها در زمینههای سخت علیه ایران انجام میدادند بی اثر شد، گفت: در حقیقت اعتبارزدایی از تهدید باعث شد که استراتژی کلی آمریکا ناشی از فشار تحریمی و تهدید نظامی بی اثر شود، لذا استراتژی ایالات متحده نسبت به ایران به عبارتی فشل شده و ایران با وقوف به این امر آغازگر یک سیاست فعالانه و کنشگر شده است.
وی در خصوص تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر این استراتژی فشل شده، گفت: استراتژی آمریکا ثابت است و انتخاب بایدن یا ترامپ تاثیری بر آن ندارد این تاکتیک هاست که از سوی روسای جمهور، متفاوت اتخاذ میشود، اما سیاست تحریم همراه تهدید نظامی از زمان اوباما آغاز شده است و در حقیقت پایه گذار این فرمولاسیون اوباما بود.
خوش چشم در پایان تصریح کرد: از این رو آمریکاییها با شکست رویکرد نظامی و تحریم باید به دنبال سیاست جدیدی در قبال ایران باشند که قطعا اتخاذ چنین سیاستی نیازمند کار و تحقیق طولانی است.