دانشگاهها اتاق فکر دولت
تهران - ایرنا - رییس جمهور بر حمایت از دانشگاه ها تاکید موکد دارد و بارها اعلام کرد که دانشگاهها اتاق فکر دولت هستند.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور در ملاقات های متعدد با روسای دانشگاه ها حقیقتا نشان داد که تلاش وی به طور جدی حمایت از مراکز آموزش عالی است و حتی بارها در سخنرانی های رسمی هم اعلام کرد که دانشگاهها اتاق فکر دولت هستند و باید دولت را در انجام وظایف خود حمایت کنند.
تاکید دولت بر تامین معیشت اساتید و دانشگاهیان
این نگاه بسیار مثبت به دانشگاهها است. از طرف دیگر تاکید بر این است تا جایی که مقدور است، دولت در تامین معیشت اساتید و مجموعه دانشگاهیان کمک کند. درخصوص مسکن اساتید به ویژه اساتید جوان دستوراتی خوبی را صادر کرده است و هم اکنون دکتر محمدصادق خیاطیان به عنوان رییس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری پیگیر جدی مسایل مسکن اساتید است.
چند جلسه هم تاکنون در این زمینه برگزار شده است که جلسات درخصوص مسکن، خودرو، حقوق و معیشت اساتید ادامه دارد البته این جلسات تاکنون به نتایج خوبی رسیده است و اگر این نتایج جمع بندی شود و در هیات دولت و به ویژه در شورای حقوق و دستمزد به تصویب برسد، قدم های خوبی در این دولت برداشته می شود.
حقوق اساتید و کارکنان حتی یک روز هم به تعویق نیفتاد
در یک سال گذشته در دانشگاهها مشکلات مالی داشتیم، اما با این وجود در پرداخت حقوق اساتید و کارمندان حتی یک ماه هم حقوق آنها به تعویق نیفتاد، ولی در حوزه های پژوهشی، فناوری و آموزش به آن صورتی که مایل بودیم، کارها پیش نرفت و از این نظر دانشگاهها با مضیقه مالی روبرو هستند.
در مجموع شرایط اقتصادی کشور به دلیل تحریم و مشکلاتی که از تحریم برای کشور حاصل شده، باعث شده است درآمدهای دولت تحقق پیدا نکند و این بحث این دولت هم نیست و در سالهای آخر دولت قبل هم شرایط اقتصادی کشور شرایط سختی بود. در چنین شرایطی دستگاه هایی که از بودجه دولتی ارتزاق می کنند، دچار مشکل می شوند.
البته بحث من این نیست که از زمانی که دولت سیزدهم سرکار آمده مشکلات شروع شده است، از زمانی که در دولت قبل برجام توسط ترامپ زیر سوال رفت و لغو شد و درآمدهای کشور به ویژه در حوزه نفت تحقق پیدا نکرد، تمامی دستگاه های وابسته به بودجه دولت دچار مشکل شدند که این مشکل همچنان ادامه دارد.
اختصاص 3 درصد بودجه دانشگاهها به موضوعات فرهنگی
در بعد فرهنگی تاکید وزیر علوم به صورت کاملا شفاف بر این است که سه درصد بودجه دانشگاه ها به مسایل فرهنگی اختصاص داده شود. این میزان عدد بسیار خوبی است مشروط بر این که در عمل تحقق پیدا کند. مفهوم همین یک تصمیم معنی این است که وزارت علوم به بحث های فرهنگی توجه دارد.
در دانشگاه شهید بهشتی هم یک بسته فرهنگی که شامل فعالیت های متنوع فرهنگی در حوزه کانون های فرهنگی، تشکل های دانشجویی و انجمن های علمی و نشریات دانشجویی است و همچنین حدود 63 مورد فعالیت های فرهنگی احصاء شده است که از اساتید، دانشجویان و کارمندان خواسته شده این فعالیت را انجام دهند و حتی برای 50 نفر از اساتید مشوق های فرهنگی در نظر گرفته ایم.
همانطور که مشوق های آموزشی وجود دارد و در روز معلم مدرسین آموزشی نمونه را تشویق و از آنها قدردانی می کنیم یا در هفته پژوهش از پژوهشگران نمونه تقدیر می کنیم، در هفته فرهنگی دانشگاه هم از اساتید فرهنگی که در کارنامه فرهنگی آنها ثبت می شود، تقدیر می شود؛ اینها به صورت کاملا علمی و متناسب با شرایط آکادمی دانشگاهی انجام می شود که تاثیرگذار خواهد بود.
دانشگاهها با دولت همکاری های خوبی دارند اما سطح آن ممکن است مطلوب نباشد ولی بیش از این هم دانشگاهها ظرفیت همکاری با دولت را در همه ابعاد مانند صنعت، جامعه، اجرای طرح های برون سازمانی، حل معضلات جامعه از طریق شرکت های دانش بنیان در پارک های علم و فناوری در دانشگاه ها دارند و این موارد به خوبی صورت می گیرد که البته باید سطح آنها ارتقا پیدا کند. این حرف تازه ای نیست و دانشگاهها وظیفه دارند که در مسایل جامعه حضور داشته باشند و بر جامعه تاثیر بگذارند. این نقش با برنامه ریزی های مناسب تر می تواند بهتر شود و دولت و مجلس می توانند با شیوه نامه ها و سیاست گذاری ها از ظرفیت های دانشگاهها بهتر استفاده کنند، بنابراین باید بگویم رویکرد دولت را با احتساب شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر کشور خوب و مثبت ارزیابی می کنم. در چنین شرایطی که وضع اقتصادی کشور، گرانی، کاهش ارزش پول و اینگونه موارد وجود دارد که البته بخش بزرگ آن هم به تحریم ها برمی گردد، اما در مجموع رویکرد دولت را مثبت می دانم.
به یاد داریم زمانی که برجام تصویب شد وضع کشور به لحاظ همکاری های بین المللی و ورود شرکت های بین المللی و تبادل تجربه ایران با کشورهای دنیا و حتی وضع اقتصادی مجموعه کشور بهتر شد اما دشمن ما، آمریکا و ترامپ برجام را یک جانبه لغو کرد و وضع اقتصاد کشور به تدریج رو به خرابی گذاشت و این وضعیت همچنان ادامه دارد و در چنین شرایطی وقتی به دولت و اقدامات آن از جمیع جهات نگاه می کنیم، متوجه می شویم که نگاه دولت به دانشگاهها مثبت است.
دانشگاهها بخش اثرگذار این کشور هستند و تمام اعضای دولت تربیت یافته همین دانشگاهها هستند و تمام نیروهایی که در اختیار دولت است، پرورش یافته همین دانشگاهها هستند؛ بنابراین دولت باید به دانشگاهها نگاه مثبت داشته باشد و اعتقاد دارم که دولت سیزدهم هم نگاهی مثبت به دانشگاه ها دارد.
برچسبها
- وزارت علوم تحقیقات و فناوری
- برجام
- سید ابراهیم رییسی
- دانشگاه شهید بهشتی
- ایالات متحده آمریکا
- دولت مردمی